Okumak istemedigime karar verdim

Merhaba, yetersiz kalmadım, benim okulumda hazırlık zorunlu, onu da ilk dönemden bitirdim. Siz de beni iyice tembel bi şey bilmeyen biri sandiniz ben böyle yazinca

Lütfen konunuzdaki mesajlarınızı yeniden okuyun ve yazdıklarınızdan ne anlaşıldığını değerlendirin.

Bugün kızımın ing sınavı var korkarak gitti . 40 da alsan kabulüm dedim . Ömründe 95 almamış çocuk. Ama şu an zorlanıyor 40 da alsa öğrenecek ya zamanla ona bakıyorum. Konu sahibi de önce zorlanacak bu 2 dönem sonra da alışacak başarılı olacak. Yolu açık olsun tüm gençlerin. Okumak başlıbaşına zor zaten.

Ingilizce seviyem yetersiz, anlamıyorum demedim ki, edebiyat zor geldi zorlanıyorum dedim :)

Konu açılışında bölümünüze dair yardım isteğiniz bulunmuyor.Konu başlığınız "Okumak istemediğime karar verdim".

Okulunuza devam etmeye karar verdiyseniz ve bölümünüzle ilgili fikre ihtiyacınız varsa ; forumda eğitim bölümüne yeni bir konu açabilir , sizinle aynı bölümü okuyan ve okumuş üyelerden fikir isteyebilirsiniz.

Canım burada herkes kendi ne yaşadıysa ona göre yapar. Biri güzellik uzmanları aç der diğeri benim komşum güzellik uzmanı çok kazanıyor der. Dünyada her şey mümkün, bölümü bırakıp çok pişman da olabilirsin, iyi ki de diyebilirsin. Bu tamamen sana, karakterine ve çalışma azmine bağlı. Ancak dil ile ilgili bir bölüm istemiyorsan dil puanını çıkar, diğer alanlarda Yüksek bir puan alamamışsın sanırım. Şimdi de notların iyi değil, buradan çok azimli çalışkan biri olmadığın yorumunu çıkarım. Böyleyken özel sektörde, Türkiye şartlarında başarılı olman zor. Çünkü güzellik, bakım, çiçekçi, pastacı vs. artık çok zorlanıyor çünkü insanlar temel ihtiyaçlarını zor karşılamaya başladı. Açıkçası benim de güzellik uzmanlığı alanında tutunamamış işsiz tanıdığım var. Ancak burada sen faktörü her şeyi değiştirir. Çok çalışacağına, özel sektör deneyimine, rakiplerinin arasından sıyrabileceğine, sermaye konusunu halledebileceğine inanıyorsan farklı. Kendini iyi tanı, her şey mümkün🙏🏻

Ben de şaşırdım aynı şeyi doğru bulmamıza çünkü anlatmaya çalıştığımız şey o zaten. " Ailesi boşuna para vermesin" yani sadece ilk sene değil eğer kişi bölüme uygun değilse 4 sene boşa para vermesin. Kaldı ki kendisi kararını vermiş zaten, kimseden de fikir aldığı yoktu seçeyim mi secmeyeyim mi diye. Muhtemelen sizin gibi ebeveyni olduğu için yazık oturup konu üzerine düzgünce tartisabilecek bir zemini yok, kararları dinlenmiyor.

Sizin de haklıya haklı dediğiniz yok. Klasik yabancı dil bilmeyen, üniversite okumayan bu nedenle her şeyin bunlardan geçtiğini sanan zengin ana baba izlenimi veriyorsunuz. Çoğunlukla ana baba İngilizce bile bilmez çocuğa dil öğrensin diye para saçar evet biliyor olsa kendisi öğretir ve nasil öğreneceğini bilir zaten. Bilir ki İngilizce öğrenmenin tek yolunun 4 sene eğitim almaktan da geçmediğini bilir de işte:)
İngilizce bölümlerdeki hazırlık muafiyet sınavları diğer bölümlerdeki gibi olmuyor. Çoğu okulda hazırlık zorunlu kılınıyor. Hazırlık sınavları da 5 aşamalı oluyor, ingilizcen mükemmel seviyede bile olsa muaf olamayabilirsin. Bölüme hazırlanman için 1 sene okuman gerekiyor çünkü İngiliz dili ve edebiyatı bölümünde İngilizceden çok daha ötesini okuyorsun. Bizim okulda hazırlıktan 5 kişi falan muaf olmuştu sadece, onlar da üni sınavından tam puana yakın alanlardı. Ama bölümdeki notları benden yüksek değildi. Yani sadece İngilizce bilgisiyle alakalı değil. Türkçeyi çok iyi bildiğini düşünen biri de o ayarda bir sınavdan geçer not alamayabilir

Konu sahibi okulu bırakmak istiyorsa bırakabilir ; sonuçları da kendisini bağlar.

Konu sahibi dil sınavına girdiğini ifade etmesine rağmen ; mevcut yabancı dili yetersiz kalmış ve okulun yaptığı "yabancı dil seviye belirleme sınavı"nı geçememiş ve 1 yıl İngilizce hazırlık okumuş.

Benim konusundaki itirazım, okulu bırakma zamanı ile ilgili. Yeni dönem kayıtları yapılmadan ve okulun parası ödenmeden durumu netleştirmeliydi. Ailesi de paralarını boşu boşuna harcamamış olurdu.
İngilizce bölümlerdeki hazırlık muafiyet sınavları diğer bölümlerdeki gibi olmuyor. Çoğu okulda hazırlık zorunlu kılınıyor. Hazırlık sınavları da 5 aşamalı oluyor, ingilizcen mükemmel seviyede bile olsa muaf olamayabilirsin. Bölüme hazırlanman için 1 sene okuman gerekiyor çünkü İngiliz dili ve edebiyatı bölümünde İngilizceden çok daha ötesini okuyorsun. Bizim okulda hazırlıktan 5 kişi falan muaf olmuştu sadece, onlar da üni sınavından tam puana yakın alanlardı. Ama bölümdeki notları benden yüksek değildi. Yani sadece İngilizce bilgisiyle alakalı değil. Türkçeyi çok iyi bildiğini düşünen biri de o ayarda bir sınavdan geçer not alamayabilir

Canım burada herkes kendi ne yaşadıysa ona göre yapar. Biri güzellik uzmanları aç der diğeri benim komşum güzellik uzmanı çok kazanıyor der. Dünyada her şey mümkün, bölümü bırakıp çok pişman da olabilirsin, iyi ki de diyebilirsin. Bu tamamen sana, karakterine ve çalışma azmine bağlı. Ancak dil ile ilgili bir bölüm istemiyorsan dil puanını çıkar, diğer alanlarda Yüksek bir puan alamamışsın sanırım. Şimdi de notların iyi değil, buradan çok azimli çalışkan biri olmadığın yorumunu çıkarım. Böyleyken özel sektörde, Türkiye şartlarında başarılı olman zor. Çünkü güzellik, bakım, çiçekçi, pastacı vs. artık çok zorlanıyor çünkü insanlar temel ihtiyaçlarını zor karşılamaya başladı. Açıkçası benim de güzellik uzmanlığı alanında tutunamamış işsiz tanıdığım var. Ancak burada sen faktörü her şeyi değiştirir. Çok çalışacağına, özel sektör deneyimine, rakiplerinin arasından sıyrabileceğine, sermaye konusunu halledebileceğine inanıyorsan farklı. Kendini iyi tanı, her şey mümkün🙏🏻
ben kendisine bu konuda pek çok soru sordum ama hiçbirine cevap vermedi...

şu zamana kadar bu sektörde iş tecrübesi var mı?
ona işi kim öğretecek?
işi sadece MEB onaylı sertifika kurslarına katılarak öğreneceğini mi sanıyor ?
bu işlere başlayan kızların kaç gün çalışıp kaç kuruş kazandığına dair bir fikri var mı?
etrafında işletmesi olan muhasebecidir temizlikçidir elemandır bunları bilip çekip çeviren, esnaflığın ne olduğunu bilen birileri var mı?
onu başka şehre yollamayan babası cebine para koyup hadi kızım buyur kendi yerini aç mı diyecek?
bir işletme açmanın kaça patladığına dair bir fikri var mı?
nişanlıymış ne zaman evlenmeyi planlıyor? okulu bırakınca babası aferin iyi ettin hadi sana bi düğün patlatalım, mı diyecek?

ha yok şeyse
nişanlısı zenginse hadi evlenek sana bi yer açak filan diyorsa onu söylese de biz de parmaklarımızı yormasak...

