Püf Noktalari - 1

roxett

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
2.280
60
47


Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok. Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun. İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın. Şişeleri daldırın. Yeterince soğuyacaktır.

Et suyunu dolaba kaldırmadan önce çabuk soğutmak için, kemik kazanını bir evyeye oturtun, kazanın çevresine soğuk su tutarak et suyunu soğutun.

Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz.

Çileklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız, çileklere buluşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz.

Gravyer peynirinin kurumaması için, daha evvel tuzlu suya batırılmış, nemli bir beze sararak muhafaza ediniz.

Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçleri, üst üste koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz.

Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.

Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız, un ile beraber çöpler de düşer.

Balığı seçerken son derece dikkatli olmalıyız. Gözleri pırıl pırıl parlak, solungaçları ise pembe yada kırmızı renkte olmalıdır.

Limon sert ise, kesilmeden evvel bir iki dakika sıcak suya batırınız, daha sulu olur.

Buzdolabınızın iyi soğutması için içine bir torba tuz koyun. Tuzun dolaptaki nemi aldığını göreceksiniz.

Balıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz, temizleme işi sizi daha az yorar. Balık pişirirken hiç de hoş olmayan bir koku kaplar evi. Bunu önlemek için de kabın veya tavanın içine birkaç defne yaprağı atmayı deneyin.

Açıkta unutulan ve bayatlayan bisküvileri küçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız, yeniden tazelik kazandıklarını görürsünüz.

Kovada sofraya getirdiğiniz buz parçalarının donmaması için üzerlerine biraz madensuyu gezdirin.

Sodalı içeceklerin gazlarının kaçmasını engellemek için buzdolabının içine başaşağı yerleştirin.

Taze ekmek kolay kesilmez; parçalanır, dağılır. Muntazam dilimler elde etmek için, ekmek bıçağınızı kaynar suya sokup biraz bekletin, sonra hemen kurulayıp ekmeği dilimlemeye başlayın. Sık sık, hatta her dilimde bıçağı sıcak suya sokmanızda fayda vardır.

Açılmakta direnen cam kavanozların altına sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır. Yeterince olmamış limonlardan beklenildiği kadar su çıkmaz. Tıpkı çok sert limonlardan da çıkmadığı gibi. Bu tür limonları kesmeden önce, birkaç dakikalığına çok sıcak suya batırıp bekletin. Limonların daha fazla su verdiğini göreceksiniz.

Buzdolabınızdaki mantarlarınızı kurumuş bir halde mi buldunuz? Bunları su yerine bir miktar bira içinde bekletirseniz, yeniden canlandıklarını göreceksiniz.

Eğer naneyi doğrayarak kullanacaksanız üzerine biraz şeker serpin böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz.

Pirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla ve benzerlerini saklarken böcek oluşmasını önlemek için kavanoz ya da kutunun içine iki, üç diş sarımsak koyun.

Sucukları serin bir yere asmak yetmez. Zamanla üstlerini beyaz bir küf kaplar. Bunu önlemek için zaman zaman sucukların üstünü yarıya kestiğiniz bir limonla silin.

Çok yağlı taze süt, kaynatılırken çoğu kez dibi tutar. Tencerenin dibini temizlemek de güç olur. Bunun için sütü kaynama kabına koymadan önce, kabı temiz su ile çalkalayın. Kurutmadan içine sütü döküp kaynatın. Dibi tutmayacaktır.

Bazı tatlı tariflerinde yumurta akının ne miktarda kullanılacağı gram olarak gösterilir. Bir yumurta akı 30 gr. gelmektedir.

Havucun rengini kaybetmemesi için kaynayan suyun içinden aldıktan sonra hemen soğuk suyun altına tutup birkaç dakika bu şekilde bekletin.

Tuz topaklanıyorsa tuzluğun içine birkaç adet pirinç koyun. Pirinç tuzun rutubetini alacak ve topaklaşmayı önleyecektir.

Ekmekler bayatladığı zaman robotta çekip galeta unu haline getirin. Dondurucuya atıp gerektiği zaman kullanın.

Kaşar peynirinin kurumasından şikayetçiyseniz ağzı kapalı bir kavanoz içinde muhafaza edin.

Kabuklarını soyduğunuz meyveların kararmalarını önlemek için limonla ovun.

Domatesler pörsümüş ise yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir.

Mumların ömrünü uzatmak için kullanmadan iki saat önce buzdolabının derin dondurucusuna koyarak bekletin.

Patateslerin filizlenmesini önlemek için patates torbasının içine birkaç adet yeşil elma atın.

Patates soyarken üzerini bir bulaşık teli yardımıyla ovuşturursanız rahatça soyulmasını sağlayabilirsiniz.

Marulların uzun süre taze kalması için bir saat su dolu bir kapta tutun. Sonra buzdolabına açık kısmı aşağı gelecek şekilde yerleştirin. Bu şekilde on gün saklayabilirsiniz.
 
