Otizm

Peki göz teması kuran konuşan bireyleri nasıl ayırt ediyorlar
Nasıl belirtileri var

Oğlumun sınıf arkadaşı otizimli istanbulun yüzdelik dilimi yüksek olan okullardan olan bir okul kazanmış
Ve sınıf birincisi
Hazırlık sınıfında c2 çıkmış İngilizce seviyesi
Oğlum diyor kendi söylemese anlaşılmaz

Yetişkin bireyde otizm nasıl anlaşılır🙈
Çok sordum ama merak ediyorum
Ben küçükken çok erken konuşmuşum 1 yaş doğum günümün videosu var konuşuyorum erken yürümüşüm bezi vs kendim çıkarıp atmışım ama aşırı inatmışım huysuzmuşum yapma denileni yaparmışım çamaşır makinesi önünde oturup izlermişim oyuncak araba tekerini döndürüp dururmuşum annem de öğretmen bunu görünce korkmuş otizm tanısı almadım ama 1. Sınıfta anladık ki dehb varmış. Yine yetişkin halimle gittim şüphelenip. Yine yok dedi. Aşırı sakarım zor biriyim uyku alışkanlığı yok durup durup aniden patlıyorum empati duygum sıfır. Yeni arkadaş edinemiyorum. Arkadaşımın ikiz kardeşi otizmli. O çok belli oluyor. Arkadaşımı da götürmüşler zamanında ama üstünde çok durmamışlar. O da baya doktora gitti ve 25 yaşında otizm tanısını aldı. Ne işe yarıyor sıfır tabii. Bu konuda çeşitli testler var. Onları çözdürüp genel görüşme yapılıyor.

Ben küçükken çok erken konuşmuşum 1 yaş doğum günümün videosu var konuşuyorum erken yürümüşüm bezi vs kendim çıkarıp atmışım ama aşırı inatmışım huysuzmuşum yapma denileni yaparmışım çamaşır makinesi önünde oturup izlermişim oyuncak araba tekerini döndürüp dururmuşum annem de öğretmen bunu görünce korkmuş otizm tanısı almadım ama 1. Sınıfta anladık ki dehb varmış. Yine yetişkin halimle gittim şüphelenip. Yine yok dedi. Aşırı sakarım zor biriyim uyku alışkanlığı yok durup durup aniden patlıyorum empati duygum sıfır. Yeni arkadaş edinemiyorum. Arkadaşımın ikiz kardeşi otizmli. O çok belli oluyor. Arkadaşımı da götürmüşler zamanında ama üstünde çok durmamışlar. O da baya doktora gitti ve 25 yaşında otizm tanısını aldı. Ne işe yarıyor sıfır tabii. Bu konuda çeşitli testler var. Onları çözdürüp genel görüşme yapılıyor.
Ben de kardeşimden şüpheleniyorum
O yüzden sordum
O da 23 yaşında
Bazı okuduklarımı görüyorum kendinde

Küçükken onu da götürdü annem
Çok üzerinde durulmadı
Belki de dediğiniz gibi debh li

Ben de kardeşimden şüpheleniyorum
O yüzden sordum
O da 23 yaşında
Bazı okuduklarımı görüyorum kendinde

Küçükken onu da götürdü annem
Çok üzerinde durulmadı
Belki de dediğiniz gibi debh li
Gidince test yapıyor neredeyse 1000 soruluk sonra diğer testleri. Direkt yetişkin dehb otizm yazarsanız bu alanda çalışan doktorları psikologları görüp gidebilir

