Önerilerinize ihtiyacım var, kararsızım...

SERENAY

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
16 Mart 2007
257
0
96
Ankara
Selam arkadaşlar,

Bana fikirlerinizi yazarsanız sevinirim. Kısa özet geçmeye çalışacağım. Ben 21 yıldır çalışıyorum, son 16 yıldır da bir kamu kuruşunda görev yapıyorum. İşimi seviyorum, yerimde rahatım, ama gelin görün ki bazı ailevi sıkıntılarım var. Bu arada ben işitme engelliyim ve 15 yıl+3600 iş günü primiyle emekli olmayı hakediyorum, yani emekliliğim de geldi bu ailevi sıkıntılarımdan dolayı emekli olmayı düşünüyorum ama karar veremiyorum bir türlü.

Sıkıntılarıma gelince;

1- 15 yaşında Anadolu lisesine giden bir kızım var okulu evime çok uzak servisle gidip geliyor ama zamanının çoğu yolda geçiyor, ağır kış şartlarında ne yapacak kara kara düşünüyorum, artı kızımın servis ücreti de çok fazla.

2- Kızım gösterişli bir kız eve tek girip çıkıyor, ben çalıştığım için onu okulda veya başka yerde kontrol edemiyorum kızıma güveniyorum ama yinede ne kadar güvenebilirim ki içimde hep bir "acaba" var ve bu beni yıpratıyor.

3- 4 yaşında da bir oğlum var kurumun kreşinde güzel bir eğitim alıyor ona kıyamıyorum. Evde annesinin bakmasımı, yoksa kreşde eğitim alarak büyümesimi buna bir türlü karar veremiyorum. Bir yanım anne yanında şefkatle, sevgiyle büyüsün diyor diğer yanım şimdiden eğitimini alsın, disipline alışsın, faal bir çocuk olsun diyor inanın ne yapacağımı şaşırdım.

3- 21 yıldır çalışma hayatının içindeyim deyim yerindeyse okuldan sonra hiçbir sosyal yaşantım olmadı ne bir komşuluk bildim şimdiye kadar, ne bir sosyal faaliyet bunları düşündükçe acaba erken mi emekli olmak için diyorum. Sıkılır, bunalıma girerim diye korkuyorum. Bütün bunlar sadece çalıştığım için değil belki işitme engelli olduğum için olabilirmi (ben işitme cihazı kullanarak duyuyorum tamamen duymaz değilim yani)

Aslında evde durmayı seviyorum ama çalıştığım için, hep dışarıda olduğum için mi evde durmayı seviyorum, emekli olursam sıkılırmıyım diyorum.

Öte yandan maneviyatım hiç kalmadı, herşeyimiz maddiyat oldu, çocuklarımla hiç vakit geçirmedim. Çok zoruma gidiyor

Ben ne yapayım, emekli olsam bi dert çocuklar büyüdükçe ihtiyaçları maddi olarak çoğalıyor ama benim evlatlarıma hiç manevi faydam yok çocuklarımla doya doya vakit geçiremedim. Hep birşeyleri yetiştirmeye çalışmakla, koşturmakla ömür geçiyor. Bilemiyorum ve karar veremiyorum

Lütfen fikirlerinizi yazarmısınız. Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleme:
Çalışıyor canım, işi özel ama mesleği iyi, kazandığı para da günümüz şartlarında iyi sayılır.

Bence henüz emekli olmayın. Çocuklarınız size zaten artık daha az ihtiyaç duyacaklar. Oğlunuzu bu sene kreşten alsanız bile seneye değil öbür seneye okula başlayacak. Kızınız zaten artık kocaman olmuş, özgürlüğünün peşinde.
Annemden biliyorum. Bizi okuttular, büyüttüler. emeklilik biz de vedne gidince çok zor geldi ona. Dışarıya alışık kadının evde zaman geçirmesi çok zor. Kursa giderim filan diye avutmayın. Kursa bir yıl gidiliyor, iki yıl gidiliyor.
Yaşınızı aklımda tutamamışım ama genç olduğunuzu anlıyorum, dört yaşında oğlunuz varmış. Bence eve kapanmayın daha bu yaşta. Tecrübeyle söylüyorum.

