- 10 Ağustos 2009
- 26.130
- 18.283
- 823
- Konu Sahibi deli_kiz0606
Arapça dersini ilkokulda ,seçmeli ders olarak verilmesini onaylıyorum
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Amerikayı çinliler mi keşfetti?
Bir devlet at üstünde fethedilebilir ama hiçbir zaman at üstünde yönetilemez..
Çinli filozof Lu Dza
Kristof Kolombdan 70 yıl önce Çin Deniz Kuvvetleri Komutanı Zheng Ho (müslüman olmuş ) yaptırdığı yüzlerce gemilik bir filoya ileri emrini vermiş:
Ufkun ardındaki ve yeryüzünün sonundaki ülkelerin hepsi size tabi oluncaya , ne kadar uzak olurlarsa olsunlar batıdaki ülkelerin en batısına ,kuzeydeki ülkelerin en kuzeyine kadar gidin..
Kristof kOLOMBun kaptan gemisi bile azami 100 ton alırken ,Zheng Ho nun dev gemilerinin yükleri 3.000 tona kadar çıkabiliyordu.Vasco dö gamanın gemilerinde sadece 170 kişi varken ,1421 de başlayan ve 1424 te biten bu destansı yolculukta çin gemilerinde toplam 28 .000 e yakın insan seyretmişti.
Ailesinin 8.yüzyılda ilk arap fetihleriyle cine yerleştiği bilinen Zheng Ho nun çinli olmadığı halde deniz kuvvetlerinin başına gçemiş olması,iyi eğitilmiş ve tecrübeli bir aileden geldiğini gösteriyor.Kendisi müslümandı ve görevi boyunca müslümn olark kaldı.Hacca gitti,hatta görevden alındıktan sonra çinde bir cami yaptırdığı ve müslümanlara yardım ettiği de biliniyor..
Kristof kolombun dan 70 yıl önce müslüman bir çinli önce newyork oradan grönlanda çıkmışlar kuzey buz denizinden çine dönmüşlerdi..donanmanın bir kısmı güney amerikaya ulaşarak ,macellan boğazından geçip çine dönmüşlerdi.
Amerika çinlielr tarafından keşfedilmiş,haritaları çıkartılarak burada yerleşim yerleri kurulmuş , asya ile amerika arasında hayvan ve bitki değiş tokuşları yapılmıştır..
Batının yükselişi üzerine düzülen bunca destandan sonra birisi kalkıp da batının aslında gerek çin gerekse müslüman medeniyetlerinin omuzları üzerinde yükseldiğini,top,tüfek,matbaa,pusula gibi bir çok batılı buluşun aslında çinde ortaya çıktığını ve oradan italyan tüccarları aracılığıyla avrupaya intikal ettiğini iddia etse ,kopernikin dünyanın döndüğü teorisinin arkasında nasirüddin tusinin,galilenin hareket kanunlarının arkasında da ibn baccenin bulunduğunu kanıtlasa buna biz bile istemeye istemeye inanmaz mıyız ? neden peki?
çünkü bir buluşun ancak batı tarafından tescillenirse gerçekten buluş olduğuna inandırılmışız da ondan
teşekkür ederim ema hoşgeldin...Topiğin hayırlı olsun ..,takipteyin... süper beğendim ......okumayı ve bilgiyi çok seviyorum
kızlar elif şafak ın mahrem kitabıı nasılll ben romantikk kitaplar sveiyrm siyasettt kitaplarını falan anlamıyrmm sizce mahrem nasu-ıl
hadi biraz kafa karıştırayım senin bu sözlerin üzerine benden de bir tavsiye kitabın ismi " Cahillikler Kitabı " yazarları " John Lloyd ve John Mitchinson "
kitabın arka kapak yazısınıda aynen veriyorum;
BİLDİĞİNİZ DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ HER ŞEY YANLIŞ
Dünya'nın yedi tane uydusu vardır.
bütün insanların dört burun deliği vardır.
buhar makinesi eski Yunan'da icad edildi.
bir mavi balinanın yutabileceği en büyük şey greyfurttur.
şu ana kadar ölmüş olan insanların yarısını dişi sivri sinekler öldürmüştür.
Dünya'daki en uzun dağ Mauna Kea'dır.
insanın en az dokuz duyusu vardır.
maddenin en az 15 hali vardır.
su mavidir.
Amerika adını Amerigo Vespucci'den değil, Richard Ameryk'den almıştır.
uzaya giden ilk hayvan mevya sineğidir.
panter diye bir şey yoktur.
