Popüler Konu ÖZMUAYENE

merhaba. benin bu muayeneyi yaptım ancak herhangi bir kitle vs farketmedim. yalnız başka bir sorunum var memem hafifte olsa üzerine bastırdığımda inanılmaz acıyor. tıpkı ergenlik döneminde yeni çıkmaya başladıkları zamandaki gibi bir acı ve uçları da aynı şekilde acıyor yaptığım hafif tampon hareketi canımı yakıyor. bu durumu nasıl değerlendirmek gerek. bir dr. a görünmelimiyim bu konuda.

not: bahsi geçen acı hissi sadece regl öncesi hissedilen gibi değil sürekli..
 
Yaş 22
3. Özmuayene
Son muayene 13 Ekim 2015
Sonuç temiz, çok şükür.

Bulacağım diye çok bastırdım sanırım. Ağrıttım gögsümü. :)
 
Mamografik Tarama Programları

Niçin öneriliyor?
Meme kanseri kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden biri. Erken saptanamadığında ölüm riski oldukça yüksek. Meme kanserinin erken dönemde saptanmasını sağlayan en önemli olanak; mamografik tarama. Mamografi tetkikiyle, yaklaşık 2 yıl önce meme kanseri oluşumları yakalanabiliyor. Bu oluşumların elle muayene sırasında belli olması için 2 yıl geçmesi gerekiyor.

Kimlere öneriliyor?
Herhangi bir bulgu ya da belirti olmasa bile 40 yaşın üzerindeki tüm kadınlara düzenli olarak mamografi çektirmeleri yani mamografik tarama yaptırmaları öneriliyor. Taramanın düzenli olarak uygulandığı ülkelerde meme kanserine bağlı ölümlerin yüzde 19-64 (ortalama yüzde 30) oranında azaldığı da biliniyor.

Kimlere önerilmiyor?
Kırk yaşın altındaki kadınlara mamografik tarama önerilmiyor. Bunun aşağıdaki şekilde birkaç farklı nedeni bulunuyor.
  • Genç kadınlarda memenin süt üreten dokusu fazla (meme yoğundur) olduğu için mamografinin kanser saptamadaki başarısı düşüyor.
  • Genç kadınlarda meme dokusu radyasyona daha duyarlı olduğu için mamografi riskli olabiliyor.
  • Genç kadınlarda meme kanseri görülme sıklığı daha az.
Hangi aralıklarla yaptırılmalı?
Kırk yaşın üzerindeki kadınlarda tarama bir ya da iki yıllık aralıklarla uygulanabiliyor. Özellikle 40-50 yaş arasındaki kadınlarda ortaya çıkabilecek kanserlerin hızlı büyüme olasılığı daha yüksek olduğu için yıllık tarama yapılması öneriliyor.

40 yaşın üzerindeki kadınlarda mutlaka mamografik tarama yaptırılması gerekiyor. Kanserde erken tanı avantajı sağlayan mamografik taramanın, düzenli olarak uygulandığı ülkelerde meme kanserine bağlı ölümlerin yüzde 19-64 (ortalama yüzde 30) oranında azaldığı biliniyor. Genç kadınlarda ise tarama için kendi kendini muayene, fizik muayene ve ultrasonografi yöntemlerinden yararlanılıyor.


Mamografide alınan radyasyon tehlikeli mi?
Pek çok kadın mamografide alınan radyasyondan dolayı endişe duyuyor; oysa bu işlem sırasında alınan radyasyon dozu son derece düşük. Bir kişinin 3 ayda normal olarak maruz kaldığı ya da uzun bir uçak yolculuğunda alınan radyasyon dozu mamografiye eşit. Dijital mamografilerde bu doz daha da düşüyor. Radyasyona bağlı kanser oluşma olasılığı teorik olarak mümkünse de, mamografide ve özellikle 40 yaşın üzerindeki kadınlarda bu olasılık yok denebilecek kadar az. Cihazların düzenli bakım ve kontrolünün yapıldığı modern merkezlerde mamografik taramadan endişe edilmesi gerekmiyor. Doğru ve erken tanıyla elde edilecek fayda riske göre çok daha fazla.

