Otizm tanısı aldık :(

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Merhaba,

23 aylık Oğlumuza 1 ay önce otizm tanısı kondu. Eşim ve benim ailem şehir dışında, biz ise Karaman’da yaşıyoruz. Hiç çevremiz yok ve çocuğumuz kolikti. Bu yüzden çok büyük bir hata yaptık, fakat böyle olacağını bilmiyorduk. Çocuk doğar doğmaz “Sevimli Dostlar” açtık, günde 6-7 saat ekran izlettik. Çocuğa hiçbir şey öğretmedik, bir gün bile parka çıkarmadım ama bilmiyordum; çocuk kendi kendine büyür diye düşündüm.

Aslında 1,5 yaşlarında “bay bay” ve alkış yapıyordu. Şimdi onları da bıraktı.

Şu anda 2-3 kelimesi var: anne, baba, mama. Özellikle acıkınca annesini çekiştirip “mama” diyor.

Kötü özellikleri:
  • Konuşamıyor
  • Göz teması az
  • İsme tepki çok az
  • Komut almıyor
  • Oyuncakları yan yana diziyo
İyi özellikleri;
  • “Ce-ee” oyununu kendi oynamıyor ama bizim elimizi götürerek oynamamızı istiyor.
  • Kapı çaldığında hemen anlıyor.
  • Odaya biri girince hemen bakıyor.
  • Annesi ve bana karşı teması çok iyi.
  • Tehlikeyi biliyor; örneğin, kaydıraktan kaymayı bilmediği için düşmemek adına geri kayıyor.
  • Kendi başına çok büyük merdivenlerden çıkabiliyor.
  • Bulunduğumuz odada annesi çıkarsa hemen peşinden gidiyor mutfağa ve orada bulamazsa kötü şekilde ağlıyor.
  • Kapının arkasında annesini bekliyor. Yani bizi çok iyi tanıyor.
Çocuğa eğitim başlattılar. Haftanın 5 günü eğitime gidiyor ve gluteni, paketli gıdaları kestik.

1 ayda sadece şunlar oldu: Bir tık göz teması arttı, sessiz olan çocuğum dodulanmaya başladı. İlk ekranı kestiğim gün “cırt cırt” oyununu bilmiyordu; mesela hayvanları çıkarıp önüne koyuyordum, hemen diziyordu. Şimdi “ver” deyince veriyor, elimi uzattığımda ayrıca kendi de yapıştırmaya başladı. Topu “ver” deyince bazen veriyor.

Özel eğitime başladık, haftanın 5 günü devam ediyoruz inşallah.

Sorum şu:
Lütfen gereksiz akıl vermeyin; çünkü okumadığım, bakmadığım yer kalmadı. Artık ne yapmamız gerekiyorsa yapacağız. Sadece bu durumu yaşayanlar var mı, lütfen yardımcı olsun.

Uyaran eksikliği olabilir diye düşünüyorum, çünkü çok ekrana maruz kaldı ama otizm dediler.

Sizce uyaran eksikliği olabilir mi?
Benim yakin bir arkadasimin cocuguna ilk basta otizm tanisi konmus, sonra uyaran eksikligi denmisti. Bu bahsettigim olay 8-10 yil kadar once oluyor. Anne baba calistigi icin bebeklerini bakiciya birakiyorlar. Bebegi cok uzun sure tvye maruz birakiyor bakici. Once otizm oldugu dusunuluyor. Cocuk komut almiyor ve tekrarli hareketleri varmis. Surekli etrafinda donuyormus. Gerekli egitimlerle uyaran eksikligi olduguna kanaat getirildi. Cocuk su an 12 yas civari cok zeki ve sosyal bir cocuk. Arkadaslariyla iletisimi cok iyi, kodlama kursuna gidiyor ve cok merakli. Her sey yolunda yani.
Dilerim sizin bebeginizin de problemi benzerdir ve yeterli ilgi ve alakayla kisa surede cozersiniz problemi. Siz zaten biliyorsunuzdur ama ben yine de soylemek isterim; evde surekli onunla konusun. Cok anlami seyler olmak zorunda degil, mesela; mutfaga geldik, ne varmis burda, ocak varmis, ocakta yemek pisirebiliriz, firinda kek yapabiliriz vs. Sarkilar soyleyin. Oyunlar oynayin. Yorulursaniz disari cikin ve yuruyus yapin. Parkta diger cocuklari gozlemlemesini saglayin. Tek basiniza cok zor olur, anneyle birlikte planlama yapin. Hatta 3. Bir yardim edecek birini bulursaniz cok iyi olur. Yani uyumadigi sure boyunca cocukla iletisimde olun; oyunlar, sarkilar, sohbetler. Yemek yaparken tezgaha -tedbir alarak- oturtun. Sizi izleyebilsin. Eline havuc salatalık verin koklasın, tadına baksın, ya da fırlatıp atsın. Yani kendi rutinlerinize çocuğu da dahil edin. İlk başlarda zor gelebilir ama alıştıkça kolaylaşıyor. Allah yardımcınız olsun. Doktorlar daha iyi bilir tabi ama bence uyaran eksikliği olma ihtimali daha yüksek ve sizin çabalarınızla iyileşebileceğini umuyorum ve tüm kalbimle diliyorum.

