- 16 Ağustos 2010
- 293.024
- 602.886
- 43
Bilim insanları, birçok ülkede tıbbi amaçlı kullanılması yasak olan kenevirin pankreas kanseri ve diğer kanser türlerine olan iyileştirici etkisini gün yüzüne çıkardı..
Kendirgiller familyasına ait tek yıllık bitki cinsi kenevir, insanlık tarihi boyunca dokuma için kullanıldı. Ancak kenevir goncasından elde edilen ve uyuşturucu özelliği olan esrar, bu bitkiye bir tür suçlu olarak bakılmasına neden oldu. ABD'deki Ulusal KanserEnstitüsü geçtiğimiz yıl, fareler üzerinde yapılan bir bilimsel çalışma sonucu kenevirin sağlıklı hücreleri koruyarak kanser hücrelerini öldürdüğünün belirlendiğini açıklamıştı. Kenevirin pankreas kanseri üzerindeki etkisi İspanyol araştırmacıların 2006'da yaptığı bir araştırmayla ortaya atılmıştı. Madrid Complutense Üniversitesi'nden bilim insanlarının iki hayvan modeli üzerinde gerçekleştirdiği çalışmada kenevirin pankreas kanserinde tümör hücrelerini küçülttüğü ortaya çıktı. Ancak sağlıklı hücrelerin zarar görmediği gözlemlendi. Araştırmada ayrıca kenevirin sadece pankreas kanserini değil karaciğer, diyafram, mide ve bağırsak kanserlerinin de yayılmasını durduğu tespit edildi. Kenevirin pankreas kanserinin ölümcül hâle geldiği yayılma evresinde etkili olması yeni tedavilere kapı aralıyor.
İNSAN DOKULARI KULLANILDI
Alman araştırmacılar ise 2008'de kenevirin pankreas kanseri üzerindeki iyileştirici etkisini ikinci kez gündeme getirdi. ABD'nin Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi isimli araştırma kuruluşunun web sitesinde yayımlanan çalışmanın deneyinde bu kez hayvan dokuları değil, pankreas operasyonu geçiren kanser hastalarından alınan dokular kullanıldı. Araştırmada bellek, iştah, ağrı duyumu ve duygu durumu gibi faaliyetlerde görev alan nöromodülatör ve reseptör sistemi olan endokanabinoid sisteminin pankreas sisteminde kanserinde harekete geçerek iyileşme sürecinde etkili olabileceği sonucu çıktı. Adını tıbbi ismi "cannabis" olan kenevirden alan endokanabinoid sistem, kenevirden elde edilen esrara benzer kimyasal etkilere sahip endokanabinoid isimli moleküller içeriyor.
SON AŞAMASINDA KURTULDU
Dünyanın birçok yerinde işlenmesi yasak olan kenevirin tıbbi formunun kullunılması Avusturya, Kanada, İspanya, Finlandiya, Almanya, İsrail ve İtalya olmak üzere bazı ülkelerde yasal. Tıbbi kenevirin kanser tedavisinde kullanılması her geçen gün daha çok talep ediliyor. ABD'nin Las Vegas şehrinden Wallace Rose isimli bir adam pankreas kanserinin son aşamasında olmasına rağmen klinik bir deney sonucu 7 ay sonra kanserden tamamen kurtulduğunu ileri sürmüştü. Geçen sene hayatını kaybeden Rose, Youtube'de yayımlanan bir videoda, kanserin başka organlarına yayıldığı ve kemoterapinin bile kendisini kurtaramayacağı bir aşamada tıbbi kenevir sayesinde hastalıktan kurtulduğunu iddia etmişti.
UZMAN KONTROLÜ DIŞINDA ASLA
Kenevirin tıbbi amaçlı kullanılmasının yasak olduğu İngiltere'de 38 yaşındaki Kieran McCrory isimli bir beyin kanseri hastası da bir sene boyunca kenevir yağı kullanmasının ardından hastalığından kurtulduğunu ve artık tedaviye ihtiyacı olmadığını öne sürüyor. Daha önce birçok ülkede yasak olan kenevir yağının tıbbi formu şimdi ABD'nin 24 eyaletinde yasal. Ancak uzmanlar tıbbi kenevirin uzman kontrolü dışında asla kullanılmaması gerektiği çağrısında bulunuyor. Kenevirin pankreas kanserinin yanı sıra, beyin, meme bezi, uterus, hipofiz ve testis kanserlerine olan etkisi de araştırılıyor.
DENİZ RENKVEREN
Kaynak: Sabah