Kuntaycım merhaba, ben ekolali konusu geçince mutlaka cevap yazma gereği duyuyorum, yaklaşık bunla 1-1.5 yıl uğraşmış biri olarak. Sizinle benziyor gelişimlerimiz. 3 yaştan 4 yaşa hatta 4.5 ekolaliyle uğraştık. Şuan 5 yaş 4 aylığız. Ekolalili yi atlattık .. Ki gelişimimiz o kadar yavaş gittiki, iğneyle kuyu kazdık .. 3 yaşında ilk defa çok ama çok basit cümle kurdu ilk cümlesi camdan bakarken kedi gitti demişti. Sonra 3 yaşla 4 yaş arası bu seyirde gitti. 2li 3 lü cümleler.. Bunlarıda cımbızla ala ala çıkarttık. Yani biliyordu ama söylemiyordu çok canı isterse, yada ilgi duyduğu bir konu olursa..Mesela seslenme yoktu, benim annesini olduğunu biliyodu ama anne diye seslenmiyordu. 4 yaşında anne diye seslenme başladı. 4 yaş 3 aylıkken bu ne sorusuna başladı. En az anne kadar sevinmiştim. Soru sormaya başlaması çok önemli, kabuğundan çıkmaya başladığını gösteriyor, dış dünyanın farkındayım ve merak ediyorum du benim için.. Bunları sadece çok geç ilerlediğimizi göstermek için yazıyorum.. O yüzden sabret , uzman değilim tabiki ama anne deneyimi olarak şuan geçici bir durum olduğunu şimdi anlıyorum ama o dönemde çok ama çok üzülmüştüm. Ekolaliden sonrada takıntılarla çok uğraştık. Mesela ışığı o yakıcak kapıyı o açıcak, önce masaya o oturacak sabak eşortman yerine pantolon giyecek gibi gibi
Bu dönemde çok yorucuydu benim için.. Belki okurken basit şeyler gibi oluyor ama istedikleri olmayınca yaptığı öfke patlamalarını görseniz ne kadar yorucu olduğunu anlarsınız.
Hazır gelmişken şuanki durumlarıda anlatayım. Anasınıfına gidiyoruz, özellikle son 6 ay çok güzel geçti çok akıllandı, ilk defa geleceğe umutla bakıyorum, sosyallik kısmımız şuan problemli, ama en azından kurallı oyun oynuyor, eğleniyor, 1-2 tane en azından sevdiği ve iletişime geçtiği çocuk var okulda, sorulanı anlıyor cevap veriyor.. Öyle uzun uzadıya sohbetler hala yok ama anlamlı diyologlar kurabiliyoruz. Evde onunla başbaşayken beni tedirgin eden, garip gelen şeyi kalmadı, ama sınıf ortamına girdiğimde daha yaşıtlarından geri olduğunu görebiliyorum. Özellikle sosyal becerilerde, iletişimde.. İnşallah zaman içinde onuda aşarız. Seneyede nasıl olacak bilmiyorum ama ne yapıp edip 1 sene okula geç göndermem lazım umarım başarabilirim.