- 16 Ağustos 2010
- 293.025
- 602.887
- 43
Elinizi çabuk tutun. Yavaş yavaş uğurlamaya başladığımız mürdüm erikleri, kış aylarında keyif ve afiyetle tüketebileceğiniz, arkadaşlarınıza hediye etmek isteyebileceğiniz bir reçele dönüşebilir.
MALZEMELER
- 1 kilogram mürdüm eriği
- 5 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı su
- 1 adet çubuk tarçın
- 5 adet karanfil
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 1/2 adet limon suyu
- 1 yemek kaşığı gül suyu
1 BÜYÜK KAVANOZ
HAZIRLAMA SÜRESİ
5 SAAT
PİŞİRME SÜRESİ
50 DAKİKA
Püf noktası:
Yüzeye çıkan köpükleri temizleyerek reçeli kaynatmaya devam edin.
Reçelin olup olmadığını anlamak için küçük bir cam tabağa aldığınız reçeli soğuyana kadar bekletin. Reçel tabakta dağılmıyorsa olmuştur aksi takdirde pişirme işlemini 2-3 dakika daha sürdürün.
Pişirme önerisi:
Arzuya göre pişirme esnasında reçele kabuksuz badem ekleyebilirsiniz.
NASIL YAPILIR?
- Bol suda yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz mürdüm eriklerini, ortadan ikiye kesin ve çekirdeklerini çıkartın.
- Derin bir tencereye aldığınız mürdüm eriklerinin üzerine toz şekeri ekledikten sonra kapağını kapatıp, suyunu bırakması için 5 saat kadar bekletin.
- Toz şeker ile birlikte kendi suyunu bırakan eriklere; su, çubuk tarçın ve karanfil ekleyin.
- Kısık ateşte, dibinin tutmaması için aralarda tahta bir kaşıkla karıştırarak reçeli yaklaşık 40 dakika kadar kaynatın. Çok fazla köpürmemesi ve parlaklık kazanması için tereyağını bu aşamada ekleyin.
- Limon suyunu ilave edip, 10 dakika daha pişirdikten sonra kıvam alan reçeli ocaktan alın. Soğuması için oda sıcaklığında bekletin.
- Reçeliniz hazır. Arzuya göre bu aşamadan sonra reçelin içinde yer alan, tadını veren karanfil ve çubuk tarçını çıkartın. Gül suyunu ekleyip, hafif bir şekilde reçeli karıştırdıktan sonra kavanoza doldurun.
- Ağzını sıkı bir şekilde kapattıktan sonra kuru ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edin, sevdiklerinizle paylaşın.
Son düzenleme: