Psikoloji veya hukuk

Sahuru yaptım geldim hepinizin yaptıklarını tek tek okudum ikiside öyle çok aklıma yatıyor ki sanırım puanıma göre 2sinden birisini seçeceğim hepimizin hakkında hayırlısı olur inşallah. Öyle güzel yazmışssınız ki çok özeniyorum. Başarılı bir avukat ya da başarılı bir psikolog olmayı.

Hukukçulara sorum : Ben bu avukatlığı malesef Türkiye dışında yapamam değil mi ? Diplomam üniversiteye bağlı olarak değişim gösterir mi ?
Psikolojicilere sorum : 4 sene okumak ve üstüne diğer ekleri almak toplam kaç sene mi alır ve genel olarak maaşlar ne durumdadır ?

Bol dua alıyorsunuz yahu
 

Yurtdisinda avukatlik yapabilrsin canim. Ben mesela ingiltere icin arastirmistim buradan mezun olduktan sonra ingilterede egitime basliyorsun cok pahali bi egitimmis ayrica dil sinavina da giriyorsun dilin cok iyi olmaliymis. İngilterenin hukuk sistemini ogrendikten sonra sinavlara giriyorsun gecersen baroya kayit yaptirabiliyorsun. İspanya da avukatnolan da duymustum. Yani boyle imkanlar var iki yillik filan egitimle oluyor da zormus yani
 

yüksek lisans 2 yıl sürüyor canım sonra da üniversitenin gerekliliklerine göre ingilizcedir, puan ortalamasıdır doktora programlarına kaydolabiliyorsun, tez hazırlaman gerekiyor diye biliyorum bir danışmanın oluyor bu süreçte, ben henüz mesleğe başlamadım ama 2000-2500 civarı diyorlar devlette. özelde çevre yaptın mı kat kat katlarsın bunu
 

Anladım anlaşılan karışık bir iş yabancı ülkeler. Ama yapılabiliyor olması genede içimi rahatlattı


Özel çevre çok önemli bu konuda

ben de hukuk mu psikoloji mi diye ikilemde kalmıştım. psikolojiyi seçtim. şimdi de iyi ki diyorum.
başarılar

Tebrik ederim umarım bende güzel bir karar verebilirim

Hukuk dıorum Hukuk dıorum ve hukuuk :))


Hayırlısı inşallah diyorummm
 
psikoloji bitirdim. psikoloji her zaman özenilen bölümdür ve hukukla rekabeti vardır. yüksek puanım var diye bu ikisinden birini yazmak zorunda değilsin. kendi yetilerine dön bir bak. bu bölümü neden okumak istediğim sorulduğunda cevabım "insanları anlamak için"di ve okula başladığım ilk sene hocamızın birinin dediği " insanları kesinlikle tam olarak anlayamazsınız, sadece buna yaklaşabilirsiniz" di, sonuç: hayal kırıklığı.
evet okumak çok eğlenceli, bitirdikten sonra da hayatınıza kattığı bir sürü güzellik oluyor.
ama şu şartlarda maalesef tavsiye edemiyorum, kendi ilgilerin bu yönde değilse. bu işi ancak severek yaparsınız. bazen kendime, dert dinlemek için mi okudum ben bu bölümü diyorum, hayretler içerisinde kalıyorum. bu meslek bir yardım mesleği, net sınırları yok, karşında kimsenin bilmediği -belki kişinin bile- bir düşünce ve duygu sistemi var ve ona nasıl yaklaşacağın senin elinde. ona bir şeyler katmak veya onun nezdinde "saçmalamak". sürekli sorun dinlediğin için psikolojinin bozulma olasılığı çok yüksek, terapi alması gereken insanlardanız. ha bu arada "lisansiyer psikoloğum", bölümde öyle bir eğitim aldık ki kendime psikolog denmesinde rahatsız oluyorum, klinik psikoloji okumamışsan değilsindir çünkü. devlette iş doyumu çok düşük, özel sektörü bilmiyorum.
ekstradan sosyal baskıyı çok güzel hissediyorsun. her hareketin her cümlen yargılamalara sebep olabilir "bir psikoloğa hiç yakışmıyor, sen nasıl psikologsun?, psikologlar hep böyle mi olur?". bıkarsın açıklama yapmaktan. ha bir de şu tarafı var: komşunun çocuğuyla, akrabanın çocuğuyla vs herhangi bir çocukla oynadığında ilgilendiğinde, annesi biraz sonra yanına usulca gelip "çocuğum normal değil mi? der o kadar sinir bozucu ki. yolda, otobüste karşılaştığın insanlara mesleğini söylemek istemezsin; çünkü zaten işinde sorun dinliyorsun, yolda bunu yapmak istemezsin, ama söylersen o kişiyi de dinlemek zorunda kalırsın. ya da söyledin diyelim, sorun anlatmaz; ama yani sen şimdi ne iş yapıyorsun, sadece sorun mu dinliyorsun, konuşarak mı çözmeye çalışıyorsun, yararı oluyor mu hakikaten, vs sorular...
psikiyatların ve psikologların intihar ettiklerini duyduğumda çok şaşırırdım; ama bir zaman sonra destek görmezsek bunun normal olabileceğini düşünmeye başladım.

bu mesleği seviyorum, sadece lisans mezunu olsam da. ama sevmeyen tahammül eder mi bilemiyorum.
 