Mutfaginin sirlari

BAZILARI SICAK SEVER

· Mayonez yaparken basarisizliga ugramamak icin, yag ve yumurtanin ayni isida, oda sicakliginda olmasi gerekir.
· Soymaktan kurtulmak icin kac kez yogurdu sarimsaksiz yediniz? Ama onlari ilik suda bekletip de iki parmaginizin arasinda sikarsaniz bu sorunu ortadan kaldirmis olursunuz.
· Basarili bir kek ortaya cikartmak istiyorsaniz, kullanacaginiz bütün malzemelerin oda sicakliginda olmasina ozen gosterin.

GARiP CiFTLER

· Besamelinizle fark atmak ister misiniz? Bu durumda sütün icine sogan dograyip, süt soganin tadini alana kadar bekletin.
· Soganin daha da lezzetli olmasi icin kavururken icine biraz seker ativerin.
· Ciger 2-3 dakikadan fazla piserse sertlesir, yumusatmak icin rakida bekletmeyi deneyin.
· Yemege katacak kabaginiz yoksa bir salatalik onu aratmayacaktir.
· Tatlida kuru üzüm kullanacaksiniz. Üzümleri birkac saat sevdiginiz bir ickide bekletin, farki gorün.

ACELEYE GELMEYENLER

· Meyve salatasinin sekerini koymak icin acele etmeyin, aksi halde meyveler diriliklerini kaybederler. Son dakikada katacaginiz sekeri suda eriterek dokerseniz, cok daha iyi sonuc alirsiniz..
· Balik bugulama, fasulye plaki, kabak gibi yemeklerin dereotu ve maydanozunu, yemek pistikten sonra katin. Hem yesilliklerin renkleri bozulmaz. Hem de tatlari.
· Yemekleri pisirirken hemen tuzunu ve sekerini katmayin. cünkü bu katki maddeleri, yemeklerin pismelerini geciktirir.

YASLILIK ALAMETLERi

· Istakoz alirken kabuguna biraz daha yakindan bakin. Eger kircillasmissa, bu onun yasli oldugunu gosterir.
· Baligin tazesi parlak gozlerinden, koyu kirmizi süzgeclerinden anlasilir. Bir de pullari gevsek olmamalidir.
· Midye istiridye gibi kabuklu deniz ürünlerini, elinizle soyle bir tartin. Ne kadar agirsa o kadar tazedir.
· Taze fasulyeyi, enginarin canak yapragini, kirmadin almayin. "cat" diye kirilmiyorsa zaten hic almayin.

ViTAMiN ARANIYOR

· Kabuklu sebzelerin ve meyvelerin vitamini, en fazla kabuklarina cok yakin
yerlerinde olur. Bunun icin cok ince soyun, ya da hic soymadan kullanin.
· Yesil sebzeleri dogramadan yikayin, kesik yerlerinden vitamini kaybeder.
· Yesil salatalarin genellikle atilan dis yapraklari, günese yakin olduklari icin daha cok vitamin icerir.

KABINA SIGMAYANLA

· Süt, kabina sigmayanlarin en basinda gelen gidalardan biridir ve kaynatirken tencerenin icine kaynamamasi icin uzun sapli bir kasik koyuverin.
· Spagettileri tencereye sigdirmak icin ille de bolmek gerekmiyor. Birakin kaynar suya yari bellerine kadar girsinler. Uclari yumusayinca, soyle bir iterek hepsini boylu boyunca suyun icine sokabilirsiniz.

TENCERE DiBiN KARA DEDiRTMEYiN

· Haydi yemegi yaktiniz, bir de dibi tutan tencereden olmayin. Onu günlerce islatmak yerine, hemen icine su doldurup atese koyuverin. Su kaynadiktan sonra rahatca temizlendigini goreceksiniz.
· Süt tencere diplerine yerlesmeye bayilir! cok az da kaynatsaniz, kaynadigi tencerenin dibine, ille de beyaz bir tabaka halinde yapisir. Buna engel olmak icin, sütü koymadan once tencereyi soguk suyla soyle bir calkalayin.
· Tencerelerinizin icinde anlamini bilemediginiz beyaz lekeler mi olusuyor? Fazla düsünmeyin, bu suyunuzun kirecli oldugunu gosterir. iclerinde sirkeli su kaynatip onlari bu lekelerden kurtulabilirsiniz. Elma sirkesi kullanirsaniz cok daha iyi sonuc elde edersiniz.

iNATLARINI KIRIN

· Balik kokusu inatla ellerinizi terk etmiyor mu? Hemen bir limonu ikiye kesip ellerinizi onunla ovun. Kokular daha fazla direnemeyeceklerdir.
· Balikli kizartma tavasi ve tabaklarinizi sakin kaynar suyla yikamayin, cünkü kaynar su bütün inatci kokularin isbirlikcisidir! once bir güzel soguk sudan gecirin, sonra dilediginiz gibi yikayabilirsiniz. Yumurta kokusunun da bardak ve tabaklariniz üzerindeki inadini ayni sekilde kirabilirsiniz.

KiBRiT COPUNUN HiKMETi

· Siz de yumurta haslarken kabuklarinin catlamasindan yakiniyorsaniz eger suyuna 4 kibrit copü ativerin! sorununuz ortadan kalkti bile.
· Soganin aglatmasina artik izin vermeyin . Ve bu da oyle zor bir sey degil inanin. Soganlari soyar veya dograrken, dislerinizin arasinda bir iki kibrit copü tutarsaniz, size bu gaddarligi yapamayacaktir. inanin!
 