bana kalırsa emekli olurdum.. neden derseniz tek bir cümle inanın ki büyüyen çocuğun anne ve aıle sevgisi alması iiyi bir disiplin almasından daha iyidir. disiplin diyorsunuz, ama çocuklarınıza zaman ayırmıyorsunuz. disiplin de güzeldir fakat aile sevgisi bana göre daha önemlidir. siz çalışmaya devam ederseniz ve buna bağlı olarak çocuklarınızı ihmal ederseniz ileride cocuklarınız aile kurmada çok zornanacaktır. sanırım gerekli disiplini siz çocuklarınıza verebilirsiniz... maddi açıdan zaten bir sıkıntınız yok.... bence cocuklarınız "annem bizimle ilgilense keşke" diyorlardır. yoksa siz çocuklarınızla vakit geçirmek istemiyor musunuz?:20:

Bence de emekli olun. Kızınızın bundan sonra evde bir anneye daha çok ihtiyacı olacak.
Eşinizi sormamdaki sebep tek maaş mı girecek eve diye merak ettim.
Madem maddi kaygınız yok emekli olun. Nasıl olsa emekli maaşınız da olacak.
4 yaşındaki çocuğunuzu yine kreşe göndermeye devam edersiniz.

Bence henüz emekli olmayın. Çocuklarınız size zaten artık daha az ihtiyaç duyacaklar. Oğlunuzu bu sene kreşten alsanız bile seneye değil öbür seneye okula başlayacak. Kızınız zaten artık kocaman olmuş, özgürlüğünün peşinde.
Annemden biliyorum. Bizi okuttular, büyüttüler. emeklilik biz de vedne gidince çok zor geldi ona. Dışarıya alışık kadının evde zaman geçirmesi çok zor. Kursa giderim filan diye avutmayın. Kursa bir yıl gidiliyor, iki yıl gidiliyor.
Yaşınızı aklımda tutamamışım ama genç olduğunuzu anlıyorum, dört yaşında oğlunuz varmış. Bence eve kapanmayın daha bu yaşta. Tecrübeyle söylüyorum.

40 yaşındayım canım. 19 yaşından beri çalışıyorum.

Zor bir karar...o anın şartlarını ancak yaşayan değerlendirebilir...Ben de 12 yıl sonra yani hemen hemen sizin yaşınızda maaşımı almadan emekli olabiliyorum ve şu an bunu çok istiyorum...
Çünkü kızımla istediğim gibi vakit geçirememek çok üzüyor beni...bir de ben ev hanımı bir annenin kızıyım ve anne kız ortak yaşamı hep sevmişimdir...anneciğim hep yenımdaydı ve ben doya doya sürdüm bunun keyfini...
Şu an yerinizde olsam emekli olurdum...oğlunuzun kreşi sorun değil zaten 6 yaşında anaokuluna başlamak durumunda, 1 yılı evde sizinle geçirerek hiçbişey kaybetmez bence...
kızınızın da hem en güzel hem en zor dönemi...yanında olmanız sizi de onu da rahatlatır bence...
sıkılırım adapte olamam diye düşünmeyin, ilk yıl oğlunuzla geçer, o süreçte de bir düzen oturur zaten...
Hakkınızda hayırlısı olsun ne diyeyim...

Sizin yerinizde olsam kesinlikle emekli olurdum.
Eşinizin maaşı günümüz şartlarında iyi olduğunu söylemişsiniz.
Ailenizi geçindirmeye, çocuklarınızın her türlü ihtiyacını karşılamaya yetecekse emekli olun.
Kızınız zaten büyümüş, 2-3 sene sonra üniversiteye gidecek ve artık bağımsızlaşmaya başlayacak.
Oğlunuzu yine bir kreşe verebilirsiniz.
Maneviyattan bahsetmişsiniz.
Ben bu duruma çok üzülüyorum.
Kadınlar ve çocuklar perişan oluyor birlikte vakit geçirememekten.
Hep bir şeylerin koşuşturmacası içindeyiz maalesef.
Ne için daha iyi bir hayat yaşamak için...
Acaba bizler para kazanırken gerçekten daha iyi bir hayat yaşayabiliyor muyuz?
Bence yaşamıyoruz.
Ne güzel 21 yıl çalışmışsınız, bundan sonrası için kendinize ve ailenize zaman ayırın.

