Rahimdeki Polip Kansere Dönüşür mü?

Rahim poliplerinin kansere dönüşmesi nadir olarak görülen bir durumdur. Rahim polipleri soruna neden olmuyorsa bunlar için izlenecek en iyi yaklaşım, polipleri düzenli olarak takip etmek olmaktadır. Rahim polipleri, rahim iç duvarına tutunan yapılardır. Bunlar, rahim içi tabakada bulunan hücrelerin aşırı büyümesiyle meydana gelmektedir. Poliplerin büyüklükleri birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar değişen aralıklarda olabilmektedir. Rahim poliplerini tetikleyen şeyin tam olarak ne olduğu bilinmemekle birlikte hormonal etkenlerin rolü olduğu düşünülmektedir.

Rahim Polipleri Kanser Yapar mı?


Rahim poliplerinin kanser olma ya da kansere dönüşme ihtimalleri düşüktür. Menopoz öncesi kadınlarda bu ihtimal yüzde 1-2 civarında olmaktadır. Menopoza girmiş kadınlarda ise bu risk yüzde 5-6 civarında olmaktadır.

Rahim poliplerinin kansere dönüşme olasılığı düşük olsa da doktorunuz laboratuvarda test edilmek üzere polipten örnek almak isteyebilir. Bazı rahim kanserleri ya da rahimde kanser öncesi evrede gerçekleşen değişiklikler ilk olarak poliplerde ortaya çıkabilmektedir.

Biyopsi sonucu kanser ya da kanser öncesi hücreler görülmediyse ve polipler nedeniyle ortaya belirtiler çıkmıyorsa tedavi görülmesi gerekmeyebilir. Bazı vakalarda küçük rahim polipleri zaman içinde kendi kendine kaybolabilmektedir.

Poliplerinize bağlı olarak belirtiler görüyorsanız, bir an önce doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir. Rahim poliplerinde en yaygın görülen belirtiler arasında ağır geçen adet dönemleri, sık ya da beklenmedik adet dönemleri, adet dönemleri arası kanama ya da menopoz sonrası vajinal kanama gibi belirtiler yer almaktadır.

Polipler, belirtilere neden oluyorsa genelde histereskopik polipektomi adı verilen ufak bir cerrahi işlem ile alınabilmesi mümkün olmaktadır. Poliplerinizin alınması tavsiye edildiyse poliplerin alınması konusunda nasıl bir yol izleneceğiyle ilgili doktorunuzla detaylı bir şekilde konuşmayı ihmal etmeyin.
rahim_polipleri_kanser_yapar_mi.png

Rahimde Polip Neden Olur?


Rahim poliplerinin tam olarak neden oluştuğu bilinmemektedir. Ancak hormonlarda yaşanan değişimlerin poliplerle alakalı olabileceği düşünülmektedir. Adet döngüsü içerisinde her ay östrojen seviyeleri artar ve azalır, rahim içi tabakanın kalınlaşmasına neden olur ve sonrasında adet kanaması ile bu tabaka atılır. Polipler, rahim içi dokunun çok fazla büyümesiyle meydana gelir.

Bununla birlikte bazı etkenler poliplere yatkınlığın artmasına neden olabilmektedir. Örneğin, yaş ilerledikçe polip oluşma olasılığı artabilmektedir. 40’lı ve 50’li yaşlara gelindiğinde menopozdan hemen önce ve menopoz sırasında östrojen seviyelerinde meydana gelen değişime bağlı olarak polip riski artabilir.

Yaşın haricinde obezite, yüksek tansiyon ve meme kanserinde kullanılan bazı hormonal ilaçlar da rahim polipleri riskini arttırabilmektedir.

Rahimde Polip (Endometriyal Polip) Belirtileri


Rahminizde polip olması durumunda hiçbir belirti yaşamamanız mümkündür. Özellikle küçük polipler genelde belirtiye neden olmaz.

Aşağıdaki belirtileri yaşamanız halinde mutlaka doktorunuzu ziyaret edin:
  • Adet döneminin zamanlamasında, uzunluğunda ya da ağırlığında düzensizlik
  • Ağır adet kanaması
  • Adet dönemleri arasında kanama ya da lekelenme
  • Menopoz sonrası vajinal kanama
  • Hamile kalmada zorluk

Rahimde Polip Tanısı Nasıl Konur?

rahim_polip_tanisi.jpg

Rahim poliplerinden şüpheleniliyorsa rahim içinin kontrol edilmesi gerekir.

Rahim poliplerinin teşhisi için doktorunuzun yapacağı uygulamalar arasında şunlar yer alabilir:

Transvajinal ultrason: Doktorunuz, vajinadan ultrason probu geçirecek ve ses dalgaları kullanarak rahmin içinin görüntülenmesini sağlayacaktır.

Histerosonografi: Doktorunuz transvajinal ultrason sırasında bu prosedürden faydalanabilir. Histerosonografi için vajinaya kateter adı verilen ince bir tüp yerleştirilir ve rahme tuzlu su enjekte edilir. Verilen bu sıvı sayesinde rahim genişler ve ultrasonda daha net görüntüler elde edilir.

