• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Panik Atak....denilen Illet...

  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
E

EU1

Ziyaretçi
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #1
Panik Atak Bozuklugu

Panik bozuklugu, panik ataklari ile karakterize bir anksiyete bozuklugudur. Panik ataklari hiç beklenmedik bir yerde ve zamandan aniden ortaya çikar. Kiside aniden gelisen bir sikinti, çarpinti, nefes almada güçlük ve boguluyormus gibi olma hissi, gögüste sikisma ve gögüs agrisi, terleme, sicak basmasi ya da ürperme, basta, el ve ayaklarda titreme, uyusma ve karincalanmalar, bas dönmesi ya da dengesizlik hissi, bulanti veya karin agrisi gibi yakinmalarla ortaya çikar.



Asagidaki belirtilerden dört veya daha fazlasinin birden basladigi ve 10 dakika içinde yüksek düzeye ulastigi durumlari panik atak olarak degerlendirebiliriz:



—Çarpinti, kalp atimlarini duyumsama

—Terleme

—Titreme ya da sarsilma

—Nefes darligi ya da boguluyor gibi olma duygulari

—Solugun kesilmesi

—Gögüs agrisi ya da gögüste sikinti hissi

—Bulanti ya da karin agrisi

—Bas dönmesi, sersemlik hissi, düsecekmis ya da bayilacakmis gibi olma

—Kendi benligine yabancilasma ve gerçekdisilik duykulari

—Kontrolünü kaybedecegi ya da çildiracagi korkusu

—Ölüm korkusu

—Uyusma ya da karincalanma duyumlari

—Üsüme, ürperme ya da ates basmalari



Panik atagi çogunlukla 10-30 dakika sürmektedir. Kisiler panik atagi firtina gibi yasarlar. Atak geçtikten sonra kisi oldukça rahatlar; olagan gündelik sosyal ve mesleksel yasamina geri döner. Ancak panigin tekrar olacagi benzer sikintilarin tekrar yasanacagi korkusu kaygi ve gerilim yasatir. Panik ataginda bedensel belirtilerin ön planda olmasi nedeniyle hastalarin çogu psikiyatri disindaki doktorlara basvururlar.



Bozuklugun ortalama baslangiç yasi 24’tür. Sevdigi bir kisinin ölümü, bir isin iflasla sonuçlanmasi, bir ameliyat geçirme gibi agir stres durumlari en belirgin etmenler durumundadir.



TEDAVI



Panik bozuklugun tedavisinde ilaç tedavisi ve psikoterapiler kullanilir. Kullanilan ilaçlar hastaligin bedensel belirtilerinin giderilmesinde etkilidir. Ancak bunaltinin duygusal yönü üzerinde etkili olmasi söz konusu olmadigindan psikoterapilerle de desteklenmesi gerekir. Bunlarin yaninda hipnoz, farkli araçlarla yapilan biyolojik geribildirim ve gevseme egzersizleri oldukça yararli olabilir.
 
Back