Son düzenleme:
Zor bir karar...o anın şartlarını ancak yaşayan değerlendirebilir...Ben de 12 yıl sonra yani hemen hemen sizin yaşınızda maaşımı almadan emekli olabiliyorum ve şu an bunu çok istiyorum...
Çünkü kızımla istediğim gibi vakit geçirememek çok üzüyor beni...bir de ben ev hanımı bir annenin kızıyım ve anne kız ortak yaşamı hep sevmişimdir...anneciğim hep yenımdaydı ve ben doya doya sürdüm bunun keyfini...
Şu an yerinizde olsam emekli olurdum...oğlunuzun kreşi sorun değil zaten 6 yaşında anaokuluna başlamak durumunda, 1 yılı evde sizinle geçirerek hiçbişey kaybetmez bence...
kızınızın da hem en güzel hem en zor dönemi...yanında olmanız sizi de onu da rahatlatır bence...
sıkılırım adapte olamam diye düşünmeyin, ilk yıl oğlunuzla geçer, o süreçte de bir düzen oturur zaten...
Hakkınızda hayırlısı olsun ne diyeyim...

Şöyle bir hesap yaptım da

kızımın servis ücreti+yemek ücreti+oğlumun kreş ücreti+oğlum ve benim servis ücretimiz topladığımızda benim maaşın üçte ikisinden fazlası gidiyor.

Emekli olursam evimi kızımın okulunun yakınına taşırsam tüm bu masraflar ortadan kalkıcak emekli maaşım da olunca elime daha fazla para kalıcak.

Yani aslında çalışmam manasız ki eşim emekli olduğumda maaşını ne istiyorsan yap, ben evimin ve sizlerin tüm sorumluluğunu alıyorum yeterki kızımızın başında dur, oğlumuzu yıpratma bari oğlumuz anne şefkati ile büyüsün diyor.

Haklı olduğunu da düşünüyorum aslında eşimin ama şu gelecek kaygısı da bir taraftan korkutuyor beni.

ben emekli olmayın derim bende evde olmak hayali kurardım 1,5 yıl evde kaldım başlarda çok güzeldi ama zamanla sıkılmaya başladım o dönem doğum yağtım ve oğlumla vakit geçirdim 7 aylık olunca atamam yapıldı işe başladım çok çok zor çocuklarımız bize esas küçükken muhtaç kızınız epey büyümüş oğlunuzda en azından kreş yaşına gelmiş onlarda sizin gibi eve sadece akşamla giriyor olacak yani evde olsanızda çocuklarınızı akşamdan akşama göreceksiniz ama dersenizki bende yoruldum bende istiyorum derseniz orası ayrı çalışmaya alışmış insana evde oturmak başlarda tatlı gelsede zamanla sıkıyo helede bulunduğunuz yerde aileniz yoksa

Size sadece su konuda yorum yapabilirim. 4 yasinda bir cocuk annesiyim ve emekli olsaniz bile kesinlikle cocugunuzu baska bir krese verin. Anne sevgisi sefkat mutlaka onemli ama o yasta bir cocuk yasitlariyla sosyal olmali. İnanin orada yaptiklari cok onemli. Devamli aktivite istiyor cocuk. Ben kizimi bir sureligine aldim kresten. Devamli soruyor niye ben evdeyim niye okula gitmiyorum. Yetemiyorum ona ve cok agresif oluyor. Evde istediginiz kadar onunla vakit geciririm deyin ama bir noktada tikaniyorsunuz. Ev isi, yemek, alisveris pazar cocuk mutsuz oluyor. Arkadaslariyla sarki ogreniyor yeni oyunlar oynuyorlar ve hepsi gunluk programlarla belirleniyor.
Ben evde suluboya hazirliyorum. Yarim saat bile surmuyor boyamasi ve arkasindan hamur istiyor. O bitiyor lego istiyor. Yani sanmayin sikayet ediyorum cocugumdan. Ona yetemeyince ben de uzuluyorum.

Ben farklı bir şekilde yaklaşayım ; öncelikle insanın gönlü evde çocuklarının başında olmak ister. Helede sizi oyalayacak küçük bir oğlunuz varken.

