Planlı hayat denemeleri

planli

Nirvana
Kayıtlı Üye
22 Nisan 2008
3.610
4.682
Yazmadığım şeyleri gerçekleştirmek konusunda iyi olmadığımdan şurada kısacık günlük planlar yapıp denemeye karar verdim. Bakalım gün içinde neyi ne kadar yapabileceğim.
En çok takıldığım şey: zaman hırsızları. Benim zamanımı ne çalıyor?

Öğretmenim, hem hafta içi her gün hem de hafta sonu derslerim var. Bu aralar pek mesai saati kavramım yok, toplantılar, ev ziyaretleri vs. gibi gereklilikler olabiliyor.
Hem evde hem de okul(lar)da yığınla birikmiş işlerim var. O zaman bugünümü planlayayım. Evdeki durumları bir hizaya sokalım.

• Bugünün yemeğini yap şekerim. (yayla çorbası var, pilav var, yanına etli bir yemek ve salata yapılacak) ayrıca evde süt vardı, bozulmadan sütlaç yapılsa ne iyi olur)
  • Hepiciğini birden yap demiyorum. ama şu salonu bir dip köşe süpürsem ımmm harika olur.
  • Yarın çocuğun sınavı var. bir el atalım, birlikte bir tekrar yapalım. bir saat yeterli.
  • Ooovv o ütü yığınını bir günde halletmen zaten mümkün değil. fekaaat ütülenecekleri gruplandıralım. çocuğun kıyafetleri, benimkiler, eşiminkiler, nevresimler. gruplandırma tamamsa aciliyeti olan grubun kıyafetlerini ütüleyelim. Ütülenmeyecek olanları katlayıp yerleştirelim.
  • Ütü yaparken ve çamaşır katlarken bir bakalım, giymekten çok da zevk almadığımız olmasa da olur dediklerimiz, ütülerken bize çok zaman kaybettiren cinnet getiren kıyafetleri atalım, verelim, satalım, fırlatalım falan.
  • Çamaşır ve bulaşık makinelerine vuralım kırbacı :KK70:
  • Kendimize sade bir Türk kahvesi yapalım. 25 dakika kitap okuyalım.

yapılanlar:
  • yemek tamam
  • çocuğa ders çalıştırma tamam
  • çamaşır ve bulaşık makinelerini çalıştırmak tamam.
  • kahve tamam. :)

yapılmayanlar:
  • ütü yapılmadı
  • süpürme yapılmadı
  • kitap okunmadı
erkenden uyudum, normalde hiç olmadığı halde dün akşam mide bulantısından dolayı pek bir şey yapamadım. etrafı toplayıp yattım.

zaman hırsızlarım:
  • vakitli-vakitsiz uyuma isteği
  • yavaş hareket etme
  • erteleme
düzeltmem gereken durum: uyku zamanı ve süresi.

Bugünün planı:

• Duş, kişisel bakım
  • Çamaşır katlama ve gruplama
  • Çamaşır bulaşık makinelerini çalıştırma
  • Etrafı toplama
Akşam yemeğine davetli olduğumuzdan evde fazla zaman geçiremeyeceğiz, dolayısıyla ütüyü de hafta sonuna öteledim.

Alışkanlık :
  • Bugün yorgunluktan ölsem de gece 23.00 den önce 10 dakikalık şekerlemeler dahi yok. uykuyu düzene sokmam gerek.

dünkü küçük planlarımı uyku dahil olmak üzere kısa bir süre içinde ve firesiz gerçekleştirdim.
dün, dündür azizim, bugüne bakalım.

• nevresimler değişecek
  • bütün odalar süpürülecek
  • buzdolabındaki yeşillikler yıkanacak
  • banyo temizliği için 35 dakika
  • çamaşır ve bulaşık makineleri mütemadiyen çalışacak
  • kırtasiye fazlalıkları ayıklanıp yarın sabah anasınıfına bağışlanacak
  • vestiyerdeki kullanılmayan montlar belirlenip yarın sabah yeni sahiplerine bağışlanacak
  • veee non stop ütü :) ütü forever :halay:

dünkü listemde sadece banyo kaldı, gerisi tamam. banyoyu da çok yorulduğum için yapmadım.
birazdan derse gidicem, geldiğimde yapmam gerekenler:
  • balkon yıkansın
  • koltuklar yıkansın
  • tül-perde yıkansın, ütülenecek olanlar ütülensin
  • her yer üstün körü süpürülsün
  • bütün odalar silinsin
  • banyo 35 dakika
  • ertesi günün yemeği planlansın, ön hazırlık yapılsın
  • duş, kişisel bakım
  • kitap okunsun
  • bir grup çamaşır ütülensin
  • toz alınsın.
  • çamaşır bulaşık makineleri çalışsın
  • etraf mütemadiyen toplansın.

bugünkü liste çok kabarık, bakalım fire vermeden yapmak mümkün olacak mı?