Anlattıklarımıza, söylediklerimize inanmak istemiyor. Yalan söylediğimizi falan düşünmek daha çok işine geliyor sanırım.
Niye size inanayım ki siz kimsiniz ki? Ben buraya benimle aynı şeyleri yaşayan var mı diye yazdım herşeyi de okuyorum yalan doğru herşeye inanacak kadar da cahil biri değilim. Bunun doktoru var bu konuda eğitim alan insanlar var. Herşeye inansam buraya yazmam eleştiriye açık herşeyi okuyan biriyim. Sadece merak ettim oğlum ile aynı şeyi yaşayan var öo diye,, yoksa çocuğumu ben görüyor ben biliyorum buraya olmadı gerekecek sizi anlayacak şekil yazdım.. herkes herşeyi söyler sizde onlardansın
Otizm geniş bir yelpazede.siz sordunuz,ben de söylediğiniz kişinin asperger ihtimalini söyledim..Burda herkes tecrübesi bilgisi dahilinde yazar,siz de görüş almak için yazmışsınız zaten..Ters cevap vereceğine ,burda bu konuyu açmayın gidin bir çocuk psikiyatristine..Hem konu aç hem tersle..Bi anne olan sizsiniz sanki..hiç sevmediğim üye hali..
Ben sizi teslediğimi düşünmüyorum internetten bakıp gelip burda konuluyorsanı

Niye size inanayım ki siz kimsiniz ki? Ben buraya benimle aynı şeyleri yaşayan var mı diye yazdım herşeyi de okuyorum yalan doğru herşeye inanacak kadar da cahil biri değilim. Bunun doktoru var bu konuda eğitim alan insanlar var. Herşeye inansam buraya yazmam eleştiriye açık herşeyi okuyan biriyim. Sadece merak ettim oğlum ile aynı şeyi yaşayan var öo diye,, yoksa çocuğumu ben görüyor ben biliyorum buraya olmadı gerekecek sizi anlayacak şekil yazdım.. herkes herşeyi söyler sizde onlardansın

Ben sizi teslediğimi düşünmüyorum internetten bakıp gelip burda konuluyorsanı
E bu konuda eğitim alan insan benim zaten 😂😂😂 işim otizmli çocuklar 😂

Otizm geniş bir yelpazede.siz sordunuz,ben de söylediğiniz kişinin asperger ihtimalini söyledim..Burda herkes tecrübesi bilgisi dahilinde yazar,siz de görüş almak için yazmışsınız zaten..Ters cevap vereceğine ,burda bu konuyu açmayın gidin bir çocuk psikiyatristine..Hem konu aç hem tersle..Bi anne olan sizsiniz sanki..hiç sevmediğim üye hali..
Ben sizi terlemedim internetten baktım sizin dediğiniz gibi değil dedim.. sağolun ben de biliyorum gidicem psikiyatriye sizin bunu söylemenize gerek yok ben biliyorum ben buraya benimle aynı şeyi yaşayan var öı diye yazdım eleştiriye açık bir insanım öyle olmadaydı buraya yazılan herşeyi ciddiye alırdım . Sadece insanları bilmediğiniz konularda yalnış yönlendirmeyin sonuçta sizde psikiyatri değilsiniz.

maşallah alanınızı burda uyguluyorsunuz herhalde sadece ee tabi bu bilgilerle sadece burada yazarak konuşursunuz ayak feministi başarılarınızn devamını dilerim ❤️
Agresif/kendinizce alaycı cevaplar vermenizin sebebini anlamadım... yorum yazanlar yardımcı olmaya çalışmış. Özel eğitim konusunda donanımlı olan öğretmen arkadaşı da dikkate almamayı tercih ediyorsunuz.
Uyaran eksikliği tanisi almış 7 yaşında bir evladım var. 5 yıla yakın süredir özel eğitim alıyor. Konuşmama kendi basina bişey ifade etmez; en basit semptomlar göz kontağı kurama ya da göz kontağının kısıtlı olması, işaret parmağını kullanamama, ismine tepki vermeme, ışıklı oyuncaklara aşırı ilgi ve buna eşlik eden konuşamama gibi şeyler. Çocuk psikiyatrisinden destek alın ve çocuğunuzu ekrandan uzak tutun.

