psikolog , pdrci gibi işin ehli kişilerden kitap tavsiyesi istiyorum

snicket

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
13 Mayıs 2016
460
864
38
Merhaba Hanımlar,
ilk/ortaokulda öğretmen ve idareciyim. Okulum bir köy okulu ve rehberlik öğretmenimiz yok.

Psikolojik olarak sorun yaşayan öğrencileri aile vasıtasıyla doktora yönlendirsek de aile götürmediği için çözülebilecek problemler yumak gibi büyüyor bazen.

İnsan kendi çapında yardım etmeye çalışsa da işin o olmadığı için yetemiyorsun.

Mesela bir öğrencimin panik atak nöbetleri oluyor bazen, kendi yöntemlerimle sakinleştirmeye çalışıyorum ama bu suyla değirmen dönmüyor. Başka birine denk geldiğinde o , benim kadar bile ne yapacağını bilmiyor yani ben zaten bilmiyorum diğeri hiç bilmiyor, bu sefer durum daha kötüye gidebiliyor vs.

Ben belirteceğim şeyler için benim gibi işin uzmanı olmayan kişileri bilgilendirip çözüm önerileri sunan kitaplar arıyorum. Ne olur yardımcı olun.

1-Panik atak geçiren kişiye nasıl yaklaşılmalı, kişi bunu nasıl çözebilir
2 -Anne veya babasını kaybeden çocuk
3-Boşanma süresi ve sonrasında çocuğa yaklaşım
4-erken yaşta akranlarına cinsel-sözel yaklaşımlarda bulunan , sürekli şiddet eğilimi gösteren, çocuğa yaklaşım

bu bahsettiğim 4. maddedeki, 7 yaşında. Her gün farklı bir olayı var. Anne çok pasif, baba dayakçı sorunlu. Ona anlattıklarımızı aslında sorun olarak görmediğinden 1 arpa boyu yol alamıyoruz. Çocuk kahvede büyümüş. Al 1 lira git şuna küfür et, git kızlara laf at vs.
Okulda sürekli küfür ediyor, kızlar "bizi elledi" diye şikayete geliyor, gücü yetenleri dövüyor.
Dün bahçeye gelen köpeği sıkıştırmış, dudağını öpmeye çalışmış memelerini sıkmış falan. Köpek evcil bu arada.
Sene başından beri veliyi arıyoruz bazen geliyor, bazen gelmiyor.
hep benim çocuğumu görüyorsunuz kafasında.

Doktora yönlendiriyoruz götürmüyor.
Haftalık çizelge yaptım çocuğa 1 ay önce her sabah gel ben seni göreyim biraz sohbet edelim, çıkarken de buraya yazdıklarımıza uymuş olursan bu çıkartmaları yapıştıralım dedim.veliye de sistemi anlattım ona da bir çizelge verdim. ilk 3 gün çok güzeldi. sonra koptu. defalarca tekrar konuşmak için yanına gittim ama nafile.

bir suç işlediyse asla konuşmuyor kendini kapatıyor. bazen miyavlıyor.
Sevgiye aç ; ama sevgi gösterdiğinde de bir yere varamıyorsun.

Tatlı tatlı, suçlamadan, anlamaya çalışarak konuşup yaklaşıyorum ama yıldım, gerçekten onu düşünmekten başıma ağrılar giriyor, üzülüyorum.
Bir de mağdur ettiği çocuklar var tabi, onlara da ayrı yazık.

Aranızda uzmanlar varsa lütfen yardım etsin.
Sevgiler...

Ay yazdıklarınızı okudum.İş ailede bitiyor.Anne ve babayı cagırıp konusun bence.İşte keşke herkes cocuk yapma ehliyetine sahip olsa.İşe yaramaz baba aynı sekılde anne.Allah kolaylık versin

Bunlar kitap okuyarak çözülecek sorunlar degil .Cocukta büyük ihtimalle dayak ve taciz magduru .Meb e haber verin .Bu sizi aşar .

