Merhaba sevgili anneler, uzun zamandır forumu ve sizlerin mücadelesini takip ediyorum. Foruma durumumuzu yazmıştım ama sanırım yoğunluktan arkadaşlar yorum yazamadılar. Buraya da yazmak istedim, cevap veren olur diye..
Benim 27 aylık bir oğlum var. Uzun süredir onunla ilgili endişelerim var. Yaklaşık 1,5 yaşından beri şüphelerim var. Tabi nette de biraz araştırınca insanın karşısına hop diye otizm çıkıyor. Gerçi artık nette çok araştırma yapmıyorum,canım sıkılıyor, çocuğumun her hareketini kafaya takıyorum. Artık sadece bu forumu ve sizleri takip ediyorum. Biraz oğlumdan bahsedeyim. Oğlum çok meraklı ve hareketli. Gördüğü her şey ilgisini çekiyor. Yaklaşık 4 aydır yarım gün kreşe gidiyor. Kreşin oğlumun kontrolü açısından az biraz faydası olduğunu düşünüyorum. Başlarda oyuncakları vs. atıp dağıtırdı, agresifti biraz. Şimdi büyüdüğünden mi, kreşten mi bilmiyorum, biraz duruldu. Her şeyle oynar, oyuncak, tencere tava, ev aletleri..ara ara 'mış gibi' oyunlar da oynar. Konuşma yok daha bizde. İstediği şeyleri işaret parmağıyla, elini açıp kapatarak, ya da bazı (de, ee, ya vs gibi) heceler söyleyerek anlatmaya çalışıyor. Göz kontağı hep iyi,sosyal gülümsemesi var. İsme bakma başlarda iyi değildi ama şu aralar iyi sayılır. Önceleri dışarda onu kontrol etmem çok zordu, alıp başını koşardı, şimdi daha kontrollü, ama yine de istediği yere gitme çabası sürüyor. Komut alma çok iyi değil, al, ver, gel, bak..bu tarz komutları bazen yapıyor ama bir arkadaşın dediği gibi, bir şey söyleyince sanki tınlamıyor hiç, sanki beni anlamıyor, oyununa veya ilgilendiği şeye devam ediyor. Taklit fiziksel olarak hep iyiydi, bu aralar sözel ( hep hece ama, kelime mama , bebe, vs gibi anlamsız kelime taklidi)taklitte yapıyor.Takıntısı çok fazla yok, ara ara ilgilendiği şeyler değişiyor, bi ara elektrik direkleri, yüksek direkler, lambalar, saatler, kapı açma kapatma.. dönem dönem değişen ilgileri var. Beni en çok rahatsız eden hateketi her şeyi ağzına alması, bazende ısırıp iiiiiiii gibi bir ses çıkarması, sanki sinirleniyor gibi (Deneyimli annelerden bu konuda destek istiyorum, bu hareketini nasıl söndürebilirim?.)Öğretmeni ağzıyla tanımaya çalıştıgını söylüyor. Biz yurtdışındayız, burda prosedür farklı işliyor, takip ediliyor şu an. Yorum yapmıyorlar henüz, bu şekilde kreş vs. devam etsin diyorlar. Özel ders imkanı falan olmadığı için, bende endişeliyim haliyle, acaba geç mi kalıyoruz diye, kilit yaşlar çünkü. Kendi çapımda ilgileniyorum onunla. Sizin deneyim ve bilgilerinize güveniyorum. Genel bi durum değerlendirmesi yaparsanız sevinirim. Hepimize ve yavrularımıza kolaylıklar diliyorum..