- 16 Ekim 2018
- 1.837
- 3.462
- 133
- Konu Sahibi kirmizigitar
Biorezonans yöntemi ile tedaviyi araştırmanızı önerebilirim. Annenizin durumundaki birine nasıl katkı sağlar tam bilmiyorum.Uzmanlarına danışıp, araştırıp,öğrenebilirsiniz.Geçmiş olsun.kizceler selamlar
kuzenimin uyeligi olmadigi icin konuyu ben aciyorum. bilgisi olan, basindan gecen, fikir verecek yol gosterecek birileri olursa minnettar oluruz...
" annem 56 yasinda. babam ve 20 yasindaki erkek kardesim ile birlikte yasiyor. biz 3 kiz kardes evliyiz. erkek kardesim sehir disinda univ okuyor.
annem 3 yil once konusurken kelimelerin yerine fazlaca "sey, sey iste" kullanmaya basladi. sonralari bu daha da ilerledi, bir cok doktor tetkik sonucunda son gittigimiz doktor bir kac ay once mr sonucuna gore primer progressif afazi (ilerleyen konusma bozuklugu) teshisi koydu. beynin sol lobunda kuculme baslamis, cok nadir gorulen tedavisi olmayan bir hastalik oldugunu fakat normal alzeimerdan cok daha yavas ilerledigini soylediler. ilerledikce algidinda zayiflama, son asamasinda ise yuruyememe ve yutkunanamama durumlari eklenecekmis.
baslarda hafif takilmalar disinda cok sorun yoktu. gitgide derdini anlatamaz hale geldi. suan konusmasi cok sikintili, biz cocuklari olarak isaret dili eklemedikce soylemeye calistiklarinin cogunu anlamiyoruz, o da eskiye gore cok sessizlesti zaten...
kisisel ihtiyaclarini giderebiliyor simdilik, ancak bir cok yapmak istedigi is yarim yamalak oluyor. simdilik hala market pazar alisverisini yapabiliyor, parayi taniyor evin yolunu bulabiliyor. yemegini, iyi kotu temizligini yapabiliyor. ancak tabiki bunlarin hepsi minimal olcude. eskiden cok titiz olmasina ragmen suan cogunlukla evi tozlu, banyolari kirli buluyorum ben gittikce yapiyorum. gecenlerde erkek kardesim cok yaptigi keke benzeyen kendi tarifi bir tatliyi yapmasini istemis. yaptigi sey kekten baska herseye benzedigi icin oldugu gibi cope gitmis. ancak annem tatliyi yapamadiginin bile farkinda degil...
bir suredir algisi da inanilmaz bozulmus durumda. konustuklarimizin cogunu anlayamiyor. kucuk bir ilcrde yasiyorlar. gecenlerde babam ile birlikte bahcede domates biber ekiyorlarmis mesela. babam anneme "sen de su tarafa biberleri ek" diye yer gostermis. o babamin gosterdigi yere fasulye karpuz vs sacma sapan birseyler ekmis.
babam hastaligin bilincinde degil gibi. "hasta degil umursamiyor" diye tanimliyor durumu. dolayisiyla pek destekci ve yardimci oldugu soylenemez.
biz elimizden geldigi kadar gitmeye, yardimci olmaya calisiyoruz, simdilik idare ediyoruz ancak sorun su ki doktorun cok yavas ilerler dedigi hastalik annemde dortnala kosuyor sanki.
teshis koyan doktordan cok tatmin oldugumuzu soyleyemeyecegim. sirf bizi bos cevirmemek icin bir ilac yazdi, ancak faydasi olacagini sanmiyorum diye ekledi. gercekten de ilac hic fayda etmedi. hizla algisi ve konusmasi gerilemeye devam ediyor. virus olayindan suan baska bir doktora da gidemiyoruz ne yazikki.
ne yapacagimi bilemez haldeyim, bu hastaliga sahip yakini olan,doktor onerisi olan varsa, hastaligin bu denli hizli ilerlemesi normal mi? ilac kullanan, konusma terapisi alan faydasini goren varmi?
bu surecte biz nasil bir yol izlemeliyiz? hem psikolojik hem fiziksel olarak yapabileceklerimiz neler? hem anneme yardim etmek hem de kendi hayatimizi normallestirmemiz gerekiyor."
uzun bir konu ancak ne yazikki durum cok uzucu.
basindan gecen, yakininda bu hastalik olan varsa onerilerinizi heyecanla bekliyoruz.