yarın Allah nasip ederse hayırlısıyla ameliyatımı oluyorum...
Yaklasık 2 ay once bu tarıhı almıstım Emre Bey den ameliyat ıcın nasıl gunler gunlerı kovaladı da buraya geldık sonunda.
Cok heyecanlıyım yahu içimde filler dans ediyo ediyo desem yeridir.
En kısa zamanda en tazesınden edindiğim deneyimlerimi yazacağım.
Merhaba
Sonunda buraya mesaj yazacak kadar toparladım kendimi. Ameliyat gunumden başlayarak kişisel deneyimlerimi ve fikirlerimi paylaşmak isterim , ameliyat olmayı düşünenlere ve ameliyat gününü almış bekleyenlere yardımcı olabilir diye düşünüyorum.
Ameliyat günü :Artık bugün sizin yapacağınız birşey kalmamış oluyor. Ben , Emre Bey in o günkü ilk ameliyatıydım. Ameliyatım 4 bucuk saat surdu. 3 farklı cerrahi mudahale yapıldı bana septorinoplastı ,konka bullozaplasti ve alt konka hipertofisi yani deviasyonum giderildi , nefes alımı engelleyen burun içi etlerim alındı ve uc kısmındaki dusukluk giderildi , burna sekil verildi.Narkozdan , normal uykudan uyanıyormuş gibi uyandım ,yani şöyle söyliyeyim hani böyle gunun ortasında sıcak havada kestirirsenizde aniden uyanırsınız uyumuş olmanın verdiği dinlenmişlikten ziyade boyle hafif ağırlık olur ustunuzde işte benim için norkozadan uyanma aynen böyledi.
Emre Bey , ameliyat bittikten sonra heme ailemi arayıp , bilgi vermiş , milimetrik çalıştığını , ameliyatın başarılıl geçtğini ve çok guzel bir burun oldugunu soylemiş. Ne kadar nazik , profesyonel doktor...
Herneyse , dediğim gibi ameliyat günü artık sizin üstünüze düşen hiçbir şey yok , çünkü saat başı hemşire geliyor, refakatciniz yanınızda, zaten birşey yapamayacak düşünemeyecek kadar '' leyla'' oluyorsunuz :) . size sadece hastane yatagında yarı oturur vaziyette yatıp gelen tuzsuz hastane yemeklerini yemek düşüyor.
Narkozdan ayılıp odanıza cıktıgınızda dikkatiniz çeken ''buda neyin nesi'' dediğiniz topuklarınızdaki acı. Ameliyat sırasında , hasta milim oynamasın diye basınızdan ve ayaklarınızdan sizi sabitliyorlar , ben bunu ameliyata girdikten sonra ogrendim. E tabi o kadar saat sabitledikleri metal aksamlara kilitlenmiş vaziyette olduğunuzdan başınızın arkasında ve topuklarınızda cok feci bir agrı hissedebilrisiniz. Ben , başımda herhangi bir agrı hissetmedim , benim topuklarım cok acıyordu. Morarmalar için kullanacağınız Arnica kremi topuklarınıza sürün , ve bir kac havlu yardımıyla topuklarınız yataga degmesini engelleyin , yuksekte tutun. 1 saate kalmaz o feci sızlama tamamen gececektir.