Nasıl belirtileri var

Oğlumun sınıf arkadaşı otizimli istanbulun yüzdelik dilimi yüksek olan okullardan olan bir okul kazanmış
Ve sınıf birincisi

Aspergerli öğrencim vardı. Ben yabancı dil öğretmeniyim. Çocuk her soruya cevap veriyordu. Ama mesela söz aldığında bana gözümün işine değil kulağıma saçıma burnuma bakardı. Tek bir hırkası vardı hep onu giyerdi. Fermuarını boğazına kadar çekerdi. Teneffüste sınıftan çıkmaz hep aynı yerde gezinirdi. Arkadaşları yokmuş gibi sıraların arasında dolaşır, onlar fermuar gibi yol açardı. Kimseye bir şey sormaz, konuşmaz iletişim kurma gereği duymazdı. Gibi. Benim 3 oğlum var ikisinde konuşma gecikmesi yaşadık, parmak ucunda yürüdüler vs hemen otizm demek çok yanlış. Ciddi anlamda göz teması ve iletişim olmuyor. Evet geniş bir spektrum ama burdaki kasıt durumun kendini farklı şekilde göstermesi.

Aspergerli öğrencim vardı. Ben yabancı dil öğretmeniyim. Çocuk her soruya cevap veriyordu. Ama mesela söz aldığında bana gözümün işine değil kulağıma saçıma burnuma bakardı. Tek bir hırkası vardı hep onu giyerdi. Fermuarını boğazına kadar çekerdi. Teneffüste sınıftan çıkmaz hep aynı yerde gezinirdi. Arkadaşları yokmuş gibi sıraların arasında dolaşır, onlar fermuar gibi yol açardı. Kimseye bir şey sormaz, konuşmaz iletişim kurma gereği duymazdı. Gibi. Benim 3 oğlum var ikisinde konuşma gecikmesi yaşadık, parmak ucunda yürüdüler vs hemen otizm demek çok yanlış. Ciddi anlamda göz teması ve iletişim olmuyor. Evet geniş bir spektrum ama burdaki kasıt durumun kendini farklı şekilde göstermesi.
Ağzınıza sağlık

Mrb arkadaşlar oğlum 2 yaşında henüz konuşamıyorum sadece anne baba hayır bi iki hayvan sesi söylüyor.. Başka bir rahatsızlığı için doktora götürdüm orda doktora sordum konuşamıyor diye o da oğlumu izler ve benimle göz teması kuruyor dedi zamanla aşar dedi ama maalesef ki toplum sanki otizmli diye bakıyor buna yakın çevrem de dahil şöyle beni oğlum sakin bi çocuk her çocuk yaramaz olacak diye bir kaide yok ama o sakin diye başka bakıyorlar konuşamıyor da tabi.. ama oğlum da şunu görüyorum her çocukla oynamak istemiyor.. mesela arkadaşım oğlu hiperaktif diye onu sevmiyor onu görünce bana sarılıyor korkuyor ondan.. böyle bazen ortamlarda çok çekingen ara sıra çocuklarla oymuyor bilmiyorum neden böyle üzülüyorum da çok otizmli çocuk böyle mi olur bilmiyorum.. evde hareketleri çok normal dışarda da komutları anlıyor ama çocuklarla çok oynamouor sizde böyle birşey yaşayan oldu mu bana bir akıl veri. Lütfen
Oğlumun gelişim sürecini anlatmışsınız sanki...Şuan 6 yaşında ve gayet akıcı ve güzel konusuyor..Okuma ve yazmayıda söktü..

Hala aşırı hareketli çocuklarla arkadaşlık yapmak istemiyor ve yaşına göre olgun davranıyor...Daha küçükken arkadasımın oğlundan dolayı ağlıyordu sizin dediğiniz gibi bende mesafe koymak durumunda kaldım çünkü şiddet eğilimliydi çocuk malesef ki...

Doktorunuz sıkıntı yok dediyse yoktur...Tabi bu süreçte biz hep sosyal olduk..Sosyal olabılecegı alanlara goturduk..Kreş,oyun grubu vs.anladık ki bu onun karakteriymiş..