Sevgili konu sahibi, sen bosver bence buradan fikir alma. Ailen de seni dinlememiş direkt bir bölüm dayatmis İngilizce seviyorsun diye sanki o mesleği yapmak da istiyormussun gibi iç dünyanda çektiğin acı ve ailevi durumunu buradakilerin anlaması çok zor. Belli ki herkes kendi kabı kadar anlıyor.

Okuduğun bölüm direkt öğretmenlik değil. Formasyonu, kpss i olacak. Bunlar hayalinse ve devam etme enerjisini kendince görebileceksen devam et. Ama 4 sene sonunda ben bu işi yapmam dersen ailenle dürüstçe oturun konuşun. Olmadı başka bir bölüm için tekrar sınava girersin yine desteklerler seni. Ancak kendine ve ailene dürüst olmazsan ve 4 sene sonunda ben bunu yapmiycam dersen daha şimdiden paranın lafını yapan baban arkanda durmaz, sen de bu şimdiden senin yerinde olmak için can atan insanların alamadığı diploma elinde ama bu benim hayalim değildi ki diye ağlarsın tek başına. Ben her şeyin gayet net farkında birisi olarak ve ileriyi de düşünerek yorum yapıyorum, farkında olabilene.
Sana da önerim direkt okulu bırakman değil ama dondurup sertifika ise sertifika, belki başka bir şeyin eğitimine odaklanmak. Hatta ailen sana bir yer açabilecek zenginlikte ise ve senin hayalin de buysa neden olmasın? Eğer hayalin olan bölüm olsa para boşa gitmez ancak en sonunda pişman olursan okul paraları boşa gitmiş olur, özetle anlatmak istediklerim buydu ama işte gerçekten anlayabilene. Hayatında başarılar dilerim, iyi seçimler.

benim arkadasimin kiz kardesi de yok okumayacagim diye israr etti ailesine lisede (cunku erkek arkadasi vardi), aile de gerek alttan aldi, gerek kizdi, ama okuttu onu, psikoloji bolumunu bitirdi, bu sefer calismak istemiyorum, evlenecegim dedi, aileyi cok zorladi, bir sekilde kucucuk yasinda evlendi.. seneler sonra kafasina dank edince egitimlerini aldi, simdi seans basina ucretle bir suru hasta goruyor, muayenehanesi var, kendi basina kalsa bile evini cevirir cok rahat. anne babasina da dua ediyor.

seviyorsan yap, sevmiyorsan yapma iyi bir tavsiye degil, duygulara gore karar alinmaz, mantiga gore karar alinir.

Benim gittiğim güzel merkezinde uğruna gittiğim makinenin fiyatı 200 000 dolardı. Uzun süre devam ettiğim için arkadaş gibi olduk. Yanında çalışanların aldığı ücret asgari, kıdemli isen bir tık üstü. Herkeste güzellik merkezi açacak para yok. İnsanların bu kıza tepkisinin sebebi bu.
keşke bir önceki yorumumu okuyarak atlasaydınız.
Ben arkadaşa önce iyi bir yerde piş ve sonra kosgebten destek alarak işletme kur dedim.
Yaşı küçük ve kadın işletmeci olduğu için destek daha fazla.

Benim örnek verdiğim 24 yaşındaki merkezin sahibi işletmesini 3 sene önce 100 bine kurdu.

Diğer arkadaş 2020 pandemi döneminde 500-600 bin arasında kurdu.

Biri uphill tower diğeri emaarda.

Hastane açın demiyoruz 3 odalı klinik

Ben de şaşırdım aynı şeyi doğru bulmamıza çünkü anlatmaya çalıştığımız şey o zaten. " Ailesi boşuna para vermesin" yani sadece ilk sene değil eğer kişi bölüme uygun değilse 4 sene boşa para vermesin. Kaldı ki kendisi kararını vermiş zaten, kimseden de fikir aldığı yoktu seçeyim mi secmeyeyim mi diye. Muhtemelen sizin gibi ebeveyni olduğu için yazık oturup konu üzerine düzgünce tartisabilecek bir zemini yok, kararları dinlenmiyor.