Haklısınız, tabiki kitapla çözülecek şey değil, ben sadece "ben ne yapabilirim" e cevap arıyorum. sadece 4. madde için demiyorum. yoksa ben onu bi kitapla çözebilsem psikolog niye var.

yok mu bir tavsiyesi olan?

aranızda panik atan olan var mı peki? böyle bir durumda kişiye nasıl yaklaşılmalı, siz bunu nasıl aşıyorsunuz?

Psikolog degilim.suan bi kitap okuyorum.Aletha j.solter oyun oynama sanati oyunla terapi uzerine.bosanmis aile cocuklari,kufur kullanan cocuklar,ofke ve saldirganlik konularinda vb daha bir cok konuda oyunla terapiyi anlatiyor.guzel bir kitap.isinize yarayabilir.ornekler ve nasil yapacaginiz anlatiliyor.

Psikolog degilim.suan bi kitap okuyorum.Aletha j.solter oyun oynama sanati oyunla terapi uzerine.bosanmis aile cocuklari,kufur kullanan cocuklar,ofke ve saldirganlik konularinda vb daha bir cok konuda oyunla terapiyi anlatiyor.guzel bir kitap.isinize yarayabilir.ornekler ve nasil yapacaginiz anlatiliyor.

çok teşekkürler arattım , bakıyorum şu an.

Hani sevdiklerimiz ozellikle cocuklarimiz icin deriz ya 'Allah iyilerle karsilastirsin' diye,iste o duadaki kisilerden biri sizsiniz,gonlunuze saglik.
Psikolojiyle ilgili bilgim yok ama yorum yazmadan gecemedim.1.maddedeki sorun icin buradan panik atak geciren yakini olanlardan veya kendi rahatsizligi olanlardan bilgi gelir muhakkak,ins gorurler.2.ve 3.maddeler icin internetten makalelere baktiniz mi?Genelde guzel paylasimlar oluyor,bizim hayatimizi altust eden kardes kiskancligini buyuk oranda azaltti.
Son madde ise beni cok urkuttu.Saniyormusunuzki gundemdeki vakalar, bebek tecavuzculeri, sorunlular cocukken normal insanlardi.Onlarin cocukluklari da boyleydi ve siz belki seneler sonra bu cocugu haberlerde izleyeceksiniz.Daha 7yasinda kopegi oksayan,kiz cocuklari elleyen cocugu ergenligini dusunemiyorum.Bu bence sizi asar malesef cunku muhtemelen yakinlarindan boyle muamele goruyor.Anneyi cagirip ciddi konussaniz,cocugunun suc isledigini(taciz),artik duzeltemediginizi,size destek olunmazsa gerekli mercilere bildireceginizi soyleyip korkutsaniz nasil olur?Sorunlu babayla yuz goz olur musunuz?

Malesef bir sapık yetişiyor gibi görünüyor. O aileyle beraberken ne yapsanız zor sanki. Kelimelerim kifayetsiz kaldı. Bir çocuğu kurtarmaya çalışmak saygı duyulası bir durum, onun yol açtığı sorunlar yüzünden diğer çocukların yaşadıklarını da düşünmek lazım.
Ergenliğe girince artık kimse tutamaz herhalde çocuğu :KK43:

Hani sevdiklerimiz ozellikle cocuklarimiz icin deriz ya 'Allah iyilerle karsilastirsin' diye,iste o duadaki kisilerden biri sizsiniz,gonlunuze saglik.
Psikolojiyle ilgili bilgim yok ama yorum yazmadan gecemedim.1.maddedeki sorun icin buradan panik atak geciren yakini olanlardan veya kendi rahatsizligi olanlardan bilgi gelir muhakkak,ins gorurler.2.ve 3.maddeler icin internetten makalelere baktiniz mi?Genelde guzel paylasimlar oluyor,bizim hayatimizi altust eden kardes kiskancligini buyuk oranda azaltti.
Son madde ise beni cok urkuttu.Saniyormusunuzki gundemdeki vakalar, bebek tecavuzculeri, sorunlular cocukken normal insanlardi.Onlarin cocukluklari da boyleydi ve siz belki seneler sonra bu cocugu haberlerde izleyeceksiniz.Daha 7yasinda kopegi oksayan,kiz cocuklari elleyen cocugu ergenligini dusunemiyorum.Bu bence sizi asar malesef cunku muhtemelen yakinlarindan boyle muamele goruyor.Anneyi cagirip ciddi konussaniz,cocugunun suc isledigini(taciz),artik duzeltemediginizi,size destek olunmazsa gerekli mercilere bildireceginizi soyleyip korkutsaniz nasil olur?Sorunlu babayla yuz goz olur musunuz?

Güzel sözleriniz için çok teşekkürler çok duygulandım.
Her madde için internetten arama yaptım ama benim konumumdaki (kişinin kendisi veya anne babası olmayan )kişiler için makaleler bulamadım.

Bu konularla ilgili çok fazla kitap var, ama ben hepsini alıp okuyamam, o yüzden bana hitap edecek olanları bulmaya çalışıyorum.
Bazı kitaplar ders kitabı niteliğinde ve sürekli kuramlar var mesela.
4. maddede belirttiğim çocuğun babasını o kadar çok aradım ki, adam 2 defa okula geldi ama çocuğu doktora götürmüyor. Raporlarını, yapılanları hepsini yazıp gerekli yerlere gönderdik ama veli kabul edip götürmeden bir şey olmuyor ve maalesef bizim bu konuda bir yaptırımımız yok.
Ben desem ki sen çocuğu götürmezse ben okula almayacağım, eğitim öğretim hakkını engelliyorsun diye beni suçlu çıkarır. Her gü bu çocukla ilgili bir veli kapıda.
Bu sabah yine biri geldi kadın ağladı ağlayacak, haklı haklı ama bir şey yapamıyoruz.
Adamı tekrar arayacağım şimdi. Kocamı bu kadar aramıyorum ya. Adam diyor ki ne yapayı çocuğu öldüreyim mi?
Öldürme tabi ki dövme de, insan gibi doktora götür diyorsun duymuyor.
Çok öfkeliyim bu duruma, yarın haberlere çıkarsam şaşırmayın.

Malesef bir sapık yetişiyor gibi görünüyor. O aileyle beraberken ne yapsanız zor sanki. Kelimelerim kifayetsiz kaldı. Bir çocuğu kurtarmaya çalışmak saygı duyulası bir durum, onun yol açtığı sorunlar yüzünden diğer çocukların yaşadıklarını da düşünmek lazım.
Ergenliğe girince artık kimse tutamaz herhalde çocuğu :KK43:
Aynen biz de öyle düşünüyoruz ve çok üzülüyoruz, inşallah bu durum değişir.

Merak ettim hangi şehirde olduğunu? Bir de ilçe MEB'ten PDR'ci isteyemez misin? Yanlış bilmiyorsam PDR öğretmeni olmayan okullara görevli olarak bir kaç günlüğüne gelebiliyor PDR.ciler. Ben de bir ara ücretli öğretmenlik yapmıştım, ablamla aynı şehirdeydik. Öğrencilerime ve velilerime sınav kaygısıyla ilgili ablama seminer verdirmiştim özel izinle...

Snicket bağlı bulunduğunuz ilçeye bakan rehberlik araştırma merkezini arayın.Rehberlikten sorumlu mudur yardimcisini baglatin.Konuyu paylaşın ve yardıma ihtiyacınız olduğunu söyleyin.Kitap okumanız güzel ama bu kitaplar hiperaktivite ,istismara uğrayan çocuğa okulun yaklaşımı,Akran zorbalığinda okulun rolü gibi konularda değilse direk sizin yapacaklarinizi değil ailenin ve ya danışanın yapması gerekenleri içerir.Siz sac ayagisiniz ve ihmal/istismar mağduru olduğunu ogrendiginiz cocugu okul polisi/jandarma bolgesindeyseniz ise jandarmaya bildirmek sizin göreviniz.Aile ile yaptığınız görüşmeyi tutanak haline getirin ve veliye imzalatin.Veliyi okula davet edin,gelmezse iade taahhütlu posta yoluyla veliye randevu verin.Bu konularda tam olarak bilgi almak için dahi Ram i arayın lütfen.

