Okuduğum bölümden nefret ediyorum ama 2. üniversite okumaya korkuyorum. tavsiyeniz var mı?

poncik_lokum

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
1 Ocak 2025
19
3
1
25
Merhaba 21 yaşındayım. 22 yaşına girmeme bir ay var. Muhafazakar bir Ege şehrindenim. Babam da muhafazakar. Ben İngilizce Öğretmenliği son sınıf öğrencisiyim. Okuduğum okul dil puanıyla ilk 10 bine girenleri alıyor.

Benim sorunum şu: ben okuduğum bölümden nefret ettiğimi anladım. Bunu anlamak için son seneye kadar niye bekledin derseniz, ilk iki sene dersler bana kolay gelmişti, kolay olduğu için de zorlanmadım, bir de korona ve deprem sebebiyle derslerde devam zorunluluğu yoktu. Ben derslere gitmeden Teams'e atılan slaytlara bakıp sınavlardan geçiyordum. Bir de ben o zamanlar şarkıcı olmaya çalışıyordum. İyi bir sesim var bir de dans ediyordum. Popçu falan olacaktım, ama sektörde bazı istismarlara maruz kaldığım için artık sadece hobi olarak şarkı söyleyeceğim.
Yani anlayacağınız, iki üç senedir aklım bir karış havada gezdim. Hayatı pek ciddiye almadım ve aslında hiç sevmediğim bir bölümde senelerimi heba etmişim gibi görünüyor.

Üniversitede derslerim iyi, GANO'm 3.30 . Gittiğimiz staj okullarında çocuklara ders verirken de hocalar benim ders anlatışımı seviyor. Yani bu bölümde baya yetkinliğim var çoğu yaşıtıma göre. Bir de İngilizce ders anlatarak Youtube'da videolar üretiyorum. Henüz 10 abonem var ama her hafta düzenli video atmak için uğraşıyorum.

Ben sözünü ettiğim o Ege şehrinin en yüksek puanlı fen lisesinden mezunum. Bu lise Boğaziçi, Koç gibi köklü üniversitelere öğrenciler yetiştiriyor. Ailem Tıp seçmediğim ve Tıpın yanında basit kalan İngilizce Öğretmenliği gibi bir bölüm seçtiğim için hep beni suçluyor.

IQ seviyemin yüksek olduğunu düşünüyorum ama bana DEHB tanısı kondu. Yaklaşık 4 ay önce. Ritalin ve Concerta kullandım. Bu ilaçlar bende yan etki yaptı ve intihar düşünceleri gelmeye başladı. Bir gün hastanede yattım. Sonra terapist değiştirdim. Şimdiki terapistim DEHB olup olmadığımı belirlemek için biraz daha gözlem yapması gerektiğini söylüyor.

Benim lisede ilk seneler başarılı olup 10 uncu sınıftan sonra neden başarısız olduğumu açıklayan şeyin DEHB olduğunu düşünüyorum. Ama ailem benim seçimim olduğunu sanıyor. Halbuki ben çok uğraştım. Koç Üniversitesinde mühendislik okuma hayallerim vardı. Ama fen lisesindeki baskıcı ve rekabetçi ortam beni mahvetti, daha da depresif yaptı. Ergenliğin etkisi ile de bir baş kaldırı, bir asilik yapmak istedim ve dil bölümünü seçtiğimi söyledim öğretmenlere.
Onlar da beni saldı. Çünkü 11. sınıftan itibaren Sayısal derslere ağırlıklı ilerliyorlardı ve ben dil bölümünü seçerek sayısal dersleri almaktan kendimi kurtarmış oldum.

Fakat aslında ben sayısal dersleri seviyorum. Matematiği seviyorum. Bilimi, keşfetmeyi, biyolojiyi, kimyayı seviyorum. Keşke geri dönüş olsa. Keşke lisedeyken beni yönlendiren biri olsaydı da yetkin bir psikologdan düzenli terapi alabilseydim. O zaman derslerime sıkı sıkı sarılır, hayallerimi takip ederdim.

Fakat bir şans daha var gibi görünüyor. Bu sene mezun olduktan sonra sınava tekrar girip hayal ettiğim bilgisayar mühendisliği bölümünü seçip yeniden üniversiteye başlayabilirim.

Fakat ailem destek vermiyor. Babam maddi olarak beni desteklemiyor ve öğretmen akademisi denen 1.5 sene daha öğretmenlik okumam gereken şeye girmemi istiyor.

Eğer 2. üniversiteye gidersem öğretmen akademisine giremeyeceğim ve atanma şansım olmayacak. Fakat ilerki senelerde yine akademiye katılabilirim. (galiba, yasa henüz oturmuş değil)

Babam beni maddi olarak desteklemediği için ben çalışmak zorunda kalacağım. İngilizce özel ders verebilirim. Matematiğim ilerledikçe matematik de veririm. Fakat Çalışırsam derslerim sekteye uğrayabilir. İstanbul , Ankara, İzmir veya Bursa da üniversite okumayı düşünüyorum, part time özel ders verme ile kendimi geçindirebilir miyim bilmiyorum.

