Gelişimi tamamlanmamıştır. Hazır bulunuşluk dediğimiz bir kavram var eğitimde. Bir araştırın. Uzman yardımı alın, sorun var mı yok mu görün. Ona göre bir yol izlersiniz. El yordamıyla bu şekilde ilerlemek kalıcı zararlar yaratabilir çocukta.
Ben de öğretmenim. Bu tarz sıkıntılarda rehberlikle görüşüp yönlendiriyoruz ama sınıf öğretmeni bir süre görüşürüz çocukla, rehberlik o görüşür ve onların da görüş bildirmesiyle ram a giderler. Şimdi kimse tanımıyor ki çocuğu. Bir tek ben tanıyorum. Öğretmenimiz çok iyi, eğlenceli biri, seneye tekrar birinci sinif olsa bu öğretmeni sevdi bu çocuklar hep 2. Sınıf olacak. Aklım allak bullak oldu...Okulunuzla iletişime geçin. Rama yönlendirirler muhtemelen. Öğrenme güçlüğü olup olmadığını öğrenirsiniz. Çeşitli testler yapıyorlar. Ki bazı çocuklar hiç bir sorun olmamasına rağmen bu dönemde bocalayabiliyor. Yepyeni bir öğrenme onun için. Belki de sadece zamana ihtiyacı var.
Bu yıl okulu biraktirip seneye mi baslatayim? Ne yapayım bilemiyorum, yapabilir diye düşünüp yollamistim. Ana okulundaki sinif öğretmeni, rehberlik öğretmeni yapabilir gönderebilirsiniz demişti. Aslında o yüzden gönderdim. Seneyeyi mi bekleyeyim şimdi?
Öyle yapayım artık. Ben yapar ben de yardımcı olurum diye düşündüm. Lisede çalışıyorum. İlkokul çocuklarını bilemedim. Şu an çok büyük hata yapmışım diyorum. O da ben de çok bunaldık. Hayatın zorlukları da üstüne geldi. Yapamıyor artık.Benim kızımın okula başlaması gereken yıl 69 aylık çocukların okula başlaması zorunluydu.Anasınıfının 2. döneminden itibaren onu işledim."sen aslında 1.sınıfını başarabilecek bir çocuksun..ama anasıfının en küçüğüsün o yüzden gelecek yıl da anasınıfına gideceksin " demiştim.Öğretmeni şubatta yaptığım görüşmede " kızınız bu gün 1 e başlasa hazır durumda ,bence başlasın " demişti. Olsun oyundan zarar gelmez demiş özbakım becerilerinde yetersizlik nedeniyle yazılı rapor almış ..okula başlatmamıştım.Sen de okul ortamında çalışıyorsunMonoceto ..olay sadece okumaya geçebilmek de değil üstelik ..okumaya her şekilde geçiyorlar inan ..ama 4.sınıf konularında ciddi zorluk yaşıyor erken başlayan çocuklar.Erken başlatılan bir öğrencide travmaya dönüşmüştü okul..geceleri harfleri söylemeye çalıştığı rüyalar görüyor, harfleri sayıklıyor, ağlayarak uyanıyordu. Aileye bıraktık kararı ama çocuğa "sen yapamadın " demeyeceksiniz," biz hata yapmışız erken başlatmışız aslında senin yaşıtların anasınıfına devam ediyormuş " diyeceksiniz dedim.
Ah canımın içi benim..Yapamadığı için de üzülüyor üstelik. Çok sabırlı davranmaya çalışıyorum bazen çok bunaliyor çalışmaktan bırakıp oyun oynuyoruz aklı orada kalıyor soruyor. Anne ben neden yapamıyorum herhalde yapamamak benim bir özelliğim diyor.
Ben de o olgunluğuna güvenip başlattım aslında. Çok şükür genel anlamda beni yormayan bir çocuk ama yapamamak onu çok üzdü. Bizim ülkemizin eğitiminin handikapi bu aslında. Çocukların öğrenme yöntemlerini keşfetmesini saglayamiyoruz malesef... Hatta kıymet bile vermiyoruz buna. Hepsinin aynı yöntemle öğrenmesini bekliyoruz.Ah canımın içi benim..
Benim konuyla ilgili bir fikrim yok ama yazmadan geçemedim. Ne kadar olgun bir çocuğunuz var, binlerce kez maşallah. Ben de hep zor öğrenen biri olmuşumdur. Mesela çoğu kişinin 2 birim çalışarak öğrendiği şeyi 4-5 birim çalışarak elde etmişimdir. Yaşım ilerledikçe, kendime uygun olan öğrenme yöntemlerini keşfettikçe işim kolaylaştı. Bu arada mesleğim akademisyenlik :) Hiç üzülmeyin, gerekirse bir uzmandan yardım alırsınız. Belki çocuğunuz için daha uygun öğrenme yöntemleri vardır. Her şeyin çözümü olduğu bir dönemdeyiz. O kadar şanslısınız ki olgun, kendinin farkında bir çocuğunuz var. Belli ki sorumluluk duygusu da var. En önemlisi bu. Kendinizi, çocuğunuzu, bebeklerinizi yıpratmayın. Okumak da sökülüyor, o yazılılardan da geçiliyor bir şekilde...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?