JAPONLARDA BoYLE YAPIYOR

· Pilavinizin renginin beyaz olmasini istiyorsaniz, demleme suyuna bir miktar limon suyu sikin. Japonlar da boyle yapiyor zaten.
· Uzun süre dolapta kalip porsüyen salataliginizi diriltmeniz mümkün. Salataliginizi yikadiktan sonra 10-15 dakika limonlu suya yatirirsaniz yine o eski taze gorüntüsünü elde edebilirsiniz. Hatta ayni yontemi maydanoz icin de uygulayabilirsiniz

MANTARDA LEZZETiN SIRRI

· Mantarin kokusunu kaybetmemesi icin cok az suda ve cabuk pisirmelisiniz. Yani
harli ateste kisa sürede. Bol suda uzun süre kaynayan mantar sert ve lezzetsiz olur.
· Muzu dolabinizda saklarsaniz cok kisa bir süre sonra kararip bozuldugunu gorürsünüz. cünkü muz 12Q altindaki isida kararmaya basliyor. En ideali, oda isisinda tutmak ve fazla bekletmeden tüketmek.

AMAN YAG SICRATMASIN

· Kizartma yaparken kizgin yagin cevreye sicramasindan cok pratik bir yolla
kendinizi koruyabilirsiniz. Yagi kizdirmadan once tavanin icine bir miktar tuz atarsaniz, yaginiz sicramayacagi icin güvenle kizartma yapabilirsiniz. Tuz yagin icindeki sicramaya neden olan nemi alacaktir.

KiRAZ SAPLARINDAN CAY

· Kiraz 1 ay gibi kisa bir süre icinde piyasada bulabildigimiz ve ondan sonda 1 yil ozledigimiz bir meyve. Meyvesini yedigimiz kirazin saplarini sakin atmayin. Bu saplari kurutarak ilginc, ilginc oldugu kadar da saglikli bir cay yapabilirsiniz. 30 gr. kiraz sapini 1 litre suda 10 dakika kaynatarak hazirlayacaginiz cay, hem bobrekleri calistirir, hem de zehirli maddelerin vücuttan atilmasina yardimci olur.

SAKLA SAMANI

· Eskiden kis günlerinde limon ve portakal kabuklari atilmaz, Sobanin üzerine konup odayi mis gibi kokuturmus. simdi bu kabuklarin nefis kokularindan mutfaginizda yararlanabilirsiniz. Kabuklari yikayip firinda iyice kurutun. Sonra mutfak robotunda un gibi ogütün bir kavanoz da saklayin ve kek, pasta veya muhallebi yapacaginiz zaman icine biraz katin. Bir "tatli ustasi" olarak bu da sizin kücük sirriniz olsun.
· olcüyü fazla kacirip cok fazla makarna mi hasladiniz? Tabii ki haslanmis makarnayi atmayacaksiniz, ama degisik sekilde degerlendirebilirsiniz. ornegin ertesi gün nefis bir sebzeli makarana salatasi yapabilirsiniz. Ya da yumurtali ton balikli. Haslanmis makarnalari, yapismamalari icin biraz sivi yagda karistirip buzdolabinda saklamaniz yeterli.

BU TAVUK BASKA TAVUK

· Haslayacaginiz tavugun icine 1 dis sarimsagi soymadan ativerin. Sizin tavugunuzun lezzeti herkesinkinden farkli olacaktir.
· Tavugu firindan cikardiniz. Eger hemen yenmeyecekse firindan ciktigi anda folyo kagidina sikica sarin. Bu da yumusacik kalmasi icin bir hile.
· Firina konacak tavugun tepsisi, tavuk büyüklügünde olmali. Daha büyük bir tepside, eriyen yaglar bos kalan kisimlara akip yanar.
· Firinda tavugun beyaz gogüs etinin kurumamasi icin butlari birbiri üzerine capraz koyun. Ancak pisme süresi yarilaninca sirt üstü yatirin.
· Tavuk alirken nasil pisireceginizi onceden planlayin. Firinda pisecek tavuk yagli olursa kurumaz. Ama tencerede pisireceksiniz yagsiz olmali.
· Dort kisiden fazlaysaniz, bir büyük yerine iki kücük tavuk alin. Boylece herkese tavugun "iyi yeri" gelir.

KAPRiSLi SEBZELER

· Nefis bir sis yapacaksiniz, etlerin arasina mantar da dizin. Ama mantarlar sise
gecirilirken parcalanabilir unutmayin. Tabii bunu onlemenin de cok basit bir yolu var; Mantarlari onceden kaynar suda bekletmek!
· Enginarlar bütün de olsa, canaklari da pisirilirse suyun üzerinde yüzerler. onlemek icin tencereyi kapagiyla degil temiz bir bezle kapatin. Bez buhardan siser, olusan basinc ise enginarlari dibe iter.

