Polikistik Over Sendromu (Pcos) (Alıntı Yazı)

nevrosky

Doruk Paşa Sen Çok Yaşa
Kayıtlı Üye
17 Mart 2008
12.985
46
408
46
İzmir
Polikistik Over Sendromu (Pcos)

Polikistik Over Sendromu, kadınlardaki önemli bir yumurtlama problemidir. Bu sorun, toplumdaki her 5 kadından birinde görülebiliyor. Bunun için kadınların her yıl düzenli olarak jinekolojik muayenelerini yaptırmaları gerekiyor.

Polikistik Over Sendromu nasıl oluşur?

Kadın vücudunda bulunan iki yumurtalık, bir adet döneminde döllenmeye müsait bir olgun yumurta geliştirir. Bu yumurta gelişimini ve olgunlaşmasını “Follikül” adı verilen içi sıvı dolu bir kesecikte tamamlar. Polikistik Over Sendromu’nda ise birçok yumurta aynı anda olgunlaşmaya çalışır fakat bunu başaramazlar. Sonuçta bir çok yumurta vardır ama bunların hiçbiri gelişip döllenme yeteneği kazanamazlar. Ultrason muayenesinde ise yumurtalıklar, içerisinde gelişmemiş yumurta bulunan bir çok kesecik yani birçok kist şeklinde görülür.

Polikistik Over Sendromu’ndan hangi durumlarda şüphelenilmelidir?

Çocuk sahibi olmak amacı ile tüp bebek merkezlerine başvuran kadınların yaklaşık %20' sinde yumurtlama problemi mevcuttur. Yumurtlama problemlerinin en önde gelen sebebi ise Polikistik Over Sendromu adı verilen durumdur. Özellikle bir kadın düzensiz adet görüyor, tüylenmede artış mevcut ve kilosu da normalin üzerinde ise, bu sendromdan kuvvetle şüphelenilmeli, gerekli muayene, ultrason ve tetkikler yapılarak durum açıklığa kavuşturulmalıdır.

Polikistik Over Sendromu’nun sebebi nedir?

Hastalığın gelişim mekanizmasında karbonhidrat metabolizmasını düzenleyen “İnsülin” hormonunun da etkili olduğu düşünülmektedir. Zira bu hastalar aynı zamanda kilolu kişilerdir. Aşırı kilo ise insülin direncine sebep olur. İnsülin direnci gelişmesi Polikistik Over Sendromu’nun tetikleyici nedenlerinden biri olabilir.

Hastalık nasıl tedavi edilir?

Tedaviyi planlarken öncelikle bu hastaların diyetisyen gözetiminde ideal kilolarına inmeleri sağlanmalıdır. Gerekirse insülin direncini kırmak için şeker hastalarında kullanılan “Metformin” ilaç tedavisi bu dönemde kullanılabilir. Tıbbi tedavi ve kilo kaybı sonucunda adette önemli oranda düzelme olabilmekte, yumurtlama probleminin ortadan kalkmasıyla bazen gebelik kendiliğinden oluşabilmektedir. Ancak bu işlemlerden sonra adet düzensizliği devam ediyorsa, yumurtlamayı uyaran ilaçlar ve hormon iğneleri uygulanabilir. Bu takipler sonucu gelişen yumurtalardan normal ilişki önerilerek veya aşılama yöntemi ile gebelik oluşturulmaya çalışılır. 3-4 kez yapılan takip ve aşılama ile gebelik elde edilememiş ise tüp bebek yöntemine geçilmesi önerilir.

Polikistik Over Sendromu kendini farklı bir karakterle gösterebilir mi?

Bazen ultrason muayenesinde yumurtalıkların görüntüsü Polikistik Over Sendromu gibi izlenebilir. Bunu gerçek Polikistik Over Sendromu ile karıştırmamak gerekir. Adetler düzenli olabilir, kilo fazlalığı ve tüylenmede artış olmayabilir fakat yapılan ultrason muayenesi sonucu yumurtalıkların polikistik görüntüde olduğu ifade edilebilir. Böyle durumlarda da 1 yıl korunmasız düzenli ilişkiye rağmen gebelik oluşmuyorsa mutlaka bir merkeze başvurulmalıdır.

Polikistik Over Sendromu olan kadınlara neler önerilir?