Mamografik taramanın riskleri neler?
  • Deneyimli bir uzman tarafından çekilmesi gerekiyor: Mamografide zaman zaman şüpheli bulgular ortaya çıkabiliyor ve bu nedenle hastanın geri çağrılması, ek filmler çekilmesi, hatta zaman zaman biyopsi yapılması gerekebiliyor. Bu nedenle hasta endişe duyabiliyor. Dijital mamografi ve özellikle tomosentez bu riski oldukça azaltıyor. Gereksiz ek çekimlerden ve biyopsilerden kaçınmak için mamografilerin mutlaka deneyimli bir meme radyoloğu tarafından değerlendirilmesi gerekiyor.
  • Bazı durumlarda ultrasonografiye de ihtiyaç duyulabiliyor: Mamografik taramalarda kanser kendisini her zaman göstermeyebiliyor. Özellikle meme parankimi yoğun olan kadınlarda mamografinin duyarlılığı oldukça düşük. Bazen kitle fizik muayenede ele gelse bile mamografide bulgu vermeyebiliyor. Mamografinin kanser saptamadaki başarısı cihazın kalitesi ve hekimin tecrübesi ile yakından ilişkili olsa da en tecrübeli ellerde bile yüzde 80-85 civarında olduğunun unutulmaması gerekiyor. Dijital mamografi ve tomosentez ile bu oran artırılabiliyor. Özellikle meme parankimi yoğun olan kadınlarda taramada mamografinin ultrasonografi ile birlikte kullanılması gerekiyor. Bu şekilde duyarlılık yüzde 90’ın üzerine çıkarılabiliyor.

    Memede sertlik ya da başka bir belirti hisseden kadınların, önceki mamografi sonuçları normal olsa bile, vakit geçirmeden doktorlarına başvurmaları gerekiyor.
Mamografiler nasıl değerlendiriliyor?
Mamografiler her zaman eski incelemeler ile karşılaştırarak değerlendiriliyor. Bu nedenle eski filmlerin atılmaması ve mamografi çekimine gelirken hasta tarafından getirilmesi gerekiyor. Meme hastalıkları, kitle, yapısal bozulma, iki meme arasında asimetri veya mikrokalsifikasyon kümeleri şeklinde bulgu verebiliyor. Bu bulgular hem iyi huylu hem de kötü huylu meme hastalıklarında görülebilecekleri için, görüntülerin mutlaka deneyimli bir meme radyoloğu tarafından değerlendirilmesi gerekiyor.

BIRADS Sınıflandırması nedir?
Tüm dünyada meme görüntülemesi raporlarında BIRADS (Breast Imaging Reporting and Data System) adı verilen bir kategorizasyon sistemi kullanılıyor. BIRADS, bulguların doğru olarak sınıflandırılması, meme ile ilgilenen tüm hekimlerin ortak bir dil kullanması ve bu sayede hastanın en doğru şekilde yönlendirilebilmesi için geliştirilmiş bir sistem.

BIRADS Sınıflandırması:
Kategori 0: Ek görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç var
Kategori 1: Normal bulgular
Kategori 2: Kesinlikle iyi huylu bulgular
Kategori 3: Muhtemelen iyi huylu bulgular
Kategori 4: Şüpheli bulgular
Kategori 5: Yüksek olasılıkla kötü huylu bulgular
Kategori 6: Biyopsiyle meme kanseri saptanmış olan hastalar


meme-kanserinde-erken-teshis.jpg
 
Yalnız bu muayeneyi gebelerin yapması hormonların etkisiyle kasılmaları uyaracağı için bebeğin düşmesine neden olur. Bu yüzden gebeler kesinlikle yapmamalı. Belki yazılmıştır tüm mesajları okumadım ama eklemek istedim.
 
Ben dede 2.3 yil once kadar kitle hissettim ve gelen sari akıntı yuzunden dr gittim bebegim 1 yildir sütten kesmistim kalan süt dokunmasan gecermis kitle varmis ufaklı bunu nasıl fark ettiniz yok kadar küçük iyi huylu gecer süt kanalina bağlıymis kendi muayenemi yaparim ayda 1 şükür hersey yolunda rabbim olanlarada yardm etsin
 
Meme Kanseri Risk Faktörleri

Kadın cinsiyet ve yaşlanma meme kanseri için en önemli risk faktörleridir. Diğer bilinen risk faktörleri aşağıda belirtilmiştir;

İlk doğum yaşı: 30 yaşından sonra ilk doğumunu yapanlarda,

18 yaş öncesinde ilk doğumunu yapanlara göre risk artmaktadır. Daha önceleri doğum sayısı ile kanser gelişimi arasında ters ilişki olduğu öne sürülmüşse de bu ilişki gösterilememiştir. Yine de hamilelik döneminde östrojen hormonunun daha düşük seviyelerde olması bu koruyucu etkinin ortaya çıkmasını sağlıyor olabilir.

İlk adet yaşı: İlk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır.

Menopoz yaşı: Menopoz bilindiği gibi kadının adetten kesildiği, doğurganlığının sona erdiği dönemdir. İleri yaşta (>55 yaş) menopoza girme meme kanseri riskini arttırmaktadır. Burada da etken uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmadır.

Emzirme: En az bir yıl süreyle emzirmenin koruyucu etkisinin olduğunu gösteren verilerin yanı sıra herhangi bir etkisinin olmadığını iddia eden çalışmalar da mevcuttur.

