Osmanlı padişahları içki de içerdi, esrar da...

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.825
898
İlber Ortaylı: Osmanlı padişahları içki de içerdi, esrar da...
Paylaş
Paylaş

"Valla Fatih içiyor olabilir ne kadar içtiğini falan kadehini saymadım''

inPaylaşın
Habertürk'te Fatih Altaylı'nın programında "Hangi padişahlar içki içerdi" sorusuna yanıt veren Tarih profesörü İlber Ortaylı, "Fatih içiyor olabilir kadehini saymadım. Bayezit de esrar kullanıyordu" ifadelerini kullandı.

Ortaylı, "Yani bir adam çıktı Türkçesi mükemmel, bu konuyu soruyor. Türk müsün dedim, evet dedi, belli. İngiltere’de yaşıyorsun İngiliz aksanı alıyorsun ama takıntı değişmiyor. Koskoca insanın bana içki içip içmediğini soruyor en mühim olay bu. Bir nevi ikona tapınma gibi bir şey, bir hükümdarı azizleştirme" dedi.

'Esrar daha çok kullanılmış'
Ortaylı, "Valla Fatih içiyor olabilir ne kadar içtiğini falan kadehini saymadım. Deniz mahsulatına pek bir düşkündü. Mesela Bayezit de içmiş sonra vazgeçmiş. Sultan Abdülhamit Han da içermiş veliahtken bir daha içmemiş. Hatta en sevdiği kardeşi Sultan Vahdettin’le içer. Ayyaşlıktan tahtı terk eden yok ama var içiliyor yani" diye konuştu.

Altaylı'nın "Bayezit esrar da içmiş sonra vazgeçmiş" ifadesini Ortaylı, "Eyvallah, esrar daha çok kullanılmış o dönemde" diyerek onayladı.

Ortaylı, Altaylı'nın "Evet büyük bir bölümünün içtiğini biliyoruz. Saray kayıtlarında içki alımı yok değil mi? Onu başka isim altında alıyorlar saraya" sözlerini de destekledi.

http://t24.com.tr/haber/ilber-ortayli-osmanli-padisahlari-icki-de-icerdi-esrar-da,325036

Fath ve Bayezıt arkadaşıymış gibi konuşmuş.Umarım yanlıştır söyledikleri.

O ilber hocanin konusma tarzi.Hem ne degisir ki icse icmese? 2kadeh icmis olmasi Fatih'in koskoca imparatorluk icin yaptiklarini alcaltir mi ?
Madem içip içmediği çok önemli değil bu haberi paylaşmanın amacı nedir anlamadım.

Başlığı gördüğümde aklımdan geçen buydu.
Çok mu mühim padişahların içki veya esrar kullanması.Kullanması kötü örnek oluşturmayacağı gibi, kullanmaması da iyi örnek oluşturacak değil sonuçta .Padişah diye hatasız olacak değiller .Fatihi anarken sayacağımız pek çok özelliği varken içki içse ne, içmese ne..
Ilber hocada başka birşey anlatırken bu konuya değinmiş anladığım kadarıyla.

takıntı değişmiyor demiş ona çok güldüm anlatım tarzına bayılırım Ortaylı hocanın..

Olabilir onlar da insan onların da nefsi var, Peygamber değillerdi ya kusursuz olsunlar.... Herkesim günahı kendine

kimse kusursuz değildir bu padişahların içkisinden uyuşturucusundan daha beteri var

içip kendilerine ediyorlardırlar da

kardeş katli olayları mesela daha vahim bir durum

Şimdi bu adamın işi gücü yok Osmanlı Sultanlarıyla kafa bulup, çamur atacak. Kaldı Adana'da festival basıp da "burada içirmeyiz" diye ortalığı karıştıranların en büyük içiciler olduğu ispatlandı. Ben de bunu anlayamıyorum içmeyi ayıp, kötü sayıp da kendi yapınca neden sorun olmuyor?
Fatih içmiş olsa ne olacak ki?

Sag gosterip sol vuran cinsi bu adam kendini iyi tanitiyo yok padişahları seven falan sonra kotuluyo padişah böyle bişey yaptıysa ki adım gibi eminim koskoca ıslam halifesi böyle bişey yapmamıştır yaptıysa da insanların zihinlerindeki büyük padişah düşüncesini neden zedeleyesin çünkü insanların gözünden osmanli yi düşürecek daha çok şey yazarım da bilen bilir doğruyu inanmaz zaten

içsin? bu neyi değiştirecek? onu daha iyi ya da daha kötü padişah mı yapacak?

gerçi bazı kafalar insanları içkisine,giyimine vs..göre yargıladığı için böyle sorular çok da garip değil.

olmaz olamaz benim atalarım ayyaş olamaz aman tanrım iftira iftiraaaaaaa .
Atatürk ile İnönüye ayyaş diyenler ,Osmanlı torunu olmakla övünenleri sahneye bekliyoruz.

Hoş İlber hocanın dediklerini biz zaten biliyorduk ve normal görüyorduk.

ay valla rahmetli padisahlar bu tarz seylerin konusuldugunu duysalar gulme krizine girerlerdi. O kadar sey yapmisiz ne yiyip ictigimiz konusuluyor diye. Osmanli padisahlarinin ozel hayatlarinin bu derece konusulmasi cok sacma geliyor bana. Kim ne icmisse icmis kimene bize ne ne faydasi var simdi bu bilginin bizlere. İlber ortaylinin tarih bilgisi olabilir ama ben tarzini sevemiorum

İlber Hoca tarihimizi ve atalarımızı kötüleyen bir insan olsa size katılırdım .Muhakkak bir konuda geçmiştir ve söylemiştir.Gizlese miydi,bunu mu tercih ederdiniz?

Habere göre değil, bu konuşmanın başını sonunu bilerek değerlendirmek gerekir. Konuşmanın geçtiği programı seyrettim ben, İlber hoca durduk yere padişahlara laf atmak için söylemedi içki konusunu, ayrıca içerler, içebilirler onlarda insandı dedi.

Ki padişahlar kutsal değildir, insandır, kuldur. Bizler gibi yaşam sürmüşler, aşıkta olmuşlar, öfkelenmişlerde, alkolde almışlar, hatada yapmışlar, olur insandır beşer şaşar.

Bizleri ilgilendiren özel hayatları değil, Osmanlı'ya kazandırdıklarıdır.

İlber Hoca tarihimizi ve atalarımızı kötüleyen bir insan olsa size katılırdım .Muhakkak bir konuda geçmiştir ve söylemiştir.Gizlese miydi,bunu mu tercih ederdiniz?
İyide bu gizli bir durum degil ki? Esrarin tarihi cok cok eskilere dayaniyor. Padisahi da icmistir ulemasida. Bunu bilmek icin tarihci olmaya gerek yok ki. Bunu bilmeek benim icin birsey ifade etmiyor dogrusu.Dediginiz gibi laf arasinda gecmis bir konu da olabilir ama bana gereksiz geldi.Belki padisahta olsa kimsenin ozel hayatina ilgi duymadigim icin olabilir.

He bir de eklemek istedigim bir sey daha var. İlber hocanin tarihimizi ve atalarimizi kotulemedigini biliyorum. Soylemek istedigin tarzini cok samimi bulmadigim. Tarih bilgisine bir sey diyemem bu konuda saygi duyarim tabiki

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…