Oruç tutmak istiyorum ?

CinnamonQueen

N'oublie pas d'où tu viens.
Kayıtlı Üye
17 Mart 2012
6.065
1.893
448
Öncelikle iyi geceler herkese, bugün reglimin 3. günü ve yarın 4. günü olucak bitmedi ama hafifledi , yarın oruc tutmak istiyorum , bu durumda tutabilir miyim ? 3. gunu geçtikten sonra tutulabiliyomuş diye duymuştum ama ne kadar doğrudur bilemem

Regl tamamen bitip gusül abdesti almadan tutmayız biz hiç.
Ama bu forum sayesinde herkesin dilediği gibi hareket ettiğini gördüm. Kimi reglken bile tutmak zorundasın diyor, kimi 3 gün sonra kimi bitmeden tutulmaz diyor.İçin nasıl rahat edecekse öyle davran bari:9:

Adetliyken oruç tutulmaz daha 3.gününüzmüş adetiniz tam bitsin o zaman tutun.

adet kanın bir damla bile gelse tutamazsın canım.Rabbim zaten sen tutuyomuşşsun gibi sevabını veriyodur niye üzülüyosun.
tutsanda sevabını alamazsın ve Rabbimden gelen emre itaat etmemiş olursun.bütün gün boşuna aç ve susuz kalmış olursun.

Her zamanki düzenin nasıldır?
Kaç günde biter genelde bilirsin.
Hiç 3 günde bittiği oldu mu?
Olduysa abdestini al niyetlen devam ederse orucun bozulur zaten.
Ama Hiç 3 gün sürmedi en az 4 gün sürüyorsa bekle..
Borç olur tutarsın sonra inşallah.
Ben de böyle biliyorum :)

Kanama tamamen bitene kadar gusul abdesti olmaz. Dolayisiyla namaz, oruc olmaz. Bir damla bile gelmemesi gerek temizlenmek icin. Uzun surdugu takdirde ozur sayiliyor ama o bahsedilen sure 3 gun degil 10 gun. Neticede, tutamazsin malesef.

Öncelikle iyi geceler herkese, bugün reglimin 3. günü ve yarın 4. günü olucak bitmedi ama hafifledi , yarın oruc tutmak istiyorum , bu durumda tutabilir miyim ? 3. gunu geçtikten sonra tutulabiliyomuş diye duymuştum ama ne kadar doğrudur bilemem

asla olmaz ancak 10 günden sonra tutabilirsin. 10 günden sonra özür olarak kabul edilir

Her zamanki düzenin nasıldır?
Kaç günde biter genelde bilirsin.
Hiç 3 günde bittiği oldu mu?
Olduysa abdestini al niyetlen devam ederse orucun bozulur zaten.
Ama Hiç 3 gün sürmedi en az 4 gün sürüyorsa bekle..
Borç olur tutarsın sonra inşallah.
Ben de böyle biliyorum :)

Normalde 3 günden fazla sürer 5 gün falan fakat eğer ağrı kesici almışsam 3 günde biter, geçen ay 3 tane ağrı kesici almıştım 3 günde bitmişti. Bu ay hiç almadım büyük ihtimal yarın bitmez. Yani 3-4 damla olsa da gelir kan..

Tüh ya, üzüldüm şimdi.

malesef canım tutamazsın. Adetin kesilmeden olmaz 10günü geçse idi abdest alıp tutabilirdiniz. akıntınız beyaz gelene kadar tutamazsınız. tutarsanız boş yere aç kalmış olursunuz.

Canım bu tür konularda herkes(hocalar) birşeyler söylüyor bizde inanıyoruz.Ama kadın adetli iken namaz kılamaz oruç tutamaz.
Ve adetli iken kılamadığı namazlarını kaza etmek zorunda değildir.Oruçlarını kaza eder.

Buna göre senin adetin normalde 5 gün sürüyorsa ve ağrı kesicileri adetin kesilsin diye içiyorsan yanlış yapıyorsun.Adet Allah'ın kadına verdiği dinlenme zamanı bir nevi (çok kişi şikayetçi olsada)hediyedir.(Keşke bende 8-9 gün olsam):50:

Sırf oruç tutmak için ilaç kullanıyorsan sağlığına zarar verdiğin için günaha giriyorsun demektir.
Adetin normalde 5 gün sürüyorsa bundan önce oruç tutman doğru değil.Ama 3 gün sürüyor ve sen 3.gün sonunda abdestini alıyorsan orucuna niyet edebilirsin.Bazı hanımların 10-12 gün sürüyor alimler genelde 10 günü baz alıp sonrasını özür olarak saymışlar orucu namazı ifşa edebileceğimizi belirtmişlerdir.
Buna göre sen 5 gün sonunda oruca niyet edebilirsin.Bundan öncesi doğru değil oruç tutmak için.

Canım bu tür konularda herkes(hocalar) birşeyler söylüyor bizde inanıyoruz.Ama kadın adetli iken namaz kılamaz oruç tutamaz.
Ve adetli iken kılamadığı namazlarını kaza etmek zorunda değildir.Oruçlarını kaza eder.

