• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Okulda yüzü hakkında hakarete uğrayan çocuk

Merhabalar,
Başlıkta bahsettiğim çocuk 12 yaşındaki kardeşim. Sınıfındaki öğrencilerin çoğunu sevmediğini biliyordum ama bu durumu yeni öğrendim. Sabah evden çıkışlarımız pek denk gelmediği için okula giderken maske taktığını ancak fark edebildim. Normalde pandeminin başlarında bile zorla maske taktırdığımız bir çocuktu. Bu durum garip gelince ona sordum ve sınıf arkadaşlarının yüzüyle özellikle de burnuyla dalga geçtiklerini, bu yüzden maske takarak yüzünü kapattığını söyledi. Normalde de çok özgüvenli bir çocuk değildir, hatta başkalarının ne düşündüğünü daha bu yaşında çok takar. Bir de bunu duyunca çok üzüldüm. Konuşunca da ikna edemedik, takmak zorunda gibi hissediyor. Maske kısmı umarım yanlış anlaşılmaz, sorun maske takması değil takma sebebi.

Eleştiri aldığında güzelce cevap vermek yerine agresifleşen ve karşısındakine sinir olan bir yapısı var. İletişim becerileri iyi değil. Yaşıtlarıyla iyi anlaşabildiğini de düşünmüyorum. Durum böyleyken kendini düzgünce ifade edemiyor ve bu tarz sorunlarını bizim çözmemizi bekliyor ama nereye kadar çözebiliriz ki? Bu yüzden ablası olarak ona yardımcı olmak istiyorum ama ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.

12 yaşındaki bir çocuğa bu tarz durumlarda nasıl davranmalı, kendini koruması ve düzgün ifade etmesi nasıl öğretilmeli? Özgüven amaçlı övgüye mi boğulmalı yoksa kusurların normal olduğu mu anlatılmalı? Yazdan beri düzenli gittiği bir doktoru var, bu yüzünden doktor önerisi dışında ailesi olarak bizim neler yapabileceğimizle ilgili öneriler verirseniz çok mutlu olurum. Teşekkür ederim.
Sosyalleşsin, başarılı olduğu bir dal mutlaka çıkacaktır bu şekilde özgüven kazanabilir bir de ergenlik çağına girmiş olabilir, zamanla aşılabilecek bir durum olduğunu umuyorum.

Bir grup çocuk tarafından dışlanıp alay ediliyorsa bunun adı akran zorbalığı ve orta okul çağındaki çocuklarda sık rastlanan bir durum .Okul rehber öğretmeni ile iletişime geçin, onun yapacağı çalışmalar var sizin çabalarınız sonuçsuz kalır.

Ama bunun olup olmadığından emin miyiz?Kız çocuğu ise kardeşiniz konu akran zorbalığı değil de klasik ergenlik takıntıları da olabilir belki de sizinle böyle paylaştı.Benim de kız öğrencilerimden kendini beğenmediği için yüzünü maskeleyenler var.Böyle bir durum da yaşıyor olabilir.

İnternette çok görüyorum bu aralar, özellikle lise dönemindekilerin yorumlarına denk geldiğimde görünüşünden dolayı maskesini indirmeyenlerin sayısı fazlaymış. Bilmiyorum belki yaşla alakalı bir durumdur ben de o zamanlar dış görünüşümle ilgili her şeyi takıntı haline getirirdim ama sonradan çoğu özelliğimle barıştım.

Konuyla ilgili verebileceğim bir tavsiye yok ama kardeşinizin yaşıtlarında bu durumu yaşayan çok fazla kişi var 😢
Dün yine bir konuda bir öğretmen öğrencisi hakkında aynı şeyi yazmıştı, değil mi?

Merhaba; gereksiz övgü değerini yitirir. Bir de " Sen çok yakışıklısın" Diye arkadaşlarının eleştirdiği noktada övmeniz çocukta " Güzellik- çirkinlik" Algısının pekişmesine neden olabilir. Kardeşinizin terapistinden öneri almanız daha uygun olacaktır çünkü mevcut teşhisi ve terapistinin izlediği tedavi yolunu bilmiyoruz. Önerilerimiz sizi daha zor duruma sokabilir. Kardeşiniz orta ergenlik döneminin başında, dolayısı ile iletişim becerileri ile ilgili sorun yaşaması, agrasyon probleminin olması bir noktaya kadar dönem özelliği. Bir spora yönlendirmenizi önerebilirim. Sosyal alanı değişirse belki bir nebze daha kafası dağılabilir.
Son olarak maske takmak istiyorsa taksın. Yönlendirme yapmayın. Doktoru ile sorun çözülünce çıkaracaktır. Siz müdahale etmeyin🌼
Sporla pek ilgilenmiyor, daha önce birkaç kursa başlamıştı ama sevmeyip bıraktı. Gitar kursu için çok hevesli ona başlayacak.
Maske konusunda kafam çok karışıktı teşekkür ederim.