Bugun için tavsiye edebileceğim şey , bol bol su içmeniz .Odanıza alındıktan 2 saat sonra yavas yavas bir bardak su ıcın eger bulantı hıssı olusmazsa( hemen su ıcmeye başlayamıyorsunuz , narkozdan oturu zaman geçmesi gerekiyor) , dayanın suya
Hastanede geçirdiğiniz ilk gece , size tam anlamıyla nefes almanın kıymetini anlatıyor.Spreyinizi 2 saatte bir mutlaka sıkın, ilk gece sizin için dünyadaki en kıymetli nesne o deniz suyu spreyi şişesi, zaten hemşire 4 saat arayla gelip size sogutucu maskeyi takıyor. 4 saat suratınızda kalıyor, sonra 4 saat ara veriyorsunuz sogutucuya , sonra gene bi 4 saat hannibal lecter gibi yatıyorsunuz yatakta :)
Ben acıkcası maske ile 1 dakıka dahi uyuyamadım . maskesiz olarak toplamda 2 -3 saat uyumuşumdur . bu 3 saat aralıksız değil 15 dakıkaların toplamıdır keza zaten 2 saatte bir sprey için uyanıyorusunuz. Kısaca toparlamak gerekirse ilk gece için nazicane tavsiyem spreyi , 1 rulo cok yumusak tuvalet kagıdını ( sprey genizden geliyor, surekli bir tukurme ihtiyacı hissediyorusunuz , ayrıca boganızda da kan birikmiş olabiri bu yuzdenyumusak kagıt cok işe yarıyor) ve 1,5 , 2 litrelik bir su sisesini yatagınız kenarında-yakınında muhafaza edin.. Sakın gerilmeyin rahat olun , ben ilk geceyi agrı kesici almadan gecirdim .Oturdum Muhtesem yuzyılı seyrettım hastane odasında o derece yani ....
2 ve 3. gun :Gerçekten dananın kuyrugunun fena sıkıstıgı anlar başlıyor. Emre Bey zaten , ailenize ve size soyluyor. hastanede yanınıza kontrole geldiğinde'' bundan sonrakı 48 saat zor gececek , morarmalar ve şişlilker maksimuma cıkacak '' diye aynen oyle. Ben bunye olarak çok çabuk ve ciddi moraran bir insanım, reçetede verdikleri arnica kremi ben 2 senedir kullanıyorum , spordaki sakatlanmalar incinmelerden ötürü. Dolayısıyla 4.5 saat yüzü cerrahi aletlerlerle hatır hatur kesilmiş biçilmiş biri olarak , öcü gibi oldum diyebilrim ama bunu tekrar vurgulamak istiyorum herkesin maksimum morluk seviveyi farklı benimki oldukca yuksekti. 2. ve 3.gun için , tavsiye edebileceğim şey, yine bol bol su , evde yapılmış üzüm suyunu şiddetle oneririm. Ben ameliyattan onceki gunun sabahı yapıp dolapta stoklamıstım. Inanılmaz faydalı ve ev yapımı ve katkısız oldugu için hiç bir sakıncası olmuyor.Herseyden once , enfeksiyon riskini azaltıyor dogal antibiyotik , üzümün içindeki doğal şekeri anında enerji veriyor ,cunku icindeki kendi oz sekeri vucutta cok hızlı parcalanır. boylece ameliyatta hem psikolojik hem de hem de fizyonomık olarak kaybettiğiniz enerjiyi daha hızlı alıyorsunuz.Ödem ve şişliklere de çok iyi geldiğini söyleyebilirim, benim yüzümdeki ödemler her bardaktan sonra daha az hissedilmeye başladı artık 3. gunun sonunda. Kan yaptıgı için , ameliyatta kaybettiğiniz kanı da kazanmanız acısından faydalı , bir de bana gore en buyuk faydalarından bagırsak faalıyetlerını rahatlatması , çunku en az bir hafta ıkınmak cok tehlikeli ,dolayısı ile tuvalete rahat cıkması gerekiyor insanın. Dolayısı ile ev yapımı üzüm suyu , ameliyatın bütün olumsuz getirilerine olumlu etki ediyor ve riskleri azaltıyor, ameliyat olacaklara nacizane oneriririm , mutlaka yapıp içsinler. Bu 48 saat için soyleyebilecğim bir nokta da , burun temizliği. Zaten , bu gunlerde koku alamıyorusnuz bu yuzden dayayın badem yagını burnunuza diyorum :) Burnunuzu mutlaka temizleyin ki nefesiniz biraz olsun rahatlasın.Ben damlalıkla once burun ıcıne 1-2 damla damlatip hemen 10-15 sanıye sonrada badem yagına batırılmış kulak çubuğu yardımıyla burnun kenarlarında ve içinde birikmiş pıhtıları temizledim. Reçetede 3 defa diyordu ama ben gün içerisnde 5-6 kez yaptım. Ameliyat sonrası Emre Bey in muayenesinde yaptıgı ilk kontrol gorusmemizde '' bana pek birsey bırakmamısın , zaten gayet guzel temizlemişsin'' dedi.Bu arada , ameliyattan 3 gun sonra ilk kontrolunuz oluyor. Emre Bey , yine bütün müthiş ilgili ve alakadar tavrıyla alçınızı kontrol ediyor yerınde bir kayma var mı yok mu diye , burun içini temizliyor. şişlik ve morlukların normal seyrınde olup olmadıklarına bakıyor, hiiiççç de canınız yanmıyor, maşallah eli cidden çok hafif bilesiniz...
