• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Osmanlı padişahları içki de içerdi, esrar da...

Habere göre değil, bu konuşmanın başını sonunu bilerek değerlendirmek gerekir. Konuşmanın geçtiği programı seyrettim ben, İlber hoca durduk yere padişahlara laf atmak için söylemedi içki konusunu, ayrıca içerler, içebilirler onlarda insandı dedi.

Ki padişahlar kutsal değildir, insandır, kuldur. Bizler gibi yaşam sürmüşler, aşıkta olmuşlar, öfkelenmişlerde, alkolde almışlar, hatada yapmışlar, olur insandır beşer şaşar.

Bizleri ilgilendiren özel hayatları değil, Osmanlı'ya kazandırdıklarıdır.
Sana katiliyorum munecim. Onlarda insan ve tarih hata yapan padisahlarla dolu. En buyuk hatalarida kendi kardeslerine kiymalari bana gore. Yoksa icki icmisler, esrar icmisler onun yaninda cok daha masum seyler.

İyide bu gizli bir durum degil ki? Esrarin tarihi cok cok eskilere dayaniyor. Padisahi da icmistir ulemasida. Bunu bilmek icin tarihci olmaya gerek yok ki. Bunu bilmeek benim icin birsey ifade etmiyor dogrusu.Dediginiz gibi laf arasinda gecmis bir konu da olabilir ama bana gereksiz geldi.Belki padisahta olsa kimsenin ozel hayatina ilgi duymadigim icin olabilir.
İlber hoca alkol konusuna özellikle girmedi aslında. Özel hayattır bu kimseyi ilgilendirmiyorda, bilsekte olur bilmesekte ama işte hayır asla içmezlerdi deniyor, programda da twit atıp asla içmezlerdi deyip itiraz eden seyirciler oldu, İlber hoca da içerlerdi, sonuçta onlarda insandı, olan birşeyi kabul görmeyecek diye inkarda edemem dedi. zaten programın ana teması da padişahların alkolü değildi.

İlber hoca alkol konusuna özellikle girmedi aslında. Özel hayattır bu kimseyi ilgilendirmiyorda, bilsekte olur bilmesekte ama işte hayır asla içmezlerdi deniyor, programda da twit atıp asla içmezlerdi deyip itiraz eden seyirciler oldu, İlber hoca da içerlerdi, sonuçta onlarda insandı, olan birşeyi kabul görmeyecek diye inkarda edemem dedi. zaten programın ana teması da padişahların alkolü değildi.
Aslinda benimde lafim İlber hocaya degildi. Gunumuzde tarih adina yapilan, soylenen tek sey harem sanki tarih bir tek haremden padisahlarin yediklerinden ictiklerinden ibaretmis gibi. Programi izlemedim sadece habere yorum yaptim.haberinde konusu bu olunca tabi :-) sabote edilmis demekki koca program yazik olmus.

Aslinda benimde lafim İlber hocaya degildi. Gunumuzde tarih adina yapilan, soylenen tek sey harem sanki tarih bir tek haremden padisahlarin yediklerinden ictiklerinden ibaretmis gibi. Programi izlemedim sadece habere yorum yaptim.haberinde konusu bu olunca tabi :-) sabote edilmis demekki koca program yazik olmus.
Asıl sorulması gereken sorular sorulmadı pelin'im, ondan böyle oldu, Fatih Altaylı kendi insiyatifiyle mi artık yoksa seyircilerinden gelen istek üzerine mi bilemem içki sorusunu sordu.
Ki İlber hocaya tarihle ilgili sorulacak bir sürü konu varken alkol ne alaka :confused:

Asıl sorulması gereken sorular sorulmadı pelin'im, ondan böyle oldu, Fatih Altaylı kendi insiyatifiyle mi artık yoksa seyircilerinden gelen istek üzerine mi bilemem içki sorusunu sordu.
Ki İlber hocaya tarihle ilgili sorulacak bir sürü konu varken alkol ne alaka :confused:
Cok basit munecim tabiki magazin :-) artik bu tarz programlarin bile bir cogu magazin amacli. Cunku millet bunu seviyor. Hepimiz biliyoruz ki aslinda padisahlarin hepsi at sirtinda o savas benim bu savas senin dolasmadi elbette ki ozel hayatlari haremleri vardi yoksa herbirinin bir futbol takimi kadar cocugu nasil olurdu. :-) Ama neticede her biri hala adindan soz edilen bir imparatorlugun yoneticisi imisler. Yonetim anlayislari, aldiklari kararlar, yazdiklari edebi eserlerinden bahsedilse cok daha aydinlatici olmaz mi?

Içki yi esrari bırakın taht kavgasi cikmasin diye sehzadeler katledilmis. Bunu kabullenebiliyorsun da icki esrar icmesini mi kabullenemiyorsun.

Back