Sevgili Kuntay
Hiperaktivite ve dikkat eksikliğinde gördüklerinizin çoğu otizm tablosunda da vardır. Çünkü bu çocukların kısa dikkat süreleri ve aşırı hareketleri onların bilişsel gelişimine engel olur ve bu bir gelişim geriliği nedenidir. İsmine bakmama, kısa göz temasları, tekrarlayıcı hareketler, konuşmama, sinirlilik, uykusuzluk vs. İkisi arasında ki fark nedir peki. Birinde beynin ön bölgesinde az kanlanan bir yer vardır ve eğitim ile düzelir olmadı ilaç takviyesi ile düzelir, diğerinde ise beyin nöronlarında ciddi bağlantı sorunları vardır ve asla iyileşmez. Otizmde hafif olanlar yoğun eğitim ilgi sevgi ile topluma kaynaşabilecek seviyeye gelirler ama sosyalleşmede gerilik, arkadaş edinmede zorluk, mecazi sözleri ve esprileri anlamada sıkıntı gibi şeyler farklı düzeylerde devam eder. Otizm de zeka geriliği yoksa erken tanı almış, yoğun eğitim ve ilgi uygulanmış çocuklar normal hayata kaynaşırlar zaten. Sadece hani hepimizin çevresinde olur ya böyle azıcık tuhaf tipler, en fazla o kadar dikkat çekerler. Tabi otizm seviyesi hafiften ağıra gittikçe, zeka düzeyi azaldıkça işler değişir. Uyaran eksikliği, reaktif bağlanma bozukluğu, hiperaktivite ve dikkat eksikliği de otizm benzeri seyreden ama eğitim ve ilgiye çabuk ve hızlı cevap veren tablolardır. Bunlarda 3 4 ay eğitimden sonra göz teması, komutları anlama, sosyalleşme gibi şeylerde bariz artış olur. Otizm içinde olmayan çocuklarla ortak ilgi yaratmak, taklit gibi şeyler çok kolaydır. Karşı tarafın mimiklerini kolay anlarlar. Bu arada şunu söyleyim iyi bir doktor asla yanlış otizm değil tanısı koymaz. Bakın otizm eğer çok ağır değilse tanısı asla ilk muayenede konamaz. Bulguları var denir ve 6 ay içinde 2 defa kontrol edilir. Ondan sonra mutlaka tanısı pozitif ya da negatif olarak konulur. O yüzden yanlış otizm tanıları olabiliyor ilk muayenede. Ama işinin uzmanı birisi bu çocukda otizm yoksa diyorsa yoktur. Çünkü asla otistik çocuklarda olmayacak bazı şeyler vardır. Onları görüyorsa doktor olay bitmiştir.