Perine Masajı Nedir, Nasıl Yapılır, Doğumu Kolaylaştırır Mı?

Perine masajı, doğum sancılarını hafiflettiğine inanılan bir masajdır. Peki, gerçekten işe yarıyor mu? Bu yazıda, perine masajı hakkında bilmeniz gerekenlerden bahsedeceğiz!

Vajina, doğum sırasında bebeğin geçmesi için esnemek ve doğumdan sonraki birkaç hafta içinde tekrar aynı boyutlara dönmek üzere tasarlanmıştır. Doğum sırasında, bebeğinizin başının nispeten küçük bir açıklıktan geçmesi gerektiğinden, kendinizi doğuma hazırlamanın bir yolu olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Perine masajı, rektum ile vajina arasındaki pelvik taban dokularını doğuma hazırlamaya yardımcı olabilir.

Perine Masajı Nedir, Nasıl Yapılır, Doğumu Kolaylaştırır Mı?​

perine-masaji-nedir-faydalari-nelerdir.jpg
Perine Masajı Nedir?

Perine masajı; bebeğin doğumu için, vajina ve rektum arasındaki kasları ve cildi hazırlamak için pelvik tabanın nazik bir şekilde, elle gerilmesidir. Amacı, doğum sırasında yırtılma ve yara izi riskini azaltmaktır.

Hamilelik sırasında perine masajı yapmanın; kas ve doku elastikiyetini arttırabileceği ve annenin doğum sırasında yırtılmadan kaçınmasını kolaylaştırabileceği düşünülmektedir. Tipik olarak, hamileliğin ortalama 34-35. haftalarından başlayarak günde yaklaşık 10 dakika yapılması önerilir. Masaj, kadının kendisi ya da eşi tarafından yapılabilir. Bazen, kayganlaştırmak için tatlı badem yağı gibi aromaterapi yağları kullanılabilir.

Ne Zaman ve Ne Sıklıkla Yapılmalı?

Doğum öncesi perine masajına, hamileliğin 34.haftasından itibaren başlanması önerilir. Veriler, haftada 1-2 kez uygulandığında maksimum yarar sağlandığını göstermektedir. Önerilenden daha sık yapılması, koruyucu etkisini azaltabilir. Masaja ilk başladığınızda, güçlü bir yanma hissi yaşanabilir. Ancak bu his, zamanla azalmalıdır.

Masaja Başlamadan Önce Ne Yapılmalı?
  • Mesanenizi boşaltın
  • Ellerinizi yıkayın.
  • Masajı yapmak için rahatlatıcı bir yer bulun. Bu yatağınız ya da rahat olduğunuz başka bir yer olabilir.
  • Rahatça oturun.
  • Vajinal açıklığı iyice görmek için bir ayna kullanın.
  • Masaja başlamadan 10 dakika önce ılık bir banyo yapmak ya da ılık kompresler, gevşemenize yardımcı olabilir.
Ne Zaman Yapılmamalı?

Aşağıdaki durumlarda perine masajı yapmamalısınız:
  • Gebeliğin 34. Haftasından önce
  • Plasenta previa gibi bir durumunuz varsa
  • Vajinal uçuk, pamukçuk veya herhangi bir vajinal enfeksiyondan şikayetçiyseniz
Yukarıdaki durumlarda, perine masajı enfeksiyonun yayılmasına ve durumun daha da kötüleşmesine neden olabilir.

Perine Masajı Doğum Sancılarına Yardımcı Olur Mu?

Bazı veriler, gebeliğin son ayında perine masajı yapmanın vajinal ve perine yırtık riskini azaltabileceğini göstermektedir. Ancak, bu alanda çok fazla çalışma yapılmadı ve bulgular kesin değil. Yardımcı olacağından emin olunmasa da, durumu daha da kötüleştirmez ve birçok kadın yardımcı olduğunu öne sürmektedir. Yine de, normal doğum sırasında ağrıyı azalttığını gösteren hiçbir bilimsel çalışma yoktur.

Perine Masajı Nasıl Yapılır?

