Merhabalar, kızım şu anda 35 aylık ve ben ne yazık ki bir farklılık olduğunu 34 aylık anladım. Aslında 26 aylıkken dinlediği tüm şarkıları söylerdi, ben bu durumu konuşuyor diye algıladım. O dönemler iletişim açısından geri kaldığını fark edemedim, çünkü sürekli ya şarkı söyler ya da okuduğumuz kitapları tekrar ederdi. 34 aylık aslında bunların iletişim amaçlı olmadığına dikkat ettim. Bu arada temel ihtiyaçlarını gayet net söylerdi, su, kurabiye, yoğurt, denize gidelim, parka gidelim vb. Son 1 ayda neler yaptık , öncelikle tüm elektronik eşyaları televizyon dahil kestik, 7/24 konuşarak ve onunda konuşmasını sağlayacak sorular sorarak ilerledim, 2 hafta sonra kısmen hayali oyun başladı, kısmen kendi cümlelerini kurmaya çalışıyor, ama bu cümleler de içinde bulunduğu durum ile ilgili değil (Örn. "camdan bakarken sokak lambaları dönmüyor" diyebiliyor) fakat ağırlıklı ezber konuşur, 1 psikolog ve 1 psikiyatrist gördü, tam bir teşhis koymadan, yuvaya verip 3 ay gözlemlememizi istediler. Aslında benim en çok rahatsız olduğum durum ekolali’nin çok fazla olması, hem anında hem de gecikmiş, okuduğum tüm kitapları 2 günde ezberleyip olmadık yerde paragraf paragraf söylüyor, soru yok, karşılıklı konuşma çok net olmasa da çabalıyor gibi hissediyorum, ben- sen henüz oturmadı, (su istermisiniz? istersinnn) 1 aydır günde 4-5 saat parklarda geziyoruz, diğer çocuklar ile oynamaya çalışıyor fakat iletişim kurmuyor, daha doğru nasıl kurabileceğini bilmiyor gibi geliyor bana, dün 4,5 yaşında bir çocuk kızımla oynarken “aklıma bişey geldi” dedi.Tabi bizimki hemen “aklıma bişey geldi” diye tekrar etti. Çocuk da ne geldi aklına diye sordu bizimkine, kızım hiç cevap veremedi, çocuğa baktı, sonra anneanne orada oturuyor dedi. Aslında doğru anneannesi o sırada arka bankta oturuyordu. Ben bu duruma iletişim demeli miyim, dememelimiyim inanın karıştım. Özellikle psikiyatristin atipik otizm diyemem 3 ay yuvaya bakalım demiş olması beni daha çok endişelendiriyor, gerçekten yuvada tüm ekolalinin düzelmesini beklemek, karşılıklı iletişim kurmasını öğrenmesini beklemek çok inandırıcı gelmiyor, 3 ayı kaybetmekten korkuyorum. Tam teşhis olsa özel eğitim ile kreşi desteklerdim diye düşünüyorum. Acaba başka bir doktora da götürsem mi?? Bu arada Pazartesi günü yuvaya başlıyor. Özellikle bu durumları yaşayan siz annelerin görüşleri benim için çok değerli.