Merhabalar, ben 6 aylık evliyken sadece rutin kan vermek istedim 1 seneden önce dusunmuyorduk ama eğer öncesinde bir şey çıkarsa buna tedbir almak istedim iyi ki de öyle yapmışım. Demir depolarım çok bostu ve hemoglobinim 8di bu yüzden damaryolu ile demir ilaci aldım depolarim ve kan degerlerim toparladı. Aynı zamanda graves tiroidi olduğumu öğrendim tsh larim dusuk çıkardı hep ama gebelik açısından etkisini hiç bilmezdim ve hiç onemsemedim, yapılan detaylı testler sonucunda öğrendim. Buna bağlı olarak bir sürü kadin dogum doktoru ve endokrin doktoru ile görüştüm, graves tiroidi taniliyken tsh degerlerim dusuk ve trab seviyem yuksekken kesinlikle gebe kalmamam gerektigini öğrendim sonucunda neler yaşayabilecegimi tüm risklerimi öğrendim ve tedaviye basladik. Bu süre boyunca thyromazol diye bir ilaç kullandım bu ilaci kullanirken de gebe kalamiyorsunuz. 7 ay kullandim ve tsh degerlerim normal izleyince trab seviyem hala yüksek olunca ilaci kullanmak istemedim çünkü ilacın da yan etkileri mevcut ve bu ilaci 2-4 yıl arası kullanmam gerektigi söylendi. Ben bu tedaviyi kabul etmedim ve tedavi yarıda kesilip izlenme kararı alındı. 1. Senemizde cocuk planlanmıştık ama haliyle süreç uzadı. 4 ay kadar ilaçsız degerlerim izlendi ve tsh degerlerim antikorlarimdan etkilenmedi stabil seyretti. Bunun uzerine hem kadin dogum hem endokrin doktorum gebelik onayı verdi aynı zamanda sıkı bir diyet surecindeyim iyotsuz besleniyorum. Bazen zorlasa da her şey çocuğum için diyerek özen göstermeye gayret ediyorum. Su an hala tsh degerlerimin düşme riski var, eğer gebelikte böyle bir durumla karsilasirsak ona göre farklı bir ilaç başlanacağı ve sık takip edilecegim açıklandı, kan degerleri açısından. Yine de bebeğimin tiroid hastasi olma riski var dusuk riskim var. Ama hekimler su an kan degerlerin iyi gidiyor buna odaklanma öyle bir durum gelişirse o zaman detaylar konuşulur dediği için biz de akışına bıraktık su an deniyoruz. Biraz uzun anlattım hikayemi ama, iyi ki öncesinde kan verip degerlerime baktırmak istemişim. Çünkü baktirmasaydim ve bilmeden hamile kalsaydım dusuk riski bebeğimin engelli olma ihtimali veya ölü dogum riski yüksekti. Bana biraz takıntılı diyorlar ama ilk defa işe yaradı
eğer önerilen kiloda değilseniz kilo vermeniz istenebilir bir diyetisyene de mutlaka gitmelisiniz olcumlerinize baktirmalisiniz, en önemlisi spor yapıp sağlıklı beslenmelisiniz sigaradan mümkün olduğunca uzak durmalısınız ve en azından stresi azaltmak mümkün değil ama stresli durumlarda kendinizi rahatlatacak çözümler bulmalısınız. Başımdan geçen bir durumu böylece anlatmak istedim hakkınızda hayırlısı olsun