• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Paramı Yetiremiyorum

Üniversite 1. Sınıf öğrencisiyim kyk yurdunu kaçırdım ve özel bir yurtta kalıyorum. Yurt paramı ailem ödüyor ve bana devletin bursuyla yetinmek kalıyor. Ama hiç yetiremedim bu zamana kadar. Param ay sonu gelmeden bitiyor ailemden istemek zorunda kalıyorum. Çok plansız harcıyorum. Ne yapabilirim yetirmek için tavsiyeleriniz var mı?
Ders saatinin disinda part time islerde calisabilirsin derslerini etkileyecegini sanmiyorum hem maddi acidan rahatlamis olursun bu sekilde calisip okuyan binlerce ogrenci var ajanslarda parttime satis destek elemani olarak calisabilirsiniz

Ya Allah aşkına bi kafede oturup üç beş çay içmenin adı ne zaman sosyallik olmuş??
Ben de Ankarada okuyorum ve en sevmediğim şeylerdir boş iş boş vakit ve boş arkadaş. Hergün o kafelere oturup atomu parçalayamayacağına göre hergün aynı muhabbetler dönüyordur.
Ben bir STK nın kültür sanat kolunda gönüllü olarak çalışıyorum ve bu sayede ankarada ki neredeyse bütün konserler, tiyatro oyunları, opera vs. ücretsiz izleme şansı buluyorum.
Ayriyetten kitap tahlili grubumuz var ve hafta da bir kez toplanıp kitap tahlili yapıyoruz.
Fuarlara, seminerlere, imza günlerine katılıyorum. Biliyor musun? Çoğu ücretsiz.
Bu 'üniversitede gezmiycen de ne zaman gezicen' mantığı çok yanlış bir aklın ürünüdür. Üniversite düşünmek, hayata katılmak, üretmek, fayda sağlamak, kendini geliştirmek için var,
Kaliteli eğlenmek, kaliteli vakit geçirmek ve kaliteli sosyalleşmek o kadar ucuz ki.
Daha birinci sınıfsın.Lütfen heba etme kendini. Çoğunluğa uyma.

Ya Allah aşkına bi kafede oturup üç beş çay içmenin adı ne zaman sosyallik olmuş??
Ben de Ankarada okuyorum ve en sevmediğim şeylerdir boş iş boş vakit ve boş arkadaş. Hergün o kafelere oturup atomu parçalayamayacağına göre hergün aynı muhabbetler dönüyordur.
Ben bir STK nın kültür sanat kolunda gönüllü olarak çalışıyorum ve bu sayede ankarada ki neredeyse bütün konserler, tiyatro oyunları, opera vs. ücretsiz izleme şansı buluyorum.
Ayriyetten kitap tahlili grubumuz var ve hafta da bir kez toplanıp kitap tahlili yapıyoruz.
Fuarlara, seminerlere, imza günlerine katılıyorum. Biliyor musun? Çoğu ücretsiz.
Bu 'üniversitede gezmiycen de ne zaman gezicen' mantığı çok yanlış bir aklın ürünüdür. Üniversite düşünmek, hayata katılmak, üretmek, fayda sağlamak, kendini geliştirmek için var,
Kaliteli eğlenmek, kaliteli vakit geçirmek ve kaliteli sosyalleşmek o kadar ucuz ki.

Bana yardımcı olur musunuz nasıl katılabilirim böyle şeylere

Az harca. Açlıktan ölen bebeleri düşün her istediğini istediği anda alamayanları düşün. Olmasada olur de elin gitmez bi süre sonra. Bağımlılık kafada başlar kafada biter.

Demişsin ya ders aralarında filan cafelere geçiyoruz diye. İnan bende kocaelide okudum. Kandırada. Merkeze inmemiz birşey değildi yuruyerek bile gidilir. Servisle gidip geliyordum ben babam servis parasını oderdi haftalık 30 lira alırdım. Duşun haftalık 30 lira. Çok eski değil iki sene öncesi. Haftanın dört gunu gidiyordum şimdi onu dicem ben kitap okumayı çok sevdiğimden o aldığım 30 liradan arttırırsım kitap alrdım haftada bir veya iki. Bende senin gibi arkadaşlarla ders aralarında kafeye gider otururdum. Hem de hep. Zaten grup olarak oturduğumuz için masada illaki birileri bişey yer veya içerdi. Bende arada içerdim. Sana birşey diyim hatta okula gittiğim bir gunu tek dersim olurdu 10.30 da başlar 1 servidine biner evde saat 3 te olurdum. O gun yediğim tek yemek saat 5.30 da yediğim kahvaltı olurdu o gunun parasını koyardım kenara. Yemek yemezdim o gün okulda. Ki bizim zamanımızda burs 240da in 260 a çıkmıştı o burs parasını arkadaşım servisin parasını oduyordu. Yani tamam cafelere git gitme demiyorum ama her gittiğinde de sürekli bile yiyip içmen gerektirmez. Arkadaşlarına hayır diyemiyorsan bunu deneyebilirsin. Birşey yemeyip içmeyerek. Birde lcw defacto gibi mağazalar öğrencilerin uğrak yeri. Oraları da bir araştır iş olarak. Birde öğrenci kartı çıkarmayı denedin mi. Mesela istanbulda tam kart 2.15 basarken öğrenci kartı 1.10 basıyor. Yani bazı şeylerde oğrenciliğini kullanman gerek. Son birşey şampuan ne marka kullanıyorsun bilmiyorum ama 400 ml şampuan 6 7 liradan aşağı değil insaf... Duru hacı şakir gibi markaların şampuanı 3.50 lira 700 ml birde. Bazı şeylerde uygun olanları bazı şeylerde de indirimi takip edicen. Yoksa bırak 400 tl yi 1500 lira alsan bile yetinemezsin.