Bu 2. ve 3 gun için , yine nacizame kişesel tavsiyem , kesinlıkle yataktan sadece tuvalet ıhtıyacınız için kalkın , kendinizi hiç yormayın yani...Asla ve asla bir sohbetti , konuşmaydı bunlara gırısmeyin , biliyorum canınız cok sıkılıcak yat yat , konusma kımseyle , zaten sıkıntılı nefes alıyorsun yuzundekı sislikler sankı suratında 1-2 kılo tasıyormus hissi veriyor, agzın içi yara olmus, dudakların agızdan nefes aldıgından kuruyor, çatlıyor ama bunlara gogus germek durumunda oluyorsunuz . Allah yardım ediyor, sizi ne rahatlatırsa onu yapın , dua edin , hayal kurun, etc. artık orası o anki ruh rahılınıze , size kalmış . Telefonlarınızı acmayın ,cunku ınsan telefonda konusma hızını ve suresını ayarlayamabilyor. Zaten çok şey anlatmak istiyorsun arayana ama sabredeceksiniz. Telefonunuzu evde sizinle kalan bir yakınınız varsa ona teslim edin bence , ben nekahat donemi boyunca annemle kaldım . Tum gecmiş olsun dileklerine kendisi cevap verdi , arayanlara , ben birkac gun sonra mesajla dondum , aramaya korktum cunku dayanamayıp cenemin dusmesinden korktum cidden :) Kısacası konusmaktan şiddetle kaçının derim , Emre Bey ,beni bu konusma konusunda , dün 8 gunum olmasına rağmen hala uyarıyor. Sanırım normalde ne kadar cok konustugumu bildiginden
4.gun : Artık , bu gunden itibaren iyileşme süreci başlıyor. Morluklar artık artmıyor, azalmaya başlıyor, şişlikler yanaklardan cene bolgesine dogru iniyor. Arnica kremi bol kepce surun acımayın , gerçekten kendisi mucizevi bir krem. Hastanede oldugunuz gun de dahil olmak bu kadar zor bir 72 saat gecirince , daha iyi hissetmeye başlayınca bir anda gaza gelmeyin kızlar , bol bol yatak keyfine devam
Bugunden itibaren ben daha ciddi anlamda daha rahat nefes almaya basladım. Bir onceki gun doktorumu gormemin ,veee kendisinin burnumun cok guzel oldugunu soylemesinin etkisi de olmuştur diye düşünüyorum:) Evet tabi bu kadar agrılardan , tedavi yontemlerinden filan bahsederken sanki tum bunların sebebi olan buruncugumu tamamen unutmuşum. Evet Emre Bey ameliyat sonrası hastane odama geldiğinde de söylediği ilk şey , burnumun kesinlikle kimsenin burnumun
estetik oldgunu anlamayacağı cok dogala ama cok da guzel bir burun oldugunu soylemişti. Ertesi gunde ameliyat hemşresi Ozgul Hanım ın da ılk lafı ''burnunuz çok güzel oldu'' olmuştu. Inanın o anki ruh halimle burnumun şekli aklıma gelen en son şeylerden biriydi. Neyse , cesaretimi toplayıp kalkıp aynaya baktıgım anı heralde hayatım boyunca unutmam. Henüz alçı bile uzerinde olmasına ragmen cok muntazam bir şekli oldugu ucunun hokka gibi toparlanmış olduğu belli oluyordu.. Neyse yani 4. gun artık az da olsa rahatlamaya basladıgınız gun ; 5-10 dakıkalık ılk bir dus almanızı tavisye ederim. Agzım buyuk oranda uyusuk oldugundan dudaklarımı hala acamıyodum bu yuzden dişimi fırçalayamadım, zaten tamamen sulu gıdalar aldım , sadece tuzsuz domatesli pilav yedim kuru gıda olarak i birde sabahları beyaz penir ve domates . Bu yuzden agzınız bol suyle calkalayın derim , fırcalamak için zorlamayın derim ben (benim içi nekahat döneminde en can sıkıcı diş fırçalayamama olmuştu )4. gunun sonunda hala tv dahi seyretmeye baslamadıgımı , maillerime bile bakmadıgımı , telefonla konusmadıgımı ve sadece 3 -4 cumleyi gecmeyen kısa konusmalar yapmaya devam ettiğimi belirteyim.
