- 27 Mayıs 2017
- 352
- 273
- 103
- Konu Sahibi melodi1970
-
- #11.961
Cevabiniz icin cok ama cok tesekkur ederim3-6 yaş arasındaki çocukların hayali arkadaşı olması normal diye biliyorum. Kopyalama dediğim şeyi çok yakın bir akrabamın oğlu için doktor söylemişti. Herkes aynı olacak diye bir şey Yok. Onun oğlu 3,5 yaşındayken hiç konuşmuyor diye psikiyatriye götürdüler. Doktor ne yaptıysa, çocukta birebir aynısını yapmış hiç şaşırmadan. Doktor mekanik bir oyuncağı söküp tüm parçalarını tekrar birleştirince çocukta birebir aynısını yapmıştı. Doktor o zaman demişti taklit değil birebir kopyalıyor diye. Şu an 12 yaşında çok zeki otizm değil zaten, ileri derece disleksi ve dikkat eksikliği var ilaç kullanıyorlar. Sizin çocuğunuz yaşına göre gayet iyi konuşuyormuş ve hayali oyun bana göre de mükemmel ötesi. Keşke biz de sizin kadar olabilsek ahhhh ahhh. Doktorun ilk görüşte tanı koymasına her zaman karşıyım. 2 ay süreyle birkaç kez daha çağırıp takip etseymiş keşke.
Kızımın genel durumu için dün eşim Kres e gitti öğretmeni dil gelişimi dışında pek bi geri olduğu konu yok sadece bazı davranış problemleri var demiş. Çocuğunuzun farkinda ligi arttıkça bencillesmeye başladı mis herşeyi benim deyip arkadaşlarına vermiyormus. Ekolalisi bence boyut değiştirdi. Birara sesi soluğu çıkmıyor. Bi bakiybakıyorum banyo hali sinin üstüne butunbütün katı sabunları daire şeklinde dizmis. Herkes parmak boyasina elini batirsin diye bağırıyor. Yani öğretmenin rolüne giriyor. Birbirine benzer nesneleri görünce dayanamayıp hep aynı şeyi yapıyor. Baharat kavanozlari, kuriyemisler, kalemler, kitap, ip yumaklari... hatta bazen boy sırasına ve renklerine göre diziyor. Neden bunları hep böyle dizip duruyorsun annecim dedim geçen gün. Çünkü ben öğretmenim dedi. Ama bunu sürekli yapıyor dayanamıyor. Bebekkende dizerdi. Görüntüde hayali oyunmus gibi dursada sanırım buda bir takıntı çünkü hep aynı replikleri soyluyor. O gün derste ne demisse öğretmeni. Kızım 4 u doldurmak üzere artık bu hayali oyunların zamanla azalması gerekiyor sanırım. Yoksa dediğiniz gibi bir kopyalama mi bu durumu..Yanlış anlama olmasın.. Hayali arkadaş ile konuşma ile kendi kendine konuşma farklı şeyler. Hayali arkadaşın adı olur olmasa bile zaten kendi dışında birisi ile konuştuğunu anlarsınız. Hareketleri ile yanındaki birisi ile konuştuğunu belli eder İlkokul çağına kadar hayali arkadaş doğal bir olay korkulacak bir durum değil. Ama çocuğun sosyal çevresi ile iletişimi ve konuşması az ve ya yoksa ozaman kendi kendine konuşma ve özellikle gecikmiş ekolali sıkıntı olabilir. İlla sorun var diyemem.. Buna uzman karar verecek elbette. Ama normal diyip geçiştirmemek lazım
Kızımın genel durumu için dün eşim Kres e gitti öğretmeni dil gelişimi dışında pek bi geri olduğu konu yok sadece bazı davranış problemleri var demiş. Çocuğunuzun farkinda ligi arttıkça bencillesmeye başladı mis herşeyi benim deyip arkadaşlarına vermiyormus. Ekolalisi bence boyut değiştirdi. Birara sesi soluğu çıkmıyor. Bi bakiybakıyorum banyo hali sinin üstüne butunbütün katı sabunları daire şeklinde dizmis. Herkes parmak boyasina elini batirsin diye bağırıyor. Yani öğretmenin rolüne giriyor. Birbirine benzer nesneleri görünce dayanamayıp hep aynı şeyi yapıyor. Baharat kavanozlari, kuriyemisler, kalemler, kitap, ip yumaklari... hatta bazen boy sırasına ve renklerine göre diziyor. Neden bunları hep böyle dizip duruyorsun annecim dedim geçen gün. Çünkü ben öğretmenim dedi. Ama bunu sürekli yapıyor dayanamıyor. Bebekkende dizerdi. Görüntüde hayali oyunmus gibi dursada sanırım buda bir takıntı çünkü hep aynı replikleri soyluyor. O gün derste ne demisse öğretmeni. Kızım 4 u doldurmak üzere artık bu hayali oyunların zamanla azalması gerekiyor sanırım. Yoksa dediğiniz gibi bir kopyalama mi bu durumu..
