- 27 Kasım 2017
- 232
- 178
- 44
- Konu Sahibi melodi1970
- #9.681
Sevgili Duruveannesi
Özel eğitim çalışmalarımız daha çok ailenin aktif olması ve özel eğitimde yapılan çalışmaların evde sık sık tekrar edilmesi esasına dayalı. Özel eğitimcimiz 2 haftalık 10-15 kadar farklı hedef belirliyor. Hedef dediğim çocuğun o 2 haftada öğrenmesi gereken konular ya da kazanması gereken davranışlar. Bu hedefler 2 hafta boyunca hem özel eğitime gittiğimizde eğitimcisi tarafından çalıştırılıyor hem de özel eğitime gidilmediği günlerde evde bizim tarafımızdan tekrar ediliyor. Örneğin; 2 hafta boyunca meslekler çalışılacak olsun. Meslekleri resimli kartlarla çalıştığınızı düşünün. Masa başında kartlarla çalışarak meslekler düzenli olarak tekrar ediliyor. Ne kadar çok tekrar o kadar iyi öğrenme mantığından hareketle başta daha çok ezber şeklinde olan bu öğrenme sık sık tekrar edildiğinde kalıcı hale geliyor. Masa başı çalışmaları sözel çalışmalara göre oldukça zor, zaten çocukların dikkat süreleri de az. Başlarda masa başı çalışmaları için bir ablamız vardı. Bizimle çalışmakta direnen oğlum abla karşısında sus pus oturup ondan istenilenleri yapıyordu. Tabi artık bizimki büyüdüğü ve konuşma da başladığı için daha çok sözel beceri ağırlıklı çalışıyoruz. Boyama, sayı yazma gibi çalışmalar da kreş tarafından zaten her çocuğa uygulanan program sayesinde çalışılmış oluyor. Selamlaşma, hayvan sesleri ya da şarkı öğretimleri vb. sözel olarak yapıldığı için gün içerisinde fırsat bulduğunuz her an ve özellikle uyumadan önce (bizde en verimli öğrenme zamanı bu) küçük tekrarlar yapıyoruz. Günün her anı özel eğitim gibi ama çocuğu yormadan, sıkmadan. Konuların tekrarı dediğim verilen hedeflerin sık sık tekrarı aslında.
ayrıntılı cevabınız için teşekkür ederim. benim kızım 26 aylık. otizm olmadığı 2 profesör tarafından söylendi. zaten 5 aydır özel eğitim alıyor ve 5 ay okadar çok yayın okudum ki ben de zaten otizm olmadığını biliyordum. içe kapanıklık uyku yeme sorunu takıntılar hariç nerdeyse tüm otistik bulgular vardı. kelimesi sıfırdı. 5 ay içinde hiperaktivite hariç herşey düzeldi. konuşma hala yok ama artık bilinçli anne baba babaanne mama su süt aç al kelimelerini söylüyor. ses ve hareket taklitleride artık var. sürekli bizimle ilgileniyor bizimle oyunların çağırıyor hiç kendi takılmıyor. biz yine de haftada 3 gün özel eğitim alıyoruz. haftada 6 gün konusunda eğitimli oyun ablamız 4 er saat sabahları kızımla oluyor. haftada 2 günde 3 er saat kreşe gidiyoruz. Son gittiğimiz profesör artık eğitimi bırakın kızınıza normal davranın bol oyun şarkı masal ilgi yeterli dedi. ama pedagogumuz biraz da takıntılı o yüzden 4 5 ay daha devam etmek istiyor. Benim aklımı karıştıran acaba 26 aylık otizm tanısından çıkmış bir çocukla masa başında renkler meslekler şekiller nesneler vs çalışmak doğru mu. yoksa şuan sadece oyun dönemi mi. eğitime 3 yaştan n sonra mı devam etmek gerekir. bu konularda çok kararsızım. ve bunun cevabını bir kitapta bulamazsınız. ancak bu yollardan geçmiş kişiler tavsiyede bulunabilir. Ben de bu konuda tavsiye bekliyorum.