Günaydın. Ben de 2006 psikoloji mezunuyum. Sonrasında klinik psikolojide yüksek lisans yaptım. 2006'da mezun olduğumdan beri de hep kliniklerde ve danışmanlık merkezlerinde çalıştım. Şimdiden tükendim. Bölümü severek tercih ettim. İnanılmaz severek okudum ama şu geçirdiğim 6 yıl bile beni bunaltmaya yetti. Bir önceki işimden ayrılmamın en önemli sebebi, hayatımın stres içinde geçmesiydi. Sabah güne depresif halde başlar, sabah 9'dan akşam 6'ya kadar saat başı danışan göreceğimin gerilimine düşerdim. Hiç boş seans olmazdı. Şimdiki işimde daha rahatım ama şimdiki aklım olsa yine psikoloji seçer ama insan kaynakları alanında uzmanlaşırdım. Masabaşı bir iş sevdiğime kanaat getirdim ama insanlarla uğraştığım bir işi sevmiyorum Ben sanırım evrak, veri insanıyım. Bu saatten sonra insan kaynaklarına kaymak çok zor çünkü klinik alanda belli bir tecrübe edindikten sonra maaşın artıyor. Dolayısıyla yaşam standardın da artıyor. Şimdi alan değiştirsem yeni mezun maaşıyla başlamak beni epey sarsacak.

Psikolojide aldığın maaş çalıştığın yere göre degisiyor. Devlette az alırsın. Özel sektör her zaman daha fazla verir ama daha çok çalışırsın. Sağlık alanı, cumartesi günleri de çalışmanı gerektiren bir alandır. Tabi devlette cumartesi iş diye birşey yoktur. Ek işler yapabilirsin. Mesela ben işim haricinde haftada 2-3 akşam dışarda seans alıyorum. İlerde kendi yerimi açmayı düşünüyorum daha az çalışabilmek için..

Ben de tercih dönemimde amca, hoca baskısıyla hukuğa yönlendirilmek istenmiştim ama psikolojiden vazgeçmedim. Bence ben hukukçu olamazdım çünkü bana göre içerik olarak psikologluktan farksız. Yine insanlarla uğraşıyorsun. yine sorunlu insanlar. yine performans anksiyetesi..

Keşke çalışma ekonomisi okusaydım fıstık gibi bir kurumsal şirkete ik müdürü olurdum
 

Kıbrıs düşünüyorsan eğerki hukuk istiyorsan yakın doğu denklik veriyormu peki hukuka bunu öğren ilk önce kıbrısta bazı üniler denklik vermiyor canım..

Kızımda kıbrısta okuyor oda hukuk istiyordu ilk önce tercihinde yazmıştı bunu ama olmadı başka bölüm kazandı,hukuk dersleri türkçe zaten..

Psikoloji okuyan arkadaşı vardı zaten dersler ingilizce 2 sene kadar okudu tamamlayamadı türkiyeye geri döndü çok zorlanmıştı o bölümde..

Hayırlısı olur inşallah gönlüne göre olsun herşey..
 
Ben devlet üniversitesi'nde okudum.. Dokuz Eylül Hukuk.. O nedenle de canım özel üniversiteler hakkında bilgi sahibi değilim..

Sanırım sen üniversite-dersler-zorluk açısından da bilgi almak istiyorsun..

Bizde şu şekildeydi: İngilizce dersini sadece 1. sınıfta aldık biz. Mesleki İngilizce vardı ancak bu seçmeli dersti.. Dolayısıyla onun yerine başka bir dersi de seçebilirsin.. Psikolojide nasıl bilmiyorum ancak Hukuk'ta derslerinin %95 i Hukuk'tur.

1. sınıfta: 4 Hukuk Alan dersi, İktisat, Türk Dili, İngilizce, İnkılap Tarihi, Beden yada Müzik, Genel Kamu Hukuku, İngilizce, 1 Seçmeli Ders
2. Sınıfta: 4 Hukuk Alan dersi, Temel Bilgi Teknolojileri, Maliye , 1 Seçmeli Ders
3. Sınıfta: 6 Hukuk Alan dersi, 1 Seçmeli Ders,
4. Sınıfta: 9 Hukuk Alan dersi, Adli Tıp, 1 Seçmeli ders