Doğum kontrol hapları: Doğum kontrol haplarının uzun süre kullanımı meme kanseri gelişim riskini arttırmaktadır. Bunun yanı sıra en az beş yıl süreyle bu ilaçların kullanılmasının kalın bağırsak, rahim ve over (yumurtalık) kanseri riskini azalttığı gösterilmiştir. 10 yıldan daha uzun süre kullanımlarda ve özellikle genç yaşta (20 yaş öncesinde) kullanmaya başlamakla meme kanseri, kalp krizi ve inme riski artmaktadır. Burada özellikle belirtilmesi gereken husus doğum kontrol hapıyla birlikte sigara içiminin ciddi sorunlara yol açabileceğidir. İkisi birlikte kalp hastalıkları ve inme riskini belirgin arttırmaktadır.

Menopoz sonrası hormon tedavisi: Bu tür ilaçlar genellikle menopoza bağlı şikayetlerin ortadan kaldırılması veya azaltılması amacıyla kullanılırlar. Bu ilaçlar vücudun üretimini kestiği östrojen ve progesteron hormonlarını içermektedir. Bu ilaçları 5 yıl ve daha uzun süre kullanan menopoz sonrası dönem kadınlarda meme kanseri ve rahim kanseri riski artar.

Boy ve kilo: Uzun boylu kadınlarda meme kanseri riski artmaktadır. Bunun nedeni bilinmemektedir. Benzer şekilde bu kadınlarda kalın bağırsak kanseri riski de yüksek saptanmıştır. Menopoz öncesi dönemde aşırı zayıf kadınlarla, menopozdan sonra idealin üzerinde kilosu olan kadınlarda meme kanseri riski artmaktadır. Menopoz sonrası dönemde aşırı kilolar ve özellikle yağ dokusu fazla miktarda östrojen hormonu (meme kanserine neden olduğu bilinen hormon) yapımına neden olmaktadır.

Beslenme: Menopoz sonrası dönemde yağ oranı yüksek gıdalarla beslenme ile meme kanseri gelişimi arasında ilişki mevcuttur. Aksi olarak sebze ağırlıklı beslenmenin ise koruyucu etkisi vardır.

Alkol: Günde 1 bardaktan (1 bira, 1 bardak şarap, 1 duble sert içecek) daha fazla alkol tüketimi kadınlarda östrojen hormonu düzeylerini arttırdığı için kanser gelişim riskini arttırabilir.


İyi huylu meme hastalıkları:
Kist, fibroadenom ve hiperplazi gibi meme hastalıkları iyi huylu tümörlerdir. Biyopsi sonucu habis olmayan oluşumlar tespit edilmesi risk faktörüdür.

Ailede meme kanseri öyküsü olması: Annesinde, anne tarafından akrabalarında, teyzesinde ve ve/veya kız kardeşinde meme kanseri olan kadınlarda meme kanseri gelişmesi riski normal toplumdan daha fazladır.
 
Meme kanseri için Şişli Belediyesi Kent Kültür Merkezi'nde k:-2 , 16 EKim 2015 saat: 13.00 ücretsiz meme kanseri taraması yapacaktır. Türk Kanser Derneği ile birlikte sunulacak seminere katılabilirsiniz.
 
K Kazen bey cok tskler bu önemli paylasim icin! hersene Dr özel giderim ve gereken herseyi yaptiriyorum. benim 2 tane arkadasim meme kanseri oldular. malesef birisi 2 sene önce uzun bir savastan sonra öldü :KK43:
obür arkadasim atladi simdilik. Gercekten korkunc sürecler bunlar. erken tehsis coookkk önemli!
Kesinlikle COOOKKK ÖNEMLI!!!

tskler tekrar
 
Bu yaşta da oluyormu o memografı cihazı memeyi çok deforme ediyormuş elle muane muyane muayane ay neyse :KK70: elle doktor bakılması dışında gitmeyi korkuyorum açıkcası . Benim teyzemde 45 yaşında 1 memesini kaybetti malesef.
O cihaz için doğum yapmak gerekiyormuş. Şayet elle muayenede ele bişey gelmezse
 
  • Beğen
Reactions: K_G
her ay aynı gün yani ayda 1 kez bu kontrolü yapmanızı rica ediyorum....
Tşk ederim biz bayanların en hassas konusu meme kanseri. 3 sene önce benim de sağ mememde ağrı ile birlikte bir sertlik hissettim.Ameliyat oldum. Fibro adenom çıktı patoloji sonucunda. Çok korkmuştum. Erken teşhis önemli gerçekten. Allah o duyguyu kimseye yaşatmasın. Tekrar teşekkürler
 
X