Biraz uzun oldu ama. Hayatın gerçekleri bunlar. Biz 250 lirayla ailesinden hiç bir şekilde yardım alamayan arkadaşları gorduk. Yurtta kalıyordu bu insanlar. Yani şimdi hem ailen yurt paranı oduyor. Hemde 400 lirayı yetiremiyosun. Bahsettiğim yer Kocaeli. Pahalı şehirlerin başında gelen bir şehir.

Demişsin ya ders aralarında filan cafelere geçiyoruz diye. İnan bende kocaelide okudum. Kandırada. Merkeze inmemiz birşey değildi yuruyerek bile gidilir. Servisle gidip geliyordum ben babam servis parasını oderdi haftalık 30 lira alırdım. Duşun haftalık 30 lira. Çok eski değil iki sene öncesi. Haftanın dört gunu gidiyordum şimdi onu dicem ben kitap okumayı çok sevdiğimden o aldığım 30 liradan arttırırsım kitap alrdım haftada bir veya iki. Bende senin gibi arkadaşlarla ders aralarında kafeye gider otururdum. Hem de hep. Zaten grup olarak oturduğumuz için masada illaki birileri bişey yer veya içerdi. Bende arada içerdim. Sana birşey diyim hatta okula gittiğim bir gunu tek dersim olurdu 10.30 da başlar 1 servidine biner evde saat 3 te olurdum. O gun yediğim tek yemek saat 5.30 da yediğim kahvaltı olurdu o gunun parasını koyardım kenara. Yemek yemezdim o gün okulda. Ki bizim zamanımızda burs 240da in 260 a çıkmıştı o burs parasını arkadaşım servisin parasını oduyordu. Yani tamam cafelere git gitme demiyorum ama her gittiğinde de sürekli bile yiyip içmen gerektirmez. Arkadaşlarına hayır diyemiyorsan bunu deneyebilirsin. Birşey yemeyip içmeyerek. Birde lcw defacto gibi mağazalar öğrencilerin uğrak yeri. Oraları da bir araştır iş olarak. Birde öğrenci kartı çıkarmayı denedin mi. Mesela istanbulda tam kart 2.15 basarken öğrenci kartı 1.10 basıyor. Yani bazı şeylerde oğrenciliğini kullanman gerek. Son birşey şampuan ne marka kullanıyorsun bilmiyorum ama 400 ml şampuan 6 7 liradan aşağı değil insaf... Duru hacı şakir gibi markaların şampuanı 3.50 lira 700 ml birde. Bazı şeylerde uygun olanları bazı şeylerde de indirimi takip edicen. Yoksa bırak 400 tl yi 1500 lira alsan bile yetinemezsin.

Haklısınız ben boğazına çok düşkün biriyim bir saat sonra bile acıkıyorum bunun önüne geçmem lazım sanırım. En büyük sorunum yemek. Kıyafete falan çok düşkünlüğüm yok. Bi de yurtta gece çok acıkıyorum ona da gidiyo baya.

Sorun çözüldü sanırım :) biraz ona dikkat et bakalım yetecek mi o zaman. Baktın oluyor gibi sonra diğer kalemlere geçersin. :)

Kesinlikle katılıyorum ben de sokak hayvanları ile ilgilenen bir derneğe üyeyim mesela haftasonları güzel işler yapıyoruz böylece hem farklı ortamlara girmiş oluyorsun hem de faydalı şeyler yapma imkanın oluyor. Kendi ilgi alanına göre böyle derneklere vs üye olabilirsin ki Ankara gibi bir şehirde fazlasıyla vardır böyle gruplar.

Bir çok fikir yazılmış zaten
120 yol
30 okulda öğle yemeği
50 cüzdanın bir köşesinde nolur nolmaz parası ( kitap- fotokopigibi ihtiyaçlar olursa diye )
10 sadaka ( belayı def eder , az paradan az da olsa sadaka vermek daha makbuldür bence hem parayı da bereketlendirir )
Geriye kalan 190'ı 30 güne bölünce günlük 6 tl harçlık + 10 tl de bonus ;)
Arkadaşlarla iki günde bir gidin 6 tl yerine 12 hakkınız olsun
Ve de hayır demeyi de öğrenmiş olursunuz her gün gitmeyerek
Diğer günlerde de okul kulüplerine katılmak en akıllıcası bence

Arkadaşlarına harcama konusunda uyum sağlamak zorunda değilsin. Veya onlarla oturduğunda sadece oturmak istiyorsan onların yedikleri içtikleri şeylerden söylemek zorunda değilsin. Sen böyle arkadaşlarımdan eksik kalmayayım diye her gün cafelerde oturursan batarsın canım. Arkadaşlarına bütçem az demekten çekinme öğrencilikte bunların lafı olmaz.