Bir de ben okurken Dokuz Eylül'de PDÖ (Probleme Dayalı Öğrenim Oturumları) vardı, aktif sistem olarak geçiyordu, tüm hukuk derslerini içeren 120 soruluk tek sınav oluyordu.. Geçersen hepsinden geçip, kalırsan sınıfta kalıyordun, berbattı.. Ama onu kaldırdılar ben son sınıftayken..
 
 
hukuk okursan mesleğe geçişte umduğunu bulamayabilirsin. oyle filmlere felan ozeniyorsan hani avukatlar söz alır şakır şakır savunma yapar el kaldırır boyle şeyler yok ve ayrıca çok yorucu. adliye işleri gel-git işleri insanı mafediyor. anca nasıl rahata erersin çok geniş bir çevren olur bi sürü çalışanların olur butun işleri onlar yapar sen sadece dilekçe yazar duruşmaya girersin. ama onun dışında onun bunun burosunda verecekleri üçkuruş aylıkla avukat olduğuna pişman olabilirsin. tabı devlete girememişsen.
 

Ben hem insanların dertlerini dinlemeyi hemde cevaplamayı seviyorum bu beni psikolojiye itiyor insanlara destek olup savunmaktada çok iyiyimdir dilim uzundur ne diyeceğimi hep bilirim buda beni avukatlığa itiyor. Bahsettiklerinizden anladığım kadarıyla çetrefilli bir iş tahminim doğruymuş herkesin sorular soracağı özellikle çocuğum normal değil mi ? cümlesi. Hakkımızda hayırlısı olur inşallah hepimizin.


Siz daha çok kağıt işlerini seviyorsunuz sanırım ben insanlarla uğraşmayı seviyorum o yüzden belki biraz daha farklı olabilir. Ve haklısınız aslında psikologluğa çokta yakın hep insan dertleri Geleceğin asıl meslekleri işte


Denklik nedir bilmiyorum ama diploması dünyanın her yerinde geçerliymiş. Bundan mı bahsediyorsunuz acaba ?


Evet sorumda biraz bu yöndeydi daha hiç görmesem bile iktisat ve maliye isimleri bile beni korkuyorrr teşekkürler emek harcayıp yazmışsınız.


Öyle yapacağım gibi gözüküyor daha 1 senem var şu 1 sene geçsin hepinize tek tek özel mesaj bile atacağımmm. Çok teşekkürler



Filmlerin etkisi tabi büyük benim güvencem birde babamın 3 mesleği var ve tanıdıkları o kadar bol ki kendisinin dediği şu eğer avukat olursan sırf benim çevremden paraya para demezsin. Aklımı çeliyor bu adamm
 
Babanın 3 mesleği ne ki:26:
 
Son düzenleme:
Bir de psikoloji için önemli bir ayrıntı var bence. Özellikle istanbul için konuşuyorum. İş bulmak açısından devlet üniversitesi mezununun, özel üniversite mezunundan her zaman daha önce tercih edildiğini söyleyebilirim. Bir gün başvurduğum bir "okul psikologu" ilanına çağırıldığımda, müdür yardımcısı bana "o kadar özel okul mezunları başvurdu ki, aralarında sizi devlet mezunu görünce hemen aradım". Biz psikologların kendi aralarında bile bu iki ayrı eğitimi tartıştığı olmuştur. Ben her zaman tarafsızım.

Hukukta böyle bir ayrım var mı bilmiyorum.
 
Babanın 3 mesleği ne ki:26:

Tavuk çiftliği, mandra, inek çiftliği ve koyun çiftliği işletiyor 4müş bile Çevresi çok geniş bu yüzden


Çok güzel bir noktaya değindiniz çok teşekkür ederim açıklamanız için. Üzücü oldu ama
 

Evet aynen öyle Avukatlık açısından; kendi büronuzu açacaksanız kimse diplomaya bakmaz elbette ama başkasının yanında sigortalı avukatlık düşünüyorsanız devlet üniversiteleri tercih edilir.. Hakimlik ve Savcılık'ta ise durum daha da kötü özeller için.. Geçen seneydi galiba 500 kişi alınacaktı ve kazananlardan sadece 2 ya da 3 tanesi özel üniversitedendi.. Yani hukukta özel üni. mezunu olursanız seçenekleriniz azalır ve mecbur avukatlığa yönelirsiniz.. Kaldı ki zaten özel üni.de okumuşsanız da ailenin de maddi durumu yerinde olduğu düşüldüğü için büro açmak gibi bir sıkıntı da olmaz. O yüzden avukatlık yapmak için okurlar genelde özel hukuk'ta.. (Sadece olanları yazdım, özel üni. mezunu arkadaşlar umarım yanlış anlamaz..)
 

Teşekkürler yazdığınız için babamda avukat ol sana büro açalım diyor. Bakalım sonumuz hayır olsun inşallah

arkadaş hangisini tercih etti çok merak ettim :)) haber ver bize canım


Daha 1 senem var tercihe daha yeni lise sona geçtim 1 sene daha beklerseniz kapınıza kadar gelir haber veririm
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…