Bir de benim babam garip bir insan. Ben kendimi geliştirmek için bir adım attığımda, beni desteklemek yerine hep başıma gelebilecek en kötü şeyleri hesap edip bana gitme diyor, ama sonra ben yaptığım tercihte başarılı olunca beni destekleyebiliyor.

Belki, bir ihtimal, babam benim azimli ve çalışkan olduğumu görürse, ikinci üniversite için destek atabilir.

sizce ben ne yapmalıyım? tavsiyeniz var mı?

mezun olup hayalinizdeki bölüm neyse gidin onu okuyun. gerekirse kendi işinizde çalışmaya otuz yaşında başlayın. o zamana kadar okurken geçici işlerde çalışın. her şey, ömür boyu sevmediğiniz bir işi yapıp pişmanlık duymaktan iyidir.
babanızın isteklerinin bir önemi olmamalı. bu geleceği o yaşamayacak, bu mesleği o yapmayacak. hayatınızı yaşayacak olan kişi sizsiniz. bir hayaliniz varsa arkasında durun ve sorumluluk alın. yaşınız bence daha genç ve hiçbir şey için geç değil

Ben de Ingilizce ogretmenliginden mezun olmus bir akademisyenim. Oncelikle Ingilizce ogretmenligi bitirdikten sonra sadece MEB kapsaminda calismak zorunda degilsin. Ogretmen akademisi zaten ket vuracak atama meselesine. Onu gectim, ancak akademisyenlik dusunebilirsin. Ogretim gorevlisi olabilirsin eger egitim vermekten hoslaniyorsan. Bunu hocalarim ders anlatisimi begeniyor dedigin icin soyluyorum. Havayollarinda sahada veya cabin crew olarak calisabilirsin. Cok uluslu kurumsal sirketlerde HR veya pazarlama departmanlarinda calisabilirsin. Cok arkadasim mezun olduktan sonra farkli farkli kariyerlere yonlendiler. Ayrica yasin hic de gec degil ikinci universiteyi de tabii ki okuyabilirsin ama aile destegi olmadan sadece ozel ders getirileriyle su ekonomide bu zor gibi. Icinde kaldiysa ve hep kalacaksa yasin ilerlemeden ikinci universiteyi okumani tavsiye edebilirim sana. Ama gercekten bu senin icin bir tutkuysa. Cunku mezun olduktan sonra muhtemelen 26-27 yaslarinda olacak ve yeni yeni tecrube edinmeye baslayacaksin. O yuzden biraz zorluk cekebilirsin ama asilmayacak seyler degil. Ama lutfen bolumunden mezun ol, sonrasinda pisman olma. O bir elinde dursun.

Para konusunda babanıza bağlı kalmayacağınız bir noktaya gelmeniz lazım. Ben tübitak bursu alarak okumuştum. Temel bilimler tübitak bursunu araştırın. Bu burslar hiç üniversiteye girmemiş kişilere yönelik olabilir malesef. Babanız inanılmaz düşman biri gibi değil o yüzden biraz ah vah edip de alabilirsiniz desteğini gibi geldi.

Bölümünüzde sadece bir sene kalmış bitirin kesinlikle. Dil eğitiminin hiçbir zararı olmaz. Sonraki sene de üniversite okumadan bir bilgisayar/yazılım eğitimi alın online. Yapmak istediğiniz o mu bir görün. Okulda yazılım kulübüne gidin son sene. Bizim ünide dil bölümlerinden gelenler vardı yazılım kulübüne.

Üniversiteyi çevrenizdeki insanlar mühendislik mezunu olduğu için istiyor olabilirsiniz şu an. Önce biraz ilginizi denemek için şu anda udemu, youtube üzerinden yazılım öğrenmenizi sonra üniversite sınavına hazırlanıp okumanızı tavsiye ederim.

Ağır matematik ve fen konularını görmemişsiniz 11 ve 12de ve üzerinden de 4-5 sene geçmiş. Unutmuş olabilirsiniz. Acılı ve çok çalışmalı bir süreç olacak. Üniversiteyi bitirmeden balıklama atlamayın.

Şu an üniversiteyi bitirip seçimlerinizin sonuçlarıyla yüzleşmeye korkuyorsunuz belli ki.

Bölümünü bitir bence bunca yıl okumuşsun emeklerini çöpe atma sonra istediğin bölümü oku yine yaşın çok genç acele karar verip yine yanlış yapma.

Muhafakazar bir babanız varken nasıl şarkıcı olmaya çalıştınız o kısmı anlayamadım.
Okuduğunuz bölüm gayet güzel. 4 sene tekrar okumayı göze alamazdım. Hele de arkadamda maddi manevi
destek yokken.

