Peki ayiran faktor ne oluyor genelde dil alaninda gerilik oluyor sanirim yanlismi biliyorum yoksa
evet alıcı ve ifade edici dilde ki gerilik ayırıcı oluyor bunun yanında genelde sosyal alanda geriden geliyor
Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
Peki ayiran faktor ne oluyor genelde dil alaninda gerilik oluyor sanirim yanlismi biliyorum yoksa
Anladim cok tesekkur ederim.icim rahatladi acikcasi bizde dil acisindan gerilik hic olmadi hatta hep ilerdeydi o acidan gectigimiz bayramdada oglum bicir bicirdi hatta birisi ne kadar sosyal bir cocuk dedi sadece basta utaniyor sonra aciliyor.bi sorunumuzda bu tekrarlari o da belki ogrenmek icin yaliyordur belki sohbete katilmak icin bir sure daha bekleyecem devam ederse psikiyatriye gotururum.sagolun tekrarevet alıcı ve ifade edici dilde ki gerilik ayırıcı oluyor bunun yanında genelde sosyal alanda geriden geliyor
Teşekkür ederim.canınızın sıkılması için demedim ancak bazen aileler bu noktayı göz ardı ediyorlar. 3 yaştan önce kimse tanı koymak istemiyor ancak 6. aydan sonra belirtiler görülmeye başlar. erken müdahale önemlidir çünkü eğitimle o açıklık kapanabilir ve belki gerçekten tanı alması gerekmez. ama bekleyerek kendi kendine çözüme ulaşmasını belirtmek çok risklidir. bu sebeple bir rehabilitasyon merkezine ya da danışmanlık merkezine ya da uygun gördüğünüz bir yere başvurun( mesela ortak dikkat varsa bir dil konuşma merkezi gibi). beklemeyin. zaten iletişim sorunu yaşayan, dil gelişiminde gerilik olan çocukta davranış problemleri görülmeye başlar en azından bu nokta bile olsa destek alın
Siz pesini yine birakmayin ama bazi cocuklarda genetik olarak dil gelisim geriligi olabiliyor.ikili komutlarinizi anliyormu sosyalligi nasil bunlara bakinTeşekkür ederim.
Ben oldukça pimpirikli bir anneyim.
Bununla ilgili çok kez doktora gittim ama sorun yok dediler. İmkanları kısıtlı bir şehirde yaşıyorum. Bulunduğum ilin Sosyal Pediatri bölümü ilgileniyormuş bu konularla, gittik görüştük. İletişimini oldukça iyi buldular, 36 aya kadar bekleyelim sonrasında görüşelim dediler.
Daha önce de telefon vasıtasıyla Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümüyle görüştüm, onlar da randevu vermedi bir sorunu yok gibi duruyor daha ilerleyen dönemde getirin dediler ama gel gelelim herkesin bahsettiği o birden bire olan mucizevi çözülme oğlumda bir türlü olmuyor.
Çok sağolun.Siz pesini yine birakmayin ama bazi cocuklarda genetik olarak dil gelisim geriligi olabiliyor.ikili komutlarinizi anliyormu sosyalligi nasil bunlara bakin
Mesela mutfak cekmecesinden kasigi getir sehpaya koy deyin bakalim anlayacakmiÇok sağolun.
Komutları anlıyor, mesela ‘ odandaki masanın altında arabanın tekerleği kaldı, onu getir ‘ diyorum. Bulup getirdi, biraz önce yaşadığımız diyalog bu.
8 yaşında ablası var, birlikte oyun kurup devam ettirebiliyor. Mesela ablası ‘ sen benim küçük kedimmişsin ben de senin sahibinim ‘ diyor, dört ayak üzerinde emekleyip miyavlayarak dolaşıyor, ablasının dizine kucağına yatıyor.
3-4 kişilik gruplarla kovalamaca saklambaç tarzı oyunları oynayabiliyor.
Çok üzülüyorum , belli başlı birkaç kelime dışında konuşmuyor. Sürekli de başka çocuklarla görüşüyoruz sosyal hayatı iyi ama neden konuşamıyor bilmiyorum.
Şu an uyuyor ama yarın deneyeceğim bunu. Ya yapamazsaMesela mutfak cekmecesinden kasigi getir sehpaya koy deyin bakalim anlayacakmi
Bide rehberlik merkezine goturun onlar degerlendirsinler.valla ben biktim konusunca bitecek dedim kurban kestirdim yemin ederim bu kezde bu bir olay anlatirken tekrar etmesine taktim kafayiBirlikte oynuyoruz arabalar çarpışıyor, hadi arayıp ambulans çağır diyorum, telefonu eline alıp ‘ non non ( siren sesini yapıyor) düt düy, tııfff’ diyor. Yani ambulans arabalar çarpıştı demek istiyor. Bütün iletişimi bu şekilde seslerle.
