Bir psikolog olarak ben de çalışmak istemiyorum kısmına kadar başka bir şekilde söylese evet olabilir diyebilirdim ancak ben de çalışmak istemiyorum kısmı etik değil. Bu karşıdakine onun yardım için orada olmadığını, para için ya da başka bir şey için orada olduğunu anlatıyor. Terapide gerekli gördüğü durumlarda terapist kendi hayatından kısa örnekler verebilir, hatta bazen olmamış şeyleri olmuş gibi anlatabilir. Tüm bunlar hastanın yararı gözetilerek yapılır. Boş konuşmak için değil.
Bu konuya odaklanmanızı öneririm. Neden böyle söylemiş olabileceğini ve haklılık payını düşünün derim. Hiç kimse tanımadığı ya da kısa bir süre gördüğü bir insana gerçekten değer vermez, veremez. Öte yandan söz konusu oğlu olunca işler değişiyor. Eğer iki oğluna da yapmamış olsalardı evet bilmiyor diyebilirdik, birine yapıp birine yapmıyorsa bu kayırmadır ve evet sizinle ilgili değildir. Zamanla evlatlarınız büyüdüğünde (çocuğunuz var mı o kısmı hatırlayamadım, yoksa da birden fazla olunca diyelim) bu durumu daha net anlayacaksınız.
Bir başkası bu sözü söylese belki bu kadar etki etmezdi ama bir uzmandan duyunca biraz daha farklı etki edebiliyor. Çünkü bu kasıtlı sorulmuş bir soru, burada amaç düşünmeye ve olası senaryoları oluşturmaya sevk etmek. Böylelikle keşke dediğimiz şeyleri iyi ki kere dönüştürebiliyoruz.
Bu arada her meslekte iyi olanlar ve kötü olanlar var. Sadece bazı meslekler daha hassas olabiliyor. Eli çenesinde hasta dinleyen ve eee şimdi ne yapacaksın diye soran psikiyatristler de var ya da danışanı ile ilişki yaşayan psikologlarda vs. Önemli olan enerjinizin tutacağı ve güvenebileceğiniz birini seçmeye çalışmak. Lütfen hangi üniversiteden mezun olduğunu ve hangi eğitimleri aldığını sorun ya da internette kısa bir araştırma yapın. Bizim mesleğimiz suistimale çok açık bir meslek. Sosyoloji, felsefe vb mezunu olup kendini psikolog olarak tanıtan çok. Bunun yanında aldığı eğitimleri ve tecrübesini de sorgulayın lütfen. En azından bir ya da iki eğitim almış olmasına, eğitimlerini iyi yerlerden alınmış olmasına, “tek” bir kişiden bir sürü eğitim almamış olmasına bakabilirsiniz.