Yapılan hiçbir hesabı doğru bulmadım, çünkü hem Ankara'da yaşıyorum hem de 3 sene öncesine kadar öğrenciydim.
Okuldaki ve yurttaki yiyecekler bedava değil, bunun farkında mı herkes?
Kaldı ki konu sahibi özel bir yurtta kalıyor.
Cafeye gitmeyi çok görmüşsünüz de, okul kantinlerinin, yemekhanelerinin aşağı kalır yanı mı var?
Günlük bir öğrenci sokağa adım atmasıyla yol+kahvaltı+yemek ücreti +su çay gibi ihtiyaçları +ders notu fotokopi 15 tl dir en en asgari şartlarda.
Bu hesapla konu sahibi ancak sosyalleşmek adına bir cafeye gidip çay içebilir.
Ne bir festivale, ne bir etkinliğe, ne sinemaya ne de tiyatroya gidebilir.
Daha 1. sınıf, giderlerinin en az olduğu yıl olduğunu düşünürsek, bu şekilde mezun olması her gününü sıkıntıyla geçirmesiyle olur.
Bölümünü bilmiyorum ama, ilerleyen yıllarda okuluyla alakalı da maddi açıdan sıkıntı yaşayacaktır.
Hocaların haftalık olarak kitap değiştirmesi ya da bilimum maddi içerikli istekleri sebebiyle müşkülü oynayacaktır.
Ankara başlı başlına çok çok pahalı bir şehir zaten.
Bu ücretle diğer şehirlerimizde örneğin İzmir'de geçinilebilir ama burada imkansızdır.
Tek yol, part time iş bularak geliri arttırmaktır.

Bazı Yurtlarda kahvaltı ve akşam yemeği dahil oluyor
Ortada da damacana oluyor - suyunu da ordan halleder diye düşündüm
Ama bu şekilde değilse tabi yetmez
Ama böyleyse benim yaptığım hesap bal gibi yeter - yiyecek konusunda her istediğini almamak şartı ile..

Yapılan hiçbir hesabı doğru bulmadım, çünkü hem Ankara'da yaşıyorum hem de 3 sene öncesine kadar öğrenciydim.
Okuldaki ve yurttaki yiyecekler bedava değil, bunun farkında mı herkes?
Kaldı ki konu sahibi özel bir yurtta kalıyor.
Cafeye gitmeyi çok görmüşsünüz de, okul kantinlerinin, yemekhanelerinin aşağı kalır yanı mı var?
Günlük bir öğrenci sokağa adım atmasıyla yol+kahvaltı+yemek ücreti +su çay gibi ihtiyaçları +ders notu fotokopi 15 tl dir en en asgari şartlarda.
Bu hesapla konu sahibi ancak sosyalleşmek adına bir cafeye gidip çay içebilir.
Ne bir festivale, ne bir etkinliğe, ne sinemaya ne de tiyatroya gidebilir.
Daha 1. sınıf, giderlerinin en az olduğu yıl olduğunu düşünürsek, bu şekilde mezun olması her gününü sıkıntıyla geçirmesiyle olur.
Bölümünü bilmiyorum ama, ilerleyen yıllarda okuluyla alakalı da maddi açıdan sıkıntı yaşayacaktır.
Hocaların haftalık olarak kitap değiştirmesi ya da bilimum maddi içerikli istekleri sebebiyle müşkülü oynayacaktır.
Ankara başlı başlına çok çok pahalı bir şehir zaten.
Bu ücretle diğer şehirlerimizde örneğin İzmir'de geçinilebilir ama burada imkansızdır.
Tek yol, part time iş bularak geliri arttırmaktır.
Sosyallesşemk adına bir çay içebilir... Durum bir çayla kalmaz ki o ortamda. Her zamn içsin diye vir kaide de yok. Ben arkadaşlarımla syrekli kafeye gittim ama doğru duzgun birşey yiyiş içmişliğim yoktur. Çoğumuz uni öğrencisi olmuşuzdur. O donemimizi az çok biliriz. Ve her bolümde fotokopi istemiyor. Mesela ben. Her hafta fotokopilere ne para yatırırdık. O paraları biriktirseydim en az 2-3 bin olurdu para. Böyle işte. Bu arada iki sene öncede burs 250 liraydı ve Kocaeli gibi bir yerdesin. Sanayi kenti. Arkadaşım yurtta kalıyodu o paraya 200 lirasını devlet yurduna veriyodu 50 liraya ne yapabilirse artık. Ailesi pek para gonderemiyodu.

Back
X