Merhaba herkese, ben de yaşadıklarımı yazmak istiyorum; durup düşündükçe üzülmekten ağlamaktan kendimi alamıyorum.
Oğlum 2 yaşında tam. Geçtiğimiz hafta denver gelişim testi yaptırmak için isademe gittik. Çocuk gelişim uzmanı konuşmadığını ve komut almadığını öğrenince otizm testi yaptı bize sorular sorarak. Sonuç yüksek riskli çıktı. Çocuk psikiyatristi görürse iyi olur dedi. Biz de çocuk psikiyatristine gittik. Uzun uzun bizi dinledi ve oğlumu gözlemledi.
Belirtileri şöyle oğlumun,
Adına bakmama (nadiren bakıyor)
Komut almama
İşaret etmeme
Konuşmama (anne, -anneyi bana hitap ederek söylemiyor sadece kelimeyi öğrettim- mama, yeşil, teyze ve birkaç kısa yanlış kelimesi var suya hu, göze gı gibi.)
Akranlarıyla yakınlık kurmama
Doktorun tanı koymasını engelleyen taraflar göz temasının özellikle benimle ve babasıyla sorunsuz olması.
Muayene sırasında genelde bizim etrafımızda takılması, kendi kendine bir köşeye çekilmemesi.
Sarılması, ten temasından rahatsız olmaması.
Yoğun ekran maruziyeti.
Doktor tanı koysam atipik otizm derdim ama diyemiyorum çok silik çok arada dedi. Başka birileri tanı koyarsa da oradan kaçın çünkü çok belirsiz dedi. Bize 2 aylık bir süre verdi. Sıfır ekran, bol bol uyaran, oyun, bera işitme testi ve agte gelişim testini yaptırıp bana sonuçları atın dedi. Kreşe verin uygunsa dedi. Eğer otizm değil de gelişim geriliğiyse en az 200 kelimelik bir hazinesi olmalı ve pat pat düzelmeli. Eğer düzelmezse özel eğitime başlanmasını isteyecek tanı koyup. Bu Pazartesi gittik psikiyatriste. Tv telefon tamamen bitti. Oyun grubuna yazdırdık haftada 2 gün gidecek. Gün içinde tamamen oğluma odaklandım sürekli şarkı, oyun oynatmaya çalışma, kitaplara bakma, dışarı çıkma park vs.
Velhasıl 2 aylık bu sürede belirsizlik beni psikolojik olarak çok yıpratacak şimdiden çökmüş durumdayım. Çok çok üzgünüm. Tek çocuğum, başka da düşünmüyorum. Sadece kendine yetebilmesini, ayakları üzerinde durabilmesini istiyorum. Biz bu dünyadan göçtükten sonra o ne yapar diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Sadece içimi dökmek istedim sanırım, okuyan arkadaşlara teşekkür ederim.