Sizin de haklıya haklı dediğiniz yok. Klasik yabancı dil bilmeyen, üniversite okumayan bu nedenle her şeyin bunlardan geçtiğini sanan zengin ana baba izlenimi veriyorsunuz. Çoğunlukla ana baba İngilizce bile bilmez çocuğa dil öğrensin diye para saçar evet biliyor olsa kendisi öğretir ve nasil öğreneceğini bilir zaten. Bilir ki İngilizce öğrenmenin tek yolunun 4 sene eğitim almaktan da geçmediğini bilir de işte:)
ben biri hazırlıklı örgün diğeri açıköğretim 2 üniversite mezunuyum hanımefendi.önyargı iyi bir şey değildir.insanlar hakkında karar vermişsiniz.asıl bu neyin belirtisidir ben yazmayayım.iyi forumlar size.

ben biri hazırlıklı örgün diğeri açıköğretim 2 üniversite mezunuyum hanımefendi.önyargı iyi bir şey değildir.insanlar hakkında karar vermişsiniz.asıl bu neyin belirtisidir ben yazmayayım.iyi forumlar size.
Tebrikler size. Acik öğretim ile alakalı da yorum yapardım ancak daha İngilizce hakkında görüşlerimiz ayrıyken o konuda hiç konuşmaya gerek yok bence. Bir şeyin belirtisi olduğu yok, eğitimli, iki yabancı dil bilen koca kadınım. Kimin ne olduğunu gayet iyi anlayabiliyorum diyelim biz buna. Fazla laubali olduk biz bence, konudan epey sapildi. Siz isterseniz 40 alicam diye strese giren çocuğunuza gidip İngilizce çalıştırın ona yardımcı olmuş olursunuz. Ama lütfen İngilizce bilginiz ile kendiniz yardımcı olun :) Size de iyi forumlar.

Tebrikler size. Acik öğretim ile alakalı da yorum yapardım ancak daha İngilizce hakkında görüşlerimiz ayrıyken o konuda hiç konuşmaya gerek yok bence. Bir şeyin belirtisi olduğu yok, eğitimli, iki yabancı dil bilen koca kadınım. Kimin ne olduğunu gayet iyi anlayabiliyorum diyelim biz buna. Fazla laubali olduk biz bence, konudan epey sapildi. Siz isterseniz 40 alicam diye strese giren çocuğunuza gidip İngilizce çalıştırın ona yardımcı olmuş olursunuz. Ama lütfen İngilizce bilginiz ile kendiniz yardımcı olun :) Size de iyi forumlar.
teee allahımm.okullarımızı mı yarıştırıyoruz hanımefendi?ben en tanınmış örgün bir üniversite mezunuyum.dil de biliyorum .şu an da başka dil öğreniyorum ne olacak ki.farzedin cahilim.öyle velilerim oldu ki çocukları okusun diye ne fedakarlıklar yapıyorlardı neler istiyorlardı görseniz.bu işin eğitimlilikle falan ilgisi yok.evladını düşünen iyiliğini isteyen ebeveyn olmakla alakası var.

benim arkadasimin kiz kardesi de yok okumayacagim diye israr etti ailesine lisede (cunku erkek arkadasi vardi), aile de gerek alttan aldi, gerek kizdi, ama okuttu onu, psikoloji bolumunu bitirdi, bu sefer calismak istemiyorum, evlenecegim dedi, aileyi cok zorladi, bir sekilde kucucuk yasinda evlendi.. seneler sonra kafasina dank edince egitimlerini aldi, simdi seans basina ucretle bir suru hasta goruyor, muayenehanesi var, kendi basina kalsa bile evini cevirir cok rahat. anne babasina da dua ediyor.

seviyorsan yap, sevmiyorsan yapma iyi bir tavsiye degil, duygulara gore karar alinmaz, mantiga gore karar alinir.
Okulu birak demedim, bir sene dondur ve dene dedim.

