Ölüm var...

bence gereksiz yere uzatiyorsunuz bile bile konuyu tartismaya gotureceksiniz...

bence gereksiz yere uzatiyorsunuz bile bile konuyu tartismaya gotureceksiniz...

tweety sen olgun birine benziyorsun hep ortayı bulmandan farkettim...çay yaptım bi bardak içer misin? ...

Durusevgi hiç cvp vermiyorsun hep okuyorsun günaydın sana da...

Hece bence konuyu dagitmamis, aksine cok da güzel yaklasmis konuya.
Sizin cevaplariniz ise beni tatmin etmedi. Ölüm ve öteki dünya ile ilgili "korkularinizi", "tedirginliklerinizi" yazmissiniz, ibadetinizden, tesettürünüzden bahsetmissiniz, cok güzel. Peki birisi size bunlari "korku"dan degil de vicdaninizla yapmaniz gerektigini söylediginde neden kiziyorsunuz ki. Benim de aklima ilk gelen bunu sormak olurdu. "Korku"dan mi ibadet?

Bir de kusura bakmayin ama konuyu degistiren, üyeleri yaslari ile olgunluklarina göre cay ikram edip etmeyeceginize karar veren sizsiniz.

En son yazdiginizi ise hic anlamadim: "hem konuyu dağıt hem de kaç! Bu arada yerin belli olur hece iyi sabahlar..." Yerin belli olur derken ne demek istediniz?

Simdi "sana söylenmeyen birseye neden cevap veriyorsun" gibi bi cevapla gelmeyin bana lütfen, eger böyle bisey yasamak istemiyorsaniz üyelere özel mesaj atmanizi öneririm, yoksa okudugum herseye söyleyecek birseyim varsa cevap yazma hakkim oldugunu düsünüyorum.

Ben gözden kaçırmışım onu ya da geç saat algılama sorunum var..
Lolalula nın benimle ilgili sorduğu o sorunun cevabını ben de merak ettim şimdi.

:)Öylemidir gerçekten?

Doğrularım ve yanlışlarım vardır vicdanımda başımı yastığa koyduğum zaman huzurla uyuyabimektir..
Öldükten sonra kendi yaşayacağı cehennem korkusuna değil de bu dünya da etrafınızdaki insanlara yaşatacağı cennete yoğunlaşsaydı insanlar inanın dünya çok daha güzel olurdu..

sizin gibi düşünüyorum. benim gibi düşünen insanların az olduğunu sanırdım ama varmış... vicdan insani bir duygudur, illa cehennemle korkutulmakla ortaya çıkmaz.

Allah a layık olmak onun rızasını kazanmak illaki tessettür den yada hepimizin bildiği ibadetlerden mi geçer ki ki bu tür konuları açanlar hep buna değinirler?
Neden insan olmanın gerektirdiği diğer değerlerden bahsetmezsiniz de bundan bahsedersiniz her fırsatta..
Sadece bunları yaptınız diye içiniz rahat ölebilecek misiniz?
Şimdi bana o konularda da (örnek yazmak istedim ama o kadar çok ki gerek duymadım zaten insan olan herkes bilir bunları) dikkatli olmadığımı nerden biliyorsunuz demeyin çünkü özellikle tekrar baktım konunun başından bu yana yaptığınız yorumlara konunun ana fikri tessüttür dü, başka da bi şey yoktu zaten.

Bu arada anlamadığım bir şey var niyeyse kapanlı bayanların hepsinin avatarı pek hoş açık bayanlar, bu bilinç altının bir oyunu olabilir mi acaba sizlere diye aklıma geliyor..