5.gun : 5, gun benim ennnn mutlu oldugum gunlerden biriydi cunku alçım ve silikon tamponlarım cıktı. çıktı!Emre Bey aynı zamanda bandajları yeniliyor 5 . gunde . Nasıl oldugunuzu soruyor , sormak istediğiniz soruları sorun , kendisi her zamanki titiz tavrıyla tüm kafanıza takılanları , danışmak istedikleriniz cevaplıyor.Ben , canımın acmasından korktugum için Emre Bey e tamponları cıkartmadan bana sakınlestırıcı vermesını rica ettim ama Emre Bey burun zaten buyuk oranda uyusuk oldugu ıcın hic gerek olmadıgını soyledi , Baktı ki ben korkuyorum, once beni iyice rahatlattı , bana rahatlatma konusmalrı yaparken zaten alçıyı ve sılıkonlardan bir tanesi cıkarmıstı bile ... Gerçekten Emre Bey eli çok hafif test ettim onayladım diyebilrim ki ben kaş aldırıken zırıl zrıl ağlayan bir insanım. Herneyse dikişlerden bazıları , işlevlerini tamamladıkları için , burnunuz badem yagı ile temizlerken dusuyor ,gayet dogalmış bu durum Emre Bey soyledi.Her iki tampon cıkıp , bandajlarımda yeninlenince Emre Bey bana derim bir nefes almamı soyledi. Samimi soyluyorum hayatımda boyle bir nefes aldıgımı hatırlamıyorum. Ta burnumun en sonuna kadar nefesimi alıp verdim , o an cidden mutlu oldum, Emre Bey e donup cok tesekkur ettim . Hatta o an yanımda olan ablam , ''Emre Bey Kardeşim hayatında kimseye bu kadar içten tesekkur etmemiştir heralde '' dedi. Cidden cok mutlu oldum ablam da cok duygusallastı.. Burada sizle paylaşmak istediğim onemli bir nokta var. Alçı ve sılıkonlardan sonra bandajlarda yenilenmek uzere cıkartılıyor yani ameliyattan sonra ilk kez burnunuz ortaya cıkmış oluyor.Ancak burun çok şiş olduğundan Emre Bey hastaya gostermıyor , zaten 1 dakıka gecmeden burnunuz yeniden bandajlanıyor. yanlız ablamın soyledıgıne gore , burnum şiş olmasına rağman şekli ortaya cıkmış ve ablam , burnumun cok duzgun oldugunu soyledii eski burnum bana sert ve hafif sinirli , gergin bir ifade veriyordu. Emre Bey , ameliyattan once bana soylediği gibi yuzumun ifadesini yumasattı. Yani benim minyon bir yuzum var. Burnum dısında yuzumdeki diger tum organlar o mınyonlukla orantılı ve duzgun, muntazamdı . Burnumdaki deviasyon ,
burun ucu dusuklugu ve kanatlarda defarmasyon butun olayı bozuyordu şimdi eski burnumun arkasından konuşuyoru ama kusura bakmasın pek de sevmiyordum kendisini :) Neyse saka bir yana Emre Bey , inanın uzerinde konustugumuzdan da daha iyi bir burun yaptı..