GAP year diye bir şey hayatınızda duymadınız mı siz? Okul dondurmaya ne bu karşı olma durumu ben anlamadım.

Yarın okulu bırak dedim sanki. Devlet okulunda okumadığı için ailesine de yük olduğu endişesinde ve aynı zamanda kendisi de emin değil diye goruslerimi ilettim. Insanin kendisini bulmasının desteklenmeyip zorla bir şeyler dayanılması normal görünense, bunu ben normal olarak görmüyorum bu kadar basit.

40 almadı çocuğum 85 aldı bu arada.ama 40 da alsa kabulümdür.önemli olan öğrenmesidir.uzun vadede geleceğidir.şurada bir genci doğru yola sevkedebilsem bana dünyalara değer.

Üniversiteye dilden 3.000 sıralama ile girdim. Annem bu süreçte hasta olduğu için lisenin son iki senesi okula ve dershaneye devam edemediğim halde sıralamam bu. Bunu asla övünmek için söylemiyorum. Zamanında aptallık ederek aman ailem zorlanıyor, babam laf sokuyor diyerek bölümü bıraktım. Yönlendiren de yok, iki işte çalıştım eşek gibi. İkisi de meslek sayılabilecek şeyler değildi. Niye, ailem zorlanmasın diye. Devlette, yaşadığım şehirde okuduğum halde laf yiyordum. Para veren de yoktu, kitaplarımı alamıyordum ki dil kitapları pahalıdır. Okula yürüdüğüm de çok oldu, bilen bilir Beytepe Kampüsü. Bir nevi mecbur kaldığım halde, çalıştığım için o kadar pişmanım ki. Geriye dönebilsem, kim ne derse desin söke söke para alıp okulumu bitirirdim. Bırakayım mı diye sormamışsınız elbette ama durumlar bunlar, siz bilirsiniz. Bana kalırsa biraz sınava çalışıp devlete İngilizce Öğretmenliği bölümüne geçebilirsiniz, ataması iyidir, edebiyatla da alakası yok. Belki seversiniz.

Güzellik uzmanlığına gelince, en yakın arkadaşım oldukça iyi bir güzellik uzmanı. Tabi yaşadığı şehrin de payı var ama çalışma şartları cidden çok kötü. Çok severek yaptığı halde aşırı bunalmış durumda. Ayrıca sertifika dediğimiz şey zaten okurken de alabileceğiniz bir şey. Eğer sizin yaşınızda olsam bölümü bitirir öyle hayallerimin peşinde koşardım. Ben şu an hayalim olan şeyi yapmaya çalışıyorum ama bu yaşıma kadar o çalıştığım işleri, çektiğim eziyeti bir ben bir bedenim biliyor. Zor bela başka bir meslek edindim ama asla bir öğretmenlik değil tabi. İstediğiniz şeyin peşini asla bırakmayın ama kendinizi de garantiye alın, ülkemiz şu an hayal kurulabilecek durumda değil maalesef. İşler ters gittiğinde bir mesleğinizin daha olması sizi kurtarır.

Dün gece hamilelik ihtimalinden endişeleniyordunuz ; sabah okulu bırakmaya karar veriyorsunuz.

Üniversitelerin akademik takvimlerinde tarih farklılıkları olsa da ; dersler başlayalı henüz 1,5 ay oldu. Okulu bırakmaya karar vermek için çok erken.
Abovv bu konu sahibininde kokusu çıktı belli oldu şimdi işler.allah anne babasına sabit versin kizimiz okuyot sanıyor garipler

Kendi yerini açabileceksen çok mantıklı. Etraf atanamayan üniversite mezunlarıyla dolu.
Para kazanmak isteyen insan ticaret yapmak zorunda.

ODTÜ mezunu mühendis canım arkadaşım Özlem Ankara’da kalıcı kaş yapıyor çok da mutlu. İyi de kazanıyor. Keşke okulla vakit kaybetmeseydim diye de hep söyler. Yine Avukat bir arkadaşım mesleği bıraktı gelinlik dikiyor. O da üniversite yıllarını kayıp olarak görüyor.

X