Bu akran zorbalığı yüzünden bu yıl ortaokula gidecek yavrum için çok endişeleniyorum çok düşünceli bi çocuk ve ezilmesinden çok korkuyorum
Bazı Aileler çok şımarık yetiştiriyor çocukları bunun değişmesi lazım

Sporla pek ilgilenmiyor, daha önce birkaç kursa başlamıştı ama sevmeyip bıraktı. Gitar kursu için çok hevesli ona başlayacak.
Maske konusunda kafam çok karışıktı teşekkür ederim.

Rica ederim. Neye ilgi duyuyorsa onunla ilgilenmesi en doğrusu. Bu esnada sizde bir miktar gelişim kaydettikten sonra; "Ne kadar gelişim kaybettin, bunun için çok çalıştın, kısa zamanda çok yol kat ettin vs gibi Övgülerle" Onu destekleyebilirsiniz. Ama asla " Çok güzel çalıyorsun. En iyi sen çalıyorsun" Tarzında bir övgü değil, her zaman çabasını övün, alın terini destekleyin
Kardeşiniz kendisini bu kadar seven ve düşünen bir ailesi olduğu için çok şanslı.
İyi forumlar diliyorum.

O yaş grubunda bir çocuğun fiziksel eleştiriye karşılık agresifleşmesi oldukça doğal, hiçbir çocuktan böyle bir duruma karşı olgun davranması beklenemez. Kardeşiniz akran zorbalığına uğruyor, durumu sınıf öğretmeni ve rehber öğretmeni ile paylaşmanızda fayda var. Ayrıca okulda düzelmesi gereken kardeşiniz değil, sınıf arkadaşları. O da arkadaşları ile dalga geçmeye başladığında ne yapacaklar? Kimi kısa kimi uzun kimi gözlüklü kimi seyrek saçlı vs vs her çocukta dalga geçilecek bir şeyler uydurabilirler. Bunun önünü nasıl kesecekler? Herkesin bir farklılığı olabileceğini anlatmanız fayda sağlayacaktır, övgüye boğmak yerine de olumlu yönlerini gerçekçi bir şekilde ortaya çıkararak özgüvenini destekleyebilirsiniz. Ne yazık ki ben de şu sıralar bir çok çocuktan ben çirkinim, şuram şöyle, buram böyle tarzı şeyler duymaya başladım. Bu gidişat hepimiz için korkunç. Sosyal medyayla yaygınlaşan sözde güzellik algısı 10 yaşlarındaki çocukların hayatına bile girmiş durumda. Akran zorbalığı da eklenince bu durum kat ve kat artıyor. Güzelliğin minik bir burundan ibaret olmadığını, güzellik algısının kişiden kişiye değiştiğini, zaten çok güzel olduğunu farketmesinde destek olun. Daha geçenlerde çocukların birbirine bizim evde her sey marka bak ayakkabım nike seninkinde marka yazmıyor şeklinde hava attığına (!) şahit oldum. Bu tavırların aileden geldiğine inanmaya başlıyorum artık.
Evet olgunca karşılamasını beklemek saçma oluyor haklısınız. Üzülmemesi için böyle bir bakış açısı kazandırmaya çalışıyorum çünkü hayatının her döneminde bunu yaşayabilir. Diğer çocuklara müdahale edemeyeceğim için en azından o kendi içinde onların söylediklerini önemsiz saysın istiyorum.
Ailesi iyi olduğu hâlde böyle olan da vardır muhakkak ama genel olarak bence de aile kaynaklı. Ben kimsenin orasını burasını aşağılamamam gerektiğini bilerek büyüdüm, böyle öğretildi. Şu an bazı çocuklara sana böyle diyorsa şöyle de, koluna vuruyorsa kafasına vur gibi akıllar veriliyor. Bu çocuklardan nasıl bir empati bekleyebiliriz ki?

Herkesin kusuru var bunları kabullenmemiz gerekiyor deyin.ileride isterse sağlık olarakta uygun görülürse burnunu değiştirebileceğini ama şuanda gelişme çağında olduğunu söyleyin.kötü bir burun tam yüzün ortasından insanın psikolojisini gerçekten etkiliyor o yüzden polyanacılığa gerek yok herkesin rahatsız olduğu bir yönü vardır o yaşta ergen çocuğun dış görünüşüne takmasıda çok normal.
Annem bunu da söyledi, biz burnunu beğeniyoruz ama sen yine de istersen büyüdüğünde ameliyat olabilirsin dedi.
Ama sorun şu ki arkadaşlarından bunu duymadan önce zaten burnu hakkında kötü bir düşüncesi yoktu.