Mezun olduktan sonra kararınızı verin şu an yüzmüş yüzmüş kuyruğuna gelmişsiniz. Nasıl ki geriye dönüp baktığınızda sayısal seçmediğinize pişmansanız ileride belki ingilizce öğretmenliğinden mezun olmadığınıza da pişman olacaksınız ne malum. Önce kendinizi garantiye alın elinizde üniversite diploması olsun. Zaten not ortalamanız da iyiymiş zorlanmadan bitirirsiniz.

Bu arada ingilizce öğretmenliğinden mezun birinin kariyer yelpazesi çok geniş bence. Youtube da videolar çekebilirsiniz, çevirmenlik tercümanlık vesaire yapabilirsiniz, yurt dışında bir iş imkanı sağlayabilirsiniz her türlü vizyonu olan bir meslek bence

Bilgisayar mühendisleri yapay zeka ile alanın çok daraldığı söylüyorlar, en azından ben Ekşi Sözlük'te bunu yazdıklarını gördüm. Sektörü bırakacağım yazmışlar, hayalperest davranmayın. Buradan ve farklı kişilerden o bölüm ile ilgili bilgi alın.

Meşin olun ingilizce çoook büyük avantaj. Yd ye taşınabikirsiniz, özel ders verebilirsiniz. Öğretmen zaten olabilirsiniz. Ders çalışmadan geçince iki sene haliyle son sene zorlandınız. Oturun çalışın.
O değil de o iki sene kimler kimler hukuk tıp mezunu oldu ders çalışmadan bilgisizce. Yazık cidden

evet, kendimi nasıl tanıyacağım o konuda da kafam karışık biraz, keşfederek ve ne yapmak istemediğimi saptayarak olacak galiba. Yapmak istemediğimi kesin olarak bildiğim şey ise şu: sürekli aynı, güncel olmayan, ne yapılması kalıplaşmış bir iş yapmak. İngilizce öğretmenliği de böyle bir iş. Bu yüzden nefret ediyorum galiba. Bu sene ıkına ıkına bitirmeye çalışsam zaten tek bir dönemim kaldı:)

çok haklısınız. yazılım kursu konusunda şu var: bu sene aşırııı yoğun geçiyor. yazılım kursu için zaman ve para ayırabilecek miyim bilmiyorum. Bir de yazılımla ilgili kafamdaki soru, uzun süreler bilgisayar başında geçirebilecek miyim bilmiyorum. çok hareketli biriyim.

Selamlar hocam. Sevmediğim bir bölümde akademisyen olursam bu ders vereceğim çocuklara yazık olur gibi geliyor. Mutsuz bir hocanın derslerinin pek etkili olacağını düşünmüyorum. Bir de ELT bölümünde heppp aynı dersler işleniyor. Dört senedir "autonomus learner" "pragmatics" vs vs duymaktan gına geldi hocam. Yani size saygısızlık etmek istemem fakat bu şekilde hissediyorum ne yapayım

yok, derslerde zorlanmıyorum. Sadece dersler bana çok basit geliyor ve basit geldiği için ben sıkılıyorum ve verdikleri bilgiler 40-50 senelik olunca güncel olmuyor. bu durum da şevkimi kırıyor.

valla haklısınız, derin bir araştırma yapmam lazım. araştırma yapmadan 1400 lira bayılıp YKS 'nin tüm oturumlarına başvurdum hadi bakalım

Hocam ben 11. sınıf matematik konularını almıştım ama tabi üstünden çok zaman geçti. bir de daha hiç çalışmaya başlamadım 11-12 matematiğe. belki de hayalperest davranıyorum, sınava çalışmadan hemen balıklama hayal dünyasına atlıyor olabilirim YKSye de başvurdum umarım iyi olur. Ales'e hiç çalışmadan girmiştim 6 ay önce 71 aldım. yani seviyem böyle

desteğiniz için teşekkür ederim

Ya bir de bende çok fazla stres oluyor. Normalde yapabileceğim bir sınavı sırf bu stres yüzünden yapamama ihtimalim olabiliyor. Bunu nasıl yenebilirim? Sırf stres olmayayım diye hiç bu işe başlamamak mı gerekir? Yoksa stresi yönetmek için yöntemler mi öğrenmeliyim?

yok, derslerde zorlanmıyorum. Sadece dersler bana çok basit geliyor ve basit geldiği için ben sıkılıyorum ve verdikleri bilgiler 40-50 senelik olunca güncel olmuyor. bu durum da şevkimi kırıyor.
İyide bu çok ergence bir söylem. Sıkılıyorum diye dört yaş çocuğum diyor. Gerektiği gibi dinleyip sınavlarda basarılı olacaksınız. Konuya inancımı kaybettim bu cevabınızdan sonra ben gidiyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…