Otizm

Mrb arkadaşlar oğlum 2 yaşında henüz konuşamıyorum sadece anne baba hayır bi iki hayvan sesi söylüyor.. Başka bir rahatsızlığı için doktora götürdüm orda doktora sordum konuşamıyor diye o da oğlumu izler ve benimle göz teması kuruyor dedi zamanla aşar dedi ama maalesef ki toplum sanki otizmli diye bakıyor buna yakın çevrem de dahil şöyle beni oğlum sakin bi çocuk her çocuk yaramaz olacak diye bir kaide yok ama o sakin diye başka bakıyorlar konuşamıyor da tabi.. ama oğlum da şunu görüyorum her çocukla oynamak istemiyor.. mesela arkadaşım oğlu hiperaktif diye onu sevmiyor onu görünce bana sarılıyor korkuyor ondan.. böyle bazen ortamlarda çok çekingen ara sıra çocuklarla oymuyor bilmiyorum neden böyle üzülüyorum da çok otizmli çocuk böyle mi olur bilmiyorum.. evde hareketleri çok normal dışarda da komutları anlıyor ama çocuklarla çok oynamouor sizde böyle birşey yaşayan oldu mu bana bir akıl veri. Lütfen
Gecikmiş konuşma ile otizm birbirinden farklıdır. Oglum 3 yaşında konuşmaya başladı. Once çocuk psikiyatriye(cocuk ve ergen ruh bilimi) sonra gelişimsel pediatriye oğlunuzu götürüp teşhisini koydurun. Otizm mi konuşma gecikmesi mi onlar belirliyor. Her ikisinde de rapor cikatiliyor. Konuşma gecikmesi için dil terapisine başlamanız ve ekranı sifirlamaniz, verilen odevleri de eksiksiz yapmanız gerekiyor. (Raporu dil terapisinden devlet destekli faydalanmak için çıkarıyoruz. Maddi durumunuz iyiyse özel bir terapi merkezinden raporsuz faydalanabilirsiniz)

Oglum 3 yaşına kadar konuşmadı, basit birkaç kelime dışında. Ben iki yaşında yukarıda yazdığım süreçleri geçirdim. Otizm değildi tahmin ediyordum ama emin olmak istedim. En Büyük sebep ekrandı. Benim oglum pandemi çocuğu, biz ailecek eğitimciyiz, uzaktan eğitimler sırasında oğluma ekran açmak zorunda kaldım. Bunun bedelini de çok ağır yaşadım. Sonrasında dil terapisine başladık. Ekran hala sıfır gibi. Haftada bir iki defa birer saat izin veriyorum, televizyonun tüm kablolarını çıkardık, hiçbirimiz izlemiyoruz. Simdi 5,5 yaşında çok güzel konuşuyor, surekli kitap okuyup sohbet ediyoruz. Bu arada doktorlar yaşıtları ile etkileşim için kreş tavsiye ediyorlar. Biz çalıştığımız için 3 yaşından beri kreşe gidiyor oglum.

Mrb arkadaşlar oğlum 2 yaşında henüz konuşamıyorum sadece anne baba hayır bi iki hayvan sesi söylüyor.. Başka bir rahatsızlığı için doktora götürdüm orda doktora sordum konuşamıyor diye o da oğlumu izler ve benimle göz teması kuruyor dedi zamanla aşar dedi ama maalesef ki toplum sanki otizmli diye bakıyor buna yakın çevrem de dahil şöyle beni oğlum sakin bi çocuk her çocuk yaramaz olacak diye bir kaide yok ama o sakin diye başka bakıyorlar konuşamıyor da tabi.. ama oğlum da şunu görüyorum her çocukla oynamak istemiyor.. mesela arkadaşım oğlu hiperaktif diye onu sevmiyor onu görünce bana sarılıyor korkuyor ondan.. böyle bazen ortamlarda çok çekingen ara sıra çocuklarla oymuyor bilmiyorum neden böyle üzülüyorum da çok otizmli çocuk böyle mi olur bilmiyorum.. evde hareketleri çok normal dışarda da komutları anlıyor ama çocuklarla çok oynamouor sizde böyle birşey yaşayan oldu mu bana bir akıl veri. Lütfen
Gecikmiş konuşma ile otizm birbirinden farklıdır. Oglum 3 yaşında konuşmaya başladı. Once çocuk psikiyatriye(cocuk ve ergen ruh bilimi) sonra gelişimsel pediatriye oğlunuzu götürüp teşhisini koydurun. Otizm mi konuşma gecikmesi mi onlar belirliyor. Her ikisinde de rapor cikatiliyor. Konuşma gecikmesi için dil terapisine başlamanız ve ekranı sifirlamaniz, verilen odevleri de eksiksiz yapmanız gerekiyor. (Raporu dil terapisinden devlet destekli faydalanmak için çıkarıyoruz. Maddi durumunuz iyiyse özel bir terapi merkezinden raporsuz faydalanabilirsiniz)

