- 14 Kasım 2014
- 2.511
- 4.211
- Konu Sahibi Karpuzlu araba
Evet öyle rahat bir tip. Ancak ben söylediklerini çok destekliyorum. Bu adamı farketmeden önce klasik otizm eğitiminde beni rahatsız eden bir durum vardı zaten. Klâsik ABA eğitiminde çocuklar hep birşey yapmaya yada yapmamaya zorlanıyor. Bu eğitim tarzı beyni aktive etmiyor. Çocuk sadece emire komut vermeyi öğreniyor. Beynin düşünme, muhakeme etme, sonuca ulaşma alanlarını çalıştırmıyor.Baslarda diyomus konusmaya başlayınca iii yi cok kullanmadi Komik adam ama
Bu adam diyor ki ancak etkileşim ve hareket sayesinde beynin öğrenme kanalları açılır diyor. Tüm özel eğitim kurgusunu karşılıklı etkileşim ve hareket etmenin içine yerleştiriyor. Çocuğun ilgi alanlarını kullanarak Özel eğitimi o ilgi alanlarının içine sokuyor. Sonra o oyunların içine farklı unsurlar sokarak farklı öğrenme becerilerini gerçekleştirmesini destekliyor. Mesela sen yanlış hatırlamıyorsam tüm oyuncak arabaları kaldırdım demiştin. İşte Serge Hoca diyorki "o arabaları kaldırma. Sen de o oyunun içine dahil ol. Orada karşılıklı bir etkileşim başlat. Dahil olmayı başardıktan sonra oyuna farklı unsurlar katkı muhakeme etme ve problem çözme becerileri gelişsin." diyor.
Benim oglusda ABA eğitimi alıyor ancak gittiğim özel eğitim merkezi daha yeni nesil yaklaşım sunuyor. Birde öğretmeni bu konudaki hassasiyetimi bildiği için oyun ve etkileşimle destekliyor. Birde oğlumun öğrenme ve algılama hızı, özel durumuna göre etkileşim becerileri ve masada oturma ve dikkat süresi iyi olduğu için ABA' dan olumsuz etkilenmiyor diye düşünmüyorum. Oturduğum lokasyonda etkileşim ve hareket temelli eğitim veren özel eğitim kurumu olsa gönderirim ama maalesef yok. Ataşehir de varmış galiba. Çok doluymuş orası. Artık kabul etmiyorlarmış. Ayrıca bize de biraz uzak.
Serge Hoca ile Ocak ayında randevum var. İzmir'e gideceğiz onun için. Bakalım benim oğluş için ne diyecek, ne önerecek. Buradan paylaşırım artık :)