Otizm

Remziye12

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
8 Ağustos 2024
76
-84
1
Mrb arkadaşlar oğlum 2 yaşında henüz konuşamıyorum sadece anne baba hayır bi iki hayvan sesi söylüyor.. Başka bir rahatsızlığı için doktora götürdüm orda doktora sordum konuşamıyor diye o da oğlumu izler ve benimle göz teması kuruyor dedi zamanla aşar dedi ama maalesef ki toplum sanki otizmli diye bakıyor buna yakın çevrem de dahil şöyle beni oğlum sakin bi çocuk her çocuk yaramaz olacak diye bir kaide yok ama o sakin diye başka bakıyorlar konuşamıyor da tabi.. ama oğlum da şunu görüyorum her çocukla oynamak istemiyor.. mesela arkadaşım oğlu hiperaktif diye onu sevmiyor onu görünce bana sarılıyor korkuyor ondan.. böyle bazen ortamlarda çok çekingen ara sıra çocuklarla oymuyor bilmiyorum neden böyle üzülüyorum da çok otizmli çocuk böyle mi olur bilmiyorum.. evde hareketleri çok normal dışarda da komutları anlıyor ama çocuklarla çok oynamouor sizde böyle birşey yaşayan oldu mu bana bir akıl veri. Lütfen

Doktor değil demişse değildir, içinize sinmiyorsa bir başka doktora daha götürün. Burada anlattıklarınızla biz otizmdir ya da değildir diyemeyiz ki. Otizm çok geniş bir spektrum, göz teması kuran hatta şakır şakır konuşan otizmli bireyler de var, ses bile çıkarmayanlar da var.

Mrb arkadaşlar oğlum 2 yaşında henüz konuşamıyorum sadece anne baba hayır bi iki hayvan sesi söylüyor.. Başka bir rahatsızlığı için doktora götürdüm orda doktora sordum konuşamıyor diye o da oğlumu izler ve benimle göz teması kuruyor dedi zamanla aşar dedi ama maalesef ki toplum sanki otizmli diye bakıyor buna yakın çevrem de dahil şöyle beni oğlum sakin bi çocuk her çocuk yaramaz olacak diye bir kaide yok ama o sakin diye başka bakıyorlar konuşamıyor da tabi.. ama oğlum da şunu görüyorum her çocukla oynamak istemiyor.. mesela arkadaşım oğlu hiperaktif diye onu sevmiyor onu görünce bana sarılıyor korkuyor ondan.. böyle bazen ortamlarda çok çekingen ara sıra çocuklarla oymuyor bilmiyorum neden böyle üzülüyorum da çok otizmli çocuk böyle mi olur bilmiyorum.. evde hareketleri çok normal dışarda da komutları anlıyor ama çocuklarla çok oynamouor sizde böyle birşey yaşayan oldu mu bana bir akıl veri. Lütfen
Öncelikle sakin olun vesveseye kapılmayın 🥰 çocuğunu en iyi annesi bilir annesi hisseder yorumlara kulak asmayin lütfen çocuğunuz çok ekranla ic içe mi bir de kalabalık bir ortamda mı yoksa sadece çocuk anne ve baba mı var ?

Aile hekimlerinden de bu konuda destek alabiliyorsunuz korkmayın sakin olun başka görüşler de alın

Öncelikle sakin olun vesveseye kapılmayın 🥰 çocuğunu en iyi annesi bilir annesi hisseder yorumlara kulak asmayin lütfen çocuğunuz çok ekranla ic içe mi bir de kalabalık bir ortamda mı yoksa sadece çocuk anne ve baba mı var
Ben eşim birde oğlum ailem eşdost uzakta herkes yalnızım ya

Doktor değil demişse değildir, içinize sinmiyorsa bir başka doktora daha götürün. Burada anlattıklarınızla biz otizmdir ya da değildir diyemeyiz ki. Otizm çok geniş bir spektrum, göz teması kuran hatta şakır şakır konuşan otizmli bireyler de var, ses bile çıkarmayanlar da var.
Göz teması kurup ta şakır şakır konuşan nasıl otizm oluyor bunu da ilk defa duydum genelde çevremde gördüğüm otizmli ismine tepki vermeyen çocuklar.

Yeğenim 2 yaşında (28 aylık), yeni yeni anlaşılır konuşmaya başlıyor. Bi akrabamızın çocuğu oyun oynarken çok ısrarcı davranıyor, yeğenim onunla oynamak istemiyor mesela. Otizmden şüphelenilmedi hiç.

Yeğenim 2 yaşında (28 aylık), yeni yeni anlaşılır konuşmaya başlıyor. Bi akrabamızın çocuğu oyun oynarken çok ısrarcı davranıyor, yeğenim onunla oynamak istemiyor mesela. Otizmden şüphelenilmedi hiç.
Ayy bu yoruma çok sevindim ya ne biliyim toplum insanın kafasını karıştırıyor

O yüzden otizm spektrum bozukluğu diyoruz zaten. Milyon farklı şekilde ortaya çıkabiliyor.
Sizin söylediğiniz insanın daha da kafasını karıştırırr zaten otizmn ilk belirtisi isme tepki vermemedir göz teması olmayışıdır, isme tepki verem göz teması kuran çocuk bilemiyorum artık her çocuğa böyle bakıcz o zaman

Doktorunuza güvenin. Ufacık da bir şey görseydi sizi gereken yerlere yönlendirildi.