Merhaba ben rehber öğretmenim. Öncelikle panik atağı psikyatriye sevk ediyoruz ilac almasi gerekiyor panik atakta. Biz ilac yazamiyoruz.
Anne veya babasini kaybeden cocuga geldigimiz de ise cocuk kac yasinda birde anneyi mi kaybetmis babayi mi. Cocugun yasi buyukse danismaya aliyoruz. Eger cocugun icinde annesine ya da babasina hayattayken diyemedikleri pismanliklari varsa. Mektup yazdirip yaktiriyoruz ya da gestalt tekniginde sandalye yonetemini uyguluyoruz. Ama sunu belirteyim bu cocuga gore degisir anne cocuk iliskisine gore degisir kimi cocuklar annesine bagli degildir kimisi cok baglidir. Kimisi icin ölüm ve yas çok önemli olmaz. Hani ne desem burdan ben, havada kaliyor biraz.
Bosanma konusunda ise cocugun tam olarak nasil bir sorunu var. Bazi ailelerin bosanmasini cocuklar icin daha sagliklidir. Burda onemli olan cocugun psikolojik verdigi tepkiler. Mesela alt mi islatmaya basladi.
4. Vaka ise cetele tutun diyecektim ama siz zaten yapiyormussunuz. Davranis degistirme konusunda aile ile birlik olunmasi gerekiyor. Eger aileyi isin icine katamazsaniz bir cocugun davranisi degistmeniz cok zor olur.

Merak ettim hangi şehirde olduğunu? Bir de ilçe MEB'ten PDR'ci isteyemez misin? Yanlış bilmiyorsam PDR öğretmeni olmayan okullara görevli olarak bir kaç günlüğüne gelebiliyor PDR.ciler. Ben de bir ara ücretli öğretmenlik yapmıştım, ablamla aynı şehirdeydik. Öğrencilerime ve velilerime sınav kaygısıyla ilgili ablama seminer verdirmiştim özel izinle...

Pdrci istedik , göndermediler. Hatta bir öğrencimizin babası yeni öldüğünde çok uğraştık, her yere gittik, tamam gelecek dediler. yazısı geldi ama kendisi bir kere bile gelmedi maalesef.

Snicket bağlı bulunduğunuz ilçeye bakan rehberlik araştırma merkezini arayın.Rehberlikten sorumlu mudur yardimcisini baglatin.Konuyu paylaşın ve yardıma ihtiyacınız olduğunu söyleyin.Kitap okumanız güzel ama bu kitaplar hiperaktivite ,istismara uğrayan çocuğa okulun yaklaşımı,Akran zorbalığinda okulun rolü gibi konularda değilse direk sizin yapacaklarinizi değil ailenin ve ya danışanın yapması gerekenleri içerir.Siz sac ayagisiniz ve ihmal/istismar mağduru olduğunu ogrendiginiz cocugu okul polisi/jandarma bolgesindeyseniz ise jandarmaya bildirmek sizin göreviniz.Aile ile yaptığınız görüşmeyi tutanak haline getirin ve veliye imzalatin.Veliyi okula davet edin,gelmezse iade taahhütlu posta yoluyla veliye randevu verin.Bu konularda tam olarak bilgi almak için dahi Ram i arayın lütfen.