KOLAYLIKLAR

· Yagin kolay sindirilmesini saglayan sebze pisirme yontemini hic duydunuz mu? once sebzeler az suda ve hafif ateste yagsiz piser. Pisme tamamlaninca üzerine bir miktar yag konur. Yagin her tarafa dagilmasi icin tencere silkelenir, kapagi kapatilir ve bir kac dakika bekletilir. Bu yontemle pisen sebzeler yagi emmediginden hem sindirimleri kolay olur, hem de daha az yag kullanmis olursunuz. cesni vermek icin yagi koyarken biraz da maydanoz,dereotu, nane, feslegen gibi otlar katmaya ne dersiniz?
· Sindirimi kolaylastiran mucize muskati bütün yemeklerinizde kullanmaya ne dersiniz? Muskat hindistan cevizinin kücügüne deniyor. Tüm baharatcilarda kolaylikla bulabilirsiniz.
· Aksama konuklar gelecek. Malzemeleri aldiniz. Güvec kabina koydunuz fakat oda ne? Güvec kabinizin kapagi yok. Sakin panigi kapilmayin. Kapak gorevini bir alüminyum folyo ile rahatlikla cozebilirsiniz.
· Hamur islerinde kullanilacak un onceden elenirse, zerrelerin arasi hava dolar ve kekiniz daha kabarik olur.
· Salata yapraklarini tertemiz yapmanin en iyi yolu, son yikama suyuna biraz sirke katmak. Ama unutmamaniz gereken bir sey var! Yikanan sebzeleri cok uzun süre suda bekletmeyin. cünkü vitamin ve minerallerini kaybeder
 
EKLEME SANATI

· Eyvah kuru fasulye yemeginin suyu cok duru olmus Yapacaginiz sey, kivami dengelemek icin bir kepce fasulyeyi ezip yemek suyunun icine eklemek.
· Milfoy hamuru tepsiye yapismasin diye tepsiyi yagladiktan sonra üzerine galeta unu serpebilirsiniz.
· Patates haslarken daha yumusak bir doku icin suyuna bir kücük kasik margarin eklemeyi unutmayin..

TERCiH EDERKEN

· Brokkoli alirken lekesiz ve canli yesil olanini tercih edin, ve bekletmeden tüketin.
· En dikkatli secilmesi gereken gida mantardir. Unutmayin lekesiz olanini ve renginin beyaza yakin ya da hafif bej olanini secin.
· Dana eti alirken bilmeniz gereken en onemli nokta; yaglarinin dokununca sanki bir mermerin damarlari gibi simsiki olmasi. Bir de beyaz olmali. Hayvan yaslandikca yagi sari bir renk alir.

SOYMANIN KOLAYI

· Sucugu kolay soymak icin, sivri uclu bir bicakla boydan boya cizdikten sonra, nemli
bir bezle silin.
· Domatesi soymak icin once kaynar suya batirip cikartin. Goreceksiniz cok düzgün bir sekilde kabugu kendiliginden soyulacak.
· Soganin dip kismini dogramak cogu zaman zor olur. Bu isi kolaylastirmak icin catali en dip yerinden sogana batirin. Boylece sonuna kadar dograyabilirsiniz.

KIZARTMANIN SIRRI

· Patlicani yagda kizartmadan once, tuzlu suda 5-10 dakika bekletin. Goreceksiniz ne kararacaktir, nede fazla yagcekecektir.
· Nar gibi kizarmis bir tavuk icin, pismesine yakin üzerine tuzlu su sürmeyi deneyin, sonucu goreceksiniz.
· Aklinizda bulunsun, herhangi bir seyi kizarttiktan sonra yagi ikinci bir defa daha kullanmak istiyorsaniz, bu yagi ince bir süzgecten veya ince bir tülbentten süzün.
· Baliklarin iyi kizarmasi icin once yikayip kurulayin, sonra una bulamadan once süte batirin.

LiMON ÜZERiNE BiRKAC SOZ

· Patates, karnabahar ve salgami hasladiginiz zaman renkleri grimsi olur. Bunu onlemek icin kaynayan suya bir miktar limon sikmaniz yeterlidir.
· Limonun kurumasini onlemek icin kücük bir tabaga sirke koyup limonun kesik tarafini sirkenin üstüne yerlestirin.
· Limon sert ise, kesmeden bir iki dakika suya batirin. Kestiginizde goreceksiniz ki limonlar daha sulu olacak.

SAKLAMANIN PÜF NOKTALARI

· Salami keten ve veya pamuklu bir bezin icine koyarak serin bir yerde saklayabilirsiniz. Buzdolabinda hem kurur, hem de tadini kaybeder. Evde fazla miktarda domates varsa onlari serin, karanlik ve rutubetsiz bir yerde on gün kadar saklayabilirsiniz. Onlari ancak kullanacaginiz zaman yikayin.
· siseye koydugunuz salcanin bozulmamasini saglamak icin sisenin agzini kapatmadan once, mantarlari zeytinyagina batirin. Boylelikle, sisenin icine havanin girmesine engel olmus olursunuz.
· Dereotu ve maydanozu taptaze saklamak istiyorsaniz once yikayin ve güzelce süzün. Kuruduktan sonra plastik bir kap icene koyup buzdolabina kaldirin. ihtiyaciniz oldukca kullanin. Unutmayin, yikadiktan sonra iyice kurumalari sart, aksi halde dolapta cürüyebilirler.

