Fransız edebiyatından sonra realizm (gerçekçilik) akımının en güçü yorumları Rus edebiyatçılar tarafından yazılmıştır. Örneğin Rus edebiyatının zirvesi olarak görülen Dostoyevski , Tolstoy Anna Karenina adlı eserinde, Gogol ise ölü canlar adlı eserinde çarlık Rusya'sı dönemi Rus aristokrasisini ve çiftlik ağalarını ve köleliğin kaldırılmasını, kölelerin toplum içerisindeki yerini betimlemişlerdir.
Bana göre dönemler üstü Rus edebiyatının en büyük temsilcisi, hatta birçok kişiye göre Rus edebiyatının kurucusu olan olan şair ve yazar Aleksandr Sergeyeviç Puşkin için
Gogol, “Puşkin, olağanüstü bir olaydır.” ;
Dostoyevski ise “ Puşkin, bize gelecekten haber veren bir peygamberimizdir.” demiştir. Puşkin hem Rus edebiyatında romantizm akımının en büyük yazar ve şairidir, hem de realist dönem Rus edebiyatının kurucusudur. Kendisi sevdiği kadın hayatına uğrunu bir düelloda kaybetmiştir. Puşkin'in eserlerini okumak kadar hayaını anlattığı günlüğünü de okumak bir o kadar etkilyecedir. alttaki linkten Puşkin'in kaleminden hayatını anlattığı iddia edilen "Gizli Günce" isimli eserine ulaşabilirsiniz.
http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=47041 Rus edebiyatçıların , sayfalar dolusu, bitmek bilmeyen detaylı insan portresi ve roman kahramanlarının ruh dünyalarını betimlemelerini, toplum ve birey psikolojik çözümlemelerini anlayabilmek için bu dev yazarların eserlerini verdikleri dönemdeki Dünya'nın ve Rusya'nın ekonomik, siyasi ve kültürel durumunu da anlamanız gerekmektedir.