38 Osmanlı padişahı vardır.
kitap NTV yayınlarından 9 baskı olarak çıkmış ve birincisi temmuz 2008 de basılmış.birde kitabın içinden bir başlık hemen hemen tüm Türklerin hatırlayacağı bir cümle olan " ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler" cümlesi aslında kime aitti ve ne zaman neden söylendi. yanlış bildiğimiz pek çok gerçek mevcut kitapta !!!
birde kitaptan bir söz
Hayattaki en büyük tehlike çok fazla önlem almaktır. "Alfred Adler "
Bende dün kitap aldım mevlana'dan düşündüren sözler yazar şaban karaköse paylaşayım bazı sözleri:senin dünyayı görüşün,anlayışın kişiliğine göredir. Her okuyucu ancak aklı ölçüsünde anlar. Kibir,hırs,şehvet kokusu,söz söylerken soğan gibi kokar. Kim can gözüyle görürse gözü,her şeyi apaçık görür
merhaba hoşgeldin ..Merhaba, topiğiniz hayırlı olsun öncelikle
Dolu dolu bir yer olacak burası belli ki...
Kitap okumayı çok seven biri olarak aranıza katılayım istedim.
Osmanlıca hakkındaki görüşlere katılıyorum.Modernleşmek adına geçmişe sırtımızı dönmek, birçok alandaki zenginliğimizi örtbas ediyor malesef. Böylesine engin bir dili önemsiyenler çok az...Çok değil, 25-50 yıl öncesinde kullanılan kelimeler bile bugün anlaşılmaz geliyor bize. Bunun için bir önlem alınmalı artık...
Ayrıca son okuduğum kitaptan da basedeyim.
Turgenyev-Babalar ve Oğullar'ı bitirdim.
Klasikleri sevenler için fena sayılmaz. Ama yer yer sıkıldım ben.
Kuşak çatışmasını, nihilizm gibi çeşitli akımları irdeliyor.
Ve ayrıca Rus kültürünü, yaşantısını, o dönemdeki bakış açılarını gösteriyor bize az çok.
merhaba hoşgeldin ..
umarım topiğin kalıcı üylerinden olursun
evet şimdilerde artık osmanlıcayı canlandırmak için bazı dernekler osmanlıca kursu veriyor .
ben de geçenlerde bilboardlarda gördüm bir dernek osmanlıcayı geliştirmek ve hatırlatmak adına ücretsiz osmanlıca dersi veriyormuş..
ön kayıt yaptırdım açılırsa gideceğim inş.
eski kitapları okuyup tarih hakkında gerçek bilgiler almak için osmanlıca bilmek lazım ..
bana göre kendi tarihini bilmeyen kendini de bilmiyor demektir..
%99 umuz ezbere ,anne babalarımızdan duyup,sadece okulda okuduğumuz tarih kitaplarından biliyoruz tarihi..
işte bu kadar kısıtlı tarih bilgimiz de yaşantımızı ,siyasi fikirlerimizi ,inançlarımızı ,hayata bakış açımızı da o oranda etkiliyor..
bir de üstüne üstelik hiçbirşey bilmeden kendi tarihimizi kötülemek gafletine de düşüyoruz..
insan bilmediğinin cahili gerçekten..
önce okumalı sonra tarih hakkında yorum yapmalı insan bence
klasikleri oldum olası hiç sevemedim okumuyorum da ..
nedense çok soğuk geliyor bana ..
hem neye göre kime göre klasik onu da ayrıca tartışmak gerek ..
çünkü bizim tarihimiz de yaşantımız da kitaplarımız da hep avrupaya bağımlı ,avrupa kendi tarihini dünya tarihi diye bize yutturmuş ve yuttturmaya da devam ediyor ..halbuki dünya tarihi bize anlatılan tarihten çok ama çok uzak ..
klasikler konusuna bende katılıyorum aynı görüşteyiz. hatta avrupa tarihi konusunda da.
Osmanlıca ise bencede azda olsa bilinmesi gereken en azından okuyabilmemiz gereken bir ağız olarak düşünüyorum. çünkü pek çok tarihi eserimizin kapılarındaki yazılar tantımlar Osmanlıca amma velakin bu yazıları arapça sanan hatta sadece mescid olarak yapılmış yerleri türbeleştirenlerimiz o kadar çok ki. fakat açıkçası ben daha eski olan Türkçe'yi öğrenmeyide tercih ederdim. örneğin Göktürk yazıtlarını okuyabilmeyi, Uygurlardan kalan tabletleri okuyabilmeyi. diğer topiklerden bilir deli kız ben biraz antik çağ delisiyim bu sebeple eski dillere özelliklede Türk toplumlarının ve topluluklarının kullandığı dillere ayrı bir merakım var.
merhaba hoşgeldin ..
umarım topiğin kalıcı üylerinden olursun
evet şimdilerde artık osmanlıcayı canlandırmak için bazı dernekler osmanlıca kursu veriyor .
ben de geçenlerde bilboardlarda gördüm bir dernek osmanlıcayı geliştirmek ve hatırlatmak adına ücretsiz osmanlıca dersi veriyormuş..
ön kayıt yaptırdım açılırsa gideceğim inş.
eski kitapları okuyup tarih hakkında gerçek bilgiler almak için osmanlıca bilmek lazım ..
bana göre kendi tarihini bilmeyen kendini de bilmiyor demektir..