Ben konuyu okuduktan sonra yorumda değişiklik yapılmış ve gıybetten bahsedilmiş o yüzden ne desem bilemedim şimdi, en azından ona da değinmişsiniz sonradan:)

ben de buolayı anlamıyorum :birisi tesettürden ya da başka bişiyden örnek veriyor birisi de hemen sadece testtürle mi oluyor diyor.bak canım;hepsinin yeri ayrıdır.kimse sadece namazla sadece tesettürle ya da sedece hac ile oldu bitti kurtuldum diyemez..Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi vesellem bile tertemiz olduğu halde sbaahlara kadar ibadet ediyorsa; biz -seni tenzih ederim sözüm dışarıda söyleyenlere" dışarıda duyuyorum benim kalbim temiz deyip nasıl bu kadar kolay sıyrıldığını sanıyor.peygamberimizn kalbi temiz değil miydi ibadet etmiş..kokuya gelince;korku ümit arasında şükür ve ibadeti herkese nasip etsin Allah ım..hem korkarak hem ümitlenerek ibadet gerekir..
bu konular hakiaten ince konuşar..kendim için söyleyim ah her konuda araştırma yaparken dinim için de böyle araştırsam ince ince...çocuklarımızı da öyle yetştirsek..
seni kırmak için demedim ..kırdıysam da hakkını helal et.
bence konunun kapanmaması gerekir..ne güzel fikir alaışverişi yapıyoruz bilmediklerimizin bile farkında olamıyoruz çoğu zmaan bazen bunların farkettiren yorumlar geliyor...

bazen benim de aklıma geliyor bu düşünceler.hiç ölmeyecekmiş gibi yaşıyoruz ama ölüm dediğimiz şey saniyelik bir olay aslında.

dünya malı bize kalacakmış gibi yaşamak yerine bu dünyadaki vaktimizi en verimli nasıl geçirebilirz diye düşünerek yaşamak daha iyi.

Yılbaşından sonra şehir dışından dönerken kaza yaptım. O arabadan nasıl cıktık hala inanamıyorum, burnumuz bile kanamadı. 3 saniyeydi ölümle aramdaki ince çizgi. O kadar yakındı ki, nefes gibi. O zaman anladım hayatın cook ama cok kısa olduğunu. Ve yine o zaman karar verdim hiçbir şeyin benden kıymetli olmadığına.

Ölüm zor bir duygu yaşayan için, şu güne dek ölümden öğrendiğim geride kalan olmanın zorluğu...

Dünyayı bırakıp gitmekte bir şey yok, zaten çok yaşanası bir yer değil ....

Ölüm zor bir duygu yaşayan için, şu güne dek ölümden öğrendiğim geride kalan olmanın zorluğu...

Dünyayı bırakıp gitmekte bir şey yok, zaten çok yaşanası bir yer değil ....

ne kadar doğru söylemişsin,zor olan geride kalmak..

ölümü hep düşünürdüm ama son 3 yıldır daha çok düşünür oldum.doğum yaparken ölümden döndüm,5 dk daha geç kalınsaydı ölecekmişim.şimdi hep şunu düşünüyorum;bana birşey olursa çocuklarım ne olur? onlar için yaşamak istiyorum aslında çünkü çok küçükler daha.3 yıldır ölümden korkmaya başladım :50:

mevlananın şeb-i aruzudur ölüm ,sevgiliye kavuştuğu andır...
dünya onlar için sevgiliden ayrıldığı ,ona tekrar kavuşmak için kulluk vazifeleriyle sınav olduğu geçici bir mekandır.
korkudan bahsedilmiş..insan yaradanın gücünü kudretini görüp idrak edince''onun emrettiklerini yapmazsam halim ne olur''diye korkuya kapılır..
ölüm anlık ..hazır olabilsek keşke

Ölmek... Benimde aklıma sık sık geliyor.

Ölmeyi düşünmekten çok, giderken ne götüreceğimi düşünüyorum.

Birde arkamda bırakacağım 5 yaşındaki yavrumu... Anne olduktan sonra ölmekten korkar oldum.

Bir misafirliğe bile giderken eli boş gitmeye utanan bizler, Allahın huzuruna giderken ne götüreceğiz işte bu düşünce yoruyor beni.