Onun dışında anne baba mama su gibi standart birkaç kelime, ve kendi uydurduğu yalan yanlış kelimeler
Rehberlik merkezi dediğimiz bildiğimiz RAM lar mı? Bu yaş grubuna bakıyor mu onlar?Bide rehberlik merkezine goturun onlar degerlendirsinler.valla ben biktim konusunca bitecek dedim kurban kestirdim yemin ederim bu kezde bu bir olay anlatirken tekrar etmesine taktim kafayi
Evetsizi o kadar iyi anliyorumki bizde dil gelisim geriligi hic olmadi ama ben cok evhamliyim o korkunun ne demek oldugunu iyi biliyorum ramda degerlendiriyorlar ben bugun gotrdum benim oglum 32 aylik hemde oyun falan oynadi adam bi sorun oldugunu dusunmuyorum dedi ama gel bana anlatRehberlik merkezi dediğimiz bildiğimiz RAM lar mı? Bu yaş grubuna bakıyor mu onlar?
Annelik çok zor gerçekten, şöyle bakıyorum tek eksiği konuşması gibi onun dışında her şeyi normal. Oğlumdan daha küçük çocuklar yanıma gelip bıcır bıcır bir şeyler anlatınca o kadar üzülüyorum ki.
Ne güzel konuşuyormuş sizinki, o tekrarları da inşallah geçici bir dönem içindir.Evetsizi o kadar iyi anliyorumki bizde dil gelisim geriligi hic olmadi ama ben cok evhamliyim o korkunun ne demek oldugunu iyi biliyorum ramda degerlendiriyorlar ben bugun gotrdum benim oglum 32 aylik hemde oyun falan oynadi adam bi sorun oldugunu dusunmuyorum dedi ama gel bana anlat
Rica ederim sozde kotu hic birsey duymazsiniz insallah kalbinizi ferah tutun.bide tuvalet egitimini aldimiNe güzel konuşuyormuş sizinki, o tekrarları da inşallah geçici bir dönem içindir.
Ram ın bu şekilde baktığından hiç haberim yoktu, en kısa zamanda ben de götüreyim. Çok teşekkür ederim.
Yok henüz başlamadık. Anne sütünü yeni bıraktı bir ay kadar oluyor. Araya biraz zaman girmesini bekliyorumRica ederim sozde kotu hic birsey duymazsiniz insallah kalbinizi ferah tutun.bide tuvalet egitimini aldimi
Anladim insallah guzel seyler duyarsiniz.Rabbim kimseyi evlatla sinamasinYok henüz başlamadık. Anne sütünü yeni bıraktı bir ay kadar oluyor. Araya biraz zaman girmesini bekliyorum
Benim kızım da 3 yaşın da aynı oğlunuz gibi konuşması evet anlamında hiç kafa sallamadi ama hayır anlamında salliyo.. su istiyomusun dediğimde eğer icicekse su icicem diyo.. sen beni karistiriyo ama bazen de çok güzel kullaniyo bu ne,napiyon,nerde,nereye gidiyoz diye soruyo ama tam bı gayretli değil cevabı almasada ustelemiyo.. neden niye başlarsa muhabbet başlar diye düşünüyorum şuan onları anlamiyo ve neden diye sormuyoda.. oğlunuza çok benzettim. Sevindigim şey ise özel egitm almdan krese de çok az gitmiş oğlunuz bı nevi herşeyi kendisi öğrenmiş bu bana umut oldu.. 4 yaşa kadar eğer otizm olsaydı daha belli olurdu oglunuzun davranışları bence rahatlayin Dr takibinizde varmış zaten. Biraz da biz anneleri rahat olunca onlar da daha iyi ifade ediyorlar kendilerini.. kuşkulu davraninca anliyolar.. bende yazıyorum soruyorum k.k otizmi diye ama kızıma artık kuşkuyla yaklasmiyorum bu onu daha da rahatlattiArkadaslar merhaba,
Daha once oglumun davranislariyla alakali bircok kez konu actim, tecrubeleriyle bana destek olan, bilgi vermeye calisan cok arkadasimiz oldu. Yine fikirlerinize ihtiyacim var...
Oglum su anda 3,5 yasinda. Dönem dönem cok ciddi atilimlar gosterdi. Ozellikle yaklasik 6 ay once aldigi 3 aylik kres egitiminden sonra ismi cagirildiginda gosterdigi tepkisizlik, yerini "ne? Efendim?" benzeri yanitlara birakti, artik bize karsi tepkisiz degil. Goz temasi gayet iyi duzeyde. Hicbir takintisi yok. Bir seyin olmasini istediginde her cocuk kadar mizmizlanir, abartili tepkiler vermez. Oyuncaklariyla amacina uygun oynar, taklit kabiliyeti cok iyi. Yeni yeni Isaret parmagini kullanmaya basladi. Kendini ifade edebilecek kadar konusmayi da ogrendi, Istediklerini konusarak anlatabiliyor, her turlu nesnenin olgunun ismini biliyor, oyun oynarken kendi kendine seslendirme bile yapabiliyor...