Kızlar konu açılmışken ben de sorayım benim oğlum da 28 aylık. Kelime sayısı 10u geçmez. Mesela kırmızı demiyor. Ne olduğunu biliyor ama her gördüğü kırmızıya anne vınvın diyor. Evet demiyor yee diyor. Anne baba cici bebe abi bunları söylüyor. Kardeşi de oldu. Son bir aydır iyice hırçın. Her dediğimi anlıyor canı isterse yapıyor istemezse yapmıyor. Ve çok hareketli bir çocuk. Ben de çok kararsızım otizim konusunda. İsmine bakıyor göz teması var çok uzun süre olmasa da. Geceleri sürekli ağlıyor uyanıyor. Bakıyorum bir süredir çocuk gelişim uzmanları var. Bir de klinik psikologlar. Değerlendirmesini kim yapıyor. Napmalıyız ben de aynı kaygılar içindeyim.

Ben eşim birde oğlum ailem eşdost uzakta herkes yalnızım ya
Kreşe ya da oyun grubuna yazdırın, siz o söylemeden isteklerini yerine getiriyorsunuz ama kreşte diğer çocuklarla iletişim kurmayı öğrenmek zorunda kalacak. Ayrıca kendi yaşıtları ile vakit geçirdikçe diğer çocuklarla etkili bir iletişim kurmayı da öğrenir.

Göz teması kurup ta şakır şakır konuşan nasıl otizm oluyor bunu da ilk defa duydum genelde çevremde gördüğüm otizmli ismine tepki vermeyen çocuklar.

anaokulunda özel eğitim öğretmeniyim otizmli öğrencim var bildiğiniz anaokulu çocuğu gibi konuşuyor hatta kelime dağarcığı birçok akranından daha kuvvetli cümleleri kusursuz kurabiliyor. dışarıdan bakıldığında kesinlikle anlamazsınız uzun ve eksiksiz sohbetler kurabiliyor. çok hafif ve kaynaştırma düzeyi otizmlilerde- asperger sendromlularda da olabiliyor bahsettiğimiz durum. ve hiçbir otizmli öğrencim birbirine benzemiyor birbirlerinden gelişimsel özellik ve özel gereksinim açısından o kadar farklılar ki..

Mrb arkadaşlar oğlum 2 yaşında henüz konuşamıyorum sadece anne baba hayır bi iki hayvan sesi söylüyor.. Başka bir rahatsızlığı için doktora götürdüm orda doktora sordum konuşamıyor diye o da oğlumu izler ve benimle göz teması kuruyor dedi zamanla aşar dedi ama maalesef ki toplum sanki otizmli diye bakıyor buna yakın çevrem de dahil şöyle beni oğlum sakin bi çocuk her çocuk yaramaz olacak diye bir kaide yok ama o sakin diye başka bakıyorlar konuşamıyor da tabi.. ama oğlum da şunu görüyorum her çocukla oynamak istemiyor.. mesela arkadaşım oğlu hiperaktif diye onu sevmiyor onu görünce bana sarılıyor korkuyor ondan.. böyle bazen ortamlarda çok çekingen ara sıra çocuklarla oymuyor bilmiyorum neden böyle üzülüyorum da çok otizmli çocuk böyle mi olur bilmiyorum.. evde hareketleri çok normal dışarda da komutları anlıyor ama çocuklarla çok oynamouor sizde böyle birşey yaşayan oldu mu bana bir akıl verin

Çocuğunuz otizmli olabilir de olmayabilir de buradan tarifle kimse anlayamaz. En az iki çocuk psikiyatristinin tanısı ile netleşir burada oyalanmayıp vakit kaybetmeden danışın derim. Varsa bile bu bozuklukta zamanla yarışıyor olacaksınız eğitimine ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi. Yoksa da içiniz rahatlamış olur.