Histeroskopi: Histeroskopi sırasında vajinaya ve rahim ağzından ince ve ucunda ışık bulunan bir alet geçirilerek rahim içi doku görüntülenir.

Endometrial biyopsi: Doktorunuz, rahminizden bir parça doku almak için yumuşak bir plastik kullanacaktır. Aldığı bu doku örneğini laboratuvara göndererek kanserli hücre bulunup bulunmadığına bakılmasını sağlayacaktır.

Küretaj: Küretaj ile polipten ya da rahim içi dokudan bir parça alınır. Küretaj ile poliplerin çıkarılması da mümkün olmaktadır.

Rahim Polipleri Tedavi Edilmezse Ne Olur?

rahip_polipleri.jpeg

Rahim poliplerinin tanısı kadında adet düzensizliği olmasıyla konulabileceği gibi belirti göstermeyen kadınlarda kısırlık için değerlendirme yapılırken de konulabilir. Polipler hem menopoz öncesi hem de menopoz sonrası kadınlarda tespit edilebilmektedir.

Rahim poliplerinin çoğu iyi huylu olduğu için tedavi gerektirmeyebilir. Bununla birlikte bir kısmının kötü huylu olduğu unutulmamalıdır. Rahim poliplerinin kötü huylu olup olmadığı değerlendirilirken anormal kanamaların varlığına ve kadının menopozda olup olmadığına dikkat edilir. 1 cm’den küçük polipleri takip etmek yeterli olabilmektedir. Çünkü küçük polipler genelde kendi kendilerine gerileme eğilimindedir.

Polip tedavisi olarak poliplerin çıkarılması düşünülüyorsa bu işlem genelde kadın belirti gösteriyorsa, menopoz sonrası dönemde bulunuyorsa ya da kısırlık sorunlarıyla uğraşıyorsa tercih edilmelidir.

Rahim Kanseri Belirtileri


Rahim kanseri, kadın üreme sistemini etkileyen bir kanser türüdür. Rahim kanseri menopoz süreci başlamış kadınlarda daha yaygın bir şekilde görülmektedir.

Rahim polipleri genelde kansere dönüşmese de rahim kanserinde ortaya çıkan belirtilerin farkında olmanız önemlidir. Rahim kanserinin en sık görülen belirtisi beklenmedik vajinal kanamalar yaşamaktır. Bununla birlikte anormal vajinal kanama yaşayan kadınların çoğunun kanser olmadığının altını çizmek gerekir.

Rahim kanserinde görülen kanama genellikle hafif bir şekilde başlayıp daha ağır bir kanama şekilde seyredebilmektedir.

Menopoza girmiş kadınlar normalde adet kanaması yaşamadıkları için bu kadınlarda görülen kanamalar anormal olduğundan dolayı çoğu rahim kanseri bu kanamalar sayesinde tespit edilmektedir.

Menopozda olmayan kadınlarda ise adet dönemlerinin daha ağır geçmesi ve adet dönemlerinin arasında gerçekleşen kanamalar, anormal vajinal kanama belirtileri arasında yer alabilir.

Rahim kanserinde anormal vajinal kanama harici görülen, ancak daha az sıklıkta rastlanan belirtiler arasında karında ağrı ve cinsel ilişki sırasında ağrı gibi belirtiler yer alabilmektedir.

Rahim kanserinin ileri aşamalarda olması halinde sırtta, bacaklarda ya da pelviste ağrı, iştah kaybı, yorgunluk ve mide bulantısı gibi belirtiler görülebilir.

rahim_kanseri_risk_faktorleri.jpeg

Rahim Kanseri Risk Faktörleri


Rahim kanseriyle ilgili olarak bazı faktörler kadının rahim kanseri riskini arttırsa da bu riskler her zaman hastalığın kendisine neden olmaz. Risk faktörlerine sahip pek çok kadından rahim kanseri görülmeyebilmektedir.

Tam tersi olarak rahim kanseri olan bazı kadınlarda ise risk faktörleri bulunmamaktadır. Bununla birlikte kadında bir ya da birden fazla risk faktörü bulunması halinde bunlardan hangisinin kansere neden olduğunu bilmek mümkün değildir.

Rahim kanseri riskiyle ilişkili faktörler arasında şunlar bulunmaktadır.
  • Obezite
  • Hormon seviyelerini etkileyen durumlar
  • Rahim içi araç kullanımı
  • Yaş
  • Beslenme düzeni ve fiziksel aktivite
  • Tip 2 diyabet
  • Aile geçmişinde hastalık bulunması
  • Geçmişte meme ya da yumurtalık kanseri geçirmiş olmak
  • Geçmişte endometrial hiperplazi geçirmiş olmak
  • Pelviste bulunan başka bir kanser nedeniyle radyoterapi görmüş olmak
Gebelik, doğum kontrol hapları ve rahim içi araç kullanımı gibi şeyler, rahim kanseri riskini azaltabileceği ya da arttırabileceği için bunların sağlığınızı nasıl etkileyebileceği konusunda doktorunuza danışmanız en iyisi olacaktır.