Annem bunu da söyledi, biz burnunu beğeniyoruz ama sen yine de istersen büyüdüğünde ameliyat olabilirsin dedi.
Ama sorun şu ki arkadaşlarından bunu duymadan önce zaten burnu hakkında kötü bir düşüncesi yoktu.
İnsan kendi burnunu beğenmeyebiliyor mesela benim burnum yüzüme göre büyük kemerliydi kimsede dalga geçmedi ama ben aynaya baktıkça kendimi kötü hissediyordum yani sizin durumunuzda bu tetiklenmiş ama çocuklar acımasızlar burun olmasa başka birşey bulurlardı zaten.eğer herşeyi açıkca belirtip seçenek sunduysanız geriye yapacak pek birşey yok başkalarını takmamayı öğrenmesi gerekiyor.

İnternette çok görüyorum bu aralar, özellikle lise dönemindekilerin yorumlarına denk geldiğimde görünüşünden dolayı maskesini indirmeyenlerin sayısı fazlaymış. Bilmiyorum belki yaşla alakalı bir durumdur ben de o zamanlar dış görünüşümle ilgili her şeyi takıntı haline getirirdim ama sonradan çoğu özelliğimle barıştım.

Konuyla ilgili verebileceğim bir tavsiye yok ama kardeşinizin yaşıtlarında bu durumu yaşayan çok fazla kişi var 😢
Evet herkesin bir şeylerini beğenmediği dönemler olmuştur. Kardeşimin durumu da yaşı ve ergenliğe girme dönemi yüzünden olsaydı bu kadar takmazdım ama bu durum arkadaşlarının sözlerinden sonra olunca ilgilenmem gerektiğini düşündüm.

Bir grup çocuk tarafından dışlanıp alay ediliyorsa bunun adı akran zorbalığı ve orta okul çağındaki çocuklarda sık rastlanan bir durum .Okul rehber öğretmeni ile iletişime geçin, onun yapacağı çalışmalar var sizin çabalarınız sonuçsuz kalır.

Ama bunun olup olmadığından emin miyiz?Kız çocuğu ise kardeşiniz konu akran zorbalığı değil de klasik ergenlik takıntıları da olabilir belki de sizinle böyle paylaştı.Benim de kız öğrencilerimden kendini beğenmediği için yüzünü maskeleyenler var.Böyle bir durum da yaşıyor olabilir.
Kardeşim erkek. Bazı yeni nesil ebeveynler gibi "Benim çocuğum asssla yalan söylemez" diyemeyeceğim belki haklı olabilirsiniz ama bu şekilde anlattı. Dalga geçiyorlar dedi. Bir de bir öğretmeni denk gelip neden böyle söylüyorsunuz falan demiş. Hepsini uydurmuş olabilir mi bilemiyorum. Ama uydurmuş olmasını tercih ederdim.

Bu akran zorbalığı yüzünden bu yıl ortaokula gidecek yavrum için çok endişeleniyorum çok düşünceli bi çocuk ve ezilmesinden çok korkuyorum
Bazı Aileler çok şımarık yetiştiriyor çocukları bunun değişmesi lazım
Benim kardeşim de tam olarak öyle işte. Zaten duygusal, hassas ve düşünceli biridir. Başkasını kötü bir durumda görünce gözleri dolar, çok üzülür. Karakteri böyle olunca da fazla etkileniyor. Umarım çocuğunuzun karşısına çok iyi insanlar çıkar.

Rica ederim. Neye ilgi duyuyorsa onunla ilgilenmesi en doğrusu. Bu esnada sizde bir miktar gelişim kaydettikten sonra; "Ne kadar gelişim kaybettin, bunun için çok çalıştın, kısa zamanda çok yol kat ettin vs gibi Övgülerle" Onu destekleyebilirsiniz. Ama asla " Çok güzel çalıyorsun. En iyi sen çalıyorsun" Tarzında bir övgü değil, her zaman çabasını övün, alın terini destekleyin
Kardeşiniz kendisini bu kadar seven ve düşünen bir ailesi olduğu için çok şanslı.
İyi forumlar diliyorum.
Teşekkür ederim tekrar, tavsiyelerinizi dikkate alacağım.