Oglum 3 yaşına kadar konuşmadı, basit birkaç kelime dışında. Ben iki yaşında yukarıda yazdığım süreçleri geçirdim. Otizm değildi tahmin ediyordum ama emin olmak istedim. En Büyük sebep ekrandı. Benim oglum pandemi çocuğu, biz ailecek eğitimciyiz, uzaktan eğitimler sırasında oğluma ekran açmak zorunda kaldım. Bunun bedelini de çok ağır yaşadım. Sonrasında dil terapisine başladık. Ekran hala sıfır gibi. Haftada bir iki defa birer saat izin veriyorum, televizyonun tüm kablolarını çıkardık, hiçbirimiz izlemiyoruz. Simdi 5,5 yaşında çok güzel konuşuyor, surekli kitap okuyup sohbet ediyoruz. Bu arada doktorlar yaşıtları ile etkileşim için kreş tavsiye ediyorlar. Biz çalıştığımız için 3 yaşından beri kreşe gidiyor oglum.

Peki göz teması kuran konuşan bireyleri nasıl ayırt ediyorlar
Nasıl belirtileri var

Oğlumun sınıf arkadaşı otizimli istanbulun yüzdelik dilimi yüksek olan okullardan olan bir okul kazanmış
Ve sınıf birincisi
Hazırlık sınıfında c2 çıkmış İngilizce seviyesi
Oğlum diyor kendi söylemese anlaşılmaz

Yetişkin bireyde otizm nasıl anlaşılır🙈
Çok sordum ama merak ediyorum
Bir arkadaşımın oğlu böyle, otizm teşhisli üstün zeka. Arkadaşım eğitimine( bir sürü farklı terapiye götürüyor ergoterapi başta olmak uzere) bir daire parası harcadım diyor, kendisi kirada oturuyor. İkinci sınıf öğrencisi kafasından milyonlu matematik işlemleri yapıyor bu kadarını söyleyeyim. Ama bariz belli farklı özel çocuk olduğu.

Kızlar konu açılmışken ben de sorayım benim oğlum da 28 aylık. Kelime sayısı 10u geçmez. Mesela kırmızı demiyor. Ne olduğunu biliyor ama her gördüğü kırmızıya anne vınvın diyor. Evet demiyor yee diyor. Anne baba cici bebe abi bunları söylüyor. Kardeşi de oldu. Son bir aydır iyice hırçın. Her dediğimi anlıyor canı isterse yapıyor istemezse yapmıyor. Ve çok hareketli bir çocuk. Ben de çok kararsızım otizim konusunda. İsmine bakıyor göz teması var çok uzun süre olmasa da. Geceleri sürekli ağlıyor uyanıyor. Bakıyorum bir süredir çocuk gelişim uzmanları var. Bir de klinik psikologlar. Değerlendirmesini kim yapıyor. Napmalıyız ben de aynı kaygılar içindeyim.
Önce sakin olun. En önemlisi bu.

Muhtemelen 2 yaş sendromunun üzerine kardeş faktörü eklenmiş.

Teşhisi psikiyatristler koyuyor. Üniversite hastanelerinden randevu alabilirseniz bi görsünler. Ya da önce bir alanında uzman bir psikolog görebilir, gerekirse psikiyatriye yönlendirmesini yapar.

Ya da en kolayını söyleyeyim, çevrenizde mutlaka bir özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi vardır. Orada psikolog da var, çocuk gelişimi uzmanı da, özel eğitim öğretmeni de. Gidin onlarla görüşün, ufaklığı bir değerlendirmeye alsınlar, testlerini uygulasınlar. Gerekirse yönlendirmeyi onlar yapar. Ama iyi bir yer olmasına dikkat edin.

hukukkusu hukukkusu
R Remziye12
Ekrani kesin tamamen . Yanında açmayın sizde izlemeyin. Bol kitap okuyun aynı kitabi.( Benim oğlum
"Şu yaramaz tavşanlar" kitabını çok seviyor tavsiye ederim.)oyunlar oynayın parka bahçeye çıkarın . Her yaptığınızı sesli şekilde söyleyin. Yanlış söylediği kelimeyi düzeltin kırmızıyı mi istiyorsun diyerek. Mont giyelim ayakkabılarını bağlayalım. Parka gidelim bak agac yol, araba bip bip , kedi miyav ,köpek hav hav,kuş cik cik, bak karınca , yemek yaparken tarif verir gibi anlatın yaptiklarinizi bu şekilde geveze olun yani bir süre sonra kelime sayısı artmaz ikili cümlelere geçmez ise uzmana götürün.