Perine masajını nasıl yapacağınızı anlamak her zaman kolay değildir. Bu nedenle, bir uzmandan yardım almak iyi bir fikirdir. Evde perine masajı yapmak istiyorsanız, gebeliğin 34.haftasından başlayarak aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
perine-masaji-nasil-yapilir.jpg
  • Ellerinizi iyice yıkayın ve tırnaklarınızı kestiğinizden emin olun.
  • Rahat bir pozisyonda oturun.
  • Başınızı bir yatağa dayayın ve dizlerinizi genişçe açın.
  • Birkaç damla Hindistan cevizi yağı ya da vajina için uygun başka herhangi bir kayganlaştırıcıyı başparmağınıza sürün.
  • Baş parmağınızı ilk parmak eklemine kadar vajinaya sokun ve aşağı doğru hafifçe baskı uygulayın.
  • U şeklinde parmağınızı soldan sağa hareket ettirin.
  • Biraz batma ve yanma hissetmeniz normaldir, ancak acı çekmemelisiniz.
  • 3-5 dakika boyunca masaj yapmaya devam edin.
  • Doğuma kadar haftada 1-2 kez tekrarlayın.
Kendi başınıza yapmakta zorlanıyorsanız, aynı adımları takip ederek eşiniz size yardımcı olabilir. Perine masajı garip veya zaman alıcı görünüyorsa, yapmak zorunda değilsiniz. Sonuçta vajina, zamanı geldiğinde doğum için esnemek için tasarlanmıştır.

Perine Masajının Faydaları

Faydaları konusunda henüz bilimsel bir veri olmasa da, aşağıdakilerden söz edilebilir:
  • Perineal yırtılma ve hasar riskini azaltabilir
  • Yara izi oluşmasını önler
  • Travma ile ilişkili doğum sonrası ağrıyı azaltır
İlk kez normal doğum yapacaksanız, perine masajı daha yararlı olabilir. Özellikle, pelvik tabanın çok gergin olduğu ve pelvik ağrının olduğu durumlarda faydalı olabilir.

Perine Masajının Dezavantajları


Perine masajı ile ilgili bazı dezavantajlardan söz edilebilir:
  • İşe yaramayabilir.
  • Zaman ve sabır gerektirir. Potansiyel faydalarını deneyimleyebilmek için, hamileliğin son 4-6 haftası boyunca düzenli olarak yapılması gerekir.
  • Çok sert bir şekilde yapılan masaj, zaten kanla dolu bir bölgeye kan akışını artırabilir. Bu da, iltihabı artırabilir ve tahrişe, rahatsızlığa ve ağrıya neden olabilir.
  • Bir mantar enfeksiyonunuz ya da başka bir vajinal enfeksiyonunuz varsa, masajı denemeden önce doktorunuza danışın.
  • Masaj orta derecede ağrıya bile neden oluyorsa, bir doktora danışmak en iyisidir.

Perine Masajı Bilimsel Kanıtlar Ne Söylüyor?


2006 yılında, toplamda 2500 hamile kadının katıldığı dört çalışmanın sonucu birleştirildi. Bu çalışmalardan üçü; daha önce normal doğum yapmamış, çoğunlukla ilk kez anne olacak kadınları içeriyordu. Bir çalışma ise; daha önce normal doğum yapmış kadınları içeriyordu. Çalışmaların sonuçları; dikiş riskinde %10 azalma, epizyotomi riskinde ise %16 azalma olduğunu bulmuştur. Ancak, bu bulgular yalnızca ilk kez anne olacak kadınlar için geçerlidir.

Daha önce normal doğum yapmış ve ikinci kez anne olan kadınlar için; perine masajı, perineal travma yani dikiş gerektiren herhangi bir yırtılma riskini azaltmadığı görülmüştür. Bununla birlikte, masaj yapan annelerde, doğumdan sonraki üçüncü ayda devam eden ağrı riskinde %35’lik bir azalma olduğu bildirilmiştir.
Gebeliğin son haftalarında yapılan perine masajı, genel yırtılma ve travma riskini azaltabilir. Ancak etkiler, belirgin bir fark görebilecek kadar fazla olmayabilir.

Sonuçlar

Perine masajı, ciddi perineal travmaları azaltabilir. Uygulamalı teknikler, yırtılma riskini azaltabilir. Ancak, bu tekniklerin diğer perineal travmalar üzerinde yararlı bir etkiye sahip olup olmadığı net değildir. Doğum sırasında perine hasarını azaltmak için faydalı olabilir. Ancak, kadınların deneyimleri ve görüşleri hakkında yeterli kanıt yoktur. Bu nedenle, perine masajı gibi çeşitli müdahalelerin doğuma hazırlanan kadınlar için kabul edilebilir olup olmadığını belirlemek gelecekteki araştırmalar için önemlidir.
 
X