Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
Bu yüzden deneyimli kişiler bunu yapmalı basit sertifikalılar bunu yapmasın dedim.. Bu yüzden kendim de eğitimini aldım yurt dışında Ve eğitimde bana aynen anlattıklarımı öğrettiler. Bu arada yanlış bilgiyi düzelteyim..Aba tedavisi algısal sorunlu çocuklarda yapılır..algı sağlıklı çocuklar gibi tam açık olmadığı için çocuğun psikolojisi Bundan etkilenmez tabi bunu bilen birisi yaparsa.. Psikolojinin etkilenmediği de çalışmalar ile gösterildi.. Bu yapılanlar ceza değil kaygı oluşturmaktır. Algı açılana kadar pekiştireç,mahrum bırakma ve kaygı oluşturma teknikleri uygulanır ABA da. Elbette işini bilmeyenler yerli yersiz ve dozu ayarlanmamış şekilde bunu yaparsa yanlış sonuçlar olabilir..

Her eğitmenin farklı yaklaşımları olabilir sizin eğitmeniniz uygulamıyor olabilir ama daha 7 ay önce amerikada çocuklara fön makinesi limon yalatma, kürdan ile hafif batırmalar ve bizim uyguladığımız burun spreyi metodu uygulanıyordu.yani Bunlar hala güncel.Bunlar zaten ceza da değiler.. Burda çocuğu karanlık odaya kapatma, canını acıtma gibi psikolojisini bozan birşey yok..Sadece algısal sorunlu bir çocukta kaygı mekanizmasını çalıştıran bir nesne var.. Çocuk problem davranışı sergilerken aniden kaygı nesnesi teması sağlanır ve davranış söner mekanizma bu kadar basit . Zaten ulu orta her davranış için yapılmıyor..inatçı asla geçmeyen aileyi çok yoran davranışlar için yapılıyor..Benim kızım şuan kaygı nesnesi olan burun spreyi ile oyun oynuyor..Yani zerre kadar psikolojik sıkıntı yaşamadı..Az önce anlattığım minder çalışması ise tüm dünyanın uyguladığı desintizasyon yöntimidir. Çocuğa otoriteyi kabullendirme yöntemidir..

İçinizi rahatlatmak için söyleyim.. Bizim eğitmenimiz 12 yıldır bunu yapıyor ve ben onun onlarca 13 14 15 16 17 yaşında danışanları ile tanıştım tek bir tane psikolojik sıkıntı yaşayanını görmedim..zaten karı koca hekimiz bu tedaviyi çok araştırıp yurt dışına bile gittik..Ağustos Eylül ayında amerikada idik ve aynen bu şekilde tedavi yöntemleri uygulanıyordu. Aklımıza yatmadan çalışmaları görmeden asla bir tedaviyi kulaktan dolma kabul etmedik.
Burda çok kritik 1 nokta var.. Hangi metod olursa olsun mutlaka işini bilen ve seven birisi yapsın.. Maddi kaygısı olan çocuğu önemsemeyen basit kurslarla sertifika alan kendini güncellemeyen kişilerden uzak durmak gerekir.
 
Son düzenleme:
Evde basit teknikler hariç ( mesela minderde oturma çalışması ) diğer yöntemler için en doğrusu işi iyi bilen birinden uygulamalı eğitim alıp öyle yapmak gerekir . Kaş yaparken göz çıkarmamak lazım
 

Her türlü fikre açığım herkesi her eğitimciyi dinleyip akıl süzgecinden geçirerek karar veriyorum. Ben de bu eğitimlerin evde uygulanması taraftarı değilim duruveannesinin dediği gibi kaş yaparken göz çıkarmak istemeyiz. Ben fikir almak için ve denemek için gitmek istiyorum. Yurt dışında eğitim almış eğitimcileri olan bir kurum. Bu eğitimde kafama takılan çok şey var her şeyde olduğu gibi. Örneğin benim oğlum aşırı kaygılı kendi sesinden ürken biri neredeyse, bu eğitim ona iyi gelir mi bilemedim.

Birde şunu demek istiyorum maksadım kesinlikle polemik yaratmak asla değil. Oğlumun eğitimcilerinden biriyle konuştuk iki ay önce. Bir seminere katılmıştı. yurt dışına gitmişti seminer için. semineri veren kişi Amerikalı bir doktor ve flortime ı geliştiren kişilerden biri aynı zamanda. Seminer sırasında şunu söylemiş. Çocukken otizm tanısı almış biriyim ve şu an bu salonda konuşurken kürsünün altında elimi sallıyorum fakat siz bunu görmüyorsunuz. Hepimizin stresle başa çıkma yöntemleri var benimki de bu. Bunu benden almaya çalıştılar çocukken fakat ben bunu yaparken mutluyum. Eğitimlerde hep bunu söylermiş. karşı tarafı rahatsız etmediği sürece eğer zarar vermiyorsa, dürtüleri çok fazla baskılamayın. En basitiyle geçen yıl spor dersi aldığımız hoca çok sert ve aşırı kuralcıydı oğluma kanat çırpma olayında yardımcı oldu sözde fakat öğlumda bu defa gözlerini kısarak bakma ve sıçrama gibi başka takıntılar başladı dersi hemen iptal ettim. Ağlatmak yeri gelir gerekli olabilir fakat kar-zarar hesaplaması yapınca zararı fazlaysa ne gerek var.

