Özel okul ücretine ara dönemde zam yapılmak istenmesi!

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

eftelya2015

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
24 Nisan 2015
6.865
7.041
Kızım Bursada MEB e bağlı özel okul öncesi kurumunda öğrenci. Her sene Mart ayında kayıt yeniliyoruz erken kayıt indiriminden faydalanmak adına. Sözleşmeler Eylül Haziran dönemini kapsayacak şekilde senede 1 kez yapılıyor. Şunu da belirtmek isterim dönemsel olarak okula geç başlattığımız yada erken aldığımız oluyordu ama bunu karşılıklı konuşuyorduk ve okul yönetiminin onayı ile gitmediği ayların ödemesİni yapmıyorduk. Ve bu seneye kadar ara tatil, şubat tatili vs hep açıktı okul,bu sene kapatıyorlar ki nöbetçi sınıf uygulaması yapan okullar da var aynı kategoride olan.Yazında Temmuz Ağustos aylarında yaz okulu gibi hizmet veriyorlar ve biz yazın hiç göndermedik okula. Onun ücreti ekstra öğrenci okula devam ederse ödeniyor.
Biz bu ücret farkını yönetmeliğe aykırı oluşundan ve kendi bütçemizi zorladığından ödemek istemediğimizi hem sözlü hem yazılı olarak okula bildirdik.
Okulun bahanesi gelen zamlar ve gelir gider dengesinin şaşması ama şu var ki bu zamlar herkesin bütçesini etkiliyor. Bizim maaşlarımıza da aynı oranda zam yapılmıyor ki ektra olarak sözleşme dışı ödeme yapalım. Ki şuan mevcut ödemeleri baz alarak önümüzdeki sene için farklı bir okula kayıt yaptırdık ve onun ödemelerini de başlattık yani 2 okulun taksidini aynı anda ödüyoruz. Bunu da kendilerine ayrıca belirttim.
Okul yetkilisi anlaşamazsak sözleşmeyi fesh edelim dedi, yani alın çocuğu ne haliniz varsa görün demeye getiriyor. Bende ara dönemde ne okul bulmakla uğraşmak ne de çocuğumun düzenini bozmak istemiyorum. Zaten bu sene okulda son senemiz seneye ilkokula başka okula gidecek.
Bu konuyla ilgili CİMER e şikayet yazdım, tüm yönetmelikleri topladım ve avukat tanıdığıma danıştım.
Merak ettiğim aynı durumda olan veliler varsa nasıl bir yol izlediniz? Birbirimize destek olalım istiyorum.

Eklentiler

• 1.jpg
    197,9 KB · Görüntüleme: 282
  • 2.jpg
    135,8 KB · Görüntüleme: 268
  • 3.jpg
    185,2 KB · Görüntüleme: 290
Servis ücretleri,yemek ücreti zam gelmeyen ne kaldi ki.Ülkece nereye gidiyoruz anlmiyorum gercekten
Zam geliyor gelmesine ama kanuna aykırı uygulamalara karşıyım ben. Şu dönemde yapılacak tüm zamlar 2022-2023 eğitim öğretim dönemini kapsıyor, geçmişe dönük uygulama yapamazlar kafalarına göre. Ve insanlar hakkını aramadıkları için herkes kafasına göre uygulama yapıyor.

Benim kızım da kreşe gidiyor ve zam yapıldı şubat ayı zamlı ödememiz istendi. İlk defa böyle bir durumla karşılaştım, etrafımdaki kreşe gönderen tanıdıklarıma sordum ve neredeyse hepsinin dönem ortasında zam yaptığını öğrendim.

Ekonomi öyle bir hal aldı ki hem okullara hak veriyorum hem kendime haksızlık edildiğini düşünüyorum. Tam bir çıkmaz.

Aynen öyle millet ayaklansa bak bakalim kişin ortasimda servis parasini iki katina cikartabiliyormu ama yok bizim toplumumuz malesef kuzu gibi seslerinin cikmasi gerektigi yerde çok güzel susuyorlar

bizim de okul 250 tl aidata 100 tl de servise zam yaptı
onlar da haklı kusura bakmayın da herşey inanılmaz zamlandı
kimse de itiraz etmedi hiç duymadım ben
Onlarda haklı buna itirazım yok ama bizlerde haklıyız. Farklı çözümler üretebilirler.
Bizede aylık 250 TL zam yapılacağı söylendi ama bu zammın yasal hiçbir dayanağı yok, bugün bunu kabul ederseniz yarın ekstra zamlarda kapıda demektir. Ve zammı kabul etmezseniz öğrenciyi kapı dışarı ederiz yaklaşımı da hoş değil.!
Yeni kayıt yaptıracak öğrencilerden güncellenen fiyatlar üzerinden ödeme alınmasına karşı değilim. Erken kayıt ve dönem öncesi yapılan kayıtlarda da bariz fiyat farklılıkları oluyor her okul bu fiyat skalasını kendisine göre belirliyor. Ama şu dönemde zam yapma hakları yok , sizlere de tavsiyem hakkınızı arayın. Yönetmeliği ve özel okul derneğinin açıklamasını fotoğraf olarak ekledim,isterseniz bakabilirsiniz.