Ancak 15 yıl +3600 günle kısmi yaşlılık aylığına hak kazanırsınız ki bu da oldukça düşüktür ayrıca gene yaşı beklersiniz. Yaşınız gelmeden emekli olamazsınız. 21 yıldır çalışıyorsunuz kısmi değilde direk yaşlılık aylığı içinde muhtemel hak kazandınız ancak onda da yaşı bekleyeceksiniz.

Özel sektörde 15 yıl +3600 günle tazminatınızı alıp ayrılabiliyorsunuz, kamuda bu işliyor mu bilemiyorum. Ancak her iki durumda da emekli olamıyorsunuz sadece hak kazanıyorsunuz ki kaba bir hesapla 40 yaşlarında olmanız lazım. Kısmi yaşlılık aylığı için de muhtemel sizi 52 ye kadar bekletirler. Bence bu yönden araştırın.

konuyu tam okumadım zaten 40 yaşında olduğunuzu yazmışsınız :)

Son düzenleme:
Ben farklı bir şekilde yaklaşayım ; öncelikle insanın gönlü evde çocuklarının başında olmak ister. Helede sizi oyalayacak küçük bir oğlunuz varken.

Ancak 15 yıl +3600 günle kısmi yaşlılık aylığına hak kazanırsınız ki bu da oldukça düşüktür ayrıca gene yaşı beklersiniz. Yaşınız gelmeden emekli olamazsınız. 21 yıldır çalışıyorsunuz kısmi değilde direk yaşlılık aylığı içinde muhtemel hak kazandınız ancak onda da yaşı bekleyeceksiniz.

Özel sektörde 15 yıl +3600 günle tazminatınızı alıp ayrılabiliyorsunuz, kamuda bu işliyor mu bilemiyorum. Ancak her iki durumda da emekli olamıyorsunuz sadece hak kazanıyorsunuz ki kaba bir hesapla 40 yaşlarında olmanız lazım. Kısmi yaşlılık aylığı için de muhtemel sizi 52 ye kadar bekletirler. Bence bu yönden araştırın.

konuyu tam okumadım zaten 40 yaşında olduğunuzu yazmışsınız :)

Engelli statüsünde çalışan personel yaş kanununa tabi değil. Sadece yeni kanunda engelin yüzdelik durumuna göre çalışma senelerinde uzama var. Fakat bu kanun da tam hatırlamıyorum ama bir seneden sonra işe girenler için geçerli. Benim işe başlama senem yeni kanundan da etkilenmiyor. Direkt 15 yıl+3600 iş günü.

Çalışma hayatının içindeki bir kadın için 40 yaş çok erken.
Gerçekten annemin yaşadığı sıkıntıları biliyorum, çok zor eve dönmek.
Aktif zihin pasifize olunca başka sıkıntılar da çıkıyor. Teyzemde alzheimer riski vardı, doktor kesinlikle emekli olmamasını önerdi. Ki onun da çocuğu daha yeni ilkokula başlamıştı.

eviniz kendinizinse, hiç düşünmeyin derim.. eşinizin geliri, ihtiyaçlarınızı çok rahat karşılar..

kapitalist sistem para odaklı anlayışı ile hepimizi köleleştiriyor. o evlatların sizin onlara sunduğunuz maddi kaynaklardan çok, manevi desteğinize ihtiyaçları var..

Engelli statüsünde çalışan personel yaş kanununa tabi değil. Sadece yeni kanunda engelin yüzdelik durumuna göre çalışma senelerinde uzama var. Fakat bu kanun da tam hatırlamıyorum ama bir seneden sonra işe girenler için geçerli. Benim işe başlama senem yeni kanundan da etkilenmiyor. Direkt 15 yıl+3600 iş günü.

Oooo süper ozaman, nacizhane ayrılın ve oğlunuzla ilgilenin derim. Zaten kızınızın büyümesini kaçırmışsınız hiç olmazsa oğlanın anneye en çok ihtiyacı olduğu zamanda yanında olursunuz.

Hemde evde niye sıkılasınız ki, çalışan insan helede yıllardır evde sıkılmaz ki (bence tabi) evi özler, ev yaşamını özler, çocuklarıyla gönlünce vakit geçirmeyi, çarşı pazarı hava kararmadan gezmeyi özler. Ekonomik olarakta ayrılıp tamamen evi parasız bırakmayacaksınız ki emekli maaşınız olacak tabiki şu andan az olur ama gene olur.

Back