Siz elinizden geldiğince yaşıtlarıyla bir araya getirin. Onunla bol bol aktivite yapın, oyuncaklarıyla birlikte oyunlar oynayın, havalar güzelleşiyor parka götürün.

Mümkün olduğunca ekranı kapalı tutun. Bol bol çocuk şarkıları, tekerlemeler söyleyin , yaşına göre kitaplar okuyun. Di lemese bile kulağı sizde olur.

Her çocuk duvara tırmanacak diye bir şey yok bir de 2 yaştan sonra daha bir hareketli oluyorlar.Zamanla açılır ama birazda mizacı sakin olabilir

Ayy bu yoruma çok sevindim ya ne biliyim toplum insanın kafasını karıştırıyor
Evet maalesef herkes yorum yapmayı seviyor. Çocuğunuza zaman verin, benim kardeşimde geç konuşmuş babaannem türbelere götürmüş ağzına anahtar sokmuşlar dili açılsın diye 🤣 Havalar güzelleşince bol bol parka çıkarın, kitaplar lkuyun, her şeyi konuşarak yapın, oyun grupları varsa katılın, mümkünse kreşe verin. Bi süre gözlemleyin içinize sinmezse başka bir doktora daha gösterin.

Peki göz teması kuran konuşan bireyleri nasıl ayırt ediyorlar
Nasıl belirtileri var

Oğlumun sınıf arkadaşı otizimli istanbulun yüzdelik dilimi yüksek olan okullardan olan bir okul kazanmış
Ve sınıf birincisi
Hazırlık sınıfında c2 çıkmış İngilizce seviyesi
Oğlum diyor kendi söylemese anlaşılmaz

Yetişkin bireyde otizm nasıl anlaşılır🙈
Çok sordum ama merak ediyorum

Oğlum 27 aylık, daha iki kelimeden cümleyi yeni söylüyor. 😬 bir çocuğu sevmezse onunla oynamayı istemiyor, seçici. Sadece bir iki belirti ile otizm tanısı konmuyor. Rahat olun. Sosyalleşmesi kısıtlı olduğu için söylediğiniz şekilde davranması da normal. Havalar ısınıyor parka bahçeye bolca çıkın, orada çocuklarla denk gelmesini sağlayın. 3 yaşından önce çocuklarla oyun kurması beklenen bir davranış değil zaten. Ayrıca bazı çocuklar geç konuşur, çok da endişelenmemek lazım.

Konuşma konusu çok etkenli bi konu ya. Otizm tek başına sebep değil. Ekran varsa etkiler. Yalnızsa etkiler. Yani mesela benim oğlumun konuşma gecikmesindeki en büyük etken etrafında pek çocuk olmaması zamanının büyük kısmını benimle geçirmesi. Kalabalık ortamdaki çocuklar bu konuda daha iyi ilerleme sağlıyor. 2 yaşındayken 10 kelimesi falan vardı. Çokta çabalıyordum üstüne düşüyordum çnükü sorun olduğunu fark etmiştim. 6 ayda kelime sayısı 60-70ye çıktı bi anda. ben sorun hissettiğimde önce hastanede çocuk gelişim uzmanı olan bi çocuk doktoruna gittim. Orda bi değerlendirme yapıldı. Verici dil hariç bütün gelişim basamaklarını karşılıyordu. Bu konuya yönelik doktor bazı yönlendirmeler yaptı doktor. Gelişimini kontrol edebileceğim bi kaç kaynağım var onlar üzerinden takip ediyorum.
Özetle bolca kitap okumak, bolca sözlü iletişim kurmak, ve oyuncakların tamamını kaldırıp tek oyuncağa uzun dikkat süresi sağlayacak şekilde kullanmak gerekiyor. Ben en çok faydayı yolda gezerken, oyun oynarken vs her nesnenin adını söyleyerek, bunu oyunlaştırarak gördüm. Taklit oyunları geliştirdim.

Bence içinizin rahat etmesi açısından önce bi çocuk doktoruna ardından ya gelişim uzmanına ya da psikiyatriye götürerek otizm şüphesi olup olmadığını daha detaylı kontrol ettirebilirsiniz. Hep bi gelişimsel gerilik söz konusu olduğu için verici dil konusunda özellikle nasıl yaklaşmanız gerektiğini de detaylıca öğrenebilirsiniz.

sessizligini sakinligini otizme yoranlar hayatinda hic otizm sektrumlu cocuk görmemiş demektir.
ezbere konuşuyor cahil insanlar, neden takiliyorsun?
tvyi telefonu sifira indir - her dediğini anlama bazen kendini aciklamaya calismasina izin ver zamanla konusur. otizm cok baska bir sey

Ben eşim birde oğlum ailem eşdost uzakta herkes yalnızım ya
Benim arkadaşım da sizin gibi gurbetteydi oğlu da 3 yaşındaydı daha konuşmazdı doğru düzgün oyun ablası terapistler hak getire çocuk konuşmuyordu 1 haftalığına kv yanına köye gitti çocuk kalabalıkta Şakir sakir konusup dondu 😍 ablamın 2 çocuğu da 2,5-3 yaş arası konuştular o da bizde uzakta oturuyordu çocuklar her istediğini eliyle işaret edip yada yarimyamalak söylüyordu ablam anladığı için çakallar kendilerini yormadılar hiç şimdi biri 9 biri 12 yaşında

Back
X