• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Osmanlı Tarihi hakkında kitap tavsiyeleri

kitap tavsiye edemeyeceğim ama sizinle paylaşmak istediğim bir şey var, belki sizin de dikkatinizi çekmiştir.
şu an neredeyse piyasayı tarih kitapları işgal etmiş durumda ve çoğu yazarda sadece yazar. yani işin profesyoneli değil. tamam katkıları vardır ama hangi yazarın kitabının ? bence bunun çok iyi araştırılması gerekiyor. boşuna okumaktansa net olan bir kaynaktan okumak daha iyi bence.

katre-i matem iskender pala şiddetle tavsiye ederim
hem harika bir roman okumuş oluyorsun hem de osmanlı tarihi özellikle lale devri hakkında bir çok şey öğreniyorsun
bu kitabı okuduktan sonra iskender palanın kiitaplarını tırım tırım arıycaksın zaten

kitap tavsiye edemeyeceğim ama sizinle paylaşmak istediğim bir şey var, belki sizin de dikkatinizi çekmiştir.
şu an neredeyse piyasayı tarih kitapları işgal etmiş durumda ve çoğu yazarda sadece yazar. yani işin profesyoneli değil. tamam katkıları vardır ama hangi yazarın kitabının ? bence bunun çok iyi araştırılması gerekiyor. boşuna okumaktansa net olan bir kaynaktan okumak daha iyi bence.
Sana katılıyorum arkadaşım özellikle hürrem kitapları ve harem hakkında kitaplar mantar gibi türedi sanki koskoca osmanlıda başka adam yok

Yazarlarda kitapları satsın diye bu yoılu seçiyor. Bu ülkenin %70'i muhteşem yüzyıl dizisinden önce Hürrem'i tanırmıydı acaba ? Bu yolla para kazanmaya çalışıyorlar..

halbuki 600 yıllık osmanlı tarihinde ne savaşlar ne cengaverlikler ne ilginç olaylar var tutturmuşuz millet olarak harem harem...
Osmanlı zamanında yaşayan sıradan halk haremi bu kadar merek ediyormuydu acaba?

kayı 1 kayı 2 kayı 3 dordunu cıkardımı hocam bilmıyorum artık o okulda degilim marmara tarih ahmet şimşirgil ın kıtapları tarihe cok baska acılardan anlatıyor emınım keyfle okursunuz akıp gidiyor kitap resmen derslerıde oyle olurdu elımıze kılıc verseler allah allah dıye kosturacaktık o derece :52:

Lord Kinross'un Osmanlı kitabını da tavsiye ederim. Çok objektif biçimde anlatıyor ve sadece Osmanlı'yı değil karşı tarafın durumunu,yani savaşılan ülkenin o anki siyasi, sosyal olaylarını, o ülkedeki karışıklıkları,Osmanlı ile ilişkilerinin öncesini, sonrasını da anlatması bakımından her türlü bilgileniyor ve başka gözle bakıp, değerlendirebiliyorsunuz.

Çok fazla bilgi yüklemesi var ve 600 yllık tarih tek kitapta toplandığı için biraz yoruyor tabi...

Sana katılıyorum arkadaşım özellikle hürrem kitapları ve harem hakkında kitaplar mantar gibi türedi sanki koskoca osmanlıda başka adam yok

Kanuniden önce asıl babası Yavuz Sultan Selim gelmeli bence. Hele babasına ve öz oğlu Kanuniye gönderdiği zehirli kaftanlar, Şah İsmail ile olan mücadelesi ki bunu İskender Pala Şah ve Sultan kitabında çok güzel aktarmış, sonra Yavuz sultan Selim'in Alevi, Şii katliami vs vs.

Ki elimizde koskaca İstanbul'un fethi gibi bir malzeme var ama yapıla yapıla o da zardan zordan iki tane film. Ayıp gerçekten...

Haremden daha önemlisi de padişahların yetiştirilme şeklidir bence. Örneğin Yavuz Sultan Selim hep dikkatimi çekmiştir. Osmanlıda torunu varken hayatta olan tek padişah Fatih Sultan Mehmet'tir. Yavuz'uda o yetiştirmiştir. Bu konu üzerine bir çok kitap yazılmıştır mesela.. Konuyu açan arkadaşa yada ilgilenenlere tavsiyem Oktay Tiryakioğlu-Yavuz kitabında çok güzel anlatılır.

Kesinlikle demet altınyeleklioğlunun kitaplarını tavsiye ederim.Çok sürükleyici ve tarihi de içinde barındıran güzel ayrıntılara değinen kitapları var

eğer roman tarzı kitaplar arıyorsanız eğlencelik; demet altınyeleklioğlu kitapları.

kesinlikleee :)
moskof cariye hürrem
cariyenin kızı mihrimah
cariyenin gelini nurbanu var hepsi birbirinden harika şiddetle tavsiye ederim :))

ve istanbul tarihiyle ilgilenirsen ahmet ümitin kitapları çok güzel istanbul hatırası ve fatih sultan mehmeti anlatan sultanı öldürmek kitapları çok güzel :)

Daha önce cevap yazmıştım ama bir sorun çıkmış sanırım yanıtım gözükmüyor. Öncelikle cevap verdiğiniz hepinize teşekkür ederim. Demet Altınyeleklioğlu'nun Hürrem adlı kitabını okudum ve bence işin içine gerçeklerden çok hayal gücünü katmış.Onu konuşturmuş ben biraz daha gerçekçi kitaplar arıyorum.Yavuz Bahadıroğlu okumayı düşünüyorum

Osmanlıda kadınların hayatları ve haklarıyla ilgili birşeyler öğrenmek istiyorsan Filiz Barın Akman´dan "Osmanlı Kadını" nı tavsiye edebilirim.

Her evde bulunması gereken bir ansiklopedi seti: Büyük Osmanlı Tarihi. Büyük tarih hocası İ. Hakkı Uzunçarşılı yazmış. İnanılmaz bilgiler var. Sadece orda savaştık, şunu yendik bunu yendik tarzı değil. Osmanlı sarayındaki ve saray dışında halkın günlük hayatıyla ilgili şeyler var. Çoğu yazar ve tarih konuşmacısı bu ansiklopediden çalıyor.

Oturup ansiklopedi okuyun demiyorum ama arada açıp bir şeyler okursanız hem öğrenir hem zevk alırsınız.

Tarihi romanlara gelince... Roman dediğin kurgudur. Yazar gerçekleri alıp kurgular, değiştirir. Mesela romanlarda okuduğum tarihle gerçek tarih çok farklı. Özellikle Mihrimah konusunda. Kurgu olarak kabul edip yazarın hayal gücüdür deyip geçebiliyorsanız ne ala.

Tarihi roman olarak önerebileceklerim:
İskender Pala - Şah ve Sultan ile Katre-i Mahrem
Kenize Mourad - Saraydan Sürgüne
Ahmet Ümit - Sultanı Öldürmek
Feridun Fazıl Tülbentçi - Hürrem Sultan ve kuruluşu anlatan Osmanoğulları

En son bir kitap aldım ama daha okumadığım için tavsiye edemiyorum. Yine de yazayım dedim: Kemalettin Çalık - Mahidevran Sultan.

Back