Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
Tanımızın konduğu 22 aydan sonrasını gün gün hatırlıyorum. 30 aylıkken tek kelime olarak epey kelime olmuştu. Anne baba mama su süt ekmek nene ağaç toplum renkler vücud organları oyuncaklarının adı al ver git gel otur kalk yat uyu vs Cümle yoktu. Bazı kelimeler eksik, eklemeli ya da tersten söylenirdi. Mesela yumurta yerine ta, kitap yerine kipat kırmızı yerine bikırmızı.31 aylık 2 li 33 aylık 3 lü 35 aylık 4 lü cümleler oldu. Şuan 5 6 kelimelik cümleler var. Kelimeleri düzelttik. Şuan tek tek sıkıntı olumsuz eylemleri üretmede zorlanıyor. Mesela atmayacağım derken atmayacağım diyor.. Yani olumsuz ekinin önüne bazen a ve e harfi koyuyor..
 
B Berobeybi Ben de kitaplarını ezberden okurken müdahalede bulunuyordum, tamam artık bu kitabı anlatma dediğimde çok kızar, bağırırdı, sonra böyle direkt söylemeyip, başka konulardan bahsetmeye başladım. Şükür ki 34 aylık başladığımız serüvenimizde şu anda kitap ekolalisi bitti. Benim için büyük bir ümit kaynağı oldu, demekki sürekli ilgi, alaka, eğitim, yuva derken algı açılıyor, yaşadıklarını anlatmaya başlıyor. Diğer yandan bizde gecikmiş ekolali pek olmuyor bu aralar, yani yuvada öğretmenlerinin söylediklerini evde tekrar etmiyor, anında ekolali fazla, hem bizi hem de öğretmenlerinin söylediklerini tekrar durumu. Şu anda müdahalede bulunmuyorum, ama heyecanla bekliyorum bitirmesini. Tam ne yapmam gerektiğini bu ay gideceğim doktordan öğrenmeyi ümit ediyorum.
 
D duruveannesi uyaran eksikliğinde zamir karışıklığı oluyor mu? yani sizin kızınızda oldu mu? Ayrıca evet - hayır’ı kullanmaya başladı mı?? Benim kızımda 37 aylık olmak üzere, evet-hayır’ı biliyor ama kullanmıyor. "Kızım karnın acıktı mı? “ “Acıkmadı” , “Tam nasıl söylemen gerekiyordu diyorum” “Hayır acıkmadı” diyor ama kendiliğinden çok nadir kullanıyor.
 
Bir Dönem Ben Sen Benim Senin karıştı ama 1 2 ayda düzeldi. evet hayır kullanır doğru yerde.. ama zorlamam onu. sonuçta bildiğini biliyorum. su istermisin derim bazen evet der bazen isterim der. bazen acıkmadım der bazen hayır acıkmadım der.. bence çok zorlamayın.. evet hayırı bilmesi ve kafasını doğru yönlenderde sallaması asıl önemli olan.
 
Oglum kendi elini sıkarak senki eli baska birimis gibi himmm sus bakim doverim seni deyip diger elini sıkıyor vuruyor ben anlamadim sanki baska birinin elimis gibi kavga ediyor cimcikliyor
 

Merhaba benimki de oyuncaklarını rafa koyuyor sonra tekrar alıyor yine koyuyor arada bu takıntı mıdır bilemiyorum.
 
Merhaba benimki de oyuncaklarını rafa koyuyor sonra tekrar alıyor yine koyuyor arada bu takıntı mıdır bilemiyorum.
Sürekli yapmasına engel olun, yani takıntı durumuna dönüşmesine engel olmanızda fayda var. Ama bunu direkt engelleyerek değil, çocuğunuzu başka bir oyuna davet ederek yapmanız daha iyi olur. Çünkü benim kızım bu tür tekrarlayıcı oyunları engellemeye çalıştığımda çok ciddi tepki verir. O nedenle başka ilgilisini çekebileceği bir oyuna kanalize ederek onun unutmasını sağlamaya çalışıyorum.
 

evet ben de öyle yapıyorum. Oyuna cevirerek engellemeye calısıyorum. İlk başlarda bunun takıntı olabileceğini hiç düşünmemiştim.
 

