Şimdi canım olay şöyle:
Yumurta döllendiğinde, tüplerden rahme doğru bir yolculuk yapıyor. Bu yolculuk sonunda rahme tutunuyor yani implante oluyor, bu yolculuk 6-12 gün sürüyor, süresi kişiden kişiye değişiyor. Tutunmadan sonra hcg denilen hormon salgılanmaya başlanıyor. Bu hcg kanda gebelik testinde baktırdığımız ya da evde kendimiz test yaparak ölçtüğümüz hormon. Bu hormon kanda belli bir doygunluk seviyesine ulaşmadan idrara çıkmıyor. O yüzden kan testleri daha erken sonuç verebilir diyoruz. İdrara çıkması rahme tutunmadan sonra yaklaşık 2 gün. O da en az.
Yani en erken 8 günde testte silik bir çizgi görebilirsin belki. O da hassasiyeti yüksek testlerle. Çünkü en başta salgı az. Daha sonra hızla katlanmaya başlıyor.
Genellikle işi garantiye almak için yumurtlamadan 10 gün geçtikten sonra bakılmasını tavsiye ediyolar. Ama arada başka faktörler de var. Yumurta 24 saate kadar yaşayabiliyor, eğer bu zamanın sonlarına doğru döllenmişse, ekle 1 gün daha.
Yani kısaca en erken yumurtlamadan sonra 12-14 gün sonra bakılmalı. Zaten bu da 28 günde bir adet gören kadın için adet günü civarlarına denk geliyor.
Ovulasyon testiyle bakmaya gelince, ovulasyon testi de bazen gebeliği gösterebiliyor.Ovulasyonda ölçülen hormon LH ile hcg arasında bir etkileşim var. Bu testle de ölçebilirsin, ama söylenen süreler bunun için de geçerli.
Ovulasyon testiyle de baksan, gebelik testiyle de baksan,
GEBELİK MATERYALİ RAHME İMPLANTE OLMUŞ VE hcg SALGILANMAYA BAŞLAMIŞ OLMALI.Ah keşke dediğin gibi ovulasyonun üstünden 4 gün gecince gebeliğin varlığını söyleyen bi test olsa