Geçen sene anne babası boşandığı için babaannesiyle yaşayan , ruh gibi gezen kendisini dış dünyaya kapatmış bir öğrencim için öğretmeniyle birlikte defalarca Ram'a gittik, bir rehberlik öğretmeniyle görüştük. siz yapacağınızı yapmışsınız bu etapta ben çocuğu göreyim dedi, lakin onlar okula grlmiyor, çocuğu onlara götüremiyoruz. veliye söylüyoruz götürmüyor. resmiyet olmadan da görüştüremiyoruz elde var sıfır.
veli görüşmelerini tutanak altına alıyoruz gitsinler diye ne diller döküyoruz ama götürmediklerinde bir yaptırımımız yok.

Benim amacım "bir kitap okuyayım her şeyi çözeyim psikologçuluk oynayayım" değil, yani durumun benle değişmeyeceğini elbette biliyorum. Şunu istiyorum;
en azından ben kendi konumumda nasıl yaklaşılması gerektiğini bileyim de bir darbe de benim cahilliğimden almasın çocuk.

Bu yeni durumlar için dediğiniz gibi tekrar orayla bir görüşeceğim. Teşekkürler.

Merhaba ben rehber öğretmenim. Öncelikle panik atağı psikyatriye sevk ediyoruz ilac almasi gerekiyor panik atakta. Biz ilac yazamiyoruz.
Anne veya babasini kaybeden cocuga geldigimiz de ise cocuk kac yasinda birde anneyi mi kaybetmis babayi mi. Cocugun yasi buyukse danismaya aliyoruz. Eger cocugun icinde annesine ya da babasina hayattayken diyemedikleri pismanliklari varsa. Mektup yazdirip yaktiriyoruz ya da gestalt tekniginde sandalye yonetemini uyguluyoruz. Ama sunu belirteyim bu cocuga gore degisir anne cocuk iliskisine gore degisir kimi cocuklar annesine bagli degildir kimisi cok baglidir. Kimisi icin ölüm ve yas çok önemli olmaz. Hani ne desem burdan ben, havada kaliyor biraz.
Bosanma konusunda ise cocugun tam olarak nasil bir sorunu var. Bazi ailelerin bosanmasini cocuklar icin daha sagliklidir. Burda onemli olan cocugun psikolojik verdigi tepkiler. Mesela alt mi islatmaya basladi.
4. Vaka ise cetele tutun diyecektim ama siz zaten yapiyormussunuz. Davranis degistirme konusunda aile ile birlik olunmasi gerekiyor. Eger aileyi isin icine katamazsaniz bir cocugun davranisi degistmeniz cok zor olur.

Sayın öğretmenim bana şunu anlatır mısınız;
çocuk panik atak nöbetinde mesela, kalbi güm güm çarpıyor ağlıyor.. o sırada yanındaki öğretmen ne yapmalı ne demeli ya da ne yapmamalı ne dememeli.
Bu sabah öğretmeni yanıma gönderdi mesela, ne yapacağını bilememiş ağlıyor niye sğladığını da söylemiyor diye.
Sakinleştirmek için gözlerini kapattırıp en sevdiğin yerde olduğunu düşün, işte orası şöyle böyle, bir kavanozumuz var bütün dertlerimizi üzüntümüzü oraya atıyoruz, derin derin nefes al vs . dedim , sonra sakinleşti. sınıfına gitti. ama ben doğru bir şey mi yapıyorum bilmiyorum anlatabildim mi, kaş yapayım derken göz çıkarmak istemiyorum.

Babasını kaybeden çocuk 7 yaşında kız çocuğu. Okulda her şey normal görünüyor mutlu görünüyor her gün yanıma gelip bana kitap okuyor ama annesi geldiğinde evde hiç okula gitmek istemediğini falan söylüyormuş kadın da kahroluyor.

Anne baba boşanan 2 kardeş biri 8 biri 10 yaşında. Onlarda bi durgunluk var haliyle. Mesela onlara durumu biliyorum ve sizin yanınızdayım mesajı mı verilmeli yoksa olay çok büyük görünmesin diye hiç bilmiyormuş gibi mi davranmalı?

X