KOKUYU GiDERMEK iciN

· Evde lahana ya da karnabahar piserken etrafa yayilan kokuyu hepimiz biliriz. Bunu onlemenin bir caresi var; tencereye birkac dilim ekmek koymak. Ekmegin ufalanip dagilmasini onlemek icin temiz bir tülbent sarmaninizi oneririz.
· Yayilan balik kokusunu gidermek icin ocakta birkac dakika limon yakin. Goreceksiniz kokudan eser kalmayacak.

TAZELiK VE LEZZET

UNUN iNCELiKLERi
· En iyi cins rafine unlar cok beyaz renkte, veya hafif sari ya calar beyazlikta olanlar ve ele yumusak gelenlerdir. Unun kalitesini anlamak icin; avuc icine bir miktar alarak sikin. Un etraftan fiskirirsa; kuru ve kaliteli, avuc icinde kalip gibi kalirsa, rutubetli demektir. Rutubetli un daha az dayanir, unu ne kadar rutubetsiz ve hava alan yerlerde saklarsaniz o kadar uzun süre kullanabilirsiniz..
· Galeta ununu cok rahatlikla evde de yapabilirsiniz. Ekmegi ince dilimlere kestikten sonra birkac gün kurutun, sonra da her iki tarafini nar gibi kizarincaya kadar firinlayin. Firinlanan dilimleri ince irmik haline gelinceye dek mutfak robotundan gecirir, robotunuz yoksa havan da dover ve elerseniz, galeta ununu hazirlamis olursunuz.

RENK VE LEZZET

· Bazi et yemeklerinde sarap kullanilmasi o yemege lezzet katar. Ama eger sarap kullanmak istemezseniz, yarim bardak suya üccay kasigi sirkeyle birlikte, yarim cay kasigi da seker katarsaniz, ayni isi gorecektir.
· Havucu kaynar suda hasladiktan sonra onlari hemen soguk suyun icine atacak olursaniz, renklerini kaybetmelerinin onüne gecmis olursunuz.
· Pisirdiginiz cigerin daha lezzetli olmasini istersiniz kuskusuz. Cigeri pisirmeden yarim saat kadar once sütün icinde bir süre birakin. Bu sekilde tadi daha cok hosunuza gidecektir.
· Sosisleri su kaynarken degil de sogukken koyun kabin icine. Bundan baska cok az olmak sartiyla süt de ekleyin ve cok harli ateste pisirmeyin. Bu sekilde catlamalarini onlemis ve de daha lezzetli olmalarini saglamis olursunuz.

BAYATINDAN KACIN

· Yumurtalarinizin taze mi bayat mi oldugunu anlamak istiyorsaniz, onlari icine biraz tuz katilmis suya atin. Günlükler suyun dibinde 3-5 günlükler ortasinda, bayat olan yumurtalarda yüzünde dururlar. Yumurtanin taze olup olmadigini, onu kirarak da anlayabilirsiniz. Kirdiginizda sarisi yayiliyor, dagiliyorsa, bayat, bombeli bir sekilde duruyorsa taze demektir. Bu yüzden onlari teker teker bir kaba kirin, bayatlari yemege karistirmadan atma sansiniz olsun.
· Uzun süre kullanmak icin fazlaca patates alirsaniz zamanla kabuklarinda goz goz tomurcuklar belirir. Onlari tirnaginizla kaziyarak almaniz gerekir. Aksi halde patatesin ozüyle beslenen tomurcuklar, kisa zamanda burusmalarina yol acarlar.
· Uzun süre beklenen kivircik salatalar, buzdolabinda bile olsalar gevseyip porsüyebilirler. Boyle bir durumda, bir kabin icine koyacaginiz suya limon dograyarak salata yapraklarini icinde bir gece birakin. Hemen dipdiri olurlar.

PATATESi KIZARTMANIN PUF NOKTALARI

· Patatesi kizartmanin da püf noktasi olur mu demeyin, cünkü var. ornegin neden sizin kizarttiklariniz kitir kitir degil de yumusacik oluyor; ya da yapisiyor dersiniz? Evet patates kizartirken iki seye dikkat etmelisiniz. Birincisi soyup dogradiktan sonra bol suyla calkalayin ve kuru bir bezle iyice kurulayin. cünkü kesik yerlerinde aciga cikan nisasta, tipki bir tutkal gibi parcalari birbirine yapistirir. ikinci dikkat edeceginiz sey, onlari yagdan cikardiktan sonra hemen tabaga alip tuzlamak. Tuz fazla yagi ve buhari emer. Kizartmanin yumusamadan kitirlasmasini saglar.
 
Et pişmiyor mu? Çaresi var...
Uzmanlar, etleri yumuşatmak için de limon suyunu tavsiye ediyor. Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pişirilirse, hem yumuşak ve lezzetli olur, hem de çabuk pişer.

Bir diğer yol ise yoğurtla terbiye etmek.

Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini istiyorsanız, içine biraz sirke katın. Hem daha çabuk pişer, hem daha lezzetli olur.

Sert etleri, çabuk pişirmek için tencereye bir parça ekmek atın. Göreceksiniz ki, işiniz son derece kolaylaşacak.

Pişireceğiniz parça et sertse, daha önceden sirke ve zeytinyağıyla ovarak bir gece, bütün gece olmasa bile, hiç olmazsa birkaç saat bekletmenizde yarar var.
 