Ben ölmekten değilde, kul hakkıyla gitmekten korkuyorum
Dünyadan çok bir beklentim olmadı, olmayacakta
Maddi olarak hiç fazlasını istemedim elimdeki yeter, artar.
Zaten çok da güzel bir yer değil, dünya sanki karanlık kuyu her günün aynı; yaşamak için savaştığın...

Bu yüzden her aklımıza düştüğünde, üzerimizdeki hakları helal etmeliyiz aslında
Çünkü ölüm, her an her saniye... Bir sonra ki adımda her şey geç olabilir.
Önemli olan bu dünya da helalleşmek öteki dünya da mümkün değil..

Konu sahibi arkadaşım, eğer gıybetini ettiğin kişiyi görüp anlatacak durumun varsa anlat derim
Haklı ya da haksız olmak bir şey değiştirmez
Söyle ve kurtul yükünden..

anneannem 90 yaşında..
melek gibi bi kadın... dedikodu yapmaz, kimsenin arkasından konuşmaz, Allahın emrettiği ibadetleri eksiksiz yerine getirir, birisi görüp de bu kadın gösteriş yapıyor dicek diye arabanın ön koltuğuna bile oturmaz...
10 yıl önce kendime bi radyo almıştım, anneannem onu gördü, kızım ne güzel bişeymiş bu, bundan ezan sohbet falan dinleniyo mu dedi evet dedim, daha kutusundan çıkarmadan al anneanne senin olsun dinlersin dedim...
önce almak istemedi ısrar ettim, radyoyu sürekli oturduğu koltuğun yanına hazırladım, dini kanalları buldum... o günden sonra o radyo onun hayatı oldu...
10 yıldır o radyo orda.. ezan dinler sohbet dinler beni ne zaman görse, sen bana bunu hediye ettin ya, ben her zaman sana dua ediyorum, Alah razı olsun der.. böyle bi kadın işte...
her gören, konuşan, tanışan bu kadın cennetlik der..
ölümden konu açılınca da, ölümden korkulur mu, peygamberimize sav kavuşacağız, bu dünyadan bin kat daha güzel orası der...
böyle diyebiliyo çünkü kendinden emin.. Allahın istediği gibi bi kul olduğunu biliyo, acaba mı diye bi soru işareti yok aklında...
inş bizde bi gün anneannem gibi, ölümü bir kavuşma anı olarak görür ve dört gözle bekleriz...

ne kadar doğru söylemişsin,zor olan geride kalmak..

ölümü hep düşünürdüm ama son 3 yıldır daha çok düşünür oldum.doğum yaparken ölümden döndüm,5 dk daha geç kalınsaydı ölecekmişim.şimdi hep şunu düşünüyorum;bana birşey olursa çocuklarım ne olur? onlar için yaşamak istiyorum aslında çünkü çok küçükler daha.3 yıldır ölümden korkmaya başladım :50:

Yaşamaya değer bir sebebin var, oğlum varken bende öyle düşünürdüm, bana bir şey olursa kim bakar,nazını kim çeker, tedavisi ile kim uğraşır, kim bekler başını geceleri... Şimdi öyle bir sebebim yok, ahirette isteyeceğim oğlumu Rabbim' den o yüzden ölüm artık ürkütücü gelmiyor ...

Konu aslında kulluk etmek üzerine açılmış, ben kul olduğuma inanıyorum, kimsenin canını yakmadım şimdiye dek, hak yememeye, helal yaşamaya, muhtaç olanın yanında olmaya gayret ettim. İbadette süreklilik sağlamayı başaramadım, kapalı da değilim. Allah borçlarımı ödemeyi nasip etsin tek dileğim. Dünyaya bağlılık duygum çoktan bitti, o açıdan mutluyum hırs taşımıyorum. İçimde taşıdığım inanç kulluğumun temeli, buna inanıyorum, Rabbimi seviyorum, insan sevdiğine gitmekten korkmaz, annemden öğrendiğim en önemli şeydir.

Back