Merhaba Bakın ben kendi yaptıgımı anlatayım belki işinize yarar .Bügün canım çok sıkkın kreşte arhanı izledim yine tek olmak istiyor etkinliklere katılmıyor öğretmeni ilgili buna rağmen uzak duruyor eğitimcisi terapisti doktoru bir çalışmalarına rağmen sosyalleşmemek için direniyor sanki daha ne yapabilirim bilmiyorum ötesi yok çünkü evde en azından yönerge alıyor ama kreşte yapmıyor duymuyor adeta öğretmenini bügün arkadaşıyla düştüler ayağına takıldı çocuğun gitti vurdu çocuğa çok üzülüyorum bildiği hiçbir kelimeyi kullanmıyor iletişim için.Sorsan söylüyor soruya mı cevap veriyor yoksa gördüğü için adını mı söylüyor bilemedim köşeye sıkıştım sanki 24 saatim onunla ilgi sevgi eğitim bizde fazlasıyla var ama olmayınca olmuyor demek ki
Sizin çocuğunuzuçocuğunuzun tam olarak neyi vardı ve yasi kac merak ettimSevgili Berobeybi ve azzya
Otizm spektrum bozukluğu tam da budur işte. Davranış sorunları takıntılar ekolali iletişim ve sosyalleşme sorunları. Asla pes etmek yok asla ümitsizliğe kapılmak yok. Daha yaşları çok küçük. Normal ya da normale yakın olma şansları çok yüksek. Her sene geçen seneden daha iyi olacak size garanti veriyorum. Burda hiçbir çocuk bu tablodan ağır etkilenmiş durumda değil ne başarı öyküleri var..Yeni birini neden siz yazmayasınız.
Sizin çocuğunuzuçocuğunuzun tam olarak neyi vardı ve yasi kac merak ettim
D duruveannesi dediginiz gibi adrenalin cocugun ogrenmesini kapatiyormus resmen oglum 2 gun hasta ve hali yoktu fazla hareket edemediginden 3 haftada burnunun yerini ogrenmisken 1 gunde kulaginin yerini ogrendi arada karistiriyor yerlerini sorunca sanirim bu normal daha yeni ogrendigi icin zamanla oturur herhalde. Simdi basinin yerini ogretmeye calisacagiz. Birde arkadaslar bu konusma nasil basliyor? Oglum arada bazi kelimeleri soyluyor ama devami yok. Mesela hepsi bir kere olmak uzere patates, muz ve kedi ve okula dedi. Ama dedigim gibi devami yok. Devami olan seyler hadi, bitti ve 1,2,3.. 7,8,10 gibi sayilar.
immmmmmdaaaaaaaaaaaattttttt
ikizlerim var. 9 aylık olmak üzere....biri bazen kollarını sallıyor ...gülümseme iyi ismine elinde bir yoksa bakıyor...
Diğeri gözleri irice şaşkın bakıyor diyorlar...ellerini havada bazen açıp kapatıyor...gülümseme az...ismine tepki veriyor..İkizlerim kucakta göze bakmıyor ama uzakta yada yerde emeklerken göz temasımız iyi...
çok korkuyorum bu el hareketlerinden ve kol hareketlerinden .....uzmana gitmeye çok korkuyorummmm...
ben ne yaparım...canım çok sıkkın..yemeden içmeden kesildim....Bir de bu tanı kalkmaz diyorlar...Ama sitede bizim tanımız kalktı diyenler var...yalan mı ...abartı mı...Allah Yardımcımız olsun...İkizlerime sarılıp size gelen bana gelsin diyip ağlıyorum
. Cok tesekkur ederim cevabiniz icin Sanirim bizde ki en buyuk problem oğlumu oyun icine cekmede zorluk ve nesneleri bir ileri bir geri ittirme istegini kirmaya calismak. Bunu nasil basaracagiz bilmiyorum. Deseniz ki bu ileri geri ittirme durumu saatlerce mi suruyor hayir bir nesneden hemen sıkılıp sonra kitaplara falan bakıp sonra tekrar ittirebilcegi bir nesne gordugu zaman yine ittirme durumuna giriyor sonra sıkılıp top oynuyor diyelim sinra gene vs seklinde gidiyor bu durumKonuşma çocuk hazır olunca başlıyor. Bu süreyi kısaltmak için doğru uyaranlar verilmeli, yanında bol bol basit konuşulmalı, bol resimli kitap okunmalı ve konuşmaya zorlanmalı. Su demeden su vermemek gibi.. Onun her dediğini anlamayın.. Anlasanız da anlamamadan gelin.. Emzik dedirtmek için 45 dakika kızımı ağlattığımı bilirim . Size şöyle moral vereyim tabi bu otizm değil uyaran eksikliği için geçerli.. Benim kızım 26 aya kadar sıfır kelime idi 26 aylıkken baba dedi. Siz bizden konuşma olarak çok öndesiniz.. Şuan 38 aylık ve herkesin anlayacağı 4 5 kelimeli cümleler kuruyor . Ama inanın bizim çocuklarımız gibi gelişim geriliği yaşayanlar için bu gelişmeler kolay olmuyor.. Atipik otizm olmadığımız halde harcanan zaman ve emek inanılmaz.. Tabiki otizm tablosuna girdikçe bu çok daha zor oluyor . Daha çok zaman ve emek istiyor .
Ancak tüm bunları yapsanız da otizm bir iletişim ve sosyalleşme sorusunu olduğu için çocuk hazır değilse konuşmuyor.. Onun için beklemekten başka çare yok.. Atipik otizm ise kesin konuşuyor zaten.. Sorun dilini iletişim için kullanmaması oluyor..
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?