Artan Pilavlar
Artan pilavınızı değerlendirmek için, miktarına bağlı olarak bir ya da iki yumurtayı çırpıp pilavla karıştırdıktan sonra üzerine rendelenmiş kaşar serpiştirip fırına verin



Balı Bozulmadan Saklamak Için
Balı bozulmadan saklamak için, cam kavanozda ve ışık almayan bir ortamda muhafaza edin.



Balıgın Taze Kalması Icin
Balık aldınız ama hemen pişirmek istemiyorsunuz. Bayatlamadan saklayabilmek için, ayıklayıp tuzladıktan sonra hava almayacak bir şekilde alüminyum folyoya sarıp, buzlukta bekletmelisiniz.



Balık Alırken
Balık alırken; parmakla bastığınızda iz kalmıyor, kaslar hemen düzeliyorsa, gözleri parlak ve lekesiz, solungaç kısımları kırmızı ise, balık tazedir. Bayat balık ayrıca, kokusuyla kendini ele verir.



Balık Kızartırken
Çarşıdan büyük bir titizlikle seçerek aldığınız balıkları kızartmak üzere yıkadıktan sonra kurulamanızda fayda vardır . Bu suretle una ve yumurtaya daha iyi bulanmalarını sağlamış olursunuz



Balığın Pulları
Balığın pullarını rahatça ve etrafı kirletmeden temizlemek istiyorsanız balığı bir dakika kaynar suda tutun. Pulların kolayca döküldüğünü göreceksiniz.



Bayatlamis Ekmekler
Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın. Böylece taptaze olacaktır.



Beşamel Sos Yaparken
Beşamelinizin çok daha lezzetli olmasını istiyorsanız , sütün içine soğan doğrayıp , soğanın tadını alana kadar bekletin



Biberleri Közlemeden önce
Biberleri közlemeden önce kaya tuzuna bularsanız, kabuğunun çok daha kolay soyulduğunu göreceksiniz



Bol Köpüklü Türk Kahvesi
Türk kahvenizin bol köpüklü olmasını istiyorsanız, suyunu buzdolabından kullanin.



Börek Yaparken
Yapacağınız böreğin lezzetli olması ve kıvamında pişmesini istiyorsanız , ateşe koymadan önce birkaç saat bekletin . Usta asçılar , aslında buzdolabında bir gece bekletmenin daha iyi olduğunu söyler
 
Çay Demlerken
Çoğumuzda , çay ne kadar çok demlenirse , tadının o kadar iyi olacağına dair bir hüküm vardır . Bu tamamen yanlıştır . Çayın uzun süre demlenmesi , içindeki bazı maddelerin oranını değiştirecek , bu da çayın tadını etkileyecektir . Çayınızı en fazla 10 dakika demleyin , o zaman çayınız daha lezzetli olacaktır .



Ciger Kizartiken
Kızartma yaparken ciğerleri bulayacağınız una bir kaşık karbonat koyarsanız ciğerin daha yumuşak kızarmasını sağlarsınız



Cilek Hakkinda
Satın alırken:
Canlı kırmızı renkli ve lekesiz olanları seçin. Paketlerde satılanları kontrol ederek alın. Satın aldıktan hemen sonra tüketin. Buzdolabında 1-2 gün saklayacaksanız saplarını koparmadan ve yıkamadan geniş bir kâse içinde saklayın

Nasıl yıkamalı?
Çileklerin saplarını ayıklayın. Akar suyun altında hızla yıkayıp süzün. Yıkama suyuna limon suyu ve sirke ilave edebilirsiniz.

Dondurma işlemi
Çileği 1 yıl süreyle dondurarak saklayabilirsiniz. Bunun için taze, sert ve olgun olanları buzlu suda iyice yıkayın. Saplarını temizleyip kâğıt havlu ile kurulayın. Havası mümkün olduğunca alınmış bir kap veya poşetlere doldurup derin dondurucuya yerleştirin.



Deniz Ürünlerini Seçerken
İstakoz alırken kabuğuna biraz daha yakından bakın . Eğer kırçıllaşmışsa , bu onun yaşlı olduğunu gösterir . Balığın tazesi parlak gözlerinden , koyu kırmızı süzgeçlerinden anlaşılır . Bir de pulları gevşek olmamalıdır . Midye , istiridye gibi kabuklu deniz ürünlerini , elinizle şöyle bir tartın . Ne kadar ağırsa , o kadar tazedir



Dondurulmuş Gıdaları Kızartirken
Dondurulmuş gıdaları kızartmak isterseniz ve gıdalar küçük parçalar halindeyse çözülmesini beklemeden kızartabilirsiniz.



Donmuş Balığınızı Pişirmek Istediğinizde
Donmuş balığınızı pişirmek istediğinizde eritme işlemini sütün içinde yapın. Süt, hem don tadını alır hem de balığın daha lezzetli olmasını sağlar
 
Ekmegin Küflenmemesi Için

Ekmegin küflenmemesi için ekmek kutusuna artan ekmeginizi koyarken ufak bir kabin içine tuz koymayi da ihmal etmeyin.