Son düzenleme:
hukukkusu hukukkusu
R Remziye12
Ekrani kesin tamamen . Yanında açmayın sizde izlemeyin. Bol kitap okuyun aynı kitabi.( Benim oğlum
"Şu yaramaz tavşanlar" kitabını çok seviyor tavsiye ederim.)oyunlar oynayın parka bahçeye çıkarın . Her yaptığınızı sesli şekilde söyleyin. Yanlış söylediği kelimeyi düzeltin kırmızıyı mi istiyorsun diyerek. Mont giyelim ayakkabılarını bağlayalım. Parka gidelim bak agac yol, araba bip bip , kedi miyav ,köpek hav hav,kuş cik cik, bak karınca , yemek yaparken tarif verir gibi anlatın yaptiklarinizi bu şekilde geveze olun yani bir süre sonra kelime sayısı artmaz ikili cümlelere geçmez ise uzmana götürün.
Ben hamilelik iş yoğunluğu ekrana çok maruz bıraktım. Ama telefonsuz yemek yiyemezdi aç kalmasını göze aldım telefonu hayatımızdan çıkarttık. Günde yarım saat 45 dakka arası bluey diye bir çizgifilm izliyoruz. O ve kaptan daniel çocuklara pedagojik olarak uygun diye duyduk. Çizgifilmi de mi tamamen kaldıralım? Ben kitap okumaya da başladım. Ama sıkılıyor ve çeşitli kitaplar okuyorum durabildiği kadar işte. Aynı kitabın sürekli okunması daha mı uygun yoksa farklı farklı mı daha iyi? Bir de küçük bay ve bayanlar serisinin iki kitabı hediye gelmişti normalde yky can felan öncelikli tercihim ama sizce uygun mu bu serinin kitapları. Çok teşekkürler

Anneler farklılığı hissediyor, ne kadar evladımıza konduramasak da kafanızda soru işareti varsa biz ne desek boş, çocuk ergen psikiyatri bölümüne götürün, doktor bir şey görürse ya da şüpheleniyorsa direk söylüyor zaten.

Ekrani hic vermeyin öyle gözlemleyin . Sizde yanında izlemeyin yani fişini çekin. Gözlemleyin Kelimeleri artıyor mu? artiyorsa ikili cümlelere geçince bana kalırsa 3 yaş sonrası daha uygun çizgi diziler. Duydum listemde benimde o cizgifilm fakat 3 yaşı bekliyorum.6 aylikdan beri kitaplarla haşır neşir okurum şuan 2,5 yaşında . Bende izlemiyorum TV yanında gece uyuyunca bakıyorum , şuan çok akıcı konuşuyor dediğim kitabı ezbere anlatıyor çok sevdiğinden.
Ben Türkiye iş Bankası ve yapı kredi yayınlarını çok beğeniyorum. Büyük bir kitapligimiz ve kitap koleksiyonumuz var . Bu Yayınların Bütün kitaplarını seviyorum. 3 harfli marketlere de çok sık geliyor internette de çok uyguna bulabilirsiniz. Hem resimleri çok güzel renkli ilgi çekici hemde yazısı daha az yaş gurubunda anlaşılabilir oluyor. Hareketli kitaplar oluyor. Yada cirtcirtli kitaplar , etkinlik kitapları 2 yaşa uygun , dikkat geliştirici etkinlik kitapları var çocuk akademinin tavsiye ederim. Altında üstünde ince kalın yaşlı genç kalın geniş içinde dışında üstünde gibi kavramalri zıt kavramları öğretiyor konuşmasına çok yardımcı oluyor. Kitap başında tutmak için konuşurken sesinizi inceltip kalinlastirin ilgilerini çok çekiyor. Hep aynı kitabı okumak kelime sayısıni artırır. Daha iyi olur. Genelde konuşma gecikmesinde hep aynı kitabı okuyun diyor doktorlar. İlgisini çekecek mutlaka kitap bulursunuz bu yayınlardan. Ayrıca müzik uygulamalarından çocuk şarkıları açabilirsiniz ekransiz. Tekerlemeleride unutmayın.

Ben hamilelik iş yoğunluğu ekrana çok maruz bıraktım. Ama telefonsuz yemek yiyemezdi aç kalmasını göze aldım telefonu hayatımızdan çıkarttık. Günde yarım saat 45 dakka arası bluey diye bir çizgifilm izliyoruz. O ve kaptan daniel çocuklara pedagojik olarak uygun diye duyduk. Çizgifilmi de mi tamamen kaldıralım? Ben kitap okumaya da başladım. Ama sıkılıyor ve çeşitli kitaplar okuyorum durabildiği kadar işte. Aynı kitabın sürekli okunması daha mı uygun yoksa farklı farklı mı daha iyi? Bir de küçük bay ve bayanlar serisinin iki kitabı hediye gelmişti normalde yky can felan öncelikli tercihim ama sizce uygun mu bu serinin kitapları. Çok teşekkürler

Back
X