Ozel kurumlarin koydugu tanilari ben de guvenlir bulmuyorum. Seansi bilmem kac bin liradan terapi satarak ticaret yapiyorlar gunun sonunda. İmkaniniz varsa ankarada yoksa konyada egitim arastirma hastanesi cocuk psikiyatri doktoruna goturun bebegi. Onun yonlendirmelerini takip edin.

Arkadaslar, linc etmeyi biraksaniz mi? Surada yaptiginiz yapacaginiz linc sadece uyelik kapatmakla ve bir cocuga uzanabilecek yardimin kesilmesiyle sonuclanir.

Hepimiz sinirleniyoruz ama cocugu oncelikleyip cenemizi tutuyoruz, tutmaliyiz.

H Hazaluyd

Devlet hastanelerinde gelisimsel pediatri ya da sosyal pediatri adi altinda bolumler var, Karaman'da da olduguna eminim.

Bu bolume goturup testler yaptirdiniz mi? Yoksa direkt ozel bir kurumla mi iletisime gectiniz, sureci bastan anlatirsaniz cunku ben kendi adima ozel kurumlara pek guvenmiyorum, heleki kucuk sehirlerde.
Yardımcı olmanızı anlıyorum da , bu yazılanlar normal mi? Küçücük bebeği 6 7 saat ekran başına koymuşlar , paketli ürün vermişler. Bunlar çocuğa alenen zarar be. Linçlenmeyi hak ediyor. İsteyen hem linçlesin hem tavsiye versin, ama gelip de buraya kimse eleştirmesin diyemezsiniz

Yardımcı olmanızı anlıyorum da , bu yazılanlar normal mi? Küçücük bebeği 6 7 saat ekran başına koymuşlar , paketli ürün vermişler. Bunlar çocuğa alenen zarar be. Linçlenmeyi hak ediyor. İsteyen hem linçlesin hem tavsiye versin, ama gelip de buraya kimse eleştirmesin diyemezsiniz
Ben anneyi / babayi onayladigimi yazmadim? Normal oldugunu hic yazmadim.

Ama linc ederek bu cocugu daha beter hale sokabiliriz gerek yok diyorum.

Ben anneyi / babayi onayladigimi yazmadim? Normal oldugunu hic yazmadim.

Ama linc ederek bu cocugu daha beter hale sokabiliriz gerek yok diyorum.
Tamam ben de gerek var diyorum. Uzatılacak bi konu değil. Zaten çocuğunu önemsiyorsa buradaki birkaç yorumla hareket etmez.

Tamam ben de gerek var diyorum. Uzatılacak bi konu değil. Zaten çocuğunu önemsiyorsa buradaki birkaç yorumla hareket etmez.
Bazi insanlar cidden cok yersiz, hudutsuz ve kendilerini aşırı onemsiyorlar.

Uzatılacak bi konu yokmus ee cevaplamayin o zaman beni?

Bazi insanlar cidden cok yersiz, hudutsuz ve kendilerini aşırı onemsiyorlar.

Uzatılacak bi konu yokmus ee cevaplamayin o zaman beni?
ben de diyorum ki böyle insanları canım eleştirmek istiyor çünkü çocuğuna zarar verenin hak ettiği bu, kendi kendine gelip linçlemeyin diye karışan sensin artı ben de isteyen tavsiye versin isteyen eleştirsin kime ne diyorum.

Siz hala inatla uzatmaya devam ediyorsunuz

ben de diyorum ki böyle insanları canım eleştirmek istiyor çünkü çocuğuna zarar verenin hak ettiği bu, kendi kendine gelip linçlemeyin diye karışan sensin artı ben de isteyen tavsiye versin isteyen eleştirsin kime ne diyorum.

Siz hala inatla uzatmaya devam ediyorsunuz
Sizi alintilayarak linclemeyin dedigimi hic hatirlamiyorum?

Gunlerdir yaptiginiz seri begenmedimlerinize son surat devam edip bana cevap vermeyi birakin ve gidin aglayarak gunlugunuze yazin icinizdeki anlamsiz sikintinizi.

Sizi alintilayarak linclemeyin dedigimi hic hatirlamiyorum?

Gunlerdir yaptiginiz seri begenmedimlerinize son surat devam edip bana cevap vermeyi birakin ve gidin aglayarak gunlugunuze yazin icinizdeki anlamsiz sikintinizi.
Yok uzatıcam diyorsunuz peki 😅 artı en başta eleştirdiğim için tabii ki sözünüz benim için de geçerliydi , ki üstüme alındım

Ve siz de millete karışmaya aynen devam ederek sitede dolanın ne diyim 🤣

Bence büyük şehirlerden birine şehir hastanesi olur üniversite hastanesi olur oralara götürün. 23 aylık bebek çok küçük eğer gerçekten bu şekilde bakımdan kaynaklı ise toparlanır emek verirseniz.
Size kırıcı konuşmak istemiyorum pişmansınızdır bir annenin duymak istemeyeceği şeyleri doktor yüzünüze söylemiş zaten. Lütfen bundan sonrası için okuyun. Çocuk tv başında kendi kendine büyür diye kim dediyse sizin en büyük düşmanınız o.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X