6. ve 7. gun: Artık tamponlar olmadıgından baya rahatlıyor nefesiniz ama tamponların cıkmasıyla onların bulundugu bolgede yer alan pıhtılar rahatsız etmeye baslıyor. Bol bol deniz suyu ve badem yagıyla temizlik yapın , 1-2 gunde tertemiz oluyorsunuz gene .Ben 6. ve 7. gunden yavas yavas yatak saltanatıma ara vermeye basladım. Bu arada , morluklar ve şişlikler iyice azalmış oluyor. Tabi oldukça azalmış oldugundan ve muhtemelen sık sık aynaya baktığımdan sanki gerileme durmuş gibi geldi bana , 2.5 lt suyu devirin , uzum suyuna da aynen devam . Bu arada dışarı çıkmaktan kaçınmanızı öneririm. Ben araba da kullanmıyorum hala .Goz altındaki morlukları ihmal ederseniz cok daha uzun sure ugrasma ıhtımalınız olabilrmiş, bana Emre Bey soyledi bunu bu yuzden 50 koruma faktorsuz balkona bıle cıkılmamalıymış . Ben 5 gunden itibaren agrı kesiciyi 2 ye ındırdım . 6. ve 7. gun sadece yatarken 1 minoset aldım. Ozellikle aksam saatlerinde haıfı zonklamalar ve sızlamalar hısssedebilrisiniz bu normalmiş deviasyon ameliyatı geçirenlerde , Emre Bey e sordum . Kemikler ıyıleşirken bu tur hafıf sızılar hıssetmek gayet normalmiş hatta benım sag kemıgım bayagı egriymiş ,amelıyatın planlanadan 1 bucuk saat daha uzun surmesine sebep olmuş dolayısyla , bu tur hafıf sıkıntılar normal , ben burada daha cok '' hıc agrım olmadı , hopladım zıpladım parande attım'' gıbı bazı mesajları okumustum bu yuzden Emre Bey ile konusana kadar panik oldum bıraz acaba ben yanlı birsey mı yaptım da benım sızlamalarım oluyor diye... Yani baskalarında agrı olmaması sizde olması sızın sucunuz değilmiş merak etmeyin , Emre Bey e olabilecek agrılar ıle ılgılı mutlaka soru sorun ameliyat bıttıkten sonra eger ben sorsaydım burun catsısındaki agrılarım gayet normal oldugunu bılecektım.
8. gun :8. gunden Emre Bey i tekara ziyaret ettim , bandajlarımı değiştirdi.Dikişlerin buyuk bir kısmını aldı. İlk bandaj değişiminde olduğu gibi bununuz şiş olduğundan size gostermıyorlar . Ablam yine yanımdaydı , dediğine gore 5 gunden beri şeklinde daha bir oturmusluk soz konusymus. 5. gun ilk gordugunde sankı bıraz dumduz ınıyor gbıymıs ancak 8. gunde , Emre Bey ile ameliyattan once konustugumuz o cok hafif kavis ortaya cıkmış. Emre Bey in cici kızlrından Burcu da , burnumun zun zamandır yapılan en guzel burunlardan oldugunu soyledı , yani ne kadar mutlu olduğumu anlatamıyorum kelimlerle umuyorm bu ameliyatı olan herkes aynı cümleleir duyma mutlulugunu yaşar tum kalbimle dliyorum
8 . gunde gun ıcerısınde fazladan gun içerisnde uyumadım ama cok erken yatmaya ve en 9-10 saat uyumaya devam ediyorum. Mumkun oldugu kadar dınlenmye dısarda dolasmamaya , araba kullanmamaya devam edin derim , bunları Emre Bey bana ozellıkle tekrar etti.Ayrıca Emre Bey den cıkan ızın uzerine badem yagıyla yaptıgım temızlıge de son verdım sadece su ile su anda .. Spreye aynen devam, 1 şişe ancak 1,5 -2 gun dayanıyor. Yani 1 ay boyunca denız suyu(tonimer ) masrafınız 500 TL yi gececektir. Bunu da şimdiden bilin bence ki 1 aydan sonra daha az sıklıkla olmak uzere kullanmaya devam ediliyor diye biliyorum; Emre Bey tamam diyene kadar... Kitap okumak , uzun sure bılgısayar veya cep telefonu ekranına bakmak (ozellıkle benım de kullandıgım iphone cok yorucu oluyormus ) başınızı agrıtabilir o baş ağrısı da burun çatısında sızlamaya neden oluyor bu yüzden biraz daha sabır diyorum.