Fakat gelgelelim konusma tarzi cok rutin ve daha cok bir robot gibi... Yogun ekolisi de var. Ornegin, "oglum, yesil arabayi mi yoksa kirmizi arabayi mi almamizi istersin? " diye sordugumda, sordugum soruyu benim soyledigim sekilde bana yoneltiyor, yaniti soruyu soyledikten sonra veriyor. Ya da atiyorum koltugun tepesine cikiyor, kendi kendine "cikma dusersin" diyor. Cumle kurarken sahis ve zaman eklerini karistirmiyor. Ama akici bir diyalog da kuramiyoruzMesela 1,5 yas civarindaki bir cocukla mimiklerle bile iletisim kurabilirsiniz. Bir seyi isteyip istemedigini sordugunuzda konusamasa bile "hıhı" der ya da ne bileyim kafa sallar... Oglum bunu yapamiyor.
Soru soramiyor, ogrendigi sekilde kalip gibi konusuyor.
Bu alanda bir profesyonel olmadigim icin yasadigimiz seyin ne oldugunu tam olarak tanimlayamiyorum. Bu tutuklugun adi "otizm" mi? Her sey normal gorunurken bunu neden yasiyoruz, konuya dair bir bilgisi olan arkadaslardan yardim bekliyorum.![]()
Benim kızım da 3 yaşın da aynı oğlunuz gibi konuşması evet anlamında hiç kafa sallamadi ama hayır anlamında salliyo.. su istiyomusun dediğimde eğer icicekse su icicem diyo.. sen beni karistiriyo ama bazen de çok güzel kullaniyo bu ne,napiyon,nerde,nereye gidiyoz diye soruyo ama tam bı gayretli değil cevabı almasada ustelemiyo.. neden niye başlarsa muhabbet başlar diye düşünüyorum şuan onları anlamiyo ve neden diye sormuyoda.. oğlunuza çok benzettim. Sevindigim şey ise özel egitm almdan krese de çok az gitmiş oğlunuz bı nevi herşeyi kendisi öğrenmiş bu bana umut oldu.. 4 yaşa kadar eğer otizm olsaydı daha belli olurdu oglunuzun davranışları bence rahatlayin Dr takibinizde varmış zaten. Biraz da biz anneleri rahat olunca onlar da daha iyi ifade ediyorlar kendilerini.. kuşkulu davraninca anliyolar.. bende yazıyorum soruyorum k.k otizmi diye ama kızıma artık kuşkuyla yaklasmiyorum bu onu daha da rahatlatti
Nasıl sevindim sizin adınıza inanamazsiniz hem sizin için hem kendim için çok benzettim çünkü.. bnm kızımın göz temasini bı çözemedim normal çocuklar kadar asla kurmuyo ama bı otizmli kadar da az kurmuyo inşallah bende sizin gibi rahatlarimB Bir fikrim var oglumun son durumundan 13. Sayfada bahsetmistim. Su an 4 yasina girmesine 1,5 ay var. Özellikle son iki haftalik surecte oglumda inanilmaz bir atilim oldu. Su an yasitlariyla arasindaki tek farkin arada sirada beliren monoton konusma oldugunu söyleyebilirim :) dediginiz gibi bu cocuk neredeyse hic egitim almadi. Tabi ki doktor takibi cok önemli. Ama benim bu surecte anladigim en iyi sey farkliligi en doğru anne anliyor. Doktorlar kisitli bir zaman diliminde anneden aldiklari veriler cercevesinde tani koymaya odaklaniyorlar. Vakanin adi otizm olunca cocuga saglam bir psikolojiyle yaklasmak kendi adima hic kolay olmadi. Korkunun, kayginin pencesinden kurtulup oglumla iliskimi normallestiremedim. Otizme dair tum belirtileri birebir yasamis bir anne olarak söylüyorum. Evet tum belirtileri yasadik, ama bu belirtiler otizmden kaynaklanmayadabilirdi. Nitekim su an geldigimiz noktada sorunun cok buyuk bir ihtimalle otizmden kaynaklanmadigini biliyorum.
Ben gercekten 3 senedir cok zor zamanlar yasadim. Su an ise ogluma dair icimin en huzurlu oldugu donemi yaşıyorum. Rabbim kimseyi bu lanet suphenin icine dusurmesin. Yorumlarıyla yardimci olmaya calisan herkese sonsuz teşekkürler![]()