Buna göre senin adetin normalde 5 gün sürüyorsa ve ağrı kesicileri adetin kesilsin diye içiyorsan yanlış yapıyorsun.Adet Allah'ın kadına verdiği dinlenme zamanı bir nevi (çok kişi şikayetçi olsada)hediyedir.(Keşke bende 8-9 gün olsam):50:

Sırf oruç tutmak için ilaç kullanıyorsan sağlığına zarar verdiğin için günaha giriyorsun demektir.
Adetin normalde 5 gün sürüyorsa bundan önce oruç tutman doğru değil.Ama 3 gün sürüyor ve sen 3.gün sonunda abdestini alıyorsan orucuna niyet edebilirsin.Bazı hanımların 10-12 gün sürüyor alimler genelde 10 günü baz alıp sonrasını özür olarak saymışlar orucu namazı ifşa edebileceğimizi belirtmişlerdir.
Buna göre sen 5 gün sonunda oruca niyet edebilirsin.Bundan öncesi doğru değil oruç tutmak için.

Yok zaten tutmadım oruç, ağrı kesiciyi oruç tutmak için almıyorum, hatta mümkün mertebe almamaya çalışıyorum, fakat geçen ay adet geciktirici kullanmam gerekti ve geçen ayki adetimde feci şekilde sancı yaptı o yüzden almam gerekti. Madem şaibeli bir durum tutmadım bende, cevabınız için teşekkürler :)

Son düzenleme:
Dinimizde " adetliyken oruc tutulmaz" diye bir emir yoktur.
Adetliyken namaz kilinmaz.
Kuranda " sana kadinlarin adetinden soruyorlar, deki o kadinlar icin bir ezadir" ayeti vardir.
eza kelimesi hastalik kelimesine yakin oldugu icin, alimler " icinizden hasta, yasli, yolculukta ... olanlar oruc tutmasin" ayetine dayanarak " adetli kadin hasta sayilir ve oruc tutmak zorunlulugu yoktur" demistir.
Ama siz tutmak istiyorsaniz tutarsiniz, adetli olmaniz oruca engel degildir ve tuttugunuz oruc kabul olur.

canımya tv hocalar bile artık bagıra bagıra anlatıyor...hiçbirşey olmasa bile girin diyanetin fetva sayfasına bakın...kadınlar 10 gune kadar adet gorebilirler..10 gunden sonraki kanama ozur kanaması kabul edilir namaz kılabilir oruc tutabilir..siz 3 gunden bahsetmişsiniz..tamamen kesilmeden tutamazsınız haramdır....bu işlerin içinde olan biri olarak yazıyorum...

regliniz normal seyrinde kaç gün sürüyorsa o gün boyunca bekleyebilrsiniz. örenğin normal regl süreniz 6 gün ve siz 5. gün kesildiniz ama ne olur ne olmaz diye o gün tutmayabilirsiniz. ama tutmaya karar verdiniz ve bir damla leke gördünüz bu durumda orucunuzu bozmayın. yalnız uzun süren bir regl döneminiz var ise , 10 günü aşıyor ise özür süresi 10 gündür. 10 gün sonunda regl devam etse dahi oruç tutmaya başlanır

10 gunden sonra ozurlu sayiliyo ve devam etse de etmese de tutmak zorunda oluyosunuz aksi takdirde 1 damla olsun adet kani gelse bile orucunuz bozulmus olur..

Dinimizde " adetliyken oruc tutulmaz" diye bir emir yoktur.
Adetliyken namaz kilinmaz.
Kuranda " sana kadinlarin adetinden soruyorlar, deki o kadinlar icin bir ezadir" ayeti vardir.
eza kelimesi hastalik kelimesine yakin oldugu icin, alimler " icinizden hasta, yasli, yolculukta ... olanlar oruc tutmasin" ayetine dayanarak " adetli kadin hasta sayilir ve oruc tutmak zorunlulugu yoktur" demistir.
Ama siz tutmak istiyorsaniz tutarsiniz, adetli olmaniz oruca engel degildir ve tuttugunuz oruc kabul olur.

yalnız kuranı-Kerimi yorumlarken bizim ilk referansımız alimler değil Hazreti Peygamberdir. aytleri onun hadisleri ışığında gayet net bir şekilde anlayabiliriz. Efendimizin bu konudaki Hadisi şerifleri ise malumdur " Âdetli kadın, kılamadığı namazı kaza etmez, orucu ise kaza etmesi gerekir. Hz. Âişe şöyle demiştir: "Biz Rasûlullah (s.a.s) devrinde âdet görüyorduk. Namazı kaza etmekle emrolunmadığımız halde, tutamadığımız orucu kaza etmekle emrolunuyorduk" (Buhârî, Hayz, 20; Ebfı Dâvud Tahâre,104; Tirmizî, Savm, 67; Nesaî, Hayz,17; Siyâm, 64).
2- Oruç tutmak. Âdet gören veya lohusa olan kadın oruç tutmaz. Delil yukarıdaki Hz. Âişe hadisidir. Ancak oruç borcu, onların üzerinden düşmez. Kaza etmeleri gerekir.
3-İmam Müslim, İbni Ömer (radiyallahu anhuma)’dan naklediyor: Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

“Bu geceleri namaz kılmaksızın geçirir, ramazan ayında da orucunu açar; işte bu onun dinindeki noksanlığıdır.”
islamiyet zorluk değil kolaylık dinidir. kadınlar bedenen erkelerden daha hassas varlıklardır.dinizmiz kadınların bu konudaki hassasiyetlerini göz önünde bulundurrarak bu özel ve meşakkatli günlerinde kadınlara pozitif ayrımcılık tanımıştır.

Son düzenleme:
Back
X