9. gun : 9. gunde , kadınlar klubune uzun bir mesaj yazacak kadar ıyı olabılıyorsunuz :) Su an ben 9 .gundeyım.Ilaclardan sadece denız suyu spreyını 2 saatte bir ve Arnıca gunde 3-4 defa kullanmaya devame diyorum. Agrı kesıcı almayı dusunmuyorum bugun mesela...Antıbıyotık tedavısı bıltelıde zaten 2-3 gun oluyor.Burun ıcın temızlıgı ıcın sadece su ıle temızlıyorum. Alınan dikişlerin etrafı hafır kızarıyor Nivea ın yumusak kremlerını veya Bepanten tavsiye edebilirim.
Su anda burnumdakı bulunan bandaj , ameliyat oldugum gunu de sayarsak 14. gun olan pazartesi alınacak ve ben de sonunda burnumu gorebileceğim. Morluklarımdan sadece goz altlarımın hemen altında bir iki parca birsey kaldı birde yanaklara dogru sararmaya baslayan eskı morluklar var. Sadece geçmemekte ısrar eden ceneme ınen bır morluk vardı bir kutu Arnıcayı boca ettım banamısın demiyor buz torbası koyacagım bırazdan. Şişlerin normalden uzun sure yuzde klaması , bazı hastalarda yuz deformasyonuna neden olabiliyormus ve bir de goz altında uzun koyuluklların kalıcı olma tehlikesi varmıs . bu yuzden akşama kadar su içip yatıyorum :)
Evet ameliyat gununden bu ana kadar paylaşmakta fayda gordugum seyler bunlar tabi daha bır suru bahsedilecek sey var ama dunya kadar sey yazmısım bunları bıle nasıl yazdım , kim okuyacak bu kadar bır yazıyı Allah bilir...
Henuz 9 gun once bu Dr. Emre İlhan a deviasyon ve yapısal rhinoplasti ameliyatı olmuş biri olarak şnu söyleyebilrim ki ; gerçekten çok ciddiye alınması gereken bir ameliyat , ameliyatta Emre Bey herseyi sizin yerinize ciddiye alıyor ve hassas yaklaşıyor. milim milim çalışıyor. Hasta olarak da ameliyat öncesi bazı konulara dikkat eder , ameliyat sorasında da sabırlı ve dikkatli olursanız , hem sağlık hem de görüntü nedeni ile olan şikayetleriniz önce Allah sonra Emre Bey in sayesinde ortadan kalkacaktır.Benim üst paragraflarda yazdığım şeyler genelde ameliyatı yakın olan yada ameliyat olmaya karar vermiş kişilere yardımcı olabilir diye düşünüyorum, umuyorum herkes için en hayırlısı olur.Fazla detaylara bogmus olabilrim sizi ama inanın bunla yaşayıp tecrube edince hiç de detay gibi gelmiyor...
Bu arada şunu da belirtmeden yazımı tamamlamak istemiyorum , kesinlikle burun ameliyatı olacaksanız ,Dr. Emre İlhan diyorum başka isme gerek yok!!!