Polikistik Over Sendromu olan kadınlara gebelik sonrası da jinekolojik takipleri bırakmamaları ve yıllık muayenelere devam etmeleri önerilir. Bu hastalarda ileri yaşlarda şeker hastalığı başta olmak üzere bazı hastalıkların gelişimi söz konusu olabilmektedir. Bunu önlemek için aşırı kilo alımı engellenmeli ve gerekirse ilaçlarla düzenli adet görmeleri sağlanmalıdır.

canım malesef pkoluyum çok üzgünüm:çok üzgünüm::çok üzgünüm:ilaçsız yumurtalarım büyümüyor.2 ay ara verdim ama biraz dinlenmek istedim sonrada aşılama yaptırırız nasiptede varsa olur...pko zor bi hastalık allah kimseye vermesin...senağlama:Saruboceq:

Allah şifa versin bitanem. a.s. İnşallah doğal yoldan mucize ile gelir bebişin bu dinlenmede. :Saruboceq: :ecrin_bebek: Şeniz

ben buradan okuduklarımla bendede olabileceğini düşünmüştüm..
kilom yok adetim düzenli ama bendede tüylenme vardı..
öyle kormuştumki ultrasonla bakıldı ve çok şükür bende olmadığı sonuçlandı..
olmadığı halde bende ezberledim pkoyu Allahım size şifa versin kızlar..
her 6 ayda bir normal konrollerinizi aksatmayın...

merhaba arkadaşlar
bende pkoluyum 6 aylık evliyim klmen tedavısıne başlaım 4 ayım ama henüz bir gelişme yoktedavısı olan varmı aranızda

bende pkoluyum ve acayip morali bozuk 2 aydan beri adet olamadım şimdi ilac içiyorum adet olmak için sonra testler verdi doktorum birsürü onlardan sonuc alınınca tedaviye başlıycaz biran önce bebiş istiyorum ben

evet kızlar sonunda bende pcos oldum malesef ama umıtlıyım dr a gıdıp gelıyorum hayırlısı bakalım 4 yıllık velıyım ugrasıyoruz yanı allah yardımcımız olsun

merhaba bende pko hastasıyım 4 yıllık evliyim iki kere igne tedavisi gördüm ama sonuç alamadım
şimdi aşılama yaptırmayı düşünüyorum pko olup tedavi olan arkdaşlar bizleri bilgilendirirse sevinirim

Canım bende bır pko hastasıyım ve ınan tek sebebımız stresmiş..Bunu taktıgın surece hıc bırsey yolunda gıtmıyor malesef..Rabbım zamanını bılıyor ve goreceksın o zaman senınde bebısın olcak..Sadece bunu stres yapma kendıne canım..Sevgıler...

mrb arkadaşlar ben yeni katıldım bende pco luyum bu konularda banada yardım edin kendinizi üzmeyin ne olur sadece moral gerekiyor by

mrb arkadaşlar ben yeni katıldım bende pco luyum bu konularda banada yardım edin kendinizi üzmeyin ne olur sadece moral gerekiyor by
Pco olan arkadaşlar sizin sorununuz benim kankamda da var,Bir de şu ''soğan kürünü ''deneyin dr.İbrahim saraçoğlu'nun sitesinden ayrıntılı bilgileri alabilirsiniz.Sonuçta doğal bişey,denemekten zarar gelmez.Arkadaşımada tavsiye ettim,sitede güzel bilgiler var,şiddetle öneririm.

ben aranıza yeni katıldım bende pko luyum doğal yolla hamile kaldım şimdi yedi yaşında oğlum var üzülmeyin allah isterse olurtanıdığım birisi de ilaç almadan adet olamıyodu şimdi onundasekiz aylık bir kızı varyerimseniben

merhaba kızlar bende pko hastasıyım. bebek sahibi olmayı çok istedim.ama .....olmadı3 defa aşılama denendi herşey çok iyi giderken olmadı.şimdi sıra tüp bebekte bakalım rabbim hayırlısını versin.

meraba kızlar bende aranıza yeni katıldım ve pco luyum şu anda tedavi görüyorum ilaç kullanıorum umarım hepimiz için hayırlısı olur arkadaşlar kendinize ii bakın

arkadaşlar bende de pko var ve bizimde bebeğimiz olmuyor yalnız benim adetlerim çok sık ve uzun süreli oluyor ara kanamalarım çok fazla yani doktorum bizede aşılama önerdi fakat ben bu konuda çok fazla araştırma yaptım ve yapmaya devam ediyorum son bir yılda fazla kilo aldım benimde son bir yıldan beri adetlerim düzensizleşti ondan önce öyle aşırı bir adet düzensizliğim falanda yoktu şimdi diyet yapıyorum bakalım ne olacak eğer hala adet düzensizliğim devam ederse ondan sonra aşılama yaptıracağım bir çok kadın kilo verdikten sonra gebelikleri doğal yollarla oluşmuş doktorumda bana herhangi bir ilaç tedavisi uygulamadan direk aşılama önerdi kararsızım doğrusu şu anda

arkadaşlar slmlar pcoluyum bende ama içtigim ilaçla iyiye gittigim söylendi .hamile bile kalabirsin dedi doktorum .ama düşük gibi kötü sonuçlarada çok raslanıyomu pcoda onu merak ettim.

meraba kızlar bende pko luyum 1,5 senelik ewliiim we tedawi görrüyorum klomen kullandım şimdi ayın 17 sini beklioruz allah hepimize sabır wersin kızlar...

merhaba jagler bende bu ay ilk defa klomen kullandım günde 1 taneyle başlattı doktor.sana herhangi bir takip yapıldımı?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…