Et Hakkinda Bilinmesi Gerekenler

Eti kaynamış suya atın. Hem tadı güzel olur hem de et suyu arı kalır. Et suyuna biraz baharat ekleyip çorba yerine sıcak sıcak servis yapabilirsiniz.
Eti haşlarken bırakın köpürdükçe köpürsün. Acılığı azalır.
Et yemeğinizi bir gün önceden hazırlayın. Pişirdikten sonra bekletin. Ertesi gün etsuyunun yağları daha çabuk çözlülür.
Patatesle eti ayrı tencerelerde (ikisi de tuzlu suda) haşlayın. Çünkü patates et suyunu bulandırır.
Kemikli eti ayrı pişirin. Tencerede çok az et suyunda haşlayın veya alüminyum folyoya sarıp fırına verin. Böylece et kemikten ayrılmaz.

Et Pişirirken

Benmari usulü pişirme, yemeğin tencerenin altında yanan ateşle temasının önlenmesi amacıyla, içinde su olan bir tencerenin içine oturtularak yavaş yavaş pişirilmesi yöntemidir.Bu yöntem tercih edildiğinde, alttaki tenceredeki suyun, üstteki tenceredeki yemeğin en az yarısına kadar gelmesine dikkat edilmelidir.
Fırında tavuk pişirirken tavuğu, içinin pişmesi, dışının yanmaması için, göğsü altta, sırtı üstte olacak şekilde tepsiye koyun ve fırınınızı 160 °C'de kullanın.

Fırında pişirdiğiniz tavuğu hemen yemeyecekseniz ve kurumasını da istemiyorsanız, fırından çıktığında üzerine Sana ve limon suyu sürün ayrıcada alüminyum folyoya sarın. Tavuğunuz yumuşacık kalacaktır.

Et, tavuğa göre daha uzun sürede pişer. Eti fırında yapacağınız zaman, fırınınızı 180 °C'ye ayarlarsanız, daha iyi sonuç alırsınız. Eğer eti fırına vermeden önce yağlayacaksanız, yağlı tarafının gelmesine dikkat edin. Tariften yemek yaparken ölçülerin uygulanması büyük önem taşır. Şeker, un gibi malzemeyi kap içinde ölçeceğiniz zaman, yerleştirmek için bastırmaktan kaçının Aksine, hafifçe bir biçimde karıştırın. Tariflerdeki ölçüler buna göre verilmiştir.

Birçok çorbaya, sosa ve pilava lezzet veren et sularının iyi sonuç vermesi için, günlük tüketilmesi gerekir. Et suyunun defalarca kaynatılması, lezzetini bozulmasına neden olur.

Rostoyu pişirdikten sonra 15 dakika bekletip servis yaparsanız, hem lezzeti daha iyi olur, hemde daha rahat kesilir.

Izgara etlerini servis yaparken üzerlerine aromalı bir parça Sana koyarsanız değişik bir lezzet elde edersiniz.

Sote etmek, sebze balık veya etlerin, yağda karıştırılarak veya iri parçalar halindeyseler alt üst edilerek, rengi koyulaşıncaya kadar pişirilmesidir. Sote ederken, pişirilecek malzemenin eşit büyüklükte olmasına dikkat edilmelidir. Küçük parçalar halinde doğranmış sebze, balık veya etler sote edilirken, tava veya tencerenin kapağı kapatılmaz. Ama parçalar büyük ise, gereçler renk aldıktan sonra, kapak örtülerek pişirmeye devam edilmelidir.

Et kavururken tencerenin etrafında biriken (yapışkan) maddeleri sıyırarak tencerenin içine alın. Çünkü bu maddeler bol miktarda aroma içermektedir.

Etler Icin Sos

Biftek, pirzola gibi etlere farklı ve lezzetli bir tat kazandırmak için, bir kahve fincanı süt, bir kahve fincanı soğan suyu ve bir kahve fincanı zeytinyağı karışımı ile ovup 10- 12 saat buzdolabında beklettikten sonra pişirebilirsiniz.
 
Garnitur Hazirlamanin Incelikleri

Izgaraların yanında servis yapacağınız garnitürleri hem göz hem de damak zevkine hitap edecek şekilde hazırlamak istiyorsanız, önerilerimize bir göz atın.

Patatesleri kabuklarını soyarak haşladıktan sonra halka halka dilimleyin ve üzerlerine biraz sıvı yağ gezdirip kekik ve tuz ekin. Daha sonra fırınlayın.
Hazırladığınız salatanın içine bir miktar haşlanmış makarna eklediğinizde hem daha doyurucu, hem de daha zengin bir görünüm elde edeceğinizi unutmayın.

Ketçap, hardal, sarmısak, mayonez ve bir miktar doğranmış maydanozla ızgaranın yanında ikram edilmek üzere nefis bir sos hazırlamak mümkün.

Garnitürde kullandığınız sebzeleri önce tereyağında çevirip daha sonra çok az suyla haşlarsanız hem lezzetli hem de diri bir görünüm kazandıklarını göreceksiniz.

