Zaten sorunda doktorlarin bile teshis koyamamasi Rabbim bu supheyi kimseye yasatmasin.velmelho canim seni yanlis yonlendirmek degil amacim tabiki pesine dus ama belli bir yasa kadar her cocuk otizm belitileri gosterebiliyor ve senin cocugunu duzelmis gibi gordum yine soyluyorum tabiki biseyler hissediyorsan pesini birakma ama ben anormal bir durum goremedim canimTabi ki uzmanla gorustum ama suphe duymak icin uzmanla gorusmeye gerek var mi? Otizme işaret eden bircok belirtiyi birebir yasadik biz.
Tabi ki gerek var, önceden böyleydi şimdi değil diyorsunuz, otizm değil belki gelişim geriliği var, belki hafif derecede özel eğitim ile önlenebilir.Tabi ki uzmanla gorustum ama suphe duymak icin uzmanla gorusmeye gerek var mi? Otizme işaret eden bircok belirtiyi birebir yasadik biz.
Zaten sorunda doktorlarin bile teshis koyamamasi Rabbim bu supheyi kimseye yasatmasin.velmelho canim seni yanlis yonlendirmek degil amacim tabiki pesine dus ama belli bir yasa kadar her cocuk otizm belitileri gosterebiliyor ve senin cocugunu duzelmis gibi gordum yine soyluyorum tabiki biseyler hissediyorsan pesini birakma ama ben anormal bir durum goremedim canim
öncelikle otizmi olan çocuk şunu yapmaz bunu yapmaz göz teması kurmaz tepki vermez ortak dikkat yoktur falan gibi kalıp yargıları kenara koyun lütfen. otizm çok geniş bir çerçevedir ve dil gelişimi bu noktada kilittir. otelde çalışıp kendi parasını kazananından profesör olanına kadar bir çok otizimli birey vardır. tanıyı çocuk psikiyatrisi koyar ve burdan içinizin rahatlatması için yorum yapılması sizi yanıltır. erken çocukluk çok önemli bir noktadır ve siz eğitim almazsanız bu kritik dönemi kaçıracaksınız. diğer bu şekilde şüphesi olan tüm arkadaşlar yapmayın etmeyin geçiştirmeyin gönlünüzü rahatlatmayın! eğitime başlayın
Dil gelişimi kilittir derken ne demek istediniz?öncelikle otizmi olan çocuk şunu yapmaz bunu yapmaz göz teması kurmaz tepki vermez ortak dikkat yoktur falan gibi kalıp yargıları kenara koyun lütfen. otizm çok geniş bir çerçevedir ve dil gelişimi bu noktada kilittir. otelde çalışıp kendi parasını kazananından profesör olanına kadar bir çok otizimli birey vardır. tanıyı çocuk psikiyatrisi koyar ve burdan içinizin rahatlatması için yorum yapılması sizi yanıltır. erken çocukluk çok önemli bir noktadır ve siz eğitim almazsanız bu kritik dönemi kaçıracaksınız. diğer bu şekilde şüphesi olan tüm arkadaşlar yapmayın etmeyin geçiştirmeyin gönlünüzü rahatlatmayın! eğitime başlayın
Banada yardimci olurmusunuz oglum 32 aylik cok guzel konusuyor 5 li 6 li kelimeler var sorular var sen ben karistirmiyor tek sorun ben esimle konusurken benim soylediklerimi tekrar ediyor ve hareketlerimi yapiyor ya da komsum bisey anlatirken onu tekrar ediyor onun disinda soru sordugumda direk cevap veriyor soruyu tekrar etmiyor sadece bir olay anlatilinca yapiyor cok canim yaniyor artik gercekten yoruldum.bu durum gelisiminin parasimi yoksa anormal biseymi
Dil gelişimi kilittir derken ne demek istediniz?
Benim oğlum da 32 aylık ve hala konuşmuyor.
Başka hiçbir konuda sıkıntısı yok ama konuşma olayını çözemiyoruz. Kullandığı kelimeler var, sadece onlarla çat pat cümle de kuruyor. Ama söylediğim hiçbir kelimeyi tekrar ettiremiyorum hayır diyor doğrudan.