Nasıl belirtileri var

Ve sınıf birincisi

Bana asperger diyenler var. Bunlardan 2 si uzman ama ben artik inanmiyorum. Sadece sizi cevaplamak icin onlarin yaptigi aciklamalari yazacagim. Yani ne gorupte bunu soyledi bu iki kisi onu yazacagim. Camasir makinesi gibi dönen, tekrarlayan seyleri saplantili bir sekilde izlemek, bazi seyleri sayarak yapmak, hatta yemek yerken bile lokmami agzimda belirli bir duzende döndürmek, bazi seyleri hic gerek yokken durmadan kafamda hesaplamak, rutindeki en ufak degisiklikte bazen sinir krizi gecirecek hale gelmek(eskiden gecirirdim artik torpulendim), asiri sekilde ellerimi kemirmek, otururken sallanmak, ayaktaykende sabit duruyorsam sallanmak, her seyi mukemmel bir bicimde sekillendirmeye ve temizlemeye calismak, yaptigim her seyi defalarca kontrol etmek gibi sorunlarim var/vardi. Dogdugumdan beri geceleri uyumuyordum, uyurkende dusunurum ve hep yari uyanik haldeyimdir genelde. Erken konusmusum ben bahsedilenin aksine, analitik zekam oldukca yuksek ama sosyal zekami cevremden taklit ederek ve psikoloji okuyarak ileri yaslarda gelistirdim. Her adim, her kelime bir cesit karardir benim icin spontane olaylar az yasanir. Insanin hayatini berbat edecek derecede empati yapardim onuda torpuledim. Ayrintilarla ilgili saplantim var ama artik dusunmemeye calisiyorum. Arastirma saplantim var. Her saniye her an aklimdan tum olasiliklari dusunerek algoritmalar olusturuyorum yani bu istemsiz oluyor. Bu tip asiri takintili hallerim var. Onun haricinde sosyal zorluklar disinda aslinda hicte farkli, degisik birisi degilim. Sadece bazi zorlanmalarim var. Mesela yazdigim bu mesaji kendime meydan okurcasina duzeltmeden, noktaya virgule takilmadan ve turkce alfabe kurallarina uymadan yaziyorum bu da sorunlarimi aşmak icin kendime yaptigim meydan okumalardan birisi. Dedigim gibi bu gibi seyleri goren ve biri ailemden biri aile yakini olan iki uzman benim asperger oldugumu iddia etti yani uzmanlara gore bu ozellikler otizimin bir turuymus. Ama ben inanmiyorum. Herkeste az cok vardir bence otizm dedikleri ozelliklerin bir kaci. Ama ben gayette normal bir hayat yasiyorum. Belki farkli olarak şunu diyebilirim: hislerimi anlamam kolay olmadi. Yani 30 sene arastirdim. Mesela mutluluk nasil bir his, su an hissettigim duygu ne anlayamiyordum. Ama sonucta herkes zamanla ogrenir bunlarida ben pek duygularin konusulmadigi bir ailede buyudum bence o yuzden. Iyice herkese otizim yaygarasi yapiliyor artik bugunlerde. Ayrica goz temasi kurma konusu da benim icin zordur eskiden imkansizdi ama artik bile isteye insanlarin gozunun icine baka baka konusabiliyorum biraz zorlama oluyor ama yapiyorum yani pekte problem degil. Yani bu tip seyleri gozlemleyen bi uzman şak diye sen aspergersin diyebiliyor ama ben gayet siradan bir hayat yasayan ortalama biri olarak yasamaya devam ediyorum. Ki bi doktorun otizm tanisi koyup baska doktorun sadece ilgisiz birakilmis dedigi cocukta gordum. Herkesin bi karakteri gelisimi var. Asiri bir engellilik hali olusmuyorsa zaten kisiye ozel ebeveynler gozlemleyip ihtiyaclara gore ortami sekillendirmelidir. Standart olmayinca hemen hasta demek pek dogru degil.

Back
X