Hamur Keserken

Açtığınız hamuru veya aldığınız yufkayı düzgün yuvarlak bir şekilde kesmek istiyorsanız ya bir tencere kapağını veya alüminyum bir sahanı kullanabilirsiniz . Bunun yardımıyla hamuru fazla bastırmadan , ezip parçalamadan düzgün parçalar elde edebilirsiniz

Hamur İşine Soyunurken

Hamur işi yaparken hamuru mutlak surette en az 30 dakika dinlendiriniz. Üzerini nemli bir bez ile kapatıp buzdolabına koyunuz. Böylece hamur daha iyi açılacak ve daha iyi performans verecektir.
Un ve nişasta türü malzemeyi nereden kullanırsanız kullanın mutlaka elekten geçiriniz ki topak topak kalmasın


Hamur İşleri

Eğer evde ekmek yapıyorsanız, içine koyacağınız bir miktar haşlanmış ve ezilmiş patates ekmeğinizin daha geç bayatlamasını sağlayacaktır.

Kekinizin kabarmasını istiyorsanız margarin ve şekerini iyi çırpın. Güzel kek yapmanın bir koşulu da margarin ve yumurtanın oda sıcaklığında olmasıdır.
Börek veya kek yaparken Sana kullanırsanız hamurunuzun daha iyi kabardığını ve lezzetli olacağını göreceksiniz.

Erimiş Sana yağının içine süt katıp yufkanın her katmanına sürerseniz böreğinizin daha lezzetli olacağını göreceksiniz.

Bayatlamış ekmeklerinizi dilim dilim yapıp aralarına sarımsaklı Sana sürüp folyoya sarın. Yüksek ısıda fırında pişirin. Lezzetine doyamıyacaksınız.

Havuç Haslarken
Havuç...daima kaynar suya atilir, pistikten sonra hemen soguk suya
tutun, rengini muhafaza eder.

Haşlama Yaparken

Makarnanın haşlama suyuna bir, iki baş soğan, havuç v.b.sebzeler koyarsanız daha lezzetli olacağını göreceksiniz.

Et suyu yaparken mutlaka soğuk su ile haşlayınız. Böylelikle aromalar eşit oranda yayılır.
 
Izgaralar Icin Terbiyeler



Izgara yapacağınız etleri yumuşatmak için, en önemli nokta, onu yumuşatacak olan temel maddeleri bilmektir.

Bu temel maddeleri öğrendikten sonra, içlerine kendi damak tadınıza uygun çeşitli baharatlar ekleyerek değişik soslar hazırlayabilirsiniz.

Örneğin tavuk ve kırmızı eti

1 çay bardağı sıvı yağ,
1 adet iri soğanın rendesi,
karabiber, tuz,
1 yemek kaşığı yoğurt karışımı ve
arzu ettiğiniz baharatlarala terbiye edebilirsiniz.
Balıklar içinse

limon suyu,
zeytinyağı,
dilim dilim kesilmiş soğan,
karabiber, tuz ve
maydanoz karışımını kullanabilirsiniz.
Hazırlayacağınız soslarda et ve balıkların en az 3-4 saat hatta bir gece kalması lezzetini artıracaktır.


Jölenin Bozulmaması Için

Pasta ve tatlılarda severek kullanılan jöleyi kalıptan çıkarırken bozulmaması için, jöleyi pişirmeden önce kabı soğuk suyla yıkayıp, içine ince bir tabaka yağ sürmek gerekiyor. Ayrıca jöle kalıbı sıcakken dışına ıslak havlu sarmak da yardımcı bir yöntem

Karnibahar Haslarken

içine iki dilim ekmek atarsaniz, o dayanilmaz
kokusundan kurtulursunuz.
__________________
Maydanoz, dereotu ve naneyi, havasını aldığınız poşetlerde taze olarak saklayabilirsiniz. Domatesleri rendeledikten sonra buz kalıplarına koyarak dondurun. Böylece, kullanıma hazır domates tabletleri elde edin. Gerekirse kalıptan çıkarıp poşetlere koyun ve isterseniz derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

Sarımsakları soyduktan sonra tuzla birlikte mutfak robotunda kıyın. Az miktarda su ekleyerek bir kavanoza koyun. Bu karışımı 4 hafta boyunca buzdolabında saklayabilirsiniz.

Kırmızı lahanayı incecik doğradıktan sonra tuzla ovun ve ağzı sıkı kapanan bir kaba koyup üzerine sirke ekleyin. Salatalarda kullanmak üzere bir hafta kadar buzdolabında tazeliklerini koruduğunu unutmayın.

Pişirme süresi uzun olan nohut ve kuru fasulyeyi haşlayarak buzluk veya derin dondurucuda saklayabilirsin
 
Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin

Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokuları için; yemek yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun. Fırınınızı birkaç dakika için ısıtın daha sonra soğumaya bırakın.

Gömlek yakalarındaki kirleri gidermek için, gömleği makineye atmadan önce yaka kısmına sabun sürüp 15 dakika bekletin.

Tutkal lekelerini çıkarmak için, sirke ile ıslatıp, bol su ile durulanmalıdır.

Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için lekenin üzerine neft döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle silin.
Ellerdeki soğan ve sarımsak kokularını giderebilmek için yapılacak en iyi şey, haşlanmış patatesle ovmaktır.

Çay lekesi:
Pamuklu ve yünlülerde: leke taze ise, ılık suya batırılmış bir bezle ovulur.
Eskimiş ise, içine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parçası ile silinir.Ilık su ile çalkalanır.
 
X