Benim kardeşim de tam olarak öyle işte. Zaten duygusal, hassas ve düşünceli biridir. Başkasını kötü bir durumda görünce gözleri dolar, çok üzülür. Karakteri böyle olunca da fazla etkileniyor. Umarım çocuğunuzun karşısına çok iyi insanlar çıkar.
Amin her gün okula giderken arkasından böyle dua ediyorum bi şekilde de güçlü olması için bu duruma bağışıklık kazanmalı diyorum Allah kötülerden korusun çocuklarımızı amin

Merhabalar,
Başlıkta bahsettiğim çocuk 12 yaşındaki kardeşim. Sınıfındaki öğrencilerin çoğunu sevmediğini biliyordum ama bu durumu yeni öğrendim. Sabah evden çıkışlarımız pek denk gelmediği için okula giderken maske taktığını ancak fark edebildim. Normalde pandeminin başlarında bile zorla maske taktırdığımız bir çocuktu. Bu durum garip gelince ona sordum ve sınıf arkadaşlarının yüzüyle özellikle de burnuyla dalga geçtiklerini, bu yüzden maske takarak yüzünü kapattığını söyledi. Normalde de çok özgüvenli bir çocuk değildir, hatta başkalarının ne düşündüğünü daha bu yaşında çok takar. Bir de bunu duyunca çok üzüldüm. Konuşunca da ikna edemedik, takmak zorunda gibi hissediyor. Maske kısmı umarım yanlış anlaşılmaz, sorun maske takması değil takma sebebi.

Eleştiri aldığında güzelce cevap vermek yerine agresifleşen ve karşısındakine sinir olan bir yapısı var. İletişim becerileri iyi değil. Yaşıtlarıyla iyi anlaşabildiğini de düşünmüyorum. Durum böyleyken kendini düzgünce ifade edemiyor ve bu tarz sorunlarını bizim çözmemizi bekliyor ama nereye kadar çözebiliriz ki? Bu yüzden ablası olarak ona yardımcı olmak istiyorum ama ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.

12 yaşındaki bir çocuğa bu tarz durumlarda nasıl davranmalı, kendini koruması ve düzgün ifade etmesi nasıl öğretilmeli? Özgüven amaçlı övgüye mi boğulmalı yoksa kusurların normal olduğu mu anlatılmalı? Yazdan beri düzenli gittiği bir doktoru var, bu yüzünden doktor önerisi dışında ailesi olarak bizim neler yapabileceğimizle ilgili öneriler verirseniz çok mutlu olurum. Teşekkür ederim.
Kardeşinizin kendini fiziksel iyi hissetmesi için ergenlikten çıkması lazım ve çevresinde onu iyi hissettiren insanların olması lazım. Kendini kabullenmesi için daha çok küçük. Bu tiktok vs uygulamalarda çok takılmasın ordaki kişiler mükemmel gibi gösteriyorlar kendilerini bazen kocaman ben bile 17lik kızlara özenirken buluyorum kendimi ama sonra unutuyorum. Ergenliğimi düşününce benim de vardı problemlerim ve büyüyünce kendiliğinden geçti.

Maalesef ki ebeveynlerin suçu .çocuklarına insanlara karşı hoşgörülü , ön yargısız sevecen olmayı öğretemiyorlar .benim yeğenim daha ilk okul 1. Sınıfa giderken sınıflarında yüzünün yarısı felç geçirmiş bir çocuk vardı . Herkes dışlarken, dalga geçerken benim yeğenim onun arkadaşı olmuştu . Çocuk sürekli yeğenimle beraber dışarda da sinemaya falan gitmek için annesine ağlarmış ☺️ Ay aklıma geldi de inşallah güzel bir hayatı olur . Velhasıl kelam biz yeğenime bunu aşıladık insanların dış görünüşüyle dalga geçmenin ,insanı ne kadar üzdüğünün farkında bir çocuk oldu.keşke herkes bilinçli olsa . Kardeşiniz için öğretmeniyle konuşabilirsiniz. Dalga geçenlerle konuşabilir. Okulların bitmesine de az kaldı tatilde aşar bu durumuz umarım

Dün yine bir konuda bir öğretmen öğrencisi hakkında aynı şeyi yazmıştı, değil mi?
KK'da denk gelmedim ama reels izlerken daha önce görünüsüyle ilgili dalga gecildigi icin maskesini indirmedigini söyleyen öğrencilerin videolarını görmüştüm. Yorumlarda da aynı şeyi yaptığını söyleyen çok kişi vardı. Sırf dıs görünüs kaygısı yüzünden maske indirmemek bana çok üzücü gelmisti.

Back