Doktorlar gecikmiş konuşma, zamanla açılacak diyorlar ama siz kilit deyince yine canım sıkıldı
Banada yardimci olurmusunuz oglum 32 aylik cok guzel konusuyor 5 li 6 li kelimeler var sorular var sen ben karistirmiyor tek sorun ben esimle konusurken benim soylediklerimi tekrar ediyor ve hareketlerimi yapiyor ya da komsum bisey anlatirken onu tekrar ediyor onun disinda soru sordugumda direk cevap veriyor soruyu tekrar etmiyor sadece bir olay anlatilinca yapiyor cok canim yaniyor artik gercekten yoruldum.bu durum gelisiminin parasimi yoksa anormal biseymi
Yani bazen olayi kendine ceviriyor mesela biz araba alacaz diyorum ya biliyormusun benim babam araba alacak diyor bazende birebir taklit ediyor bugun rehberlik merkezine goturdum hocalardan biri benimle konustu digeri oglumla oynadi oglumla oynayan hoca 15 dakikadir oynuyorz ben bi sorun oldugunu dusunmuyorum hatta yasitlarindan iyi gibi geldi bana dedi ve orda konusurken oglum beni tekrar etmedi kendimide kandirmak isteniyorum o yuzden bide size sorayim dedim kac yasa kadar bu tekrarlar normal acaba bana bazen sohbete katilmak icin yapiyormus gibi geliyor bazen de davrabis bozuklugu gibi hissediyorumpeki bunu dikkat çekmek için yapıyor olabilir mi? çocuk benmerkezciliği de olabilir yani ne demek istiyorum aslında çocuklar belli bir yaşa kadar kendi duydukları düşündükleri gördükleri her şeyi sizinde görüp duyup düşündüğünüzü var sayar ve ona göre iletişimi devam ettirir yani bu da olabilir mi? burdan fikir alış verişi olur ancak çocukla bire bir iletişime geçmeden bi şey söylemek zor.
Aynen oyle sorun zaten doktorlarin bile tam olarak durumu anlayamamasi. Bana kimse kesinlikle sebep su ya da bu demiyor. Beni yanlis yonlendirmiyorsunuz, tesekkur ederim.
Oglum ona ogretmeye calistiklarimi o kadar cabuk kavriyor ki... Birkac gunluk neden nicin soru cevap calismamiz bile hemen sonuc verdi. Bugun benimle resmen sohbet ediyor. Acik bir şekilde iletisim kuruyor. Saksidaki solan cicekle alakali gayet mantıklı sorular sordu mesela... İçimde uzun zamandır hissetmedigim kocaman bir huzur var.
Bu arada Denver test sonucumuz soyle; Eki Görüntüle 2290576
Bu değerlendirme otizm spektrumu acisindan onemsiz mi, konuyla alakali olan arkadaşlar yardimci olabilirse sevinirim.
Yani bazen olayi kendine ceviriyor mesela biz araba alacaz diyorum ya biliyormusun benim babam araba alacak diyor bazende birebir taklit ediyor bugun rehberlik merkezine goturdum hocalardan biri benimle konustu digeri oglumla oynadi oglumla oynayan hoca 15 dakikadir oynuyorz ben bi sorun oldugunu dusunmuyorum hatta yasitlarindan iyi gibi geldi bana dedi ve orda konusurken oglum beni tekrar etmedi kendimide kandirmak isteniyorum o yuzden bide size sorayim dedim kac yasa kadar bu tekrarlar normal acaba bana bazen sohbete katilmak icin yapiyormus gibi geliyor bazen de davrabis bozuklugu gibi hissediyorum
Anladm insallah birakir.peki atipik otizmde genelde dil gelisiminde bir sorun oluyor degilmi bugun oglum ilk cekindi sonra acildi atipikde bu dami zor acaba .bide atipik otizmi biraz abarttilarmi her cocuga otizm der gibiler sanki ben mi yanlis dusunuyorum amadavranış problemi çocuk bir şeye ulaşmak ya da bir şeyden kurtulmak istediğinde olur yani evet bu bir davranış problemi olabilir. eğer öyle ise bu durumda biraz görmezden gelmeyi deneyebilirsiniz. ilgi çekmek içinse çocuğa bunu neden yapmamsı gerektiğini söyleyip yine görmezden gelmeye devam edebilirisiniz. aslında net olur çocuğa ne yapmaması gerektiğini değil ne yapmasını istediğinizi söyleyin. konuşma, su, ya da her hangi olumsuz bir şey demeyin mesela bu durumda dikkatini başka bir şeye yönlendirin içerden bi eşşya isteyin ya da sevdiği başka bi şeye yönlendirin. ne yapmasını istediğinizi söyleyin. arabanla oynayabilirsin gibi
Yani atipik otizmle normal bir cocugu ayiran en onemli nokta ne gercekten bir girdap gibi ben cozemedimAnladm insallah birakir.peki atipik otizmde genelde dil gelisiminde bir sorun oluyor degilmi bugun oglum ilk cekindi sonra acildi atipikde bu dami zor acaba .bide atipik otizmi biraz abarttilarmi her cocuga otizm der gibiler sanki ben mi yanlis dusunuyorum ama
Yani atipik otizmle normal bir cocugu ayiran en onemli nokta ne gercekten bir girdap gibi ben cozemedim
Peki ayiran faktor ne oluyor genelde dil alaninda gerilik oluyor sanirim yanlismi biliyorum yoksaatipik, otizme benzer özellikler gösteriyor ama bu tanı alacak kadar büyük bir gelişimsel gerilik yok demek. otizm tanısı kalmazken atipik otizm tanısı eğitimle birlikte kalkabilir. yani yoğunluğuyla ilgili diyebilirim.bu sebeple zaten erken çocuklukta en ufak şüphe varsa eğitime başlanmalı. özel eğitimciler psikiyatristler bunun ayırdına varıp bilgi verebilir.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?