- 10 Nisan 2020
- 1.446
- 5.676
Ben döviz kazanma detayını görmedim ya, hatam olmuş.Kısa vadede öyle. Siyasi bir dalgalanma yaşamazsak küçük küçük düşmeye devam eder altın da döviz de. Hükümet değişirse takla atıp 4 lira civarına gerileyebilir dolar. Buna bağlı olarak altın da düşer zaten.
Ama konu döviz kazanan birinin Türkiyede yatırım yapması. Adam dövizle kazanıyor, biriktirdiği dövizle gayrimenkul alıyor. Bu gayrimenkul TL olarak kar etmiş gibi görünse de aslında döviz olarak zarar ediyor.
O zaman kesinlikle altına yatırım yapın. Uzun vadede altından kimse zarar etmezAltın alırsak 2 yıl duracak en az zaten.
İşte o paranın değerini koruması düzenli aylık gelir değil ki. 5 sene önce 10 bine alınan ev de 50 bindir şu an (10 bine ev olmaz da misal diye yazdım).Altın gelir getirmez derken 5 sene önce 10 bine aldığım altın şuan 50 bin. Tabi tercih meselesi ama ben altından yanayım
Ev fiyatları o kadar artmadı. Ama altında hep bu şekilde artacak diye birşey yok ev kadar artsa yeterİşte o paranın değerini koruması düzenli aylık gelir değil ki. 5 sene önce 10 bine alınan ev de 50 bindir şu an (10 bine ev olmaz da misal diye yazdım).
Benim de bir tanıdık inşaattan eve yazıldı, muteaahit bıraktı kaçtı parası battı, sonra arsadan eve yazıldı 10 yıldır ondan da ses yok o parada battı, şimdi de malum firmalardan birine girdi bekliyoruz bakalım.Parayı en iyi değerlendirme iş , dükkan vs..Ben olsam üzerine kredi çeker dükkan alırım kiraya veririm.Bir tanıdık evini sattı. Inşaattan 2 eve yazıldı.O bitince( 6 ayda) onları satıp 4 daireye yazıldı.inşaat yapılırkende eline geçtikçe veriyordu biter bitmez onlarıda satıp daha iyi bir inşaatta 5 daireye yazıldı..Onları satıp arsa aldı.Yarı yarıya olarak mütahitle anlaştı.1 dükkan 6 dairesi şu anda yapılıyor..Ve bunu 7 yılda yaptı..Biz aval aval bakarken..
Milletteki bu al sat kafasına hayranım, ben imkanı yok o riske giremem mesela. Ay ya bitmezse ay ya müteahhit batırıp kaçarsa diye diye oturduğum yerde oturuyorum yıllardır. Şu girişimcilik ruhundan istiyorum yaa 7 yılda süper bir noktaya gelmiş valla maşallahParayı en iyi değerlendirme iş , dükkan vs..Ben olsam üzerine kredi çeker dükkan alırım kiraya veririm.Bir tanıdık evini sattı. Inşaattan 2 eve yazıldı.O bitince( 6 ayda) onları satıp 4 daireye yazıldı.inşaat yapılırkende eline geçtikçe veriyordu biter bitmez onlarıda satıp daha iyi bir inşaatta 5 daireye yazıldı..Onları satıp arsa aldı.Yarı yarıya olarak mütahitle anlaştı.1 dükkan 6 dairesi şu anda yapılıyor..Ve bunu 7 yılda yaptı..Biz aval aval bakarken..
