- 14 Eylül 2012
- 10.762
- 12.401
- 298
- Konu Sahibi Safir Taht
Geçenlerde feminist bir anne ile ilgili bir yazı okumuştum. Kadın çocukları ile çizgifilm izlerken şunu farkediyor ki çok az sayıda dişi karakter var. Sonra bunun üzerine ciddi bir araştırma yapıyor ve daha fazla üzerine gidip erkek-kadın dağılımının eşit olduğu çizgifilmler yapılması ile ilgili çalışma yapıyor. Misal 40 yıl düşünsem bu yazıyı okuyana kadar aklıma gelmemişti ki bu bana da çarpıcı geliyor.
Veya subliminal mesaj mı görmek istiyorsunuz. Çocukların ders kitaplarındaki aile resimlerine bakın. Baba hep koltukta gazete okur. Anne sofrayı hazırlar. Kız çocuk annesine yardım ederken erkek çocuk babasının yanında treniyle oynar. Bu benim için daha tehlikeli. Ve beni daha çok rahatsız ediyor açıkçası.
Çizgifilmlerdeki çıplak figürlere ya da sex yazılarına da dikkat etmek gerekli ama isterdim ki yukardaki örneklere de kafa yoran insanların sayısı artsın.
Ben de bunu diyecektim arkadasim. Hatta hatirliyorum ogretmen tek tek evin reisi kim diye sorardi hayat bilgisinde. Bi kiz annem dedi diye ogretmen bile gulmustu. Ben kizin yanina gidip cok sanslisin demistim hatta. O yasta hosuma gitmis guclu bir annesi olmasi :)
O bahsettigin resimlerden tiksiniyorum..