Ne güzel eskiden ben çok planlıydım artık hiç değilim keşke eskisi gibi olabilsem disiplin zaman arttırır hayata yer bırakır ve düzen insanın içini ferahlatır yaptıkça iyi hissedeceksiniz mutlaka.. başarılar dilerim

dünkü listemde sadece banyo kaldı, gerisi tamam. banyoyu da çok yorulduğum için yapmadım.
birazdan derse gidicem, geldiğimde yapmam gerekenler:
  • balkon yıkansın
  • koltuklar yıkansın
  • tül-perde yıkansın, ütülenecek olanlar ütülensin
  • her yer üstün körü süpürülsün
  • bütün odalar silinsin
  • banyo 35 dakika
  • ertesi günün yemeği planlansın, ön hazırlık yapılsın
  • duş, kişisel bakım
  • kitap okunsun
  • bir grup çamaşır ütülensin
  • toz alınsın.
  • çamaşır bulaşık makineleri çalışsın
  • etraf mütemadiyen toplansın.

bugünkü liste çok kabarık, bakalım fire vermeden yapmak mümkün olacak mı?

sabah derse gidince eve öğlene doğru geldim, evdekiler kahvaltı için beni beklemişler. öğleden sonra veli ziyareti vardı. eve geldiğimde saat 4 tü yorulmuştum, biraz uzanıp dinleneyim dedim. kalktım sonra akşam yemeği hazırla yemek ye derken saat 7 oldu. gün bitti.
listedekilerin çoğu böylece kaldı, sabahki motivasyondan eser kalmadı haliyle.

yapılanlar:
duş, kişisel bakım
bugünün yemeğini de yaptım
çamaşır bulaşık makineleri çalıştı
evi topladım, düzenli bıraktım.

geri kalanların tamamı kaldı. artık hafta içi bu maddeleri azar azar yetiştirmeye çalışmam gerek. bu haftaki önceliğim ders çalışmak. hafta sonu sınavlarım var. haftaya cumartesi günü olan dersimi de bu nedenle iptal ettim.

bugünün planı:

• kapya biber ve karnabahar salatası yapılcak.
  • mutfağın tülü yıkanacak, bu sefer ütülemeden asmayı denicem.
  • her yer üstün körü süpürülecek.
  • mutfak yerleri mutlaka silinecek
  • 30 dakika ütü yapılacak.
  • hukukun temel kavramları kitabı ilk iki ünite okunacak, mevcut soruları çözülecek.

bugünün planı:

• kapya biber ve karnabahar salatası yapılcak.
  • mutfağın tülü yıkanacak, bu sefer ütülemeden asmayı denicem.
  • her yer üstün körü süpürülecek.
  • mutfak yerleri mutlaka silinecek
  • 30 dakika ütü yapılacak.
  • hukukun temel kavramları kitabı ilk iki ünite okunacak, mevcut soruları çözülecek.

mutfak tülünün yıkanması ve ütü dışındakiler tamam.

mutfak tülü yerine daha acil olan iki makine çamaşır yıkandı.
ayrıca ne zamandır gözüme takılan baharatlıkları düzenledim. buzdolabını düzenledim.

bugün yapılacaklar
  • şehriye çorbası, buzluktaki taze fasulyeleri çıkartıp etli ya da sebzeli bir şeyler olabilir. yanına yoğurtlu havuç salatası ya da semiz otu olabilir.
  • poşette duran cevizleri ayıklayıp saklama kabına yerleştireyim
  • kedi otunu saksıya ekeyim
  • çiçeklere su vereyim
  • çamaşır ve bulaşık makinelerini çalıştırayım
  • 30 dakika evi toplayıp düzenlemek (ütü odası hariç)
  • etrafı süpüreyim
  • ders çalışayım.
  • yapabilirsem ütü yapayım.

eve gidince uyumamam lazım, en iyisi gider gitmez bir duş alıp kendime gelmek olacak.

Ay şu ütüyü yapın artik :rolleyes:

Utu benimde sıkıntım malesef yok mu bu utunun bi çaresi ya :)

ütü benim takıntım maalesef. evde ütülenmeyen çok az şey var. normalde haftada en az 3 kere ütü yapan biriyken 3 hafta ütüye el sürmeyince sorun dağ gibi oldu haliyle. ama hallederisss :)
ütü maddesi benim günlük yapılacak işler planlarımda hep olur. sorun ütü yapmakta değil, sorun başlamakta. :) başlayınca oluyor.

bir kaç gün boyunca evde düzen yoktu desem yeridir. eşimle birlikte aöf sınavlarına hazırlandık :) aöf benim için hobi, eşimi de hobime dahil ettim. neyse ki sınavlar bitti, rutin koşturmacaya devam...

pazartesiiiii sendromlar, yapılacak işlerin birikmesi oovvv çok fena. hemen bir yerlerden başlamak gerek. önce iş planı yapalım, evi sonra düşünürüz.

bugün okulda
  • öğrenci görüşmeleri
  • toplantı tutanakları
  • sınav sorusu hazırlama
  • veli görüşmeleri
yapılacak.