İşte hangisinin ne kadar artacağını bilemeyiz ki, altın da ons bazında 2013-2019 da doğru dürüst artmadı bile (2017'den sonra bizde kur yükselince fazla kayıp hissetmedik sadece). Normalde değerli madenci biri olarak söylüyorum, en karlı yatırım şudur diye kesin birşey söylemeyiz. Sadece sizin durumunuzda ama şimdi ama 2 yıl sonra ev alınacak anladığım kadarıyla, o nedenle ben şimdiden içime sinen bir ev olursa alır geçerdim, içine de düzgün bir kiracı koyardım. Öte yandan altında tutsanız da olur altın artar nasılsa, iki yıl sonra ev fiyatları da artsa bile aşağı yukarı şimdiki standartlarda bir ev alırsınız (tabi peşin parayla ev almanın mantıklı olmadığını da söyleyenler var ama ben kredi işlerine pek bulaşmadığım ve dolayısıyla bilmediğim için ona göre değerlendirme yaptım). Bereketli olsun inşallah.Ev fiyatları o kadar artmadı. Ama altında hep bu şekilde artacak diye birşey yok ev kadar artsa yeter
Bizde korkak davrandık.Noterden kağıt imzalatmış mutahitlere öyle alış satış yapmış...Adam sağlamcı ve inşaat inşaat dolaşıp araştırıyordu..Biz izlemekle yetinip yerimizde sayıyoruz..Bir tanıdıkta 2 kamyonet alıp fabrikaya işe koydu.Maaşlı şöför tuttu.,Şimdi 12 kamyoneti var çalıştırdığı..Bir kamyonetten eline 3000 tl kalıyor..Eşime demiştim bizde yapalım yok şöyle olur yok böyle olur.Felaket senaryoları..Adam 12 kamyonetle şirket oldu eşim hala batacağı ve ben demiştim demeyi bekliyorMilletteki bu al sat kafasına hayranım, ben imkanı yok o riske giremem mesela. Ay ya bitmezse ay ya müteahhit batırıp kaçarsa diye diye oturduğum yerde oturuyorum yıllardır. Şu girişimcilik ruhundan istiyorum yaa 7 yılda süper bir noktaya gelmiş valla maşallah
Bizim kiracı da mutfak tezgah mermerini götürmüştüManyak manyak tipler. Anlatsam roman olur. Bi son kiracı iyiydi onu da biz taşınacaz diye çıkardık işte.
Haklısınız cesaret etmem gerekiyor ama bu işlerden anlamak ve zaman ayırmakta lazım. Ben kamyonet tutamam meselaBizde korkak davrandık.Noterden kağıt imzalatmış mutahitlere öyle alış satış yapmış...Adam sağlamcı ve inşaat inşaat dolaşıp araştırıyordu..Biz izlemekle yetinip yerimizde sayıyoruz..Bir tanıdıkta 2 kamyonet alıp fabrikaya işe koydu.Maaşlı şöför tuttu.,Şimdi 12 kamyoneti var çalıştırdığı..Bir kamyonetten eline 3000 tl kalıyor..Eşime demiştim bizde yapalım yok şöyle olur yok böyle olur.Felaket senaryoları..Adam 12 kamyonetle şirket oldu eşim hala batacağı ve ben demiştim demeyi bekliyorHayat kafası çalışan ve bizim gibi korkaklarla dengede duruyor glb
Açıkçası 2 ev alma gibi değilde üzerine koyup iyi ev alma peşindeyim. Kira getirisi iyi ama iyi kiracı olursa. Kiraya verilmezse de aidatını ısı pay ölçerse doğalgazı ödemekte var. Bilemiyorum o kadar arada kaldımki. Altın muallak ev almak riskli geliyor. Bakalım bir süre düşünücem sanırımo kadar nakiti bence 2 ya da 3 e bölüp uygun fiyatlı 2 ya da 3 ev alabilirsiniz tamamlanmayan kısmını da kredi çekersiniz mesela yatırım yapacaksanız.
ev bedellerinin düşmesi pek mümkün değil sürekli artıyor en fazla belli zamanlarda yatay seyrediyor fiyatı. ki yeni yapılacak evlerin de artık fiyatı kat kat fazla yeni demir çimento fiyatları vs. sebebiyle.
ankara da yaşamıyorum ama oradaki ev fiyatlarıyla kiraları karşılaştırdığımızda çok düşük kalıyor. 750b lik evin kirası 2.500 tl gibi. ev çok uzun sürede kendini amorti ediyor. bu durum pek iyi değil.
yalova, bursa ve istanbul un bazı kesimlerinde ev fiyatı- kira karşılaştırması daha iyi. mesela 165b-200b e aldığınız evden 1.300 tl kira geliri alabilirsiniz bursa da. ya da yalova' nın ilçesinde 160b bandında aldığınız evden su an 1b tl kira alabilirsiniz tabii bunlar evi eşyasız kıralamanız durumunda eşyalı kiralarsanız daha fazla.
kiracıyla eğer başta şartları net konuşursanız ve sözleşmeyi güzel yaparsanız biraz da seçici olursanız çok sıkıntı yaşamazsınız. örneğin annem yıllarca kiracılarla uğraştı ben ilgilenmeye başladıktan sonra sorun miktarı yok denecek kadar az. çünkü sorun çıkaracak gibi olan kiracıyı başta kabul etmiyorum, sözleşmeyi ayrıntılı düzenliyorum ve başta anlaştığımız şartlar konusunda eğer bunu suistimale açıksa karşı taraf taviz vermiyorum.
bence de ev kira getirisi daha iyi dövize yatırımdan çünkü sürekli bir akar sağlıyor size. işten çıksanız bile pasif geliriniz var oluyor bu da kendinizi güvende hissetmenizi sağlar.