- 13 Nisan 2007
- 32.971
- 99.772
- 45
Şu son beğenim anneciğinize gelsin olur mu?Annem buzluğa koymuştu ben oradan çıkarıp yaptım, ilk defa da yaptığım için annemi aradım sordum, tazesi nasıl yapılıyor diye
Taze, yıkanmış, ayıklanmış ve doğranmış (çok ince veya çok kalın değil ikisi arası) kuzukulağını süzgece alıyoruz ve kaynamış bir ketıl suyu kuzukulağının başından aşağı döküyoruz (Böylece ekşisi hafif çıkıyormuş, haşlanmış gibi oluyormuş ve o mayhoş ekşi tadını da kaybetmiyormuş.)
Tencerede kaynayan suyun içine yaklaşık bir kâse haşlanmış mısır ve yine yaklaşık bir kâse haşlanmış fasulye ve çeyrek çay bardağı pirinç koyuyoruz. (Mısırlar sertse suda biraz daha haşlıyoruz, sonra fasulye ve pirinç)
Sonra süzgeçteki kuzukulağını tencereye ekliyoruz, (benim kuzukulağım birkaç dk içinde pişti) Avucumuzla bir miktar mısır unu ekleyip karıştırıyoruz.
Bu arada sıvıyağ ve tereyağı karışık şekilde (isteğe bağlı, yalnızca sıvıyağ da olabilir) bir orta boy soğanı kavuruyoruz. Tencereye aktarma zamanı isteğe bağlı biraz biber (biz kırmızı köy biberi koyarız, pul vs de olur) koyup karıştırıp çorbaya aktarıyoruz. Birkaç dk daha kaynatıp kapatıyoruz.
Çorbanın su miktarı içmek isteğiniz kıvama göre değişir. Ne kadar kuzukulağı için bu miktarlar diye anneme sorunca "Yavrum bilmiyorum ben hiç pazardan almadım şu yaşıma kadar, yaylada bahçeden topladım hep göz kararı" dedi.)
(Benim yaptığım çorba 4 litrelik tenceredeydi ölçüleri yapacağınız tencereye göre buradan kıyaslayıp azaltabilirsiniz ve anneanne-dede koyu kıvamlı sevdiği için çok sulu değildi.) (Kuzukulağı, karalahana, çileklik/çalı çileği, ebegümeci, gücükdene gibi bitkilerin de çorbası aynı şekilde oluyor.)
Bizim yöresel çorbalarımızdan olduğu için çok severiz
Hani sormuşsunuz o da cevap verirken “yavrum…” diye başlamış ya cümleye…
İşte en çok beğeniler anneciğinize gelsin…