Okul öncesinde yapan çok duydum burda da. Benimki ortaokula gidiyor bizden istenmedi.
Gördüğüm de insanlar kabul ediyor.

Aynen öyle millet ayaklansa bak bakalim kişin ortasimda servis parasini iki katina cikartabiliyormu ama yok bizim toplumumuz malesef kuzu gibi seslerinin cikmasi gerektigi yerde çok güzel susuyorlar
Ben susmuyorum CİMER e de yazdım hem şikayet hem bilgi edinme kısmına. Sonuna kadarda uğraşacağım.

Okul öncesinde yapan çok duydum burda da. Benimki ortaokula gidiyor bizden istenmedi.
Gördüğüm de insanlar kabul ediyor.
İnsanları da anlamıyorum ya çok zenginler , ya yasal haklarının farkında değiller ya da vicdan yapıyorlar kurum çalışanları düşündükleri için. Ama mecburiyetten özel okula göndermek zorunda olup bütçesi kısıtlı olan veliler sesini çıkarıyor çevremde var bu tarz kişiler. Bende onlardan biriyim. Kimse mağdur olsun istemem ama başkasının kazancı beni mağdur edecekse susamam.

Siz haklısınız ama okula da haksız diyemiyorum.
Örneğin ya temizlik personelini azaltacak hizmetten kısacak ya elektrik masrafını kisacak ya ortamı soğutacak. Yüzde 100den fazla gelen maliyet artışı ile ne yapabilirler ki?
Okuduğum yorumlara göre kabul edilmiş gibi.
Benim etrafımda servis ücretleri zamlandi oda çok normal ztn.

Haklısınız ben size bu konuda hak veriyorum zaten , fakat öyle bir dönemdeyiz ki insan ne yapacağını bilemiyor. Nasıl bir çözüm önerirsiniz sadece merak ettiğim için soruyorum yanlış anlamayın lütfen.

Bence daha çok dogalgaz kısılmasin, yemekler aynı kalitede devam etsin, çalışan sayısı azaltilmasin vs vs diye düşünüyorlar.
Servis parasına zam yapmasalar mesela kazanamazdi insanlar ona hak veriyorum.
Okul kısmına da yapmasalar daha iyi öğrencilerin devamlılığı için ama yine de onlara da hak veriyorum.
Size de hak veriyorum. İki taraf için de zor bir durum

İşte okul kendi önlemini kendisi alacak,gerekirse kurumsal küçülmeye gidilecek.
Birde şu varki zaten kafadan 1 ay okul kapalı (2 ara tatil ve şubat tatili), sene başında 1 aylık ücret kadar kırtasiye parası alınıyor ama kırtasiye malzemeleri ortak kullanılıyor sadece kullanılan kitap setleri bireysel en azından bizde uygulama bu şekilde. Yemek desen et türevi zaten çok az genelde makarna, çorba, salata vs. İkindi kahvaltısı desen kek poğaça türevi. Yani yemekler zaten çok kaliteli değil. Pandemide okul kapanınca alınan kırtasiye ücretleri iade edilmedi. Bazı okullar vermediği eğitimin parasını bile talep etti velilerden, bizimki almadı ama bu şahsıma yapılan bir iyilik değil okulun genel uygulaması idi. Yani okullar zaten kendi açılarından bazı durumlarda karlılar. Birde bu açıdan bakmak lazım olaya.

Yeni kayıtlardan güncel fiyat skalası üzerinden ödeme alınacak, eski kayıtlı sözleşmesi devam eden veliden ücret talep edilmeyecek bu kadar basit.

Özel okulun verdiği asgari ücret ona da devlet zam yapınca kurumun ödemesi gereken meblağ arttı. Buna lafım yok ama bu ödemenin bir bölümü zaten devlet tarafından işverene ödeniyor.
Artık pandemi bitti devlet artık yapmıyor diye biliyorum.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…