%99 umuz ezbere ,anne babalarımızdan duyup,sadece okulda okuduğumuz tarih kitaplarından biliyoruz tarihi..
işte bu kadar kısıtlı tarih bilgimiz de yaşantımızı ,siyasi fikirlerimizi ,inançlarımızı ,hayata bakış açımızı da o oranda etkiliyor..
bir de üstüne üstelik hiçbirşey bilmeden kendi tarihimizi kötülemek gafletine de düşüyoruz..
insan bilmediğinin cahili gerçekten..
önce okumalı sonra tarih hakkında yorum yapmalı insan bence
Hoşbuldum,temennin için inşallah diyelim...Bahsettiğin kurslar oldukça yayıldı, elbette güzel bir gelişme. Ancak yeni nesile de sevdirmeli, onları da bilinçlendirmeli diye düşünüyorum.Seçmeli ders olabilir, gerçi bir ara böyle bir şey duymuştum ama şu anki durumu bilmiyorum:26: Ben okulda gördüm osmanlıcayı ancak ilgi isteyen bir dil Okurken başka dünyaları keşfediyormuşum gibi hissediyorum. Zaman tüneli gibi
Dediklerine de katılıyorum, üstünkörü bilgilerimizle çok fazla kanaatte bulunabiliyoruz. Başkaları için de değil bu szölerim sadece. Ben de düşebiliyorum bu hataya. Ama araştırmak, bize anlatılanların hangisi doğru hangisi değil irdelemek lazım. Bazen birçok şeyin farklı olduğu hissine kapılıyorum.
klasikleri oldum olası hiç sevemedim okumuyorum da ..
nedense çok soğuk geliyor bana ..
hem neye göre kime göre klasik onu da ayrıca tartışmak gerek ..
çünkü bizim tarihimiz de yaşantımız da kitaplarımız da hep avrupaya bağımlı ,avrupa kendi tarihini dünya tarihi diye bize yutturmuş ve yuttturmaya da devam ediyor ..halbuki dünya tarihi bize anlatılan tarihten çok ama çok uzak ..
Bak işte bu yorumuna da katılıyorum. Kime göre neye göre klasik? Açıkası bazılarının abartıldğını da düşünüyorum. Elbette eserleri kendi dönemleri içinde değerlendirmeli, bu eserler de barındırdıkları fikirler nedeniyle belli dönemler çok ses getirmiş ancak bu tüm dünya için aynı değerde mi orası muamma. Bizim edebiyatımızda çok daha fazla övgüyü hakedecek eser var ama bir batı müptelalılığıdır gidiyor.
Üstelik okuduğum zaman görüyorum ki, aynı yüzyılda toplum yaşantısı, fikirler açısından çok daha ilerideymişiz biz. Ama bunu görmezden gelmek, unutmak sanırım birilerinin işine yarıyor.
dünyaya sanatsal ,blimsel ,kültürel bütün yenilikleri ,buluşları ,eserleri müslümanlar vermiş ,batı da bunları elimizden bir güzel alarak kendine mal etmiştir..Bak işte bu yorumuna da katılıyorum. Kime göre neye göre klasik? Açıkası bazılarının abartıldğını da düşünüyorum. Elbette eserleri kendi dönemleri içinde değerlendirmeli, bu eserler de barındırdıkları fikirler nedeniyle belli dönemler çok ses getirmiş ancak bu tüm dünya için aynı değerde mi orası muamma. Bizim edebiyatımızda çok daha fazla övgüyü hakedecek eser var ama bir batı müptelalılığıdır gidiyor.
Üstelik okuduğum zaman görüyorum ki, aynı yüzyılda toplum yaşantısı, fikirler açısından çok daha ilerideymişiz biz. Ama bunu görmezden gelmek, unutmak sanırım birilerinin işine yarıyor.
gelmezmi özelliklede belli bir dönemi neredeyse silmiş durumdalar tarihimizden.çünkü bazı şeyleri bilmesi demek toplumun kalkınıp ayaklanması demek bu hangi Avupa ülkesinin işine gelir. sadece Osmanlı döneminde değil yüzyıllar öncesinde de türk kavimleri geçtikleri yerlerde bıraktıkları eserler, öğretiler, diğerlerine kattıkları değerler halen bilinmekte. tabi biz Türkler hariç. çünkü nedense büyük bir çabayla batı özentisiyle yetiştirilip yetiştiriyoruz.( hoş nedeni bellide aslında ... )
Göktürklerden gelen köklü tarihimiz demişken, dikkat ederseniz genelde o dönemleri, Eski Türkçeyi büyük bir önemle ilk yabancılar araştırmıştır. Bu alandaki birçok isim yabancı. Biz daha geç adım atıyoruz niyeyse..Geçmişte Avrupalı devletlerin bilim adamlarını özellikle yurdumuza gönderip dilimizi, kültürümüzü araştırırdığı bir gerçek, gerçi hala var ya. Bunların bunu sadece ilim,irfan,tarih adına yaptığına da inanmıyorum......