Benim aba yı düşünme nedenim takıntıları çok artış gösterdi ve bu öğrenmesinin önünde bir engel oluşturuyor artık. Bu zarar verici bir hal almaya başladı diye Aba veya flortime ı düşünmeye başladım. Mecidiyeköy e gidip değerlendirmeye almak istiyorum.

Yine aynı sözü tekrar edeyim. Her çocuk farklı adı üstünde özel eğitim. Kişiye, bireye uyarlanmış eğitim. Eğer paket halınde sunulsaydı özel eğitim değilde, çocukların hepsini bir sınıfa doldurup gurup dersi verilirdi. O yüzden ben bunu denedim kesin işe yarıyor söylemlerini sevmiyorum. Deneyip görelim.
 
Bence davranışların anlamsizligida kaos yaratıyor yani koşup ziplamasini ihtiyacı olduğu için yaptığını düşünürdüm hep yani koşma saatlerine baktığımda boş ve ilgisiz kaldığında birde yemekten kalkar kalkmaz yapardı artık manasız koşmaları yok hala dönme eğilimi var bir nesneyi ortada unutursaniz en bi5 tür etrafında döner ben buna karşılık koşarken kanepelerin koltukların üstünde ellerinden tutup zipla zipla oynadık nesne etrafında dönmeyi minder kapmaca oyununa çevirdim kos maya baslayinca pesine takildim yakalan baç oynadim şu an manasız koşma kalmadı
Sanırım davranis analizi neyi ne zaman yaptığını incelemeye ve analiz etmeye dayanıyor.
 
Kuntaycim takıntıları demişsin neler bunlar
 
Birde bu manasız koşmaları için fizyoterapistimiz nasıl ki bir yerde uzunca oturur kalirsinizda kalktığınızda gerinir ve vücudunuzu esnetirsiniz yani kendi kendinizi uyarirsiniz cocuk da bunu yapıyor aslında demişti . Ama bu kendini uyarma sürekli hal alırsa davranış bozukluğuna dönüşür. Hareketlerini anlamlandirin demişti. Olumsuz pekispekiştiren yerine olumlu pekiştiren verin demişti. Çocuğa koşma derseniz içinden koymayım peki napayim dermiş onun yerine duruveannesinin dediği gibi otur bekle topu ver yerine koy bak gibi olumlu pekiştiren gerekliymis. Ben bunları dinlerken benim kızım anlama ki dedim oda emin olun anlar demişti şimdi daha söz dinleyen bir çocuk kuralları tanıyor az buçuk kresikresin etkisini yadsiyamam tabi
 
Kuntaycim takıntıları demişsin neler bunlar
Takıntı çok canım. Nesne sallama var geçmeyen. Eline aldığı her nesneyi yukarı-aşağı sallıyor aklınıza ne gelirse. Kalem, tabak, çatal. Oyuncaklar. Ayakkabı hatta plastik sandalyesi dahil. Bunlar zamanla sönse de yerine yenisini koyuyor. Şimdi sallama olayı biraz azaldı gibi onun yerine parmak ucu yürüme ve zıplama başladı. Bunlar bitse yerine başkası gelecek muhtemelen. Kendisini ifade edemediği için rahatlama ihtiyacı gibi diyor eğitimcisi. Birde oğlumda yerçekimi kavramı oturmamış, yanı sürekli zıplama ve tırmanmaya çalışması parmak ucunda yürümesi ve sürekli masa kanepe tepelerine çıkması bunun içinmiş. Duyu terapistimiz Hacettepe mezunu işinin ehli biri diyorlar. Tabi Mecidiyeköy de değerlendirmeye götürmekte kararlıyım.
 
Merhaba. Ben mecidiyekoyluyum. Sokak sokak bilirim. Baska semtte oturuyorum suan. Her hafta giderim m.koye. bu bahsettiginiz iki merkesin adi nedir soylermisinizdegerlendirme icin bende gitmek isterim.
 
Merhaba arkadaşlar ben fiji suyunun bu tarz çocuklara iyi geldigini okumuştum ve bu sudan temin ettim 1 ay aralıkla çocuguma verdim . Son 15 -20 gündür bir açılma bir düzelme oldu gibi ben aslında direk birşeye baglamak istemiyorum ama galiba fiji suyununda yardımı oldu gibi , bu suyu deneyen yada bilgisi olan varmı ?
 
Ben biraz kuşkucu biriyim sanırım bu tür şeyler sadece tüketim ve sömürü için gibime geliyor bilemedim açıkçası. Bu ve türevleri türedi her yerde. Gümüş solüsyonu var çörek otu yağı var daha bir çok şey. Bu biraz kanserli birine, elmayı kabuğuyla ye iyileşirsin demek gibi. Suçu bizde değil de, bizim bu çaresizliğimizi kullananlarda görüyorum.
 
