Reflünün tam olarak oluşum sebebi tam olarak mide asidinin bu kapakçıktan dışarı çıkmasıdır. Kapakçığın görevini yerine getirememesi durumunda, reflü oluşumu gerçekleşir. Böylece de kişiye zaman zaman acı bir tat olarak boğazına gelir. Pek de hafife alınmayacak bir rahatsızlık olmayan reflü, çok ciddi bir hastalık sayılmasa da keyifsiz anlar yaşatmaya sebep olan bir rahatsızlık olduğundan kontrol altına alınması gereken sorunlar arasında yer almaktadır.
Belirtileri
Kapakçıktan geri dönen sindirilmiş yemek artıklarının sebep olduğu rahatsızlık sonucunda reflünün en bilinen belirtisi boğazda hissedilen acı tat olmaktadır. Mideden yemek borusuna kadar ulaşan bu acı tat ve hissi son derece çekilmez bir hal alabilir. Böyle durumlarda bu sorunu ortadan kaldırmak için yapılması gereken ilk şey de beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesidir.
Bunun dışında midede yanma, kramp, acıma gibi belirtiler ile şiddetli karın ağrısı da reflü belirtileri içerisinde sayılabilecek durumlardır. Çok fazla yaşanmasa da belirtilen reflü şikâyetleri zaman zaman kalp ağrısı ve sıkışması şikâyeti ile karıştırılabilmektedir. Ancak bu şüpheye sahip kişilerin hemen doktor kontrolüne gidip tahlillerini yaptırması yeterli olabilecektir.
Reflüyü tetikleyen nedenler arasında çok yağlı yiyeceklerin, alkol, çikolata gibi besinlerin tüketilmesi son derece artırıcı etkide bulunmaktadır. Aynı zamanda sürekli hazır gıdalar ile de beslenmek aynı şekilde tetikleyici olacaktır. Bu durumda da reflü belirtileri en kısa sürede ortaya çıkacaktır.
Tedavisi
Reflü rahatsızlığının tedavisi hem bitkisel yöntemler hem de ilaç kullanımı ile gerçekleşebilmektedir. İlaç tedavisine de ek olarak diyet yapılması, kişinin reflü sıkıntısından en az derecede etkilenmesini sağlayabilecektir. Çok daha ilerlemiş durumlarda reflü sorunlarında yapılması gereken birkaç tıbbi yöntem bulunmaktadır. Bunlar kesinlikle ihmal edilmemelidir çünkü basit bir hastalık olan reflü kontrol altına alınmazsa mide fıtığı ve kanserine yol açabilecek kadar tehlikeli olabilmektedir. Reflünün yayılması bu riski artıracağından, kişi vakit kaybetmeden endoskopi sayesinde reflünün ne kadar ilerlediğini ve nasıl bir tedavi yöntemi izlenmesi gerektiği hakkında bilgilendirilecektir.
Kaynak: faydaları zararları