öğleden sonra oğulcan fizik tedaviye götürülecek. gitmişken hastanedeki velimle görüşme yapılacak. oğulcana jimnastik dersi için öğretmenle görüşülecek. cuma gününe jimnastik dersi planlaması yapılacak. bu hafta içinde gitar öğretmeniyle görüşülecek, önümüzdeki hafta içi bir akşam gitar dersi planlanacak.

evle ilgili planlamalar sonra fakat akşam çok geç olmadan halıları yıkamaya göndermem gerek.

dün okulda öğrenci ve veli görüşmeleri yapıldı. görüşmeler çok birikmiş oldukça vaktimi aldı. toplantı tutanağını yazmaya başladım, bugün bitecek. sınav sorularını hazırlayamadım, hafta sonuna kadar vakti var, bakalım belki bugün yapabilirim.
fizik tedavi ve hastanedeki veli görüşmemi de tamamladım.

akşam evde yemek yapıp mutfağı topladım, bulaşık makinesi doldur boşalt, duş al ve pil bitti.

bugün okulda yapmam gereken yığınla evrak işim var, bakalım ne kadarını halledebileceğim? önem sırasına koydum. ayrıca öğrenci görüşmelerim var.

dün verimli bir gün oldu. okuldaki işlerimin pek çoğunu yaptım. bugün müfettiş gelecekmiş bir gelip gitsinler bakalım başka ne eksiklerim var görmüş oluruz. iş yerine/okula teftişe gelecekleri zaman benim kadar rahat olan başka kimse yoktur herhalde. teftiş dediğin şeyin amacı bir nevi rehberlik etmektir, strese gerek yok, herkesin rehberliğe ihtiyacı olur.

dün akşam evde yemek yapıp yendikten sonra mutfak toplandı, bulaşık makinesiyle hasbihal edildi. bütün odalar üstten süpürüldü. çöpler döküldü. kedinin kumu değiştirildi. lavabo ovuldu, banyoyu bile topluyorum, her yer nasıl dağılıyor bazen anlayamıyorum. makineye çamaşır atıldı. arkadaşım balık getirmiş sağolsun. iki kiloya yakın hamsi kılçıkları çıkartılarak temizlendi. bu akşam ne yemek yapsam derdim böylece sona erdi :) bir saat oğulcana matematik çalıştırıldı.

bugün okuldan sonra doktor randevuları var. akşam yemekten sonra oğulcana İngilizce çalıştırılacak. akşamki temizliği planlamıyorum, gelişine vurucaz artık.

günlük yapacaklarımı değil de yaptıklarımı yazmak daha motive ediyor gibi.

dün akşam yemekten sonra mutfağı topladım, bulaşık makinesi doldur boşalt yapıldı, çöpler döküldü. her yer süpürüldü mutfak ve salon silindi. mutfağın tülü yıkanıp asıldı. kedinin kumu değişti, oğluşa ders çalıştırıldı. etraf kabaca toplandı. bal kabağını soyup doğradım, az bir şeker ilavesiyle buzdolabına kaldırdım. bugün pişecek. bornozlar banyo havluları yıkandı, kurutuldu.

bugün saat 3 de oğluşu fizik tedaviye götürüp geldikten sonra yayla çorbası yapılacak, sigara böreği sarılacak, mor lahana turşusu yapılacak, fasulye turşusu tuz oranını ayarlamak için suya koyulacak. kabak tatlısı yapılacak. bir sonraki günün yemeği için pırasa yapılacak.

iki akşamdır oğulcana fen bilgisi hareket ve kuvvet çalıştırıyorum. bu akşam o ödevlerini yaptıktan sonra İngilizce çalıştırmam lazım.

her gün iki makine çamaşır yıkıyorum bir kaç gündür alışkanlık oldu. bir makine kirli sepetindekiler için, diğer makine de yorgan, yastık, tül perde gibi yıkanması gereken ama kirli sepetine atmadıklarım için.

zamanı planlamak konusunda play store da any do var. yapılacak işler programları arasında en uygulanabilir olanı bu. bazen bunu kullanıyorum bazen de klasik usül yazıyorum. bazen 25 dakika kuralını kullanıyorum, bazen de işleri sadece kafamdaki sıralamaya göre yapıyorum. o anki durumuma göre plan mevzuları değişiyor.

bu arada sigarayı bırakma denemelerine başlamam lazım. daha önce fazlaca para bayılarak aldığım champix isimli ilaçla sigarayı bırakmıştım. şimdi sağlık bakanlığı bu ilacı ücretsiz veriyor. 171 i arayıp randevu aldım, pazartesi doktorla görüşmem var. ilacın yan etkileri aslında sigara içmekten beter ama yeniden denemek istiyorum.

X