Herkese Merhaba guzel anneler ne zamandir yazamiyordum kizim 26 aylik iki ay oluyor egitimi isaret parmagini kullanmayi ogrendi isaret edilenede bakiyor cope at kapiyi kapat bezini açalım gel şurup veriyim telefonu cebime koy bunları topla gel yüzünü yıkayalım gel ustunu duzeltiyim gibi basti seyleri anlamaya basladi algisi acildi ama hala konusmasi baslamadi yani kelimemizde yok sadece cıs diyor ağrıyan yerini gelip gösteriyor çak yapmayı eliyle bitti yapmayı baybay yapmayı öğrendi inek nerde dediğimde iiii diyerek gösteriyor yalnız bizim sorunumuz bunları ne zaman canı isterse o zaman yapması canı istemezse yaptıramıyorum.Eline bakıyordu bir kaç aydır oda söndü yapmıyor ama bu aralar sürekli ablamızın saçını çekiyoruz.Bebekleriyle pek oynamıyor ama eline aldığı başka nesneleri bacagına yatırıp eeee diyor zıpla diyorum dizlerini büküyor zıplamaya çalışıyor ama ayakları kalkmıyor yerden.Uçak görünce vuuuv diyor. Sevgili anneler yolun başındayım kızım ilerliyor ama hala öyle eksikki konuşmasını çok istiyorum ama hala Yok.Dışarı çıktığımda arkasına bakmadan koşup gidiyor bazende arkasına dönüp bakıyor geldiğimi görüyor yine gülerek koşuyor oyuna çevirmiş gibi bunu nasıl yenebilirim dışarıda çok zorluk oluyor benim için bu durumu yaşayıp çözüm bulan tecrübeli anneler neler yapabilirim.?herkesin önerisini almak isterim.
 
Merhaba. Ben mecidiyekoyluyum. Sokak sokak bilirim. Baska semtte oturuyorum suan. Her hafta giderim m.koye. bu bahsettiginiz iki merkesin adi nedir soylermisinizdegerlendirme icin bende gitmek isterim.
Mesaj yazdım canım özele bak
 
Arkadaşım eylem kartlarını alıp sen de çalıştırabilirsin yada farklı oyuncaklar ile oynatabilirsin resmen ticarete dönüşmüş sektör bana kalırsa siz çok daha iyisini yapabilirsiniz oyun ablasından..fakat özel eğitim önemli tabiki ismine tepki ekolali göz teması bunlar için eğitim şart
 
Haklısınız bizde herşeyi deneme adına aldık içirdik . Aslında fiji suyu birçok şeye iyi geliyor sadece otizm vs . degil . Bizede bir uzman önerdi oda tabii garanti yöntem gibi degil bi içirin deneyin anlamında . Sonuçta herkesin malumu her çocuk her girişime farklı tepki veriyor , bunların sonu yok gaps diyeti , glutensiz diyet vs.
 
Kızlar biz bugün 3 aylık kontrole gittik. Psikiyatr ekolali geçmiş bu çok güzel dedi . Ama göz teması ve ismine tepki henüz istediğimiz düzeyde değil dedi bu yüzden eğitime devam dedi .6yaşına kadar asla tv,telefon tablet yok dedi . Ve en ilginç olanı oğlunuz 6 yaşına gelene kadar kardeş düşünmeyin dedi . Oğlumun tanısı atipik otizm bile değil, sadece otizm olmasın diye önlem alıyoruz dedi . Konuşması henüz sohbet havasında değil 40 aylık olduğu için sizinle sohbet edebilmeli dedi . Ben de kardeş daha iyi gelir diye düşünüyordum kafam çok karıştı . Eğitimcimizle şöyle bir karar aldık o bize ne yapmamızı söyleyecek biz evde o şekilde uygulayacağız ve hocanın takibinde olacağız. Bir nevi danışmanlık. durum değerlendirmesi yapıp ona göre tekrar eğitim aldıracağız ya da eğitimi bitireceğiz. Hocamız ben tam tersi düşünüyorum kardeş otizmli çocuklara iyi gelir dedi ama benim kafam allak bullak oldu.
 
Sizin teshisiniz neydi? Ve bende kardes konusunda kararsizdim sizinle ayni fikirdeyom.tabi otorite birine danismadik ama.hani kardes olsa belki daha iyi olurdu tek basina kalmazdi diye dusunuyorduk. Sasirdim bende acikcasi sizin dr un solediginie.eklolali gectigini nasil anladi? Ne kadar surelik bir görüşme gecti?
 
Kızlar benim fikrimi sorarsanız kardeş çocuğa ayrılan zamandan gidecek hamilelik çok sıkıntılı geçebilir çocukla ilgilenemezsin peşinden bebek gelince hemen 3 yaşında düzgün konuşan formatta bi çocuk gelmiyor ki dünyadan habersiz bi yavrucak geliyor yüzde yüz ilgiye muhtaç.... bu kritik dönemde çocuktan çalmayalım gider yuvaya, gider oyun parkına sosyalleşir ama onun ilgisinden çalmayalım
 
Sizin gorusme nasil gectii? Fikirlerinizi goruslerinizi bekliyoruz
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…