Gecikmiş konuşma ile otizm birbirinden farklıdır. Oglum 3 yaşında konuşmaya başladı. Once çocuk psikiyatriye(cocuk ve ergen ruh bilimi) sonra gelişimsel pediatriye oğlunuzu götürüp teşhisini koydurun. Otizm mi konuşma gecikmesi mi onlar belirliyor. Her ikisinde de rapor cikatiliyor. Konuşma gecikmesi için dil terapisine başlamanız ve ekranı sifirlamaniz, verilen odevleri de eksiksiz yapmanız gerekiyor. (Raporu dil terapisinden devlet destekli faydalanmak için çıkarıyoruz. Maddi durumunuz iyiyse özel bir terapi merkezinden raporsuz faydalanabilirsiniz)Mrb arkadaşlar oğlum 2 yaşında henüz konuşamıyorum sadece anne baba hayır bi iki hayvan sesi söylüyor.. Başka bir rahatsızlığı için doktora götürdüm orda doktora sordum konuşamıyor diye o da oğlumu izler ve benimle göz teması kuruyor dedi zamanla aşar dedi ama maalesef ki toplum sanki otizmli diye bakıyor buna yakın çevrem de dahil şöyle beni oğlum sakin bi çocuk her çocuk yaramaz olacak diye bir kaide yok ama o sakin diye başka bakıyorlar konuşamıyor da tabi.. ama oğlum da şunu görüyorum her çocukla oynamak istemiyor.. mesela arkadaşım oğlu hiperaktif diye onu sevmiyor onu görünce bana sarılıyor korkuyor ondan.. böyle bazen ortamlarda çok çekingen ara sıra çocuklarla oymuyor bilmiyorum neden böyle üzülüyorum da çok otizmli çocuk böyle mi olur bilmiyorum.. evde hareketleri çok normal dışarda da komutları anlıyor ama çocuklarla çok oynamouor sizde böyle birşey yaşayan oldu mu bana bir akıl veri. Lütfen
Oglum 3 yaşına kadar konuşmadı, basit birkaç kelime dışında. Ben iki yaşında yukarıda yazdığım süreçleri geçirdim. Otizm değildi tahmin ediyordum ama emin olmak istedim. En Büyük sebep ekrandı. Benim oglum pandemi çocuğu, biz ailecek eğitimciyiz, uzaktan eğitimler sırasında oğluma ekran açmak zorunda kaldım. Bunun bedelini de çok ağır yaşadım. Sonrasında dil terapisine başladık. Ekran hala sıfır gibi. Haftada bir iki defa birer saat izin veriyorum, televizyonun tüm kablolarını çıkardık, hiçbirimiz izlemiyoruz. Simdi 5,5 yaşında çok güzel konuşuyor, surekli kitap okuyup sohbet ediyoruz. Bu arada doktorlar yaşıtları ile etkileşim için kreş tavsiye ediyorlar. Biz çalıştığımız için 3 yaşından beri kreşe gidiyor oglum.