Umarım öyledir. Ancak dediğim gibi bu bir şeyleri göz hizasına getirip kafasını yana kaydırarak yan bakma durumu beni çok şüphelendiriyor. Amerika da ki ailelerin bloklarına bakmış eşim aynı bizim oğlan gibi bu hareketi yapan çocuklarda 3 yaşından sonra bu hareketin çoğunda geçtiği yazıyor elbet bizde de geçecektir bir gün inş. Şişe benzeri şeyleri aslında araba gibi sürmek değilde bir o tarafa bir bu tarafa zemin üzerinde ittiriyor. Artık eline yuvarlayabileceğini düşündüğü bütün nesneleri alıp bu hareketi yapmak istiyor. Ben ona bu konuda müdahale ettim, düt düt diye ses çıkararak sür oğlum dedim, arada bir dönmeyen nesneleri yüzüme bakıp düt düt yapıp ittirmeye çalışıyor. Benim endişelerim daha az iken birde bu çıkınca iyice telaş yaptım malesef.


Evet malesef hangisine inanacağımı şaşırdım. Hepsi ayrı ayrı şeyler söyledi. Bu iş gerçekten sektör olmuş, tabi benim oğluma eğitim gerekiyor o besbelli. Ben bir şey öğretmedim ki nasıl yapacağımı da bilmiyorum. Üstüne birde çalışmak zorundayım. Eğitimi alsın giden param olsun önemli değil artık.

Göz doktoruna gittiniz mi hiç. Kuzenim küçükken televizyona gözünü kaydırıp bakardı. Teşhis neydi hatırlamıyorum. Şimdi koca adam oldu hiç bir sıkıntısı yok.

Göz doktoruna gitmedim ama gideceğim. Bizim ki sadece tv ye değil ki araba ile başlayıp devam eden süreçte artık her nesneye göz kaydırıyor, mandala, havaya bile yaptığını gördüm


İnş saol canım. Umarım iyileşir yavrularımız.


Sizde ne kadar sürede geçti acaba bu durum ? Malesef bu tv biz büyükleri bile iletişimden koparıp hayal dünyası içerisine sevk ediyor. Dünyaya yeni gelmiş bir bebeğe ne yapmasın ki


Demiriko mümkün ise sizinle görüşmek isterim. Sizde ne kadar sürdü bu nesnelere yan bakma durumu ve ne zaman geçti vs konularında ve de aynısı mı yapıyorlar acaba diye merakım olduğundan lütfen telefonda da olsa görüşelim. Perişan ettim kendimi, hiç iyi değilim, sanırım benimde psikolojik destek almam gerekiyor. Çocuğumla yalnız kalma korkusu yaşıyorum Sürekli endişe içerisindeyim ya daha başka şeyler daha çıkarsa ya ilerlemez ise vs diye, yaşıtlarını gördükçe endişelerim çok daha artıyor. Bu arada bu hafta birde öyle hareketlendi ki yerinde sabit hiç durmuyor buna bile takmış durumdayım. Acaba diyorum 3 yaşına doğru bir şeyler yoluna girmeye başlar mı diye sürekli kendimi avutmaya çalışıyorum.
Bu arada oğlum alkış yaparken alkış demeye başladı, tabi net olmasa da anlaşıyor işte. 1 ay önce bir kitaptan hayvanları gösteriyordum. Ancak sürekli yazılarına bakıyor diye çok çıkarmıyordum o kitabı, geçen gün çıkardım oğlumun kitap elinde aslan ne yapar oğlum dedim. Aslan sesi çıkardı benim daha önceden yaptığım gibi eli ile pençe hareketi yaparmışcasına.
Birde dediğim gibi oğlum resimlerden çok yazılarla ilgileniyor. Bu durum olabilir mi normal mi bilmiyorum. Bu konuda da fikirlerinizi almak isterim. 1 Haftadır da burnunun yerini öğretmeye çalıyorum ama yok olmuyor. Kendisinin ver demesini öğretmeye çalıştım, kelime olarak söylemedi ama ver gibi hareket yapmaya başladı. Bilmiyorum nasıl olacak inş dediğini gibi bizde bir yerde patlama yaşarız. Keşke bir gelse o günler
 
Merhaba bizde ekolali 3 yaşına doğru başladı ve yaklaşık 4,5 yaşına kadar sürdü. Öncelikle evet hayırı güzel kullanıyormu çocuğunuz bizde hayır vardı ama eveti çok geç öğrendi bu yüzden su içermisin dediğimde içerim diyordu eveti öğrenince o bitti. Ekmek 1,5 lira bence ekolali değil daha alakasız zamanda alakasız konuda daha önce duyduğu şeylerdi konuşma arttıkça günden güne azaldı sonra ezber cümleler girdi oda doğru yerde doğru cevap veriyordu ama hiç doğal olmayan tamam en öğretilmiş cevaplar ama yerli yerinde mantıklı yine konuşma arttıkça oda geçti artık kendine özgü cümleler var bunu aşmak içinde öğretilen şeylerin çeşitlendirilmesiyle geçti şuandada takıntılarla uğraşıyoruz biri bitiyor biri başlıyor bu arada siz yazmamışsınız ama bir başka arkadaş yazmış arabayı ileri geri sürmek ve yan bakmak bizde 2-3 yaş arası bariz belirtiydi onada cevap vermiş olayım hafife alınmaması gereken bir belirti bunuda yazmak istedim
 
Çoğu vak’aya “şizofreni” teşhisinden önce “Dikkat Bozukluğu veya Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu” teşhisi konur. Depresif belirtiler ve davranış sorunları da öncül belirtiler arasında bildirilmiştir. Hastalık ortaya çıkmadan önce akademik sorunlara da sık olarak rastlanmaktadır. Şizofrenik çocukların %50’nin temel psikotik belirtiler ortaya çıkmasından önce en az bir sene sınıf tekrarladıkları, %65’nin ise özel eğitime yönlendirilmiş olduğu bildirilmiştir.
Bâzı çocuklarda Yaygın Gelişimsel Bozukluğa benzer şekilde, söylenen kelimelerin tekrar edilmesi (ekolali), el çırpma ve iletişim sorunları görülebilir.
Genel olarak şizofrenik çocukların hastalıktan önceki dönemlerinde akran ilişkileri, okul performansı, okul uyumu ve ilgi sahalarında daha fazla sorun yaşadığını söyleyebiliriz.
 
Cevabınız için çok teşekkürler. Evet - hayır’ı biliyor ama nadir kullanıyor. Hayır’ı dediğiniz gibi daha iyi biliyor, hatta bazen sorularıma kafasını sallayarak yoooo diyebiliyor. Kızım açıktın mı diye soruyorum, acıkmadım diyor, tam nasıl söylemen gerekirdi diyorum, o zaman “hayır, acıkmadım” diyebiliyor. Fakat kendiliğinde evet - hayır’ı kullanması nadir. Doktorumuz da sizin gibi ekmek 1,5 lira diyaloğuna ekolali değil diyor. Çok ciddi kitap ekolalisi vardı, alakasız yerde kitaplarını tekrarlardı, 36. ay itibari ile nerdeyse bitti gibi. Bu durum beni çok umutlandırdı. Ben - sen kısmen oturdu, hala yanlış söylediği durumlar var ama biraz daha düşünüp kullanmaya çalışıyor. Ben ve yuvadaki öğretmeni ben - sen çalışmasını çok yoğun yapıyoruz 2 aydır. Halen kısmen ezber cümleleri var ama kendi de cümlelerini kurmaya çalışıyor. Bu durum beni umutlandırıyor. Fakat tabiki yabancılar ile konuşma hiç yok.
 

internette çok fazla bilgi var. bir çok şey birbirine benziyor. İnanın ben de çok şey düşünüyorum. Ama sonra çevremdeki çocuklara bakıyorum. Birçoğu aynı şeyleri yapabiliyor. bence içinizi karartmayın. Kuzenimin çocugu otizm şüphesi yok. Geçen gün kafasını ileri geri sallıyordu. Bir diğer tanıdığımın çocugu etrafında dönüyordu. Hiç tuhaf gelmemişti. Ama şuan benim oğlum yapsa hemen endişelenrim. Çünkü artık aramaya başladık. Normal davranışları bile kurcalar olduk malesef. Bunun nedeni de bilinmezlik. Ne olduğunu bilmiyoruz. Teşhisimiz yok henüz. Uyaran mı atipik mi tipik mi bilmiyoruz. Belki hiçbir şeyi yok belki var. Sonuçta o benim masum dünya tatlısı yavrm için elimden geleni yapacagım. Yeri geliyor tükendim diyorum mesela dün akşam aşırı hırcındı. Kendini sağa sola atmalar vs. Hemen neler oluyor dedim. Aslında bunu normal çocuklar da yapıyor. Söylemek istediğim iyisini düşünüyorum artık